AMD släppte nyligen drivrutinen Adrenalin 23.2.1, som bland annat bjöd på förbättrad prestanda i flera spel för Radeon RX 6000-serien. Då rapporterade några användare problem med blåskärmar och uppstart av Windows efter att den nya drivrutinen installerats. Nu bekräftar AMD problemet, samt ger råd för hur det kan undvikas.

AMD bekräftar att en liten mängd användare drabbats av problem, och meddelar att boven i dramat är en kombination av att Windows Update kör i bakgrunden och att fabriksåterställning för drivrutinen är ikryssad vid installation. I dessa förhållanden riskerar datorn att fastna i en boot loop med upprepade blåskärmar som pekar på INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE.

We have reproduced an issue that can occur in an extremely small number of instances if a PC update occurs during the installation of AMD Software: Adrenalin Edition, and we are actively investigating. We recommend users ensure all system updates are applied or paused before installing the driver, and that the “Factory Reset” option is unchecked during the AMD driver installation process. – AMD

Brad Chacos från PCWorld är bland de drabbade och berättar i detalj om sina upplevelser. Efter en hel del pillande löstes problemet genom att tvinga Windows att köra automatisk reparation, men detta var svårt att uppnå i praktiken eftersom datorn kraschade och startade om innan den kom så långt. Till slut reparerades Windows genom att ett flertal gånger stänga av datorn innan den hann krascha.

Enligt AMD är problemet mycket ovanligt och kräver särskilda förhållanden för att uppstå, och företaget undersöker bakomliggande orsak. I väntan på en ordentlig lösning kan Radeon-ägare undvika huvudvärk genom att låta bli att kryssa i fabriksåterställning när den nya drivrutinen installeras.

Brukar du använda fabriksåterställning vid installation av grafikdrivrutiner?