AMD: "Bulldozer har åtta kärnor"

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Genesis:

Ja, med Intels namngivningsystem för HT så har HT en kärna med två trådar, och med AMDs namngivningssystem så har en modul två kärnor där vardera har en tråd. Det skiljer sig framför allt tack vare deras namngivningssystem.
Försök säga det du vill utan att använda ordet kärna, då det ordet saknar enhetlig definition. Och då Intel använder en annan definition än vad AMD gör, och du blandar användandet av de så blir dina argument mer än fråga i vad definitionen av ordet kärna egentligen är.

Vad menar du med att HT styckar upp instruktioner från två trådar? Den kör inte två trådar genom en samma pipline eller något liknande som med temporal multithreading. HT kör två trådar samtidigt fullt ut parallellt. Men den fördelar användandet av de pipelines som kärnan har dynamiskt mellan de två trådarna. Så att med en stor bred tråd som lätt kan splittras superskalärt, kan exekveras med den fulla prestandan som finns tillgänglig för riktigt breda trådar i kärnan. Medan två lite smalare trådar som inte lika väl kan splittras superskalärt, och som inte behöver tillräckligt med minnesbandbredd för att störa varandra, så kan kärnan exekvera båda samtidigt med 100%ig skalning.
Medan AMDs modulsystem bara har dynamisk tilldelning för FPUer, medan ALUer och AGUer har en statisk tilldelning, oavsett vad som är bäst för stunden. Där om man kör en ensam bred och tung tråd på en modul så sitter den andra trådens ALUer och AGUer oanvända, medan de andra får jobba för fullt, och tråden exekveras långsammare tack vare det.
De båda har betydligt mer snarlik uppdelning av de övriga resurser mellan trådarna, utom för just ALUer och AGUer där de skiljer sig desto mer åt.

Att Bulldozer delar flexibelt på de två FPU-pipelines som finns i varje modul är inte en potentiell svaghet i Bulldozer, det är en styrka. Prestandan går upp tack vare det. Hade varje tråd varit låst till en statisk uppdelning av en FPU per tråd så hade prestandan varit lägre i de flesta typer av mjukvara.
Bättre hade så klart varit två FPUer statiskt per tråd. Men med totalt fyra FPUer så hade en flexibel delning av de mellan de två trådarna varit ännu bättre.

Det har blivit någon märklig prestige i att ha många kärnor, oavsett hur bra prestanda de har. Det enda som spelar någon roll är ju prestandan i olika typer av laster. Sedan är det skit samma hur eller varför processorn uppnår de siffrorna. Antalet kärnor är en högst irrelevant siffra. Om en processor klarar av att exekvera många trådar samtidigt med bra prestanda så spelar det ju ingen roll hur många kärnor den har. Det är prestandan per tråd, antalet trådar, och hur pass mycket prestandan sjunker på en tråd när man belastar en annan som är relevant.

Personligen (ej vedertagen definition då en sådan inte finns, bara min personliga syn) så ser jag definitionen av kärna som en helt fristående del av kislet på processorn, där man kan bygga en CPU med en godtyckligt heltal som multipel för kärnor (ex Bulldozer kan inte ha en CPU med vad AMD klassar som exempelvis 3 kärnor (1,5 moduler), då en modul är en odelbar konfiguration av transistorer på die-en, och de kräver ett jämnt antal kärnor. Medan med exempelvis gamla Stars så var 3 kärnor fullt möjligt, just för att de inte satt ihop, utan var fristående).
Även om en beräkningsenhet kan exekvera flera trådar med 100%-ig skalning, där exekveringen på en tråd inte alls stör eller påverkar exekveringen av en annan tråd under några som helst omständigheter, gör de inte som separata kärnor i mina ögon. Men därav också att antalet kärnor är som antalet ledare i en sockel, eller något liknande. Det är en i praktiken tämligen meningslös siffra.

Namngivningssystem? Intel har en teknik dom kallar HT, AMD har inte en motsvarande teknik för att ta operationer från två trådar och köra på samma ALU samtidigt. AMD har inget namn för HT alls, för dom använder inte, mig veterligen, en liknande teknik. HT är egentligen inte ens särskilt relevant i diskussionen kring stämningen då en kärna inte definieras över hur många trådar den kan hantera simultant. En kärnas definition är väl precis vad som blir avgörande i stämningen? Jag slänger också in min personliga definition av en kärna. Jag menar att en kärna inte definieras av mer än de grundläggande komponenter som krävs för att bygga en enskilt fungerande processor: ett register, en ALU och en styrenhet. Har man dessa komponenter har man en komplett processor. Har man en komplett processor, ja då har man definitivt en komplett kärna. En AMD-modul har två uppsättningar av ovanstående så den har därför två kärnor.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av dr904:

Och GTX 970 har 4 GB vram...

