Häromdagen stängde Ubisoft av racingspelet The Crews servrar och därmed förlorade de minst 12 miljoner spelarna tillgång till spelet. Sådant vill kampanjen Stop Killing Games, ledd of videokreatören Ross Scott på Accursed Farms, sätta stopp för.

Målet för Stop Killing Games är att uppmärksamma myndigheter i olika länder på fenomenet, och förmå dem att utreda huruvida det är ett konkurrensbrott eller bedrägeri när en spelutgivare kan stänga av ett spel utan något sätt för spelare som har betalat för det att fortsätta spela. Det första målet är Frankrikes motsvarighet till Konkurrensverket, men kampanjen samlar även in underskrifter för att skicka till myndigheter i Australien, Kanada och Storbritannien. Ett klagomål hos EU-kommissionen finns också i planerna, men det dröjer lite på grund av ”processtiderna”, skriver Techspot. Ett sekundärt mål är att få lagstiftare att uttryckligen göra beteendet olagligt, så att spelutgivare måste se till att sålda spel går att spela i någon form offline eller via alternativa servrar.

The Crew är långt ifrån det enda spelet som har stängts ned de senaste åren. Att driva servrar kostar så klart pengar, men det som retar gallfeber på många spelare är att spelen är utvecklade att vara helt beroende av servrarna och inte går att spela offline på något sätt. Det gäller ibland även solokampanjer i spel.

Spelutgivarna gömmer sig bakom användaravtal som säger att spelaren köper en licens på att spela ett spel så länge utgivaren underhåller det, men som många andra avtalspunkter i moderna användaravtal har det inte prövats i domstol.