Permalänk

Sömnparalys?

Hallå!

Var med om en konstig sak förra natten, somnade till men vaknade likna snabbt. Kunde röra mig men med riktiga slowmotion rörelser, vågade fan inte öppna ögonen till en början. Men var tvungen till sist, för jag visste att något inte stod rätt till. Öppnade ögonen som sagt, och ser en huvudlös kille med en svart tröja som set ut att vara min. Haha blev så jävla rädd att jag försökte skrika och försökte slå mot väggen för att väcka mina föräldrar, men kunde ju inte eftersom slaget gick i slowmotion. Blundade igen. Men av någon anledning öppnar jag ögonen igen och ser en kille i vit skjorta han såg normal ut till en början med. Men sen vänder han sig sakta om, och ja det är svårt att beskriva ett så läskigt ansikte ska jag säga.

Hänt flera gånger men då får jag bara slowmotion rörelser. Förutom en gång när där var en dvärg som var blodig runt munnen och skrattade och hoppade på min mage. Låter jävligt galet men ni kan tro vad ni vill. Läst att man inte kan röra sig i sömnparlyser men det kan ju ändå jag? Försökte en gång springa ifrån min säng men kunde inte kom tillbaka till samma ställe lika snabbt. Brukar få det ungefär en gång i månaden. Garanterat sista gången jag öppnar ögonen när det händer iallafall😂

Visa signatur

Pc 1
CPU: I7 4790k GPU: Palit 2080ti RAM: 16 GB 1866 Mhz MB: Msi Z87 G55 PSU: Fsp 1200W Ljudkort: Asus Xonar Essence Stx II Chassi: Phanteks Enthoo Pro

Pc 2
Cpu: I7 4770 GPU: Gtx 660 Gigabyte RAM: 12 GB 1066 Mhz MB: Asrock z67: Corsair 400W Ljudkort: Asus Xonar Dgx Chassi: Silverstone Grandia

Permalänk
Medlem

Min sambo har haft problem med detta också, i regel såg hon en figur som stod vid sidan av sängen och böjde sig över henne. Skillnaden var den att hon skrek rakt ut och gissa om jag hållt på att sk*ta ner mig par gånger då detta inträffat mitt i natten.. Nu var det väldigt länge sedan det hände, då hon såg dessa saker var hon inne i en grymt stressig jobbsituation där hon mådde riktigt dåligt. Jag läste lite om detta fenomen och stress var inte helt ovanligt visst.

Förtydligande = hon kunde alltså skrika rakt ut men inte röra sig på en stund

Permalänk

Jag har upplevt sömnparalys i början av tonåren, nu är jag 26 år.
Då kunde jag varken prata/skrika eller använda mina muskler, förutom ögonen.

Men utöver det så känner jag igen mönstret.

Nu när jag tänkte efter hade jag liknade upplevelse för ett par veckor sedan men mycket mildare och denna gång var jag någorlunda medveten om att sömnparalys oavsett vad jag "kände och hörde".

Båda gångerna vakande jag med att jag tittade mot vägen. Så jag har aldrig behövs uppleva det med ögonen.
Bara övertygelsen om att det var någon i rummer genom ljud och känsel.

Permalänk
Medlem

Har upplevt sömnparalys 2 gånger, men när jag börjar tänka på det då tror jag att jag upplevde det väldigt ofta när jag var liten (runt 5års åldern).
Senast jag upplevde det var bara för någon vecka sedan.

Första upplevelsen var 1½ år sedan (på ett ungefär) och det var riktigt obehagligt. Vaknade av ett ryck då jag kände att någon tog tag om mitt ben, jag låg på rygg och såg rakt upp i taket - kunde inte röra mig. Fick ju givetvis panik, helt nyvaken och någon tar tag (ganska hårt) om mitt smalben mitt i natten. Försökte röra mig men det gick inte, försökte skrika på hjälp (bor fortfarande hemma hos mina föräldrar) men det var precis som om jag vore sjukt hes, fick inte fram ett enda ord.
Försökte vråla/slå i väggen bakom huvudet, men det kändes precis som om man legat på sin arm för länge så man inte har någon kraft ö.h.t. Efter någon minut så reser jag mig upp och fattar inte vad som hänt. Var vaken resten av natten och kollade på TV istället... Riktigt mysigt med skola dagen efter...

Andra gången som var rätt nyligen så vaknade jag av (också på rygg) att något är i garderoben och skrapar mot dörren, typ som en hund skrapar med sina tassar mot dörren på insidan. Kan inte röra mig och hör bara hur det fortsätter, tills jag helt plötsligt kan vända mig dit och ljudet slutar.

Sömnparalys verkar vara när du sover med ögonen öppna, så ditt sinne är fortfarande igång men du liksom "sover" och drömmer fortfarande.

Vet att en polare blev helt förstörd efter att han upplevt höra röster och mörka figurer stå runt om honom mitt i natten, han kunde inte komma till skolan på flera dagar efter det.