Jepp, 3500mb snabba och 500mb slöa som kraschar kortet.

Lite som om Bulldozern skulle ge bsod så fort de 2 sista kärnorna aktiverades.

Visa signatur

Min PC för den som är intresserad.
http://i.imgur.com/x6wZmmz.png
Bild på skapelsen.
http://i.imgur.com/HatCvjN.jpg

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av zxhosting:

Skulle inte säga att den har 8 kärnor.

Den har.
4 kärnor
8 trådar
----------------------------------------------------
Men om den hade 8 kärnor så skulle den ha.
8 kärnor
16 trådar

Därför köper jag bara Intel för dom kan man lita på. Intel <3

Så talar en tvättäkta fanboy. Jag lutar själv åt att det inte är helt rätt att marknadsföra FX‑8350 som åttakärnig, men det är ju inte därför man köper Intel. Det gör man för att de presterar bättre och/eller för att de drar mindre ström (beroende på vad man prioriterar).

EDIT: (Hoppas inte stämningen mot AMD går igenom.)

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Toxic Crow:

Namngivningssystem? Intel har en teknik dom kallar HT, AMD har inte en motsvarande teknik för att ta operationer från två trådar och köra på samma ALU samtidigt. AMD har inget namn för HT alls, för dom använder inte, mig veterligen, en liknande teknik. HT är egentligen inte ens särskilt relevant i diskussionen kring stämningen då en kärna inte definieras över hur många trådar den kan hantera simultant. En kärnas definition är väl precis vad som blir avgörande i stämningen? Jag slänger också in min personliga definition av en kärna. Jag menar att en kärna inte definieras av mer än de grundläggande komponenter som krävs för att bygga en enskilt fungerande processor: ett register, en ALU och en styrenhet. Har man dessa komponenter har man en komplett processor. Har man en komplett processor, ja då har man definitivt en komplett kärna. En AMD-modul har två uppsättningar av ovanstående så den har därför två kärnor.

AMD har inget bra namn för deras modulsystem, som via CMT kör två trådar per <modulär del av processorn> (som inte heller finns ett bra namn för). HT och AMDs modulsystem är inte exakt samma sak, men de är snarlika. Det är lite av AMDs första försök att göra sin egen motsvarighet till HT, men de valde inte exakt lika dant som Intel (men mycket pekar mot att Zen kommer få ett system som liknar HT ännu mer, så AMD ser ut att ha lärt sig från sina misstag, vilket förhoppningsvis kommer att ge bättre singeltrådsprestanda med samma multitrådsprestanda mot CMT).
Men det är inte två helt vitt skilda system, som inte alls har något gemensamt med varandra, som vissa här verkar hävda.

HT kör inte (alltid) instruktioner från två trådar på samma ALU. HT kan precis som AMDs modul-system parallellt exekvera flera instruktioner per tråd per klockcykel. En Intel-processor med HT har mer än en ALU per kärna, och tilldelar de efter behov till de två trådarna. Det kan innebära att en ALU alltid sekventiellt utan avbrott exekverar en tråd, och de övriga ALUerna tilldelas den andra. (Inte som med temporal multithreading, där varannan cykel så exekveras varannan tråd, och bägge trådarna kan aldrig exekveras samtidigt). Eller så kan den växla lite fram och tillbaka. Men precis som AMDs modulsystem så kan den fullt parallellt exekvera två trådar samtidigt fullt ut. I praktiken så klarar den inte det kontinuerligt med vanlig mjukvara, utan resurserna per kärna räcker inte fullt till för att skala 100%igt linjärt. Men i viss mjukvara så kan den det. (Det är lite av en optimering och kostnadsfråga. Om man lägger till mer resurser för en ännu bredare design så skulle det ge bättre multitrådad prestanda och högre skalning. Men det skulle öka antalet transistorer och priset linjärt mot den multitrådade prestandan, men skulle inte alls öka den singeltrådade prestandan lika mycket. Så så här får Intel kärnor som är någorlunda snabba på båda och samtidigt någorlunda billiga. En en lagom kompromiss, som ger bäst allsidig prestanda per krona för vanlig mjukvara.)

