Google Stadia – vad är det och vad ingår?

För många är det inte helt glasklart exakt vad Googles strömmande speltjänst Stadia är och vad som ingår. SweClockers reder ut.

Med mindre än en vecka kvar till att Google öppnar de digitala dörrarna för den strömmande speltjänsten Stadia omgärdas tjänsten fortfarande av frågetecken. Vilka spel ingår i prenumerationen och vad ingår i de olika abonnemangen? Vilka krav ställs på min hårdvara och uppkoppling? Vad tusan är negativ latens? Dessa frågor och mer därtill ämnar SweClockers att klargöra i denna artikel.

Vad är Google Stadia?

Kort och gott är Stadia en strömmande speltjänst som ger användaren möjlighet att spela titlarna i spelkatalogen oberoende av var användaren befinner sig. Själva prenumerationen ger alltså bara åtkomst till ditt spelutbud. Detta fyller du på genom att antingen köpa spel i Stadia-butiken eller betala för Pro-abonnemanget där nya speltitlar tillkommer på månadsbasis.

Abonnemangen i fråga heter Stadia Base och Stadia Pro, där det förstnämnda är den kostnadsfria tjänsten som endast ger dig tillgång till ditt spelbibliotek. Med Stadia Pro får du dels bättre kvalitetsinställningar för bild och ljud, och dels utökas ditt spelbibliotek med ett gratisspel per månad.

Vad ingår i abonnemangen?

Stadia Base är det kostnadsfria alternativet och den som registrerar sig här får åtkomst till sitt spelbibliotek med upplösningen 1080p, stereoljud och bilduppdatering i 60 FPS. Här ingår inga gratisspel och inte heller rabatter på spelinnehåll. Den som vill spela spel via Stadia Base behöver alltså först köpa dessa i Stadia-butiken. Stadia Base blir tillgängligt under år 2020.

Stadia 3.JPG

Stadia Pro kostar 99 kronor per månad och detta ger spelande i upp till 4K-upplösning, 60 FPS och 5.1-surroundljud. Prenumeranters spelbibliotek får nya tillskott på återkommande basis, och vid tjänstens lansering ingår spelen Destiny 2: The Collection och Samurai Showdown. Här ingår även rabatter på spelinnehåll i Stadia-butiken. Stadia Pro blir tillgängligt i och med lanseringen den 19 november.

Är det en spelbutik eller befolkat spelbibliotek?

Google Stadia är huvudsakligen ytterligare en plattform, likt Sony Playstation eller Microsoft Xbox. Precis som med dessa behöver du köpa spel specifikt för Google Stadia. Den stora skillnaden är att du spelar på lokal hårdvara med Sonys och Microsofts spelkonsoler medan Stadia strömmar dina köpta spel till kompatibla mottagande enheter.

Precis som med Sonys och Microsofts plattformar finns här en tilläggstjänst som ger dig rabatter och gratisspel. Stadia Pro kan alltså ses som Googles motsvarighet till Xbox Game Pass eller Playstation Plus där användaren också får gratisspel och rabatter på månadsbasis.

Vilka krav ställs på min hårdvara?

Då Stadia är en strömmande speltjänst där ljud och bild skickas till spelaren som en videoström kan du i teorin spela på allt som kan ta emot video, vilket innefattar allt från datorer och telefoner till Smart TV-applikationer och mediaenheter som Chromecast. Initialt är Stadia något avgränsad och utöver att du kan spela på en dator med webbläsaren Chrome är alternativet initialt att spela via just en Chromecast.

stadia_specar.PNG

Då tjänsten bygger på strömmande video ställer den däremot höga krav på din internetuppkoppling. Den som spelar via Stadia Base med upplösningen 720p och 60 FPS klarar sig med bandbredd på 10 Mbit/s, medan 1080p och 60 FPS ställer krav på 20 Mbit/s. Den som vill spela i superskarpa 4K får istället göra utrymme för 35 Mbit/s.

GoogleStadia_potens.jpg

En fördel med strömmande speltjänster är att prenumerationskostnaden inkluderar beräkningskapacitet som uppgraderas över tid.

På 4K-nivån kan en timmes spelsession äta upp nära 16 GB data. Användare med mobila uppkopplingar med månatlig datamängd på runt 100-200 GB kommer därmed få hushålla med spelsessionerna för att inte slå i taket för tidigt i månaden. Fördelen med Stadia-modellen är att Google uppgraderar hårdvaran över tid och därmed ingår uppgraderad hårdvara i prenumerationspriset.

