Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K får specifikationer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Vad menar du nu, Ryzen var ju en kanonlansering.
Det här är en nyhet, jag finner nyheten intressant. Jag förstår inte varför så många är negativa till denna nyheten att Intel ökar på antal kärnor.

Menar snarare Bulldozer. Ryzen i sig är en kanonlansering MEN det var en sprillans ny arkitektur. Intel kör med nästan identisk arkitektur sedan Skylake. Det är som att jämföra äpplen och päron. Skulle AMD sluta försöka utveckla sin arkitektur och bara slunga in kärnor i sina processorer och stänga ned SMT och kalla det för en sprillans ny processor så skulle folk gnälla också.

Skrivet av blue eyed devil:

Lär bli en Core i9-9900K för mig då, men varför måste dom vara så sega med 11nm? När amd kommer släppa det snart?

Kanske nya 11 nm ryzen piskar dessa intels cpus, vad tror ni?

Hur tror ni dessa är att överklocka?

10 nm* Och Intel har enorma problem med tillverkningsprocessen. Allt pekar på att AMD kommer att vara först med sin nod 2019. Vilket de kallar 7 nm men sett till storleken snarare är en 10 nm.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk

Har dom plockat bort alla Spectre exploits och skit i dessa tror ni?

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Lyxfällan 🎮

@the squonk: Vill poängtera att artikelförfattaren rapporterar om vad rykten säger om vad Intels kommande uppsättning processorer ska vara bestyckade med, jag uttrycker inga som helst värderingar över huruvida detta är imponerande eller ej

Visa signatur

"We're with the press, hired geeks!"
Raoul Duke, Fear n' Loathing in Las Vegas

Permalänk
Skrivet av hg:

Stor gäspning på detta. Ytterligare en liten tweak av en arkitektur som är flera år gammal.

Dessutom kommer ju Zen 2 tidigt 2019 och kommer nog att springa cirklar runt dessa CPUer i de flesta användningsområden.

Tror du zen 2 kommer ha högre basclock och ipc? Jag bryr mig bara om spel och hittills har intel varit bäst..

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Tack AMD! Nu släpper Intel i9 9900K till en rimlig peng.

Ryzen 1800x slog i7-6950K som kostade ca 15000kr

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Inaktiv

Den stora frågan är vad som händer näst? 8 core till mainstream är inget konstigt, men mer än 8 kärnor börjar bli lite nitchat när medelanvändaren nästan klarar av allt den gör med datorn med en Raspberry pi. Detta tack vare att persondatorerna mer blir tunna klienter.

AMD kommer väl nästa år med 12 core, men om det blir i en stor skara så är jag tveksam till hur smart det är. Det som händer nu är att varenda it-kotte använder cloudservrar. Microsoft ger ut servrar som vi användare genom våra partnerskap får använda till vad vi vill så länge vill inom lagen gränser ej tjänar pengar på det. Att alla IT nissar på större bolag inte har testat detta handlar mer om brist på vilja och tid än något annat.

Så hur framtidens hem kommer se ut med datorer är oviss. På samma sätt som många trodde år 2003 att alla filmnördar 2015 skulle ha stora mediaservrar hemma, men sedan kom netflex, viaplay hbo etc, Och vops så kan man direkt från tvn utan att ha någon dator alls se på en massa filmer.

Samma sak händer våra persondatorer, så mer brutala maskiner i hemmet är ingen självklarhet.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Xinpei:

Du har tydligen helt missat poängen. Intel slänger just nu ut sin tredje refresh av samma arkitektur. Jag säger det igen... TREDJE GÅNGEN de gör detta. Dessutom så urvattnar de helt i7:orna för att kunna sälja I9:or som är en i7:a fast med ett prispåslag på tusen spänn.

Sin tredje refresh och de har fortfarande den CPU design med klart bästa enkeltrådprestanda vilket också betyder att de fortfarande har den CPU-design som presterar bästa för runt 9 av 10 desktop-användare (och innan någon protesterar, betänk att Ryzen är absolut en succé men den har så här långt faktiskt bara tagit ~2 % av totala PC-marknaden, ~5M Ryzen sålda total sett på en total marknad av ~260M/år x86 PC).

