Tips på extern backup för Synology NAS?

Permalänk
Medlem

Handlar väldigt mycket om hur externa kabinettet är utformat - har några år gamla Seagate backup (med archivediskar i sig) när de ligger ner med hela storsidan ned med fötterna mot bordet så hörs de nästan inte alls, men ställer man upp dessa långside-högkant så hörs armrörelserna ut väldigt mycket mer och propagerar i hyllan sas. Om de låter mycket eller mindre handlar mycket om hur bra man isolerar armrörelser-knäpparna och hur de propagerar vidare.

ett test är att hålla diskkabinettet i handen medans den arbetar ljudligt, eller lägga det på flera lager vikt frotte-handduk för test - blir det tyst så är det något som kan förbättras med extra och mjuka gummikuddar till fötter, lägga i rätt läge etc.

när det gäller rotationsbrum så tycker jag diskarna generellt har blivit bättre när de passerade 8 TB i storlek - dock är det lotteri mellan exemplaren man får i handen - men har fått diskar ganska ofta som i princip inte går att känna om de roterar eller inte, förrän man vickar disken och känner gyrokrafterna, typ 1/3-del av köpen - och av dessa som fortfarande märks att skivor roterar i sig av vibrationer så är ingen så illa i vibrationer som en WD-black anno 2012.

Permalänk

Blev en sån här idag:
https://www.webhallen.com/se/product/321841-Seagate-Expansion...

Verkar funka ok. Konfigurerade NASen att backupa mina filer till den och har väl ingen anmärkning om hastigheten. Lustiga är att disken fortfarande jobbar långt efter backupen är klar. Iofs osäker om det är NAS:en som gör nått speciellt eller om det är nått annat..
Hade konfiguerat driven att gå ner i strömsparläge efter 10 minuter och det gjorde den, trots att den jobbade med nått..

Permalänk
Medlem

Ett tips, för andra, om inte annat: Externa hårddiskar köpes med fördel från tyska/brittiska Amazon. Lägre skatter betyder lägre priser.

Permalänk

Kommer returnera disken, den har massa skumma ljud för sig. Vad är det med hårddiskar nuförtiden? Tidigare kunde man köpa vad som helst tror jag och det bara funkade och hade inga konstigheter för sig. Nu är det underligheter med var och varannan disk.. Eller om man blivit grinigare..

Permalänk
Medlem

Denna är en 8TB-disk med SMR-teknik (baserad på barracuda desktop utan 'pro'), de kan både strypa sig i överföringshastighet om du kör mycket (små)filer på kort tid och då inträffar 'väggen' speciellt tidigt med NTFS som filsystem för att windows hanterar det så ineffektivt, och efter överförande kan hålla på med armrörelser en god stund efter sista skrivningen (ja, över en halv timme).

Skall du ha en Segate expansion med diskar som inte är SMR så är det från 10 TB och uppåt i storlek (de med 10 och kanske 12 TB är barracuda PRO och 16 TB storleken så är det Seagate exos x16 som är en PMR/CMR-disk (med helium) )

Du kommer att hitta samma beteende även med WD-book/WD-element beroende vilken serie av WD-RED/WD-blue de har stoppat in i dessa och även här handlar det om att välja diskar som är 10 TB och större om man skall komma undan SMR-diskarna.

med Toshiba-diskar så är det 8 TB och uppåt om man skall ha diskar utan SMR-teknik.

---

Varför är det så - jo kan man få bort en skiva i en 2, 3, 4,6 TB-disk mot tidigare så är det en besparing på typ 5$ per läshuvud och kanske 10$ för skivan och det kan ge ~150:- i lägre tillverkningskostnad. idag är en 2TB SMR-disk baserad på 1 skiva och 2 huvuden, 3TB-disk på 2 skivor och 3 huvuden (för att spara 50:- i huvudkostnad), 4 TB-disk på 2 skivor och 4 huvuden osv. - man klarar inte 2TB/skiva utan SMR-teknik idag. medans man klarar en 16TB disk på 9 skivor utan SMR - dvs. man klarar upp till 1.8 TB/skiva med PMR-teknik.

- och sådant med prisnivå är jätteviktigt för konsumentnivån av diskar så man kan räkna med att alla diskar som är 8TB (4 skivor) och mindre idag är SMR-diskar såvida de inte är avsedda för serverbruk (NAS-nivån av diskar är förstörd på WD-sidan då man har blandat SMR och CMR-diskar i samma modellserie (WD-RED), medans Seagate och Toshiba har faktiskt låtit bli att blanda teknologierna för diskarna avsedd för NAS) och Servrar använder man knappt diskar under 8 TB längre då man har flash/ssd för det som måste gå fort och snurrdiskar för det det som kräver lagring i volym och därmed är 'smådiskar' under 8TB knappast intressant.

Alla 2.5" snurr-diskar som går att köpa idag (med enstaka undantag som rena 10 och 15 krpm enterprise-diskar) är idag SMR-diskar - det gäller även alla externa 2.5" USB-diskar som man köper för backup etc.

Med andra ord skall du ha disk som fungerar som de 'gamla' så är det att sikta på 10 TB och större och det gäller för samtliga märken.