Den viktiga latensfrågan

Ditt nätverks bandbredd är något Google kan sätta ett tydligt tröskelvärde för, men den ack så viktiga frågan om latens är desto svårare att definiera. Vilken latens du som användare upplever beror på ett flertal olika faktorer. Din bredbandleverantörs nätverkslatens är en aspekt du inte har kontroll över, frånsett att byta leverantör.

Stadia_SweCping.jpg

Låg latens i det egna nätverket är inte detsamma som den totala latensen.

Din bredbandsrouter i hemmet är en annan faktor som tillför olika nivåer av latens. Får du för dig att använda Wifi-nätverk introduceras ytterligare en dimension av möjliga latensnivåer. Om din bostad är marinerad i olika trådlösa nätverk i frekvensbanden 2,4 eller 5 GHz leder detta till ökad latens på grund av trafikstockning i frekvensbanden.

Om du spelar på en TV-apparat kan denna introducera ytterligare latens när enhetens levererade videoström ska skickas över till TV:n, och bildmotorer kan utöka detta ytterligare. Den latens som din internetanslutning rapporterar representerar med andra ord inte den totala latensen. Detta är ett bekymmer Google kontrar med både kontrolldon och minuslatens.

Negativ latens och Wifi rakt upp i kontrollen

Kommunikationen mellan spelaren och Googles Stadia-servrar består alltså av flera olika steg av kommunikation. Ett av dessa är den tid det tar från att spelaren skickar instruktioner från ett kontrolldon som spelkontroll eller mus och tangentbord till att det når ansluten enhet, som i sin tur ska skicka informationen till molntjänstens servrar, som ska rendera grafiken baserat på dessa instruktioner och skicka tillbaks resultatet till spelarens system där det ska visas upp på skärmen.

chrome_181913_as.jpg

Här introduceras det ytterligare latens i flera steg. Google har därför valt att utveckla en handkontroll för Stadia som istället ansluter direkt mot tjänstens servrar. Stadia Controller ansluter trådlöst över Wifi direkt till Stadia-servrarna och ska enligt Googles uppgifter då få latens på några millisekunder.

Denna spelkontroll samt andra kontrolldon kan anslutas till enheten du spelar på på konventionellt vis, så du är inte tvingad att använda Wifi-anslutningen, men det är anslutningsmetoden med lägst latens. Andra kontroller stöds sladdbundet till spelande enhet.

Google har minst sagt erfarenhet när det gäller att sätta upp infrastruktur för webbaserade tjänster och denna kompetens utnyttjas för att minimera latens så gott det går för Stadia. En metod som ska göra detta möjligt är något företaget kallar negativ latens. Negativ latens bygger på två metoder för reducering av latens.

Den ena bygger på att bilduppdateringen ökas rejält för att minska tiden som går åt från det att spelaren trycker på knappar till att detta registreras på servrarna. Den andra metoden går ut på att algoritmer studerar spelarens mönster och lär sig att bättre förutspå spelarens agerande. Detta innebär att negativ latens först ger påtagliga resultat när användaren spelat länge nog för att konkreta mönster ska visa sig.

Egenskaperna som särskiljer

Google har två andra äss i skjortärmen som ska ge Stadia ett övertag över konkurrenterna. Det ena är integrationen med videotjänsten Youtube. Google kommer integrera spelknappar för Stadia med videoklipp på Youtube, och den som gillar ett spel som visas upp i ett Youtube-klipp kan klicka på på spela-knappen och kastas in i spelet på Stadia.

Stadia_2KSports.jpg
grid_stadia_user_interface.jpg

Denna integration gäller även när spelsessioner på Stadia strömmas på Youtube. Om en vän strömmar sin spelsession kan du på samma sätt klicka på spela-knappen för att ansluta till din kompis spelsession. För någon som är osäker på om ett spel är värt att investera i eller ej blir detta en smidigare metod för att testa spelet jämfört med de demo-versioner som traditionella plattformar tillämpar.

Den andra särskiljande egenskapen är fördelar för multiplayer. Då alla spelsessioner på Stadia körs i Googles serverparker är kommunikationen mellan servrarna betydligt snabbare än när en speldator eller konsol ska kommunicera med multiplayer-servrar som befinner sig på geografiskt avlägsna avstånd.

Utvecklaren Codemasters menar att Stadia öppnar upp för multiplayer-möjligheter som PC- och konsoler inte kan mäta sig med. Utvecklarens racingtitel Grid ska tack vare detta stöda 40 samtidiga spelare i multiplayer, något som är begränsat till 16 samtidiga spelare på PC och konsol.