Hade det varit mer spännande om Ice Lake hade funnits på marknaden nu? Självklart (tänker personligen inte uppgradera innan Ice Lake lanseras, brasklappen är om min laptop går sönder innan)!
Men gnället på Intel är rätt tröttsamt när de trots allt bara kliver förbi sin egen tidigare ledare. Med 8C/16T kommer de även ligga i täten som benchmark-dragster i konsumentledet. Rätt irrelevant i min bok, men för vissa verkar resultatet i Cinebench vara det viktigaste som finns...

Skrivet av blue eyed devil:

Har dom plockat bort alla Spectre exploits och skit i dessa tror ni?

Även om det fanns ett viss mått av sarkasm i mitt första inlägg så är det sant att CPUer som saknar SMT klarar sig från de två senaste Spectre varianterna som presenterats. Talar alltså om Spectre variant 4 (Speculative store bypass) samt precis presenterade "Return Mispredict" (variant 5?). Alla CPUer från Intel, AMD och ARM med SMT stöd är mottagliga för dessa två.

OpenBSD har valt att slå av SMT som skydd för den här typen av sårbarhet.

Vidare har Intel sagt att man ska lansera CPUer som inte är mottagliga för Meltdown samt Spectre variant 2 under 2018. Rimligen refererar det till 9000-serien i konsumentledet (enda jag vet med säkerhet är att Cascade Lake kommer ha dessa fixar, det är Xeon-serien som borde lanseras när som helst nu).

Skrivet av hg:

5Ghz tror jag inte på, men däremot ska Zen 2 CPU:erna till AM4 sockeln ha, enligt relativt säkra rykten, 12-16 kärnor och 24-32 threads, ~10% IPC gain över Zen+, bättre stöd för högre minnesfrekvenser, och högre klockfrekvens (som sagt, 5Ghz tror jag inte men kanske upp till 4,5Ghz?)

Finns garanterat vissa äldre och allmänt dåligt trådade spel som kommer föredra Intel men min gissning är att Zen 2 kommer så pass nära i spelprestanda i de flesta spel så att det bara blir en fråga om pris och tillgänglighet.

För att få en lite vink om skillnaden i IPC för just spel måste man komma till insikt att relativ IPC mellan två olika mikroarkitekturer varierar rätt kraftigt beroende på arbetslast.

De flesta IPC mätningar utförs tyvärr med Cinebnech. "Tyvärr" då Cinebench är totalt värdelöst som indikator på generell IPC då Cinebench primärt jobbar med "skalära flyttal" vilket i princip ingen verklig applikation har som flaskhals det senaste decenniet.

Ett sätt att få en fingervisning om relativ IPC i spel kan göras t.ex. så här (OBS fingervisning, hävdar inte att detta är den exakta sanning men är ändå långt bättre än att använda Cinebench): ta TechPowerUps test av R5-2600X.

Orsak: de har resultat där R5-2600X är överklockad till 4,1 GHz vilket är exakt vad "all-core-turbo" är för i5-8600K. Inte helt perfekt då vi jämför 6C/6T (i5-8600K) mot 6C/12T (R5-2600X). Men få spel ser någon relevant boost över 6T och eventuellt fel vi gör lär helt politiskt korrekt gynna AMD!

Vidare, jämför även i5-8400 och i5-8600K. Detta för att kunna sortera bort titlar där det inte finns någon relevant skillnad mellan dessa modeller. Dessa titlar bör sorteras bort då det uppenbarligen är GPU och inte CPU-bundna.

Resultatet man då får är att i5-8600K presterar ~22 % bättre i de spel TechPowerUp testar. I dessa titlar är det 4,5 % skillnad mellan i5-8600K och i5-8400, det är 7,9 % skillnad i klockfrekvens så finns ändå ett visst mått av icke CPU-begränsning i dessa titlar -> 22 % är en underskattning av faktiskt skillnad i IPC.
Edit: spel-IPC, går inte att utöka detta till skillnad i IPC rent generellt.

