Innan datormöss gjorde entré som pekdon var styrkulan, även kallad trackball, regerande mästare för att förflytta muspekaren. Tekniken utvecklades i grunden för att användas i militära radaranläggningar, men är numera oftast ersatt av datormöss, styrplattor och pekskärmar.

Med det sagt har styrkulan inte rullat i graven ännu. Det används exempelvis som ett mer ergonomiskt alternativ för den som har problem med musarm. För spelintresserade styrkule-entusiaster har det däremot sett skralt ut med alternativ, vilket är varför Blue Sun Innovations presenterar Gameball – en styrkula för gamers.

KA4h5E103c4uaEBf.png
V2maS1ZXUdmhZv1J.jpg

Gameball Standard

Sensortyp

Optisk (Pixart)

Kulstorlek

38,1 mm

Polling rate

1 000 hz

Storlek

162 mm × 119 mm × 52 mm

Vikt

230 gram

Antal knappar

6 st

RGB-belysning

Ja

Kompatibilitet

Windows 7/8/10
Mac OS X (version 10.8 eller senare)
Linux
Chrome OS
Android (version 5.0 eller senare)

Totalt fem års arbete ska ligga bakom gaming-styrkulan. En första begränsad utgåva lanserades i somras, men den är nu helt slutsåld. Den som inte hann lägga vantarna på den har nu en ny chans med nya Gameball Standard. Utöver styrkula på drygt 38 millimeter är Gameball utrustad med sex knappar och en optisk sensor från tillverkaren Pixart, vars sensorer även går att finna i bland annat gaming-möss från Logitech och Hyperx.

Den minst sagt rejäla pjäsen har en vikt på 230 gram, men det utlovas trots det ett mer ergonomiskt spelande. Styrkulan kräver mestadels fingerrörelser, vilket ska förenkla att avlasta leder i armbåge och axel. Den ska även fungera för både höger- och vänsterhänta. Som grädde på moset är Gameball självfallet bestyckad med RGB-belysning för maximal gaming-stämning.

Gameball är kompatibel med de flesta moderna operativsystem, inklusive Chrome OS och Android. För den som känner sig osäker på hur Gameball bäst används gås alla funktioner och finesser igenom i en 36 minuter lång Youtube-video vid namn "Getting Started with Gameball".

Gameball Standard finns att beställa direkt på tillverkarens webbsida till en kostnad om 148 USD exklusive frakt, motsvarande cirka 1 300 kronor.

Använder du styrkula? Är du sugen på en Gameball för spelsessionerna?