NAS bygge - blandade frågor om hårdvara och mjukvara

Permalänk
Medlem

NAS bygge - blandade frågor om hårdvara och mjukvara

Hallå!
Jag håller på och planerar att sätta ihop en dator som jag vill primärt använda som en NAS, sekundärt som en plex server. Just nu har jag allting lokalt på min burk som jag använder dagligen. Jag kan tänka mej att behålla plex servern på min dator då den kommer att ha bättre hårdvara och bara peka biblioteken till den NAS jag planerar att bygga vet inte vilket som fungerar bäst, jag vill kunna använda Plex för att kolla på 4K media som jag har lagrat.
Jag har planer att använda ett ASUS B350 moderkort, med en Ryzen 5 1500X, 16GB RAM och troligen Seagate Ironwolf Pro serie för lagringen (är inte helt bestämd här), en SSD (troligen en SATA som jag har liggandes, ev att jag köper en billigare NVMe) för cache. Kommer troligen att sätta i ett snabbare nätverkskort.
Så mina funderingar och frågor:

  • Är det värt att skaffa ett riktigt RAID kort, dvs. ett med egen processor på kortet, eller är det bättre att bara använda en HBA för att utöka SATA platserna?

  • Jag nämnde ovan att jag funderade på Seagate Ironwolf Pro hårddiskar, är det någon som har någon stark invändning mot att använda de eller hur har de fungerat för personer som använt dem. Vet att det varit problem med Seagate Ironwolf och att den använt SMR på diskar för NAS men som jag förstått det är så inte fallet på Pro serien.

  • När det kommer till Plex, borde jag köra det på servern eller fortsätta använda min dator som Plex server? Just nu har jag fortfarande första generationen Ryzen i min dator men ska uppgradera när de släpper den nya generationen. Har nyss köpt ett X570 moderkort då mitt gamla gick sönder. Har inte tänkt att ha något grafikkort i min NAS förutom något gammalt som ligger och skräpar. Så när det kommer till Plex så måste all transcoding göras via processorn om det blir installerat på servern.

  • Sist men absolut inte minst, mjukvara. Vilken mjukvara borde jag använda. Jag vill kunna lägga till nya hårddiskar om det kommer till det och jag vill kunna göra det utan att behöva bygga om min array.

Tack på förhand!

Permalänk

Med dagens processorer hade jag alltid valt HBA + mjukvaru-RAID med Linux som OS över en RAID-kontroller.

Att köra en NAS-plattform på Linux är en no-brainer. Beroende på hur väl du kan systemet eller hur mycket du är beredd att lära dig finns det säkert managementmjukvara man kan köra ovanpå operativet, men det har jag inte särskilt mycket kunskap om.

Val av volymhanterare och filsystem beror på vilka kompromisser du vill göra. Jag gillar ZFS, andra gillar mdadm/lvm/ext4. Det förra ger dig många funktioner du annars hittar i professionella SAN. Det andra har lägre overhead.

Om du huvudsakligen ska använda det för material som ska gå via Plex kan ett paritets-RAID vara helt OK. Vill du använda NAS-servern till andra servertjänster också kan det vara en fördel att sätta upp något RAID10-liknande, även om det kostar dig en del mer i förlorad plats.

Permalänk
Medlem

@Det Otroliga Åbäket: Tack för svaret och ursäkta mej för det sena svaret, har varit väldig afk på sistonde då det hänt mycket i riktiga livet om man säger så
Har kikat lite på ZFS och även på Unraid (lite synd bara att det kostar pengar) då jag förstår att det är väldigt lätt att utöka och att det inte kräver samma storlek på diskarna osv.
Nu är tyvärr den lilla erfarenheten jag har från en NAS byggd på erfarenhet från över ett decennium sedan och specifika företags lösningar.
Så när det kommer till vad jag ska använda ligger det som det ser ut idag mellan ZFS eller Unraid, ext4 är inte av intresse.
Det tråkiga med Unraid är ju att det kostar en massa pengar, men det känns som att det har en del fördelar som jag gillar.
Någon som har någon erfarenhet när det kommer till Unraid, jag vet att jag har sett det massa gånger på Linus Tech Tips så herr Sebastian verkar gilla det

Permalänk
Medlem

Jag hade tittat på FreeNAS om jag var du, det finns plex plugin till den.

Kör du ZFS måste du inte ha en HBA, ska du ha en köp en bra från t.ex. LSI.

vdev = virtual device.

För att t.ex. köra Raid-Z2 vill man ha 6-8st hårddiskar, det går två till paritetsdata. (66% av lagringsytan användbar med 6st hårddiskar)
Dvs har du 6st 8TB hårddiskar får du 32TB lagring, två av hårddiskarna kan gå sönder utan att du förlorar någon data.
Nackdelen med att köra RaidZ2 är att man måste köpa alla hårddiskarna på en gång.
Alla 6st hårddiskarna är en vdev, vill du ha mer lagring behöver du byta alla 6st hårddiskarna till en större modell eller skapa en ny likadan vdev med 6st hårddiskar till och lägger till dessa i en "zpool" så att man utökar den befintliga enheten.

Det man kan göra är att köra speglade hårddiskar i en vdev. (50% av lagringsytan är användbar)
Dvs man köper 2st 10TB hårddiskar och speglar dessa i en vdev och sen när man vill utöka köper man två till hårddiskar och skapar en ny vdev. och lägger till dessa i en "zpool" så att man utökar den befintliga enheten.

ZFS är inte lika smidigt när man vill utöka med mer hårddisk, jämfört med andra system.

Fördelen med ZFS är copy-on-write, vilket innebär att om man öppnar upp en fil från ZFS-filsystemet, ändrar i det, trycker på spara, så sparas inte filen på samma ställe utan på ett nytt ställe och den gamla filen finns kvar tills man fått svar från ZFS-filsystemet att filen har blivit svarad. Först då släpps utrymmet där den gamla filen låg fritt.