Så om ryktena kring Zen2 stämmer kommer den fortfarande ligga efter i spel förutsatt att man inte lyckas klocka kretsen högre än Intel. Däremot kan det mycket väl bli så att antalet titlar där man i praktiken inte är GPU-bunden kommer bli extremt liten, hänger nog en del på hur pass mycket vassare Nvidias Turing blir jämfört med Pascal då det är GPUn AMD och Intels CPUer lär testas med.

Slutligen. Är inte alls säker på att i9-9900K kommer bli toppvalet för spel. SMT är faktiskt en nackdel för interaktiva applikation förutsatt att man har fler kärnor än spelet kan använda på något vettigt sett.

Finns ett par spel idag som kan göra något vettigt med fler 4T, därför är 4C/8T och 6C/6T en fördel över 4C/4T i dessa titlar. Men finns också titlar där 4C/8T (i7-7700K) presterar något sämre jämfört med 6C/6T (i5-8600K) trots att den senare är något lägre klockad (samt ingen titel uppvisar någon relevant vinst med 6C/12T över 6C/6T, skillnaden mellan i7-8700K och i5-8600K kan nästan helt förklaras med skillnad i klockfrekvens).

Lär dröja väldigt länge innan 8C/8T blir en flaskhals för spel, framförallt givet att dagens konsoler har 8C/8T varav 7C/7T är tillgängliga för spel (en kärna är reserverad för systemet både i PS4 och XBO, var tidigare två reserverade kärnor men ändrats för båda konsolerna).

8C/16T kommer absolut vara bättre för de fall där total "throughput" är det enda som räknas. Men 8C/8T (givet ungefär samma frekvens) kan mycket väl visa sig vara (marginellt) bättre för fall som är latenskritiska. Skulle personligen ändå välja en modell med SMT stöd, men optimerar inte heller primärt för spel (och anser att hela Spectre/Meltdown fått lite för stora proportioner givet att det så här långt upptäckts noll försök att använda dessa svagheter i virus/malware)!

Vill fortfarande se faktiskt förbrukning hos i9-9900K och i7-9700K innan de känns allt för "hurra". TDP är varken maxeffekt eller genomsnittlig effekt och både Intel och AMD har skruvat upp faktiskt effekt rätt långt över TDP i sina nuvarande modeller (tidigare var TDP i praktiken maxeffekt under längre last, men båda företagen har släppt det och gör egentligen inget fel då TDP inte är bundet till detta). Gillar själv inte utvecklingen med att CPUer drar allt längre över 100 W i praktiken, men inser att det är ett hårt krav för att öka antalet kärnor då det bara är vettig för konsumenter om enkeltrådprestanda inte offras.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk

Till alla som klagar på avsaknad av HT på i7-modellerna:

Ni har ju äntligen fått precis vad ni vill ha. En Core-serie med 8C/16T, 8C/8T och 6C/6T till rimliga priser. Enda skillnaden är att toppmodellen heter i9 istället för i7, men den ligger ju likväl i samma prissegmemt som tidigare i7-modeller.

Jag förstår faktiskt inte problemet.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Du har tydligen helt missat poängen. Intel slänger just nu ut sin tredje refresh av samma arkitektur. Jag säger det igen... TREDJE GÅNGEN de gör detta. Dessutom så urvattnar de helt i7:orna för att kunna sälja I9:or som är en i7:a fast med ett prispåslag på tusen spänn.

Det ena är fysiska kärnor.. det andra är fyra riktiga och fyra virtuella kärnor.

Kanske för att Intel lanserar i stort sett en redan existerande CPU under nytt namn med där man lagt till två kärnor men helt tagit bort HT på i7:or? Det intressanta är ju ändå hur folk kan sitta och försvara detta som det är helt okej.

Nej? Att bara lägga till kärnor har AMD redan visat inte är något man ska ge cred för.

Kan ju tilläggas att när AMD nu börjat håva in marknadsandelar så visar Intel denna typ av beteende.

Ja, jag har nog missat poängen. Varför gör det dig upprörd att de släpper en tredje refresh? Vad spelar det för roll för dig? Den är väl bättre än föregående refresh? Och om den är bättre än föregångaren så är det väl positivt? Oavsett om de försöker mjölka pengar så slutar det ju upp med att jag får en bättre processor i höst. Så enkelt är det för mig.

