Formatera windows 10 hur?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2015

Formatera windows 10 hur?

har 2 hårddiskar i datorn och vill rensa båda på allt, en ssd med windows och en ''vanlig'' med massa skit. problemet är att ja inte kan intsaller om windows för den säger att mina partioner är fel formaterade? hur kan jag lösa detta?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Jan 2011

På den här skärmen under installationen, radera alla partitioner, och skapa en ny på hela hårddisken. sedan väljer du ssd'n oallokerade utrymme till att installera windows på.

CPU: i7 4770k Noctua NH-D14 MOBO: Maximus VI Hero GPU: GTX 980 RAM: 16 GB 1600 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G500s V.v. citera mig för att få svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2002

@Kooorm:
Ett tips är att du kopplar loss den hdd som du INTE ska installera Windows på. Mao behåller du bara sin SSD i datorn. På så sätt så är du 100% säker på att Windows inte lägger saker på fel disk. Händer att installationen får för sig konstiga saker och lägger filer på andra diskar. Så när man sedan kopplar ur dem så startar inte Windows.

[size="1"]*signatur raderad*, referrallänkar behöver vi inte gömma i signaturer (§8 marknadsföring)[/size] Till MOD: Ditt smartskafft, man gömmer inte något som är helt synligt!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Mar 2009

Det finns även en inbyggd funktion för att ta bort allt
https://www.nytimes.com/2018/01/31/technology/personaltech/wi...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av dunis90:

Det finns även en inbyggd funktion för att ta bort allt
https://www.nytimes.com/2018/01/31/technology/personaltech/wi...

Du kan inte såga av grenen du sitter på, dvs du kan inte formatera/ta bort ett OS du startar från.

Samtliga av Win 10 refresh funktioner gör inget mer än att ta bort mappar med gammal data. Verken partitioner eller filsystem ändras, och ofta är ett segt filsystem något man får efter antal år. Enda sättet att ta bort det är att ta bort allt på disken via extern mjukvara, som tex via Windows installation från ett USB minne, eller 3:e part (om man hellre vill det). Alt kan du ta din befintliga disk och sätta den i en annan dator, och då använda Windows kommando prompt diskhanterare för att tömma hela disken.

Genom att göra det ordentligt kan samtidigt ev gamla klonade diskar eller äldre uppgraderade system som har fel storlek på system/recovery partitioner få rätta på allt detta. En refresh kan inte fixa något av dessa fel, så du kan få problem att uppdatera Windows i framtiden igen, och igen... tills du fixar detta. Ex på detta är ju recovery/boot partitionen som var 100MB på Win7, och 350MB på Win 8 och tidiga Win 10 versioner, som idag är 550MB.

Enda gången refresh är till nytta är om du snabbt vill installera om OSet och behålla dina filer. Men ska du ta bort allt... gör det rätt från början.