År 2022 var inte ett strålande år för hårdvarubranschen. Teknikjättar som Intel har rapporterat stora förluster och för de flesta segment pekar siffrorna nedåt – däribland moderkort och grafikkort. Detsamma gäller även på hemmaplan, där hemelektronikbranschen är på väg nedåt efter pandemiårens rekordsiffror.

I nya siffror från E-barometern, en undersökning Postnord gör varje år för att bevaka svenska detaljhandelns utveckling inom e-handel, är år 2022 första året i undersökningens historia som siffrorna visar på negativ tillväxt för branschen i stort. Specifikt hemelektronik står fortfarande för 47 procent av marknaden, vilket är 4 procentenheter lägre än tidigare 51 procent år 2021. Totalt minskar omsättningen med 10 procent, ned till 28 miljarder kronor.

ebarometer.jpg
e ha n deel.jpg

Att just hemelektronik är en kategori som drabbas extra hårt, om än inte riktigt lika illa som exempelvis dagligvaror och leksaker, förklaras ha flera skäl. Dels nämns stagnerande utveckling i takt med stigande räntor och energipriser, dels minskad efterfrågan när många återvänt till sina arbetsplatser. Därtill är det en kategori som tidigt bortprioriteras när ekonomin stramas åt.

Istället för att köpa nytt är det fler som väljer att använda exempelvis datorer och telefoner längre och undvika att byta ut fungerande enheter i onödan. Minskad vilja att köpa nytt har därtill gett utrymme för nya trender, däribland fler tjänster som erbjuder att reparera varor och nya företag som säljer begagnad hemelektronik. Online är dock de traditionella marknadsplatserna fortfarande störst, som exempelvis Blocket. Tätt därefter följer auktionssajter som Tradera och sociala plattformar, där Facebook Marketplace dominerar.

begköp1.jpg
begagnat.png

Att begagnatmarknaden blir viktigare syns även bland konsumenter, där rådande läge börjar göra avtryck. En tredjedel av de som handlat begagnat svarar att de gjort det i större utsträckning av ekonomiska skäl. Detta omfattar dock inte endast hemelektronik, utan även övriga kategorier. Mest intresserade av begagnatmarknaden är de yngre åldersgrupperna, vilket förklaras som en naturlig effekt av att äldre grupper är mer köpstarka.

Trots nedgång för e-handeln totalt spås ett "blomstrande år" för begagnatmarknaden, där e-handelsformatet väntas bli gynnsamt och bidra till fortsatt stark utveckling under år 2023.