Att lägga till två kärnor är ju inte inget, det har ju vart därför alla har prisat AMD och sen dessutom lagt turbon på 5.0Ghz. Så vitt jag vet så är ju inte AMD i närheten av 5.0Ghz på 8 kärnor men jag kanske har missat det? Det är ganska så imponerande om man nu kan få alla kärnor till 5.0Ghz, kanske är önsketänkande. Hur som, 5Ghz och 8 kärnor, super, jag är set för ett par år framöver. Sen får vi se vilka galna temperaturer som kommer på de här processorerna dock. För mig som konsument är jag ju jätteglad för AMD som har satt eld i baken på Intel. Annars hade den här refreshen antagligen inte kommit alls(?).

Men jag förstår inte argumentet i sig att det är en dålig processor bara för att det är baserat på samma arkitektur. Den är förbättrad? Och om du kan klocka upp den här till typ 5.3Ghz så är det ju helt galet bra eller?

Det här med HT är dock intressant. Om i7:orna blir urvattnade eller ej återstår att se. Det är ganska pinsamt om 9700k presterar sämre än 8700k tex.

Visa signatur

Råd tas på eget ansvar.

Permalänk

@Yoshman:

När kommer ice lake då?

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Datavetare
Skrivet av blue eyed devil:

@Yoshman:

När kommer ice lake då?

Visste jag det med god precision hade du nog kunna titulera mig som Intels CTO

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Marsupilami:

Till alla som klagar på avsaknad av HT på i7-modellerna:

Ni har ju äntligen fått precis vad ni vill ha. En Core-serie med 8C/16T, 8C/8T och 6C/6T till rimliga priser. Enda skillnaden är att toppmodellen heter i9 istället för i7, men den ligger ju likväl i samma prissegmemt som tidigare i7-modeller.

Jag förstår faktiskt inte problemet.

Artificiell begränsning är en baksida av kapitalisten. Jag ser det lite som vid fysiska saker medvetet göra visa produkter med sämre kvalite för att få olika prisgrupper.

Jag ser dock inget direkt företag som bättre än någon annan när det gäller detta i när det gäller AMD vs Intel, Nvida ligger dock på en helt egen nivå när de stämmer användare som kör med vissa grafikkort till annat än spel och liknande. (Titanskandalen med datacenter)

Typ alla mjukvaror jag använder har artificiella begränsningar där tillverkaren hela tiden kräver mer pengar och man blir en sur gubbe.

*edit*
AMD Överklock på alla, jag köper ändå Intels K modeller. ECC stöd, kanske stöd men jag vill även ha ECC support och mer pålitligt. Så visst AMD kanske är lite bättre, men ej inom "HT".

Permalänk
Medlem

Så de som köpte en 8086K för att få 5GHZ binnade processorer får se sin processor bli slagen redan efter någon månad av en likadan processor fast med 2 kärnor och 4 trådar mer... Hmm. Nåväl. Intel gör snabba processorer. Fast jag stödjer underdog.

Visa signatur

Dator nr.1
CPU:R7 5800X GPU:RX 5700 Pulse MEM:16GiB 3600CL16 OS:Win 10 Pro Chassi:O11 Dynamic Mini
Dator nr.2
CPU:R5 1600X GPU:Powercolor RX 5600XT MEM:16GiB 3200CL16 OS:Win 10 Pro Chassi: Ghost S1 mkII, Pangea
Bärbar: Microsoft Surface Pro4

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av UnkeN:

Så de som köpte en 8086K för att få 5GHZ binnade processorer får se sin processor bli slagen redan efter någon månad av en likadan processor fast med 2 kärnor och 4 trådar mer... Hmm. Nåväl. Intel gör snabba processorer. Fast jag stödjer underdog.

Att 8086K skulle få en bättre ersättare snart var allmänt känt. Sedan tror jag inte den nya i9an får samma klock som de cherry pickade cpuerna, Och de som idag köpte en 6 core cpu ville nog bara ha den till spel och liknade, så jag tror inte så många blev sura.

Angående underdog, så kommer AMD inom mainstreamsegmentet få stora problem och jag är fundersam på vad som händer. Jag tror dock att riktigt billiga enkla cpuer är det som säljes mest, alltså såna cpuer som finns i Elgiganten och Mediamarks reklamblaskor där hela datorn kostar under 10 000kr.
Konsolmarknaden är såklart intressant, är en komplett konsol inkl en kontroll bör kosta under 5000kr. Det handlar då inte i9 vs Ryzen 2700X och liknande som skulle ta nästan hela budgeten själv.

Permalänk
Skrivet av anon159643:

Artificiell begränsning är en baksida av kapitalisten. Jag ser det lite som vid fysiska saker medvetet göra visa produkter med sämre kvalite för att få olika prisgrupper.

Jag ser dock inget direkt företag som bättre än någon annan när det gäller detta i när det gäller AMD vs Intel, Nvida ligger dock på en helt egen nivå när de stämmer användare som kör med vissa grafikkort till annat än spel och liknande. (Titanskandalen med datacenter)

Typ alla mjukvaror jag använder har artificiella begränsningar där tillverkaren hela tiden kräver mer pengar och man blir en sur gubbe.

*edit*
AMD Överklock på alla, jag köper ändå Intels K modeller. ECC stöd, kanske stöd men jag vill även ha ECC support och mer pålitligt. Så visst AMD kanske är lite bättre, men ej inom "HT".

Öh va? Så du menar att Intel bara borde sälja toppmodellen? Produktsegmentering är inget nytt påfund... det finns i alla branscher.

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Marsupilami:

Öh va? Så du menar att Intel bara borde sälja toppmodellen? Produktsegmentering är inget nytt påfund... det finns i alla branscher.

Jag säger att artificiell begränsning är skit och att det just finns överallt och jag hela tiden konstant stöter på det. Det handlar om att medvetet ge någon en sämre produkt och då kan man fundera på vårt ekonomiska system.
Det är dock helt fel att dra in Intel som något unikt exempel på detta, då Intel inte är något extremfall..

Att få bort artificiell begränsning så är lösningen mer konkurrens så marginalerna för detta försvinner, inom mjukvaror lär det dock alltid finnas kvar. Man kan tycka det är rättvist att en privatperson kanske kan köpa windows server för 6000kr, men ett företag med miljardomsättning, kanske behöver betala lite mer när de har fler saker anslutna emot den etc.
Problemet är att det inom Microsoft så snabbt kan skena iväg, bara för att man råkar använda deras operativsystem på ett annorlunda sätt.

*edit*
Oavsett vilken produktion man jobbar inom så blir det olika kvalitet. Att sälja andra sortering billigt är skitbra för allt inkl miljön. Att medvetet försämra fullt fungerande produkter för att ha några att sälja billigare som en slags andra sortering ser jag som vansinne.
Och jag tror inte att "ht" har slutat att fungera på så många processorer från amd och intel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Banco:

Ja, jag har nog missat poängen. Varför gör det dig upprörd att de släpper en tredje refresh? Vad spelar det för roll för dig? Den är väl bättre än föregående refresh? Och om den är bättre än föregångaren så är det väl positivt? Oavsett om de försöker mjölka pengar så slutar det ju upp med att jag får en bättre processor i höst. Så enkelt är det för mig.

Att lägga till två kärnor är ju inte inget, det har ju vart därför alla har prisat AMD och sen dessutom lagt turbon på 5.0Ghz. Så vitt jag vet så är ju inte AMD i närheten av 5.0Ghz på 8 kärnor men jag kanske har missat det? Det är ganska så imponerande om man nu kan få alla kärnor till 5.0Ghz, kanske är önsketänkande. Hur som, 5Ghz och 8 kärnor, super, jag är set för ett par år framöver. Sen får vi se vilka galna temperaturer som kommer på de här processorerna dock. För mig som konsument är jag ju jätteglad för AMD som har satt eld i baken på Intel. Annars hade den här refreshen antagligen inte kommit alls(?).

Men jag förstår inte argumentet i sig att det är en dålig processor bara för att det är baserat på samma arkitektur. Den är förbättrad? Och om du kan klocka upp den här till typ 5.3Ghz så är det ju helt galet bra eller?

Det här med HT är dock intressant. Om i7:orna blir urvattnade eller ej återstår att se. Det är ganska pinsamt om 9700k presterar sämre än 8700k tex.

Upprörd? Knappast. Snarare mer ett suckande ur hur lågt Intel sjunker egentligen. Vi snackar alltså om ett företag med en budget över 100 ggr större än AMD och ändå kan man inte ens lansera en ny produkt. Vad AMD har fått prisande för är inte det faktum att man lagt till två kärnor utan att man tillfört SMT samt fler kärnor till samma eller lägre pris än Intel. Att den skulle gå att klocka till 5,3 GHz ser jag knappast som troligt. Framförallt när man nått taket i vad arkitekturen klarar av.

Skrivet av Marsupilami:

Till alla som klagar på avsaknad av HT på i7-modellerna:

Ni har ju äntligen fått precis vad ni vill ha. En Core-serie med 8C/16T, 8C/8T och 6C/6T till rimliga priser. Enda skillnaden är att toppmodellen heter i9 istället för i7, men den ligger ju likväl i samma prissegmemt som tidigare i7-modeller.

Jag förstår faktiskt inte problemet.

Vi har fått en i7 som blivit omdöpt till i9 med ett prispåslag på 1000:- sedan har man fått en i5:a istället för i7 med två extra kärnor. En i7 som inte har HT är per definition en i5. Att kalla dessa till "rimliga priser" går inte heller eftersom de lanserat en i5 som i7 till i7 priser.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

@UnkeN: Är du förvånad? Var en hyfsat tydlig moneygrab, hade dom gjort den till en "riktig" limited edition borde den haft lödd IHS, kunde följt med en särskild sticker, kanske en tub med premium kylpasta, finns så många olika saker dom kunde varit kreativa med.

Intel i dagsläget verkar ha stora problem både med marknadsföring och den tekniska biten.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Avstängd

Folk är så lättlurade!

Visa signatur

•·.·´¯`·.·•ЩIЯЦZ•·.·´¯`·.·•
Threadripper 1950X - Aorus x399 Gaming 7 - G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz 4x8gb - EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 - 500gb Samsung 960 evo - Noctua NH-U14S TR4 - EVGA SuperNOVA G2, 1300W - Acer X34A

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Nej lite allt möjligt. Kika här https://www.sweclockers.com/test/24482-intel-core-i7-8700k-i5... Där vinner 8600k över 7700k i alla moment där de körs i samma frekvens.

Minsann, du har helt rätt!

Känns rätt märkligt ändå att en generation nyare i5 piskar förra generationens i7 i de flesta fall. T om med färre trådar.

Visa signatur

AMD RYZEN 9 5900X - ASUS ROG X470-F STRIX - 32GB DDR4 @ 3200MHz - ASUS RTX 3070 Ti

Permalänk
Medlem

Prismässigt så är fortfarande Ryzen 5 2500X kanske mest intressanta cpun som är på tapeten. Prisdumpas i 8700K så är det kanske vettigaste köpet, men intel är inte kända för prisdumpning av utgående modeller.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Prismässigt så är fortfarande Ryzen 5 2500X kanske mest intressanta cpun som är på tapeten. Prisdumpas i 8700K så är det kanske vettigaste köpet, men intel är inte kända för prisdumpning av utgående modeller.

Varför just 2500X? Kan du utvärdera så jag förstår varför valet faller just på denna cpu?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Det luktar Core i9-9900K för min del om kompatibiliteten finns där.. Med säkerhet en rätt onödig uppgradering för mig egentligen, men mycket vill ha mer!

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 4080 Super 16GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD + Seagate IronWolf 10TB internal HDD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto:
Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

8 kärnor är väl ändå bättre än 6 kärnor med 12 trådar i de flesta fallen eller har jag fel? En i5 8600k brukar ju prestera bättre än en i7 7700k om man kör dom i liknande frekvenser. Och det är väl ganska uppenbart att det de håller på med, är att locka över fler till den lite dyrare i9 serien.