Visa signatur

NZXT H510 Flow MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5800X3D RX 7900XTX Kingston Fury 64GB

Permalänk
Medlem

Har upplevt det några gånger. Var ett tag sedan men kunde inte röra mig en milimeter samt att man såg figurer osv. Det jag gjorde var helt enkelt att bara tänka att, ja nu är jag sömnparalyzerad igen, det släpper om ett tag, hålla sig lugn och vänta

Permalänk
Medlem

Jag upplevde massa sånt skit när jag tog anti-depressiva men är det möjligt att du drycker energi-dryck alternativt sover sent? Personligen tror jag en sann sömnparalys är för att kroppen behöver återhämta sig och sover man sent upprepandes många gånger gör kroppen allt för att vila ett tag till
Men det är bara min teori.

Men ja det är jävligt jobbigt och läskigast jag vet!

Permalänk
Medlem

Om man vill komma ur paralysen är det bäst att försöka röra fingrar och tår först, även om det känns som ingenting händer.

Får man sömnparalys ofta skulle jag rekommendera att googla sig smartare, finns många knep. Fungerar även med "Lucid-dreaming" knep.

Visa signatur

3900X | Dark Rock Pro 4 | X570 Aorus Elite | RTX 2080S | 16GB Trident Z 3200MHz CL14 | RM750X v2 | 970 NVMe | 860 Sata |

Permalänk
Medlem

Har upplevt det ett par gånger.. Riktigt hemskt två av gångerna. En gång blev jag väckt av att någon viskade Ludvig flera gånger och klappade mig i bakhuvudet, kände det så tydligt (!?!?) och när jag väl kunde röra mig (knappt) kollade jag in i det mörka hörnet där en hand drogs tillbaka i mörkret.. Den andra läskiga gången var det ett halvtydligt ansikte som stirrade på mig från samma mörka hörn, den gången hörde jag inga ljud eller ord..

Fan obehagligt att tänka tillbaka på, får rysningar

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Avstängd

One, two Freddy's coming for you..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Sluta sova på rygg om du gör det. Det ökar risken för att få en sömnparalys. Brukade somna på soffan då jag var yngre och då fick jag det lite då och då. Så jag googlade på problemet och kom fram till det. Numera sover jag på sidan och problemen har som slutat helt.

Visa signatur

Dator: | i5 6600K @ 4,4GHz | Be-Quiet Pure Rock | Palit GeForce GTX 1060 Dual | Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2133MHz 2x8GB | Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 | Fractal Design Define S | Kingston 240GB | Corsair RM550X 550W |

Skärmar: | Asus VG248QE@144Hz | Samsung S24D340H@60Hz

Permalänk
Medlem

Har råkat ut för det ett par gånger med skulle jag tro. Oftast drömmer jag att någon försöker slå ihjäl mig sedan inser jag att jag är vaken och ligger i min säng men kan inte komma därifrån och fortfarande blir mördad och skrika går ju fan inte, inte heller röra sig. Brukar sluta med att det släpper abrupt av att jag tex dör i den vakna drömmen eller vad man vill kalla det.

Det jag minst mest är hur man försöker skrika men i bästa fall får man ut någon form av stön istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jfqvist:

One, two Freddy's coming for you..

Skickades från m.sweclockers.com

Hände mig under en sömnparalys fyfan vad läskigt

Permalänk
Medlem

Finns en relativt nysläppt dokumentär om just detta. http://www.imdb.com/title/tt3317522/ (The Nightmare) , Trailer : http://www.dejavurl.com/720p/The_Nightmare-2015
Har haft det några gånger men aldrig sett någonting konstigt. Däremot känns det ofta som någon/något vill en illa.

Permalänk

Ingen sömnparalys vad jag kommer ihåg men för några år sen hade jag under några veckor/månader något jag skulle kunna kalla för drömparadoxer? eller dröm deja-vu'er?

Dom gick till såhär:

Väckarklockan ringer, jag stiger upp, klär på mig, äter frukost och ska precis öppna ytterdörren - DÅ RINGER VÄCKARKLOCKAN!!!!

Där sitter man på sängkanten helt förvirrad och övertygad om att man redan stigit upp men inser efter stund att det bara var en dröm.

Men lika plötsligt som "redan uppstigen drömmarna" kom lika plötsligt försvann dom.

Visa signatur

Bärbar: Dell G7 17-7790, i7-9750H, RTX2060, 144Hz ips
Mobil: Samsung Galaxy A71
Mediaspelare: Apple TV 4K 32GB

Permalänk
Avstängd

Har aldrig haft så utan mer åt andra hållet där jag var riktigt förbannad på något och smällde på väggen i sömnen så det trillade ner tavlor i rummet brevid men som tur är för min fru slutade det kanske nån gång vid 14-16 år eller så

Visa signatur

i3 6100 - MSI b150m pro-vd - 8gb 2133 ddr4 - GTX 950 GAMING 2G - z400s 120gb ssd - 1tb WD blue - Corsair 500w