Och anledningen till att AMDs modulsystem skalar bättre beror ju inte på att deras fördelning ger bättre multitrådsprestanda, utan snarare att den ger sämre singeltrådprestanda. Vilket ju ger högre procentuell skalning, men ändå lägre eller samma prestanda som om de hade kört med sin egen variant av HT med samma resurser per modul.

Kan du beskriva vad som gör att varje tråd från Intel med HT inte matchar dina kriterier för att klassas som en kärna?
En Intel HT kärna har minst två ALUer, och kan köra en ALU per tråd parallellt samtidigt, precis som AMDs modulsystem (AMDs är låst till att alltid köra jämt uppdelat på ALUer och AGUer). Den har två register. Den har bara en styrkrets, som hämtar och avkodar instruktioner, men det har AMDs modulsystem också, men bägges styrkretsar klarar av att fullt ut hantera två trådar parallellt.

Vill du hitta en definition som matchar dina kriterium så borde du snarare välja något i stil att en kärna alltid kan räkna med att ha minst en ALU tilldelad per tråd oavsett om den behövs eller inte. Vilket inte stämmer med HT, då den bara för det mesta tilldelar minst en ALU till en tråd, men ibland kan ge alla ALUer till den andra tråden om dess kontroller bedömer att det skulle ge bättre prestanda.

Men jämförelsen mellan AMDs modulsystem och HT för den här nyheten är inte så särskilt relevant, som du säger. Det relevanta är definitionen av ordet kärna, och avsaknaden av en gemensam sådan som alla rättar sig efter.
I viss mån är den relevant för att jämföra med hur andra CPU-tillverkare anger vad som är kärnor. Det gör det inte till att AMD har fel, men det visar på att det inte är det vanligaste sättet att beskriva vad en kärna är.
Intel hade kunnat säga att de haft två kärnor för varje av deras nuvarande kärnor med HT, om de hade velat utan att tekniskt sett ha fel. Och om både AMD och Intel hade gjort så så hade nog inte denna stämning förekommit. Men då AMD valt en annan definition av kärna än Intel så lämnar det större möjligheter att missförstå vad som menas. Och kanske lite i viss mån att det är vilseledande marknadsföring från AMD. Det är fortfarande en lite löjlig sak att stämma någon för, och jag hoppas att det inte går igenom. Men han har inte 100% fel i mina ögon. (Precis som att McD faktiskt serverade kaffet för varmt, men att det fortfarande är en löjlig sak, och om man klumpigt spiller varmt kaffe över sig så får man lite skylla sig själv. Precis som att om man köper en processor som har många kärnor för just målet att få många kärnor, och fullständigt ignorera alla benchmarks som visar att den inte presterar så bra i många vanliga fall, så får man lite skylla sig själv om man blir missnöjd med prestandan trots att man ignorerade benchmarks som visade på den dålig prestandan)

Permalänk
Medlem

Problemet är väll att Intel använder SMT och amd CMT, alltså han verkar definera 1 cpu kärna som de kärnor INTEL använder, Fast på Amd kretsar,det är ju idiotiskt, hoppas han får pynta hela kalaset ur egna fickor, hade denna stämningen dykt upp någon månad efter bulldozer aläpptes så låt gå,

men det här ser ju bara ut som en cashgrab när han kommer i end of life cykel och kräver pengar. AMDs nya Zen ska ju även den använda SMT som Intel gör,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Så talar en tvättäkta fanboy. Jag lutar själv åt att det inte är helt rätt att marknadsföra FX‑8350 som åttakärnig, men det är ju inte därför man köper Intel. Det gör man för att de presterar bättre och/eller för att de drar mindre ström (beroende på vad man prioriterar).

EDIT: (Hoppas inte stämningen mot AMD går igenom.)

Så det är inte fanboy-snack att själv anse att de ägnat sig åt falsk marknadsföring men samtidigt hoppas att de kommer undan med det?

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av adzer:

Nu skall vi rätta till några saker.
1. Jag har aldrig sagt att HT och AMDs moduler är samma sak. Det jag sa är att om kriteriet är att man skall kunna köra 8st instruktioner parallellt så uppfyller även en 4kärning Intel cpu med HT detta.
2. Ja att det endast finns 4st FPU kan absolut bli en flaskhals. Processorn kan köra 8st parallella instruktioner om max 4st av dessa är flyttalsoperationer så kör du 8st trådar med flyttalsberäkningar så kan du ge dig på att det är en flaskhals.

