Windows inbyggda ordbehandlare Wordpad har inte utvecklats speciellt mycket de senaste åren. Förra hösten meddelade Microsoft att programmet sjunger på sista versen och i januari upptäckte användare att programmet var borta i nya byggen av systemet i Insider-programmets Canary-kanal.

Nu avslöjar Microsoft det många nog hade väntat sig: Wordpad försvinner officiellt från Windows 11 i och med lanseringen av version 24H2, som företaget väntas släppa i höst.

Windows kommer alltjämt ha en inbyggd textredigerare i form av Anteckningar, men för att redigera formaterad text i format som .rtf rekommenderar Microsoft användare att byta till (betalprogrammet) Word. Word på webben är visserligen gratis, men det är en webbapplikation och inget för de som föredrar riktiga Windowsprogram.

Andra alternativ är till exempel Windowsprogrammet Libreoffice Writer och webbapplikationen Google Docs. MS Poweruser skriver att det möjligtvis kommer gå att kopiera Wordpad.exe och andra nödvändiga filer för att fortsätta använda programmet, men det är inte säkert.