Nästa generations spelkonsoler från Microsoft och Sony är här. På menyn står åter systemkretsar utvecklade i samarbete med AMD, vars processorarkitektur Zen 2 med åtta kärnor och grafik baserad på RDNA 2 tar plats i båda. Med hårdvara direkt tagen från PC-världen står även funktioner från datorsidan på agendan.

En av de största nyheterna för många när de båda börjar tala om sina spelkonsoler var stöd för Variable Refresh Rate (VRR). Det är en teknik som ingår i HDMI 2.1-standarden, och motsvarar Nvidia G-Sync och AMD Freesync. Teknikerna synkroniserar en bildskärms uppdateringsfrekvens med antalet bilder grafikdelen renderar.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_02.jpg

Tearing, bruten grafik, skuren grafik – fenomenet har många namn och detta är något adaptiv synkronisering åtgärdar utan att det skapas en ryckighet när grafikkortet väntar in skärmens uppdateringscykel.

Traditionellt har skärmen kört i en fast frekvens, till exempel 60, 120 eller 144 Hz, medan grafikkortet hela tiden varierar i antal bilder per sekund (FPS). Detta kan resultera i en känsla av ryckighet när V-Sync är aktiverat, och bruten grafik (eng. tearing) när funktionen är avstängd. Den här finessen har under ett antal år funnits i bildskärmar och har på senare tid även letat sig ut i TV-apparater.

PS5 hardware supports Variable Refresh Rate (VRR) through HDMI 2.1. After a future system software update, PS5 owners will be able to use the VRR feature of compatible TVs when playing games that support VRR.

Microsoft Xbox Series X och nedskalade Xbox Series S fick båda stöd för VRR på lanseringsdagen, medan tekniken uteblev från Sonys Playstation 5. I Sonys uppdaterade FAQ klargörs att hårdvaran har stöd för VRR och att finessen tillkommer med en framtida mjukvaruuppdatering.

Merparten av senaste snittets TV-apparater har stöd för VRR genom HDMI 2.1, men hur väl det fungerar varierar stort mellan olika modeller. Den som vill läsa mer om vilka tillverkare som implementerat tekniken i sina TV-apparater kan läsa om det i SweClockers guide till TV-utbudet 2020.

Läs om adaptiv bildsynkronisering: