Hur många transistorer rymmer de största kretsarna som tillverkas idag? För processorer på konsumentmarknaden har Apples M2 Ultra flest med 134 miljarder. Den består dock av två ihopsatta M2 Max-kretsar som vardera har 67 miljarder. AMD:s Threadripper Pro 7995WX har 79 miljarder . De största GPU-kretsarna ligger på liknande nivå: 132 miljaarder i AMD Navi 31 och 125 miljarder i Nvidia AD102.

Om Moores lag ska fortsätta gälla bör tillverkarna vara uppe i runt en biljon transistorer i en krets till 2029, och TSMC har nu presenterat sina planer som ska ta företaget dit, rapporterar Tom's Hardware.

tsmc roadmap.png

TSMC stakar ut vägen mot en biljon transistorer på en krets.

För att nå biljonstrecket räknar TSMC med avancerade chiplet-designer som kombinerar många mindre kretsar på en stor krets, paketerade i lager. Enskilda kretsar med bara ett lager kommer ligga på över 200 miljarder transistorer vid samma tid. TSMC har också inlett utvecklingen av de kommande processnoder som kommer krävas: A14 (14 ångström eller 1,4 nanometer) och A10. Innan dess kommer först N2 och därefter N2P.