Resizeable BAR är en teknik som gör det möjligt att låta processorn adressera hela grafikkortets minnesmängd per anrop, istället för de 256 MB som är tillgängliga med funktionen avstängd. Både Nvidia och AMD nyttjar det, även om den sistnämnda valt att döpa det till Smart Access Memory (SAM) istället. Fördelar inkluderar högre spelprestanda, men resultaten varierar ofta beroende på titel och hårdvara.

Nu testas tekniken i nysläppta Dead Space Remake, tillsammans med ett Geforce RTX 4080. Eftersom Nvidia endast automatiskt aktiverar det för specifika vitlistade titlar trotsar Reddit-användaren "sxkyle" och aktiverar det på egen hand, med imponerande prestandaökning som resultat. I ett av testerna lyfter det genomsnittliga FPS-värdet från 78 till 108 FPS, en ökning på hela 38 procent. Samtidigt ökar lägstanivån med 34 procent, från 62 till 83 FPS.

Rebar Dead Space B.jpg

Bildkälla: sxKYLE (Reddit)

Rebar Dead Space A.jpg

Bildkälla: sxKYLE (Reddit)

Alla testresultat är dock inte riktigt lika strålande. I en andra testrunda syns liknande genomsnittlig förbättring på 34 procent, men lägstavärdet går istället åt fel håll och minskar från 25 till 17 FPS. Exakt varför framgår inte, men med liten skillnad mellan de två kan det handla om varians mellan testrundor.

Blandade testresultat är en bidragande faktor till varför Nvidia, till skillnad från AMD, inte valt att aktivera det för samtliga spel. Det är en taktik vars nackdel istället riskerar bli utebliven prestanda i spel där det faktiskt fungerar. Från Reddit-tråden framgår att Nvidia just nu testar Resizeable Bar i Dead Space Remake, men huruvida det gröna laget aktiverar tekniken i spelet med en ny drivrutin återstår att se.