Signalering

Om man inte vill bli förvirrad när man läser om SCSI-hårdvara kan det vara väldigt bra att veta lite om signalering och vad SE eller LVD egentligen innebär. Den här sidan ska försöka förklara detta.

Signalering är en försvenskning av det engelska ordet signaling och är olika varianter av överföring av signaler över en buss. Detta har egentligen ingenting med SCSI att göra men eftersom förkortningarna SE och LVD ofta används i samband med SCSI kan det vara värt att skriva lite om det också. Om du inte är intresserad behöver du bara veta att tre olika metoder av signalering som SCSI använder är SE, HVD och LVD, att LVD är bra, att SE bör undvikas och att HVD inte är kompatibel med de två andra. Är du intresserad kan du läsa vidare.

SCSI är som bekant en buss (nåväl, för enkelhetens skull säger vi det) där enheter kommunicerar med varandra. Fundera på det en stund och du kommer snabbt inse att det enda sättet SCSI-enheter kan kommunicera med varandra genom kablarna är med hjälp av någon form av signaler, exempelvis elektriska. Det är här signalering kommer in i bilden, hur ska dessa signaler skickas, hur starka ska de vara och så vidare?

En vanlig typ av signalering är SE, som står för Single Ended. SE-signalering är billigt och ganska lätt att använda för tillverkare. Är det ström i en kabel tolkas det som en "etta", är det inte ström tolkas det som en "nolla" – tänk dig en lysdiod som antingen är av eller på. Enkelheten gör dessvärre att det finns flera problem med SE-signalering, den är inte tillförlitlig nog att arbeta i höga hastigheter, på grund av interferens, "cross-talk" och så vidare. "Lysdioden" kan inte blinka så fort att man inte uppfattar om den precis slogs på eller av. Det gör att kablar för en SE-buss inte kan vara längre än ungefär sex meter och om de är så långa är hastigheterna max några MB per sekund. Inga snabba SCSI-hårddiskar använder SE-signalering längre. Seriellporten ("COM-porten") använder SE-signalering.

För att lösa problemet med signalintegritet infördes differentiell signalering, det vi nu kallar HVD – high voltage differential. För att skicka signaler används två kablar och differensen mellan kablarna är signalen, ungefär som två lysdioder som arbetar tillsammans fast där den ena är inverterad den andra. Den första lysdioden representerar en "etta" genom att lysa och den andra lysdioden representerar en "etta" genom att inte lysa. Detta löste i princip alla problem med signalerna och kabellängden kunde ökas till hela 25 meter utan att det var något problem med interferens eller långsammare maximala överföringshastigheter. Nu var det mycket lättare för hårdvaran att se om "lysdioderna" representerade en "etta" eller "nolla". Det fanns dessvärre några problem med HVD. Visserligen löste det alla signalproblem men det var dyrt att använda och krävde väldigt mycket ström för att fungera. Eftersom SE och HVD använder olika spänning är de inte kompatibla med varandra och om man blandar SE och HVD-hårdvara finns det risk för att enheterna går sönder. HVD används inte längre eftersom LVD är bättre på många vis. HVD har därför helt försvunnit från SCSI-3 standarden.

LVD står för low voltage differential och är den signalering som all ny och snabb SCSI-hårdvara använder. LVD fungerar ungefär som HVD med skillnaden att spänningen är mindre. Eftersom spänningen är mindre är kabellängden max 12 meter men den nackdelen vägs upp av ett par fördelar, bland annat att LVD är billigare än HVD och är elektriskt kompatibel med SE, man kan alltså ta en SE-enhet och installera i en LVD-buss. Eftersom SCSI vill vara bakåtkompatibelt finns det vissa LVD-enheter som fungerar i en SE-buss. Det finns även en variant av LVD som heter multimode LVD, eller LVD/SE (ibland LVD/MSE) som är enheter som både kan använda SE eller LVD-signalering. LVD används även i FireWire, Hypertransport och av Serial ATA. Notera dock att Serial ATA inte stödjer kabellängder på 12 meter bara för det.

LVD är alltså den typ av signalering man bör använda. HVD kan man ignorera helt. SE bör man bara tänka på om man exempelvis köper gamla begagnade hårddiskar eller andra enheter som gamla CD-brännare, bandstationer eller liknande. LVD och SE är alltså i princip kompatibla med varandra. Det är dock väldigt viktigt att veta att om man installerar en SE-enhet i en LVD-buss så kommer hela SCSI-bussen köras i SE-hastigheter, som maximalt är ungefär 20-40 MB per sekund! För att LVD ska fungera måste alla enheter i SCSI-bussen vara LVD.