År 2015 valde Samsung bort OLED till förmån för LCD och den egenutvecklade QLED-tekniken. Företaget insåg att OLED aldrig skulle bli riktigt billigt, och räknade med att konsumenter inte var villiga att betala tiotusentals kronor för en TV. Det visade sig vara en felkalkylering – OLED har dominerat och konkurrenten LG har seglat upp som den dominerande paneltillverkaren.

Efter flera år av rykten kring ett möjligt avtal mellan företagen rapporterar Reuters nu att Samsung och LG har skrivit kontrakt på tillverkningen av högpresterande OLED-paneler i storlekarna 77 och 83 tum, som ska sitta i kommande premiummodeller från Samsung.

Samsung har redan börjat bygga OLED-paneler i form av de QD-OLED-paneler som används i vissa av företagets modeller, samt i japanska Sony, men LG:s paneler anses allmänt vara de bästa och finns därtill i större storlekar. LG har idag över 50 procent av marknaden för OLED-paneler med Sony på andra plats med 26 procent och Samsung långt efter med 6 procent.

Kinesiska tillverkare som BOE har också förbättrat sina processer och börjat ta marknadsandelar i de mindre storlekarna och vill så klart gärna ta över TV-markanden också. Både Samsung och LG har haft några tröga kvartal och avtalet kan ge båda en välbehövlig skjuts, skriver Reuters.