Laptoptillverkaren Framework ska samarbeta med Deepcomputing för att utveckla moderkort med processorer baserade på RISC-V-arkitekturen för Laptop 13. Detta enligt The Verge.

RISC-V är en öppen och modulär arkitektur, vilket innebär att vem som helst kan skapa anpassade kretsar enligt konceptet utan att betala licens. Däremot är det inte ett självklart alternativ jämfört med de två andra alternativen från Intel och AMD. RISC-V har inte samma prestanda som andra arkitekturer med en klockfrekvens på endast 1,5 GHz.

Framework själva erkänner att moderkortet inte är konkurrenskraftigt med Intel- och AMD-integrerade laptops.

– Det här är en av de första bärbara datorerna som använder sig av RISC-V och den är riktad specifikt mot utvecklare och hantverkare för att börja skapa och utveckla på RISC-V-mjukvaran för att göra den konsumentvänlig i framtiden, säger Eric Schumacher, PR-ansvarig för Framework.

Tidigare har vi rapporterat om att Frameworks Laptop 13 kommer till Sverige denna månad. De bärbara datorerna sticker ut från mängden då de går att individuellt skräddarsy vad gäller val av komponenter, operativsystem och färg på själva datorn. Något lanseringsdatum för RISC-V-kretsarna till datorerna är inte fastlagt.