Google Stadia – vad är det och vad ingår?

För många är det inte helt glasklart exakt vad Googles strömmande speltjänst Stadia är och vad som ingår. SweClockers reder ut.

Med mindre än en vecka kvar till att Google öppnar de digitala dörrarna för den strömmande speltjänsten Stadia omgärdas tjänsten fortfarande av frågetecken. Vilka spel ingår i prenumerationen och vad ingår i de olika abonnemangen? Vilka krav ställs på min hårdvara och uppkoppling? Vad tusan är negativ latens? Dessa frågor och mer därtill ämnar SweClockers att klargöra i denna artikel.

Vad är Google Stadia?

Kort och gott är Stadia en strömmande speltjänst som ger användaren möjlighet att spela titlarna i spelkatalogen oberoende av var användaren befinner sig. Själva prenumerationen ger alltså bara åtkomst till ditt spelutbud. Detta fyller du på genom att antingen köpa spel i Stadia-butiken eller betala för Pro-abonnemanget där nya speltitlar tillkommer på månadsbasis.

Abonnemangen i fråga heter Stadia Base och Stadia Pro, där det förstnämnda är den kostnadsfria tjänsten som endast ger dig tillgång till ditt spelbibliotek. Med Stadia Pro får du dels bättre kvalitetsinställningar för bild och ljud, och dels utökas ditt spelbibliotek med ett gratisspel per månad.

Vad ingår i abonnemangen?

Stadia Base är det kostnadsfria alternativet och den som registrerar sig här får åtkomst till sitt spelbibliotek med upplösningen 1080p, stereoljud och bilduppdatering i 60 FPS. Här ingår inga gratisspel och inte heller rabatter på spelinnehåll. Den som vill spela spel via Stadia Base behöver alltså först köpa dessa i Stadia-butiken. Stadia Base blir tillgängligt under år 2020.

Stadia 3.JPG

Stadia Pro kostar 99 kronor per månad och detta ger spelande i upp till 4K-upplösning, 60 FPS och 5.1-surroundljud. Prenumeranters spelbibliotek får nya tillskott på återkommande basis, och vid tjänstens lansering ingår spelen Destiny 2: The Collection och Samurai Showdown. Här ingår även rabatter på spelinnehåll i Stadia-butiken. Stadia Pro blir tillgängligt i och med lanseringen den 19 november.

Är det en spelbutik eller befolkat spelbibliotek?

Google Stadia är huvudsakligen ytterligare en plattform, likt Sony Playstation eller Microsoft Xbox. Precis som med dessa behöver du köpa spel specifikt för Google Stadia. Den stora skillnaden är att du spelar på lokal hårdvara med Sonys och Microsofts spelkonsoler medan Stadia strömmar dina köpta spel till kompatibla mottagande enheter.

Precis som med Sonys och Microsofts plattformar finns här en tilläggstjänst som ger dig rabatter och gratisspel. Stadia Pro kan alltså ses som Googles motsvarighet till Xbox Game Pass eller Playstation Plus där användaren också får gratisspel och rabatter på månadsbasis.

Vilka krav ställs på min hårdvara?

Då Stadia är en strömmande speltjänst där ljud och bild skickas till spelaren som en videoström kan du i teorin spela på allt som kan ta emot video, vilket innefattar allt från datorer och telefoner till Smart TV-applikationer och mediaenheter som Chromecast. Initialt är Stadia något avgränsad och utöver att du kan spela på en dator med webbläsaren Chrome är alternativet initialt att spela via just en Chromecast.

stadia_specar.PNG

Då tjänsten bygger på strömmande video ställer den däremot höga krav på din internetuppkoppling. Den som spelar via Stadia Base med upplösningen 720p och 60 FPS klarar sig med bandbredd på 10 Mbit/s, medan 1080p och 60 FPS ställer krav på 20 Mbit/s. Den som vill spela i superskarpa 4K får istället göra utrymme för 35 Mbit/s.

GoogleStadia_potens.jpg

En fördel med strömmande speltjänster är att prenumerationskostnaden inkluderar beräkningskapacitet som uppgraderas över tid.

På 4K-nivån kan en timmes spelsession äta upp nära 16 GB data. Användare med mobila uppkopplingar med månatlig datamängd på runt 100-200 GB kommer därmed få hushålla med spelsessionerna för att inte slå i taket för tidigt i månaden. Fördelen med Stadia-modellen är att Google uppgraderar hårdvaran över tid och därmed ingår uppgraderad hårdvara i prenumerationspriset.

