Installation

SCSI och IDE/ATA är parallella grännsnitt vilket praktiskt gör att man kan ansluta flera enheter per kabel. För att skilja på enheter på en IDE-buss ställer man som bekant enheterna som master eller slave. SCSI fungerar ungefär likadant, fast istället för master och slave använder man ett nummer som brukar kallas för SCSI-ID som kan vara mellan 0 och 15 för en Wide SCSI-konfiguration. SCSI-ID 7 brukar oftast användas av SCSI-kontrollern och SCSI-ID 0 till första hårddisken. Det är i princip allt man behöver veta när man installerar SCSI-hårdvara och är medveten om vart på kabeln man ska sätta terminatorn.

Ett exempel

För att utveckla installationsprocessen kan jag skriva en liten historia om hur installationen av ett av kontrollerkorten – Adaptec 29160N – gick till. Jag kommer ta detta väldigt långsamt så att ingen ska behöva tänka "sakta i backarna nu." Det finns väldigt många saker som är riktigt enkla att göra, men eftersom de har rykten att vara svåra krävs långa förklaringar som ofta förvirrar ännu mer (ni som läst om pekare i programmering förstår nog vad jag menar). Hoppas jag inte krånglar till det för er nu, för att installera ny SCSI-hårdvara är jättelätt.

Jag började med att stänga av datorn, en ganska typisk konfiguration med en Athlon XP 2500+ och ett Abit NF7-S-moderkort. Skruvade i kontrollerkortet i en ledig PCI-plats och skruvade sedan fast hårddisken i chassit. Behövde inte ändra några byglar på hårddisken över huvud taget. Satte fast ena änden av SCSI-kabeln i kontrollerkortet, andra änden i terminatorn och sedan en ledig kontakt på kabeln i hårddisken. Slog på datorn och både kontrollerkortet och hårddisken hittades. Var den fysiska installationen svår? Nej, det skulle jag inte säga. Det fanns dock vissa irritationsmoment vid installationen. Eftersom en SCSI-kabel kan vara lång (upp till 12 meter för LVD, ni vet) så är de flesta sådana kablar långa. Inte nödvändigtvis 12 meter, men långa i vilket fall. Om man använder ett miditower kan det bli väldigt stökigt i lådan. Jag skulle inte vilja ha ett fönster på chassit om ni förstår vad jag menar.

Eftersom jag redan hade en IDE-disk i datorn med ett par operativsystem installerade, bland annat Windows XP och 2000, startade jag dessa för att se om kontrollerkortet och hårddisken identifierades korrekt. Enhetshanteraren i Windows 2000 kallade kontrollerkortet för Adaptec AIC-7892 Ultra160/m PCI SCSI Card där Windows XP fick rätt namn på en gång: Adaptec 29160N – Ultra160 SCSI. Startade sedan om för att utforska SCSI-kortets BIOS. Den förprogrammerade versionen rapporterade glatt att en hårddisk fanns på SCSI-ID 0, men att den bara var 4 GB stor. Detta löstes med att flasha om BIOS till den senaste versionen från Adaptecs hemsida.

Att flasha BIOS låter svårare än det är och anledningen att många är rädda för det är på grund av alla varningsmeddelanden som står i guider som försöker avmystifiera just BIOS-flashning. Jag lovar, den enda anledningen till att det finns så många varningsmeddeladen är att redaktörer som skriver för okända människor tycker det är jätteroligt att skriva sådana. Man får då en ursäkt att använda exempelvis tre utropstecken, versaler eller röd färg, något som annars inte är tillåtet. På Adaptecs hemsida fanns BIOS version 3.10. Den förprogrammerade versionen var 2.50 eller något liknande. Laddade ner och zippade upp denna. Laddade sedan ner en bantad DOS-version från BootDisk som lämpar sig väldigt bra för BIOS-flashning eftersom den bara kör två filer och gör att väldigt lite kan störa flashningsprogrammet. Skapade en bootbar diskett, laddade över BIOS-filerna och startade om datorn. Det enda man behövde göra sedan var att skriva UPDATE, trycka enter och läsa flera sidor med varningsmeddelanden. Jag kan redan nu säga att uppdateringen gick väldigt bra och när jag startade om rapporterade kontrollerkortet att senaste BIOS-versionen var installerad.

Kvar att göra var givetvis att installera operativsystemet. Om man använder Windows finns det drivrutiner till kontrollerkortet för nerladdning på Adaptecs hemsida. Windows XP identifierar visserligen just denna SCSI-kontroller korrekt, men Adaptecs egna drivrutiner ska tydligen lösa en del problem med dessa.

Ett till exempel

Efter ett tag installerade jag den andra SCSI-disken med en rotationshastighet på 10 000 RPM. Jag skruvade fast hårddisken i chassit, anslöt den till en ledig kontakt på SCSI-kabeln och slog på datorn. Kontrollerkortet hittade hårddisken direkt och den fick SCSI-ID 15. Att lägga till hårddiskar i ett SCSI-subsystem är minst lika enkelt som att lägga till en IDE-hårddisk.

BIOS

Här följer några bilder från ett SCSI-BIOS.

Om man väljer "SCSI Disk Utilities" får man fram skärmen ovan där man kan välja vilken enhet man vill arbeta med.

Här kan man formatera hårddisken på låg nivå eller köra ett diagnostiktest som kontrollerar hårddisken efter fel. Om ett fel hittas flyttas data från den skadade sektorn till en hel.

Här kan man konfigurera SCSI-kontrollern.