Till er som tycker att bulldozer har 8kärnor: var går gränsen? 8st heltalsadderare och 1st FPU. Är det 8st kärnor? Den kan ju utföra 8st heltalsoperationer parallellt. Räcker inte det?

Min poäng är inte att AMDs modulsystem är dålig eller att Intels HT skulle vara bättre eller ens att dessa skulle vara ens jämförbara(finns dock en del likheter). Min poäng är att om AMD säger att bulldozer har 8st kärnor var går gränsen? Hur skall novisa kunder veta skillnaden mellan AMDs kärnor och Intels kärnor?

Enligt min definition så har en kärna autonoma resurser sen att det finns fördelar med att bygga system med delade resurser har inte med saken att göra. Detta är bara en definitionsfråga.

Jag skulle säga att det är fel att kalla bulldozer för 8-kärnig, men det är ännu mer fel att kalla den 4-kärnig. 8-kärnig ligger helt enkelt närmast sanningen. HT låter väl bara två trådar turas om med resurserna på en kärna, medan bulldozer kör 8 stycken slaktade kärnor. Skulle säga att bulldozer är betydligt närmare 8-kärnor än vad en 4-kärnig I7 är.

Permalänk
Medlem

CINEBENCH R11.5 säger core 4 Threads 8.

Men den beräknar ialla fall 8 bild rutor hela tiden och är det inte ett bevis att FX kan beräkna med alla 8 kärnor?

Visa signatur

Dator 1 [] AMD FX-8350 5.06Ghz [] CROSSHAIR V FORMULA-Z [] Ram : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1866Mhz []CF Radeon HD7870 [] PSU : XFX Core Edition 850W 80+ Bronze [] Kylning : Beg vattenkylning med cpu Ek-Supremacy Elite AMD .::. 5GHz klubben 2014.::. - .::. OC 1GHz+ Cinebench Klubben 2014 .::.-.::. 4GHz+ Klubben 2014 .::..::. 3DMark FireStrike Klubben .::.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av RaZman:

Så det är inte fanboy-snack att själv anse att de ägnat sig åt falsk marknadsföring men samtidigt hoppas att de kommer undan med det?

Jag är långt ifrån säker på om AMD gjort rätt eller fel, så lugn i salongen, för det första.

Om du tycker att jag är en AMD-fanboy så får jag väl upplysa om att mina senast införskaffade CPU:er (i omvänd kronologisk ordning) är 6600K, 5930K (tävlingsvinst), 4790K, 2100 och 2600K. Dessförinnan hade jag en Phenom II. Jag har under de senaste åren konsekvent och kompromisslöst förespråkat Intel-CPU:er, då jag ansett (och anser) att de varit såpass mycket bättre och mer framtidssäkra att de varit ett betydligt bättre köp. Inte för att det stått Intel på dem, utan för att de presterat bättre.

Så nej, det är inte fanboysnack. Jag förespråkar alltid det som enligt min samlade bedömning är mest värt att köpa, oavsett märke. Men jag önskar AMD all framgång för att det för oss konsumenter och entusiaster vore katastrof om de tappade ännu mer av marknaden, som det ser ut i dagsläget. 6700K kostar 74 % mer (4 000 kr) än 2600K gjorde för fyra år sedan (2 300 kr) – trots att dollarn bara gått upp med 30 % sedan dess – och det lär inte bli bättre om AMD fortsätter försvinna.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zxhosting:

Skulle inte säga att den har 8 kärnor.

Den har.

4 kärnor

8 trådar
----------------------------------------------------
Men om den hade 8 kärnor så skulle den ha.

8 kärnor

16 trådar

Därför köper jag bara Intel för dom kan man lita på. Intel <3

Japp. För intel har ju aldrig gjort något olagligt? Näe då..

http://www.engadget.com/2014/06/12/intel-loses-eu-antitrust-a...

Och nej. En CPU kan ha 8 kärnor och 8 trådar.

Skrivet av kangarooster:

Om man vänder på steken: Hur många kärnor har t.ex. en Phenom II X4 om man använder Bulldozers definition på vad en kärna är?

4 eftersom de inte kör med moduler eftersom arkitekturen skiljer sig så markant. Den skiljer sig även mellan 1090T och Bulldozer.

Skrivet av RaZman:

Så det är inte fanboy-snack att själv anse att de ägnat sig åt falsk marknadsföring men samtidigt hoppas att de kommer undan med det?