Den viktiga latensfrågan

Ditt nätverks bandbredd är något Google kan sätta ett tydligt tröskelvärde för, men den ack så viktiga frågan om latens är desto svårare att definiera. Vilken latens du som användare upplever beror på ett flertal olika faktorer. Din bredbandleverantörs nätverkslatens är en aspekt du inte har kontroll över, frånsett att byta leverantör.

Stadia_SweCping.jpg

Låg latens i det egna nätverket är inte detsamma som den totala latensen.

Din bredbandsrouter i hemmet är en annan faktor som tillför olika nivåer av latens. Får du för dig att använda Wifi-nätverk introduceras ytterligare en dimension av möjliga latensnivåer. Om din bostad är marinerad i olika trådlösa nätverk i frekvensbanden 2,4 eller 5 GHz leder detta till ökad latens på grund av trafikstockning i frekvensbanden.

Om du spelar på en TV-apparat kan denna introducera ytterligare latens när enhetens levererade videoström ska skickas över till TV:n, och bildmotorer kan utöka detta ytterligare. Den latens som din internetanslutning rapporterar representerar med andra ord inte den totala latensen. Detta är ett bekymmer Google kontrar med både kontrolldon och minuslatens.

Negativ latens och Wifi rakt upp i kontrollen

Kommunikationen mellan spelaren och Googles Stadia-servrar består alltså av flera olika steg av kommunikation. Ett av dessa är den tid det tar från att spelaren skickar instruktioner från ett kontrolldon som spelkontroll eller mus och tangentbord till att det når ansluten enhet, som i sin tur ska skicka informationen till molntjänstens servrar, som ska rendera grafiken baserat på dessa instruktioner och skicka tillbaks resultatet till spelarens system där det ska visas upp på skärmen.

chrome_181913_as.jpg

Här introduceras det ytterligare latens i flera steg. Google har därför valt att utveckla en handkontroll för Stadia som istället ansluter direkt mot tjänstens servrar. Stadia Controller ansluter trådlöst över Wifi direkt till Stadia-servrarna och ska enligt Googles uppgifter då få latens på några millisekunder.

Denna spelkontroll samt andra kontrolldon kan anslutas till enheten du spelar på på konventionellt vis, så du är inte tvingad att använda Wifi-anslutningen, men det är anslutningsmetoden med lägst latens. Andra kontroller stöds sladdbundet till spelande enhet.

Google har minst sagt erfarenhet när det gäller att sätta upp infrastruktur för webbaserade tjänster och denna kompetens utnyttjas för att minimera latens så gott det går för Stadia. En metod som ska göra detta möjligt är något företaget kallar negativ latens. Negativ latens bygger på två metoder för reducering av latens.

Den ena bygger på att bilduppdateringen ökas rejält för att minska tiden som går åt från det att spelaren trycker på knappar till att detta registreras på servrarna. Den andra metoden går ut på att algoritmer studerar spelarens mönster och lär sig att bättre förutspå spelarens agerande. Detta innebär att negativ latens först ger påtagliga resultat när användaren spelat länge nog för att konkreta mönster ska visa sig.

Egenskaperna som särskiljer

Google har två andra äss i skjortärmen som ska ge Stadia ett övertag över konkurrenterna. Det ena är integrationen med videotjänsten Youtube. Google kommer integrera spelknappar för Stadia med videoklipp på Youtube, och den som gillar ett spel som visas upp i ett Youtube-klipp kan klicka på på spela-knappen och kastas in i spelet på Stadia.

Stadia_2KSports.jpg
grid_stadia_user_interface.jpg

Denna integration gäller även när spelsessioner på Stadia strömmas på Youtube. Om en vän strömmar sin spelsession kan du på samma sätt klicka på spela-knappen för att ansluta till din kompis spelsession. För någon som är osäker på om ett spel är värt att investera i eller ej blir detta en smidigare metod för att testa spelet jämfört med de demo-versioner som traditionella plattformar tillämpar.

Den andra särskiljande egenskapen är fördelar för multiplayer. Då alla spelsessioner på Stadia körs i Googles serverparker är kommunikationen mellan servrarna betydligt snabbare än när en speldator eller konsol ska kommunicera med multiplayer-servrar som befinner sig på geografiskt avlägsna avstånd.

