Inledning

Sedan lanseringen av arkitekturen Zen våren 2017 har AMD så sakteligen steg för steg naggat Intels herravälde i kanterna. Snabbspola till idag och bolaget har lyckade produkter för konsumenter, prestandatronen inom HEDT och tvingat Intel till historiska prissänkningar för att hålla stången på servermarknaden.

Fokus har legat stenhårt på att ta upp kampen mot Intel på den stationära sidan, och med de begränsade resurser som funnits har den bärbara satsningen inte fått samma fokus. Den bärbara sidan har också varit Intels sista högborg, något AMD menar att det blir ändring på under år 2020.

Idag lanserar AMD Ryzen 4000-serien för bärbara datorer och nu är målet tydligt – att slå Intel på hemmaplan. Den här lanseringen kan utan överdrift beskrivas som den mest intressanta från AMD, kanske någonsin. Är det ett område där AMD aldrig riktigt fått ett brett genomslag är det just inom bärbara datorer.

En ny konstnär, "Renoir", äntrar scen med löftet om att slå Intel på hemmaplan. Med upp till åtta kärnor Zen 2 och en ny revision av grafikdelen Vega utlovas klassledande prestanda i ultratunt format, samtidigt som AMD tror sig kunna slå jämna slag inom den superviktiga parametern batteritid.

Test uteblir på grund av coronaviruset

På grund av coronaviruset (SARS-CoV-2) framfart i Kina tidigare under året stod fabrikerna mer eller mindre stilla i landet. Det har gjort det svårt för AMD att få tag på och skicka ut en dator för test. AMD väljer trots detta att släppa på all information idag istället för att skjuta på en formell lansering ytterligare.

Nu ska produktionen i stora delar av Kina vara igång igen och våra kontakter på AMD arbetar för fullt med att kunna skicka ut datorer för test så snart som möjligt. Vi återkommer därför med ett test som sätter AMD:s påståenden på prov vid ett senare tillfälle.