Nej? Till att börja med så är det inte säkert att det är falsk marknadsföring. Faktiskt skulle jag säga att det inte är det eftersom begreppet "Kärna" inte är en standard. Sedan fint "Men du då" argument.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av putte_br:

CINEBENCH R11.5 säger core 4 Threads 8.

Men den beräknar ialla fall 8 bild rutor hela tiden och är det inte ett bevis att FX kan beräkna med alla 8 kärnor?

Med den definitionen skulle 6700K vara åttakärnig. Det krävs nog en annan definition för att 8350 ska vara åttakärnig men inte 6700K.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Alling:

Med den definitionen skulle 6700K vara åttakärnig. Det krävs nog en annan definition för att 8350 ska vara åttakärnig men inte 6700K.

Delar inte intels HT på processen mellan trådarna? Har för mig att det går till så att delar av lasten gås via en tråd och resten via en annan?

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Tumnus:

Delar inte intels HT på processen mellan trådarna? Har för mig att det går till så att delar av lasten gås via en tråd och resten via en annan?

Ger mig inte in på de tekniska detaljerna, och det behövs inte heller. Det enda jag skrev var att om definitionen av åttakärnig är att "den beräknar ialla fall 8 bild rutor hela tiden" (i Cinebench) så är 6700K åttakärnig, och att det alltså krävs en annan definition om man vill att 8350 ska vara åttakärnig men inte 6700K.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Ger mig inte in på de tekniska detaljerna, och det behövs inte heller. Det enda jag skrev var att om definitionen av åttakärnig är att "den beräknar ialla fall 8 bild rutor hela tiden" (i Cinebench) så är 6700K åttakärnig, och att det alltså krävs en annan definition om man vill att 8350 ska vara åttakärnig men inte 6700K.

Men amd har ingen ht och det har väll en 6700K som beräknar med 8 trådar. Om du stänger av ht hur många
Bildrutet beräknar 6700k med?

På fx kan man inte stänga av ht för det finns inte och går inta stänga av eller på.

Putte

Visa signatur

Dator 1 [] AMD FX-8350 5.06Ghz [] CROSSHAIR V FORMULA-Z [] Ram : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1866Mhz []CF Radeon HD7870 [] PSU : XFX Core Edition 850W 80+ Bronze [] Kylning : Beg vattenkylning med cpu Ek-Supremacy Elite AMD .::. 5GHz klubben 2014.::. - .::. OC 1GHz+ Cinebench Klubben 2014 .::.-.::. 4GHz+ Klubben 2014 .::..::. 3DMark FireStrike Klubben .::.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Toxic Crow:

Namngivningssystem? Intel har en teknik dom kallar HT, AMD har inte en motsvarande teknik för att ta operationer från två trådar och köra på samma ALU samtidigt. AMD har inget namn för HT alls, för dom använder inte, mig veterligen, en liknande teknik.

AMD har SMT i Zen. Zen har vid det här laget sin arkitektur färdigdesignad och sina första tape-outs gjorda. Hur vida de kommer använda dual-threaded, multithreaded, two threads eller SMT, eller något annat som namn framgår såklart inte. Sen har Intel självklart fler än en ALU annars skulle den inte kunna köra så många ops samtidigt.

AMD använder SMT i sina slides de visat av Zen just nu däremot.

Permalänk
Medlem

Varje Bulldozer-modul består nämligen av två kärnor, där varje kärna har sin egen heltalsenhet men inte sin egen flyttalsenhet - istället delar varje par kärnor på en gemensam flyttalsenhet och ett gemensamt L2-cacheminne. Det innebär att i vissa typer av uppgifter, mer specifikt de som använder heltal, agerar varje modul som två kärnor, men i flyttalsoperationer agerar varje modul som en ensam kärna. Det gäller både för AMD:s APU-kretsar (som har två moduler för fyra "kärnor") och FX-processorer (som har fyra moduler för åtta "kärnor")

Visa signatur

| AMD Ryzen 9 3900XT | Sapphire Pro Duo | Asus Prime X370-Pro | Asus BW-16D1HT | Corsair Vengeance LPX 3600MHz 2x8gb | Intel 600P 256GB | Intel 540 240GB | 2 x WD Blue SSD 500GB | EVGA Supernova G3 1000W | Noctua NH-DH14 | Dell Ultrasharp U3415w 34" | Corsair Obsidian 750D Airflow | Logitech Z-680 | Logitech G19 | Logitech MX518 | QPAD CT Medium Black | Win 10 Home |
*Det är synd om människorna* Strindberg

Permalänk

Förstår inte riktigt grejen med hela stämningen. Dokumentationen om Bulldozer visar ju hur arkitekturen fungerar. Den har varit tillgänglig för konsument och den som är insatt förstår.

