Inledning – allting är LED

Idag är allt LCD. Förutom när det är OLED. Och allting är lysdioder, LED, antingen som direktlysande emissiv teknik likt OLED. Eller att LED är ljuskälla till en transmissiv teknik som LCD.

För skärmar till datorn, paneler i TV-apparater och displayer i största allmänhet handlar dagens displayer alltså om LCD. Extremt mycket LCD. Samt en del förekomster av OLED också. Då främst i ett utbud av bärbara datorer och mobila enheter. OLED är sällsynt bland stationära bildskärmar men det kan (äntligen) komma att ändras.

Alienware 34 Curved QD-OLED Monitor-AW3423DW_duo-lf-back.jpg

Alienware AW3423DW uppmärksammas som den första OLED-skärmen avsedd för både skrivbord och spelande. Den använder den för 2022 debuterande tekniken QD-OLED.

På TV-apparater är det också LCD som gäller. Fast där är det betydligt mer OLED jämfört med bildskärmarna och det finns tillverkningstekniska förklaringar till varför det är så. Det finns olika sorters OLED-teknik, och den teknik som slagit igenom hos TV-apparater är en helt annan sorts OLED än den du har i mobiltelefonen eller i din bärbara dator.

Annars är det just dessa två varianter det handlar om när vi talar om skärmar. Är det inte OLED är det LCD-teknik – det finns egentligen inget annat i det moderna utbudet. Allting baseras idag på lysdioder, LED, Light Emitting Diode, i någon form. Antingen som lysdioden med organiska komponenter i OLED eller som icke-organisk lysdiod vilken ordnar ljuset till LCD-panelen.

Häng med när vi går genom vad som finns tillgängligt idag och vad som är på gång inom en snar framtid.

Klicka för mer information

Artikelns innehåll och avgränsning

Vad artikeln ska försöka svara på är hur tekniken fungerar idag – vårvintern 2022 – och hur de skiljer sig åt. Både för det som är en bildskärm till en dator och det som är en TV.

Avgränsningen för artikeln är aktuell och existerande teknik vilken idag används ihop med displayer avsedda för fristående skärmar på skrivbord och i vardagsrum. Skärmarna ska vara aktuella för 2022 och då kunna köpas för rimliga kostnader. Det finns alltid extrema undantag för den som har miljoner på banken. Det finns alltid enhörningar i form av tillfälligt existerande produkter och konceptmodeller vilka visas på mässor. Artikeln fokuserar på tekniken du faktiskt kan köpa i butik.

Artikeln handlar mindre om hur du använder displayen i fråga, utan är främst till för att du ska förstå skillnaden mellan de tekniska begreppen och vad de betyder. Vi använder begreppet TV mer i syfte att displayen ska fungera som större display i kontext av ett underhållningssystem, film och video och spel. I många fall flyter gränserna ihop. En stor bildskärm kan mycket väl fylla rollen som "en TV" men också tvärtom, där det som betecknas som ”en TV” och innehåller funktioner likt TV-mottagare faktiskt används i huvudsak som bildskärm till en dator.

Visa mer