Garanterar Founder's eller Premiere Edition spel på lanseringsdagen?

Stadia gör alltså premiär den 19 november 2019, men bara för de som köpt paketen Founder's Edition eller Premiere Edition. Dessa paket ger spelaren en Stadia-handkontroll, en Chromecast Ultra och tre månaders prenumeration på Stadia Pro. Den som köpt paketet är dock inte garanterad spel på lanseringsdagen, detta då tilldelningen av paketen sker i etapper baserat på turordning.

Stadia 2.JPG

Den som var tidigt ute med att köpa Founder's Edition kommer sannolikt få spela dag ett. Den som däremot väntade något eller till och med öppnade plånboken först med Premiere Edition kommer däremot få invänta åtkomst under veckorna som följer lanseringen.

Spelutbudet från start och framöver

Utöver att spelutgivare och spelutvecklare kan publicera spel på Stadia kommer Google själva utveckla exklusiva titlar för plattformen. Företaget har etablerat egna utvecklarstudios som under kommande år ska bredda utbudet av exklusiva speltitlar. En exklusiv titel som blir tillgänglig vid lansering är det smygande äventyrsspelet GYLT.

På lanseringsdagen finns ett dussin titlar tillgängliga i Stadia-butiken, där den ohotade flaggskeppstiteln blir Red Dead Redemption 2. Ytterligare 14 spel görs tillgängliga under 2019. Framtida stortitlar som bekräftats för Stadia innefattar bland annat CD Projekt RED:s mastodontspel Cyberpunk 2077 och emotsedda återkomsten Baldur's Gate III.

Undrar du något som vi missat att ta upp i artikeln? Fråga på i kommentarerna!

Skicka en rättelse
4

Fredagspanelen 184: Kärnornas krig avgjort, Geforce GTX 1650 Super och Google Stadia

Fredagen och helgen är äntligen här och det ska firas med tillhörande hårdvarusnack med Jacob och Jonas. På menyn står processorer med väldigt många kärnor och grafikkort i mellanklassen. Läs mer

I samarbete med Corsair
8

Fläktlager – en guide till navet i datorfläkten

Kullager, glidlager, vätskelager och magnetlager är alla vanliga i datorfläktar. Vad har de för egenskaper och vad är funktionen? Läs mer

17

Samsung Galaxy Fold 2 blir billigare

Rapporter gör gällande att Samsungs nästa vikbara telefon får prislapp på nivå med vanliga flaggskeppstelefoner. Läs mer

4

3DMark får förbättrat stöd för Variable Rate Shading med Nvidia Geforce

Den som äger ett grafikkort med Nvidias Turing-arkitektur kan nu testa dess prestanda för renderingstekniken Variable Rate Shading. Läs mer

27

Microsoft planerar lösenordshanterare till Office 365

Microsoft uppges lansera en konsumentversion av det prenumerationsbaserade kontorspaketet Office 365 till våren 2020. Läs mer

42

Webhallen bjuder racingpaket till kanonpris

Bakom lucka sex lurar spelratt och pedaler från Logitech. Perfekt för dig som gillar hästkrafter och däckgnissel, men inte är så förtjust i december-väglaget! Läs mer

6

Snapdragon 8c och 7c tar ARM till billigare bärbara datorer

Qualcomm intar lägre prisklasser inom kategorin tunna och lätta bärbara datorer med två nya ARM-processorer för Windows 10. Läs mer

65

AMD Zen 4 tillverkas på 5 nanometer – lanseras år 2021

TSMC:s utveckling av 5 nanometer går bättre än väntat. Nu framgår att AMD:s arkitektur Zen 4 för Ryzen 5000 tillverkas på tekniken. Läs mer

166

Veckans fråga: Har du klippt sladden till musen?

Att lira med trådlösa möss är på modet. Men, hur många medlemmar har tagit steget? Läs mer

28

Rösta fram SweClockers jullogga 2019!

Bidragen kom in och det har nu blivit dags att fälla ett avgörande. Vilken logotyp ska pryda SweClockers i juletider? Läs mer

26

Test: Geforce GTX 1650 Super från Gigabyte

Än är det inte slut på nya Super-kort. På menyn står Geforce GTX 1650 Super från Gigabyte, som ska ge marknaden ett prisvärt alternativ för spelande i 1080p. Läs mer

23

Svenska chassit Mjolnir i mål på Kickstarter

Entusiaster har gjort sport av att bygga kompakta datorer med mycket prestanda. Nästa år släpps ett nytt kompakt chassi, signerat svenska Thor Zone. Läs mer