Om man inte är insatt får någon annan förklara. Då behöver man man väl även få förklarat hur processorer fungerar överlag.

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

6700K kostar 74 % mer (4 000 kr) än 2600K gjorde för fyra år sedan (2 300 kr) – trots att dollarn bara gått upp med 30 % sedan dess – och det lär inte bli bättre om AMD fortsätter försvinna.

Intressant! Kollade upp introduktionspriserna på motsvarande cpu's i dollar:

2700K / $317
3770K / $313
4770K / $339
6700K / $339

Dollarn har dock gått upp med omkring 38% sedan Jan 2011 och priset på CPU har stigit med 7%, vilket borde ge en prisökning på 47%.

2300 * 1.47 = 3381. Det kan också vara så att det ligger en del extra marginaler i mellanhänder?

Permalänk
Medlem

man kan också slänga in lite fulingar som intel har gjort. t.ex att de mutat återförsäljare etc för att bara sälja deras CPU:er.
t.ex en i7a då tänker man direkt på 4 kärnor 8 trådar om man kan lite om intels prollar. och sedan en i5a med 4kärnor och i3a med 2 kärnor och 8 trådar.
Men sedan går vi in på laptops och kollar runt. där slänger de ur sig, i3, i5 och i7. och alla har 2 kärnor och 4 trådar!?! det skiljer bara i klockhastighet, är det okej?
(pratar om i7/i5/i3(XXXX)U serien)
sedan så visar inte alla återförsäljare att det just är 2 kärnor och 4 trådar och då måste man söka upp det. och likadant kan man göra med en AMD prolle som vissa anser ha 8st kärnor och vissa färre än så.

Visa signatur

Citera för svar!

Detta må inte längre vara min primära dator men står kvar vid TV:n så den får ligga kvar ändå!

MB: Asus Maximus III Gene CPU: I7 860 4ghz HT Kylning: Antec 920 GPU: EVGA 770 2GB RAM: Corsair 12GB 1600mhz XMS3 2x2GB + Vengence HP 2x4GB SSD: Samsung EVO 840 120GB HDD: Samsung 1Tb 7200rpm, Seagate 2TB 7200rpm Chassi: Fractal Design Define Mini

Permalänk

Jag är förvånad över att inte se något om ARMs kärnor, den definationen måste ju tas in i räkning eller? (även fast det inte är x86)
Använder sig ARM HT/AMD liknande funktioner?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av heffaklumpmamma:

Förstår inte riktigt grejen med hela stämningen. Dokumentationen om Bulldozer visar ju hur arkitekturen fungerar. Den har varit tillgänglig för konsument och den som är insatt förstår.

Om man inte är insatt får någon annan förklara. Då behöver man man väl även få förklarat hur processorer fungerar överlag.

USA verkar däremot försöka tvinga fram "idiotsäkra" manualer. Det är sedan länge klart att det är menat att företagen ska tänka åt dem och när de inte gör det så åker de på stämningar för att något pucko satt in sin katt i mikrovågsugnen eller stämningen en kvinna gjorde mot google för att deras google maps för "adressen" hon knapprat in var en motorväg och för att hon blev påkörd när hon vandrade ut på den.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Skrivet av JonatanR:

man kan också slänga in lite fulingar som intel har gjort. t.ex att de mutat återförsäljare etc för att bara sälja deras CPU:er.
t.ex en i7a då tänker man direkt på 4 kärnor 8 trådar om man kan lite om intels prollar. och sedan en i5a med 4kärnor och i3a med 2 kärnor och 8 trådar.
Men sedan går vi in på laptops och kollar runt. där slänger de ur sig, i3, i5 och i7. och alla har 2 kärnor och 4 trådar!?! det skiljer bara i klockhastighet, är det okej?
(pratar om i7/i5/i3(XXXX)U serien)
sedan så visar inte alla återförsäljare att det just är 2 kärnor och 4 trådar och då måste man söka upp det. och likadant kan man göra med en AMD prolle som vissa anser ha 8st kärnor och vissa färre än så.

Våra skoldatorer ska tydligen vara "4 Kärniga" men det är egentligen en I5a med HT..