Utvecklaren Codemasters menar att Stadia öppnar upp för multiplayer-möjligheter som PC- och konsoler inte kan mäta sig med. Utvecklarens racingtitel Grid ska tack vare detta stöda 40 samtidiga spelare i multiplayer, något som är begränsat till 16 samtidiga spelare på PC och konsol.

Garanterar Founder's eller Premiere Edition spel på lanseringsdagen?

Stadia gör alltså premiär den 19 november 2019, men bara för de som köpt paketen Founder's Edition eller Premiere Edition. Dessa paket ger spelaren en Stadia-handkontroll, en Chromecast Ultra och tre månaders prenumeration på Stadia Pro. Den som köpt paketet är dock inte garanterad spel på lanseringsdagen, detta då tilldelningen av paketen sker i etapper baserat på turordning.

Stadia 2.JPG

Den som var tidigt ute med att köpa Founder's Edition kommer sannolikt få spela dag ett. Den som däremot väntade något eller till och med öppnade plånboken först med Premiere Edition kommer däremot få invänta åtkomst under veckorna som följer lanseringen.

Spelutbudet från start och framöver

Utöver att spelutgivare och spelutvecklare kan publicera spel på Stadia kommer Google själva utveckla exklusiva titlar för plattformen. Företaget har etablerat egna utvecklarstudios som under kommande år ska bredda utbudet av exklusiva speltitlar. En exklusiv titel som blir tillgänglig vid lansering är det smygande äventyrsspelet GYLT.

På lanseringsdagen finns ett dussin titlar tillgängliga i Stadia-butiken, där den ohotade flaggskeppstiteln blir Red Dead Redemption 2. Ytterligare 14 spel görs tillgängliga under 2019. Framtida stortitlar som bekräftats för Stadia innefattar bland annat CD Projekt RED:s mastodontspel Cyberpunk 2077 och emotsedda återkomsten Baldur's Gate III.

Undrar du något som vi missat att ta upp i artikeln? Fråga på i kommentarerna!

Skicka en rättelse
1

HP Envy X360 – ljusstark bärbar dator med AMD Ryzen 7 3700U

Med AMD Ryzen och stilig design till bra pris har HP väckt stor uppmärksamhet med Envy 360X. Nu sätter SweClockers datorn på prov! Läs mer

25

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad – vår alldeles egen musmatta!

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa – dessutom med fri frakt! Läs mer

7

Western Digital Blue SN550 är lågpris-SSD med TLC-minne

Med WD Blue SN550 kombinerar Western Digital TLC-baserad SSD-lagring med hög kapacitet och pris i nivå med QLC-enheter. Läs mer

27

AMD släpper drivrutinen Radeon Software Adrenalin 2020 Edition

Med ett helt nytt användargränssnitt släpper AMD sin senaste stora uppdatering av drivrutinen Radeon Software med flertalet nya funktioner. Läs mer

1271

Vilken var din första dator?

Nya systembyggen i all ära, men minns du var allt började med din allra första dator? Dela med dig i forumtråden! Läs mer

I samarbete med Fractal Design
0

Vinn datorbyggarpaket med Fractal Design!

I en ny tävling med Fractal Design och svenskarna bakom GTFO får du chansen att vinna ett chassi, nätaggregat och fläktar till jul. Läs mer

13

AOC presenterar prisvärda 34-tumsskärmar med 144 Hz och VA

Med två nya skärmar erbjuder AOC högupplösta VA-paneler med antingen 144 eller 100 Hz bilduppdatering till rimlig prislapp. Läs mer

45

Lagring i stora lass till nedsatt pris

Western Digital laddar upp med sänkta priser på externa lagirng, och som om det inte vore nog finns även chansen att tävla om en enhet! Läs mer

35

The C64 är klassisk speldator i fullstort format

Den nya speldatorn kombinerar klassiska spel till C64 och VIC-20 med BASIC-programmering och moderniteter som HDMI och USB. Läs mer

27

GOG Galaxy 2.0 tillgänglig i öppen beta

Med GOG Galaxy 2.0 förenas olika spelbutiker i ett gränssnitt, med både spelbibliotek och sociala funktioner. Läs mer

33

Testvlog: LG 27GL850 är nästa skärmtest

Innan julen ska Tomas testa klart LG Ultragear 27GL850, en IPS-skärm med 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz med adaptiv synkronisering. Vad vill du veta? Läs mer

89

Xbox "Anaconda" tre gånger kraftfullare än Sony Playstation 4 Pro

Nya uppgifter om Microsofts kommande Xbox-modeller anger två modeller med stor skillnad i beräkningskapacitet. Läs mer