Bättre och bättre.

När jag köpte min i3 4360 som används i en linux burk så presterade den ungefär 75% av en likvärdigt klockad 4 kärnig i5 ur 4000 serien när jag gick igenom alla relevanta recensioner.
gcc är gnu C compiler och skalar väldigt bra över kärnor när man kompilerar kod, under perfekta förhållanden så kan varje tråd köra en egen gcc instans oberoende av dom andra.

Så 3 kärnor med HT motsvara ungefär 4 kärnor utan HT i samma frekvens i laster som skala bra med flera trådar.

Så att gå från 8700K till 9700K i sådana laster ger nog igen nämnvärd vinst då avsaknaden av HT eliminerar fördelarna av två extra kärnor.
Men som alltid man får kolla tester relevanta för sitt ändamål men att skimma på HT är som att ta bort i genomsnitt 25% prestanda per kärna.
Skalningen med HT är rätt sprid, allt från inget till 90% men det går inte att förneka att HT tar bara några procent extra kiselyta och ger mycket prestanda för minimal extra energiförbrukning så prestanda per watt och prestanda sett till area gör HT eller SMT som det heter egentligen väldigt effektivt.

IBMS Power arkitektur är avsevärt bredare än intels och använder upp till 8 trådar per kärna med SMT och det ger i alla fall en 2x prestanda ökning sist jag läste ett test.

Jag personligen vill helst av allt undvika processorer utan SMT teknik då moderna processorer är bredare internet än antalet instruktioner per tråd man normalt kan schemalägga, med fler trådar per kärna kan resurserna mer effektivt nyttjas hela tiden.

Så en CPU från intel i dag utan SMT så är mycket resurser oanvända.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mockasin:

Känns snålt att ta bort HT...

Intel snåla? Bolaget som i massor av år tagit saftigt med extrapengar för upplåst multipel...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aeig:

@UnkeN: Är du förvånad? Var en hyfsat tydlig moneygrab, hade dom gjort den till en "riktig" limited edition borde den haft lödd IHS

Intel hade då "erkännt" att lödd IHS är möjligt och bättre. Deras försvar för att fortsätta med tandkrämen har ju varit något i stil med att lödningen spricker efter ett tag vilket Sandy Bridge och AMDs processorer visat vara ett icke existerande problem i praktiken.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 5800X3D | RX 7900 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av LPG:

Intel hade då "erkännt" att lödd IHS är möjligt och bättre. Deras försvar för att fortsätta med tandkrämen har ju varit något i stil med att lödningen spricker efter ett tag vilket Sandy Bridge och AMDs processorer visat vara ett icke existerande problem i praktiken.

Skickades från m.sweclockers.com

Dom har lödd IHS på sina serverchip, så det argumentera borde ju varit dött från början.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem

Känns ändå som att 8/16 kommmer bli den nya intel 2600 som har prestanda som funkar i minst 10år. Sedan får vi se vad strömförbrukningen blir mot 2700X.
Men köper du intels eller amd med snabba DDR4 i 4600Mhz då kommer det ta lång tid innan man kommer uppleva sin CPU som långsam. DDR5 börjar på låga 4000Mhz cl42 så det kommer ta tid innan man får någon nytta av DDR5

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Medlem

Så en I5a kommer i stort sett vara den nya I7an? Det här känns mest bara förvirrande.

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk

Happ, Whiskey-älskare har ju inget val, bara att köpa! :Q_
Förvånad att ingen speglat över namnet. o:
Är säkert bara jag, tycker det är viktigt. .-.

Visa signatur

<Intel i7-14700K> <MSI MPG Z790 Edge Ti MAX WiFi7 PCIe5> <Nvidia GTX1080Ti>
<2x16
GB Dominator Titanium CL30@6000MHz> <MSI MAG A850GL>
<
Samsung M.2 990 Pro 1TB> <Samsung 850 Pro 512GB>   
<
Phanteks NV7 White> <Logitech Z906 5.1>
<Windows 11 Pro>