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av Tumnus:

Delar inte intels HT på processen mellan trådarna? Har för mig att det går till så att delar av lasten gås via en tråd och resten via en annan?

Nej, SMT är att varje kärna har två uppsättningar av register att spara data$ och instruktions$ i.

Skrivet av kyro2:

Varje Bulldozer-modul består nämligen av två kärnor, där varje kärna har sin egen heltalsenhet men inte sin egen flyttalsenhet - istället delar varje par kärnor på en gemensam flyttalsenhet och ett gemensamt L2-cacheminne. Det innebär att i vissa typer av uppgifter, mer specifikt de som använder heltal, agerar varje modul som två kärnor, men i flyttalsoperationer agerar varje modul som en ensam kärna. Det gäller både för AMD:s APU-kretsar (som har två moduler för fyra "kärnor") och FX-processorer (som har fyra moduler för åtta "kärnor")

Varje kärna har två ALU:er. (Integer enheter) en av dessa är egentligen en AGU (enligt AMD själva) som i grund och botten är begränsad till att generera minnesplatser.

Varje kärna har tillgång till varsin 128-bit FPU att arbeta med, den går dock att kombinera till en stor 256-bit FPU. Dock har de fortfarande en helt egen 128-bit FPU allokerad till sig så fort det behövs.

Det varje kärna delar är främst cache, (fördel i parallella beräkningar då info mellan de två kärnorna går att dela snabbare än två fristående kärnor utanför samma modul, se Streaming/Renderingsprestandan), prefetch, instruktionsavkodare etc.

Att säga att varje kärna måste dela på en gemensam FPU är endast sant i det fallet man måste ha just en 256-bit FPU. Jag misstänker det är vanligare att 128-bit används hos kärnorna dock. Har dock inte tillräckligt med erfarenhet att arbeta med så stora data$ så kan inte uttala mig med tillräckligt stor tillförlitlighet mot vad som är vanligast.

Om man vill titta på Stars-arkitekturen (Deneb/Thuban) (AM3 Phenoms) så hade de 3 ALU:er per kärna, även om varje individuell ALU var klenare än i Vishiera eller övriga FX-arkitekturer så presterade Phenoms generellt bättre vid samma frekvens. Dock innebär fler enheter större känslighet för latenserna. Dvs lägre arbetsfrekvenser.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheBasicOne:

Våra skoldatorer ska tydligen vara "4 Kärniga" men det är egentligen en I5a med HT..

exakt samma här!

Visa signatur

Citera för svar!

Detta må inte längre vara min primära dator men står kvar vid TV:n så den får ligga kvar ändå!

MB: Asus Maximus III Gene CPU: I7 860 4ghz HT Kylning: Antec 920 GPU: EVGA 770 2GB RAM: Corsair 12GB 1600mhz XMS3 2x2GB + Vengence HP 2x4GB SSD: Samsung EVO 840 120GB HDD: Samsung 1Tb 7200rpm, Seagate 2TB 7200rpm Chassi: Fractal Design Define Mini

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo
Skrivet av JonatanR:

man kan också slänga in lite fulingar som intel har gjort. t.ex att de mutat återförsäljare etc för att bara sälja deras CPU:er.
t.ex en i7a då tänker man direkt på 4 kärnor 8 trådar om man kan lite om intels prollar. och sedan en i5a med 4kärnor och i3a med 2 kärnor och 8 trådar.
Men sedan går vi in på laptops och kollar runt. där slänger de ur sig, i3, i5 och i7. och alla har 2 kärnor och 4 trådar!?! det skiljer bara i klockhastighet, är det okej?
(pratar om i7/i5/i3(XXXX)U serien)
sedan så visar inte alla återförsäljare att det just är 2 kärnor och 4 trådar och då måste man söka upp det. och likadant kan man göra med en AMD prolle som vissa anser ha 8st kärnor och vissa färre än så.

Suffixen gör det mycket lätt att hålla reda på. Lär man sig 4st bokstäver för laptops så är man hemma.

Ja det är okej att alla i U-serien har samma antal kärnor och man bara diferensierar med frekvenserna. Detta gör man överallt i industrin. Det är ingen fysisk skillnad mellan din i5:a och din i7:a på desktop heller. Det sitter samma typ av chip som har blivit binnat, vissa har dubbla uppsättningar register och blir i7:or och andra blir i5:or med en uppsättning register per kärna. Samma sak mellan 1600MHz och 2800MHz DDR3 Ram-minnen. Kan vara identiska chip men av olika binningsnivåer.

Och i3:or med 8st trådar? Vart har du hittat denna trycksfelsnissen? Det existerar nämligen inte.

Skrivet av TheBasicOne:

Våra skoldatorer ska tydligen vara "4 Kärniga" men det är egentligen en I5a med HT..

Nja, definera kärnor...

Windows och vissa andra operativsystem ser inte beräkningsenheterna som finns på chippet utan de register som finns. Så Windows visar t ex logiska kärnor i aktivitetshanteraren.
Dock är detta samma sak som trådar och inte samma sak som fysiska kärnor.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

USA verkar däremot försöka tvinga fram "idiotsäkra" manualer. Det är sedan länge klart att det är menat att företagen ska tänka åt dem och när de inte gör det så åker de på stämningar för att något pucko satt in sin katt i mikrovågsugnen eller stämningen en kvinna gjorde mot google för att deras google maps för "adressen" hon knapprat in var en motorväg och för att hon blev påkörd när hon vandrade ut på den.

När fanboys resonerar handlar det minsann om hur mycket man skall komma undan med genom falsk marknadsföring, varenda litet kryphål skall utnyttjas för att få produkterna att verka bättre än vad de faktiskt är. Stämningar som dessa handlar inte om att göra någonting "idiotsäkert", det handlar om att företag inte skall kunna sälja sin fyrkärniga processor som åttakärnig genom luddiga definitioner. Man skall inte behöva läsa det finstilta för att se om man köpt vad som står på kartongen..

Visa signatur

Define XL R2 || CM Silent Pro M1000 || Asus Z490-F || Intel i9 10900k || Noctua NH-D15 || RTX 2080 || 64GB DDR4 || 1TB 970 Evo Plus M.2 + 1.5TB SSD + 2TB HDD || Win10 Pro

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Ingen aning om den har 8 kärnor lr inte. Får se hur det går.

Misstänker att det slutar i att det inte finns nån definition på vad fanken en kärna är för någe.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av putte_br:

Men amd har ingen ht och det har väll en 6700K som beräknar med 8 trådar. Om du stänger av ht hur många
Bildrutet beräknar 6700k med?

På fx kan man inte stänga av ht för det finns inte och går inta stänga av eller på.

Putte

Så om det inte gick att stänga av HT så vore 6700K åttakärnig?

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Avstängd
Skrivet av RaZman:

När fanboys resonerar handlar det minsann om hur mycket man skall komma undan med genom falsk marknadsföring, varenda litet kryphål skall utnyttjas för att få produkterna att verka bättre än vad de faktiskt är. Stämningar som dessa handlar inte om att göra någonting "idiotsäkert", det handlar om att företag inte skall kunna sälja sin fyrkärniga processor som åttakärnig genom luddiga definitioner. Man skall inte behöva läsa det finstilta för att se om man köpt vad som står på kartongen..

Sätt in min kommentar i rätt sammanhang istället. Oberoende så är det inte ovanligt att företag lever i stora "gråzoner". Ta t.ex. dessa företag som lägger upp "i bästa fall" scenarion? Hur ofta kommer man upp i dessa? Telia med sina 24 mbit/s? 4G etc. Oberoende om man är fanboy eller inte så kan man antingen bry sig om allt eller acceptera att vissa "gråzoner" alltid kommer att finnas. Det AMD däremot INTE GÖR är ljuger rakt ut. De har varit klara sedan dag ett vad de räknar som "kärnor" och eftersom det inte finns någon universal regel så har de den rätten. Denna person kommer att komma in i rätten och kommer att förlora. Det är dessutom patetiskt uppenbart att han är ute efter pengar och inte något "For the greater good".

Skrivet av Campaigner:

Ingen aning om den har 8 kärnor lr inte. Får se hur det går.

Misstänker att det slutar i att det inte finns nån definition på vad fanken en kärna är för någe.

Det är antagligen vad som kommer att hända.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem

När man körde Amiga så fanns ingen fpu alls förens man stoppade i turbokort men inte ens då var det en del av cpum utan det var ett eget chip. Var då verkligen en 68020 en riktig cpu? Eller för den delen 68000. Jepp. Så att det bara finns en ALU säger inte så mycket, det är inte en vital del av kärnan. A4000 hade dessutom en ec cpu dvs en utan mmu. Men en A500 med en 68020 och en 68881 var en best... ja så länge man hade minne på turbokortet för annars hände inte mycket men den extra kraften.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730