När ni kokar ägg, slår ni i salt i vattnet?

Permalänk
Medlem

När ni kokar ägg, slår ni i salt i vattnet?

Hej!

En sak som följt mig genom uppväxten är att man slår på en rejäl dutt av salt i det vattnet som äggen ligger i, innan man sätter kastrullen på plattan.
Det jag har med mig är att då spricker inte skalen så lätt, därav en rejäl dos salt i vattnet.

Är det någon sanning i detta?
Hur kokar ni era ägg, både löskokt och hårdkokt?

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Har aldrig haft salt i vattnet och har kunnat skala mina ägg UA. Dock kanske jag ska pröva om det blir lättare nästa gång!

Föredrar hårdkokta ägg, men är ofta otålig på mornarna så de blir en del löskokt också. Annars mer av en scrambled/äggröra person.

Permalänk
Medlem

Brukar sänka de lite sakta med en tesked i kokande vatten, funkar bra. Utan salt.

Visa signatur

Inget är för dyrt om man är nöjd över det.
Macbook Pro 14" M1 Pro | iPad Pro 12,9" M2 | iPhone 14 Pro | Apple Watch Series 8 | Beyerdynamic DT1990 Pro

Permalänk
Medlem

Jag har salt i vattnet för att äggen blir lättare att skala. Det är säkerligen en skröna, men jag har salt i ändå. Har också läst att det tar längre tid för vatten att koka om man har salt i.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Medlem

Om ett ägg spricker under kokningen så hjälper saltet till att binda ägget så det inte sipprar ut genom skalet.

Permalänk
Avstängd

Om du inte vill att ägget ska spricka ska du sticka ett litet hål i skalet. Finns köksredskap för det; äggpickare. Funkar felfritt ca 99,95% av alla äggkokningar.

Visa signatur

Powered by AMD 3900X

Permalänk
Hedersmedlem

Man har i salt utifall ägget spricker. Äggvita stelnar snabbare i salt vatten och då slipper man äta vattnigt gegg-ägg.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Det hävdas ofta att man tillför salt för att förändra vattnets koktemperatur, göra äggen lättare att skala eller för att de skall koagulera snabbare om de spricker. Jag skulle påstå att de mängder salt som normalt slängs i är helt otillräckliga för att uppnå sådana effekter, utan då får man dänga i uppåt en deciliter salt varje kok.

Enklaste sättet att förhindra att äggen spricker är att inte stormkoka dem utan sjuda, ingen sprickrisk då. Färska ägg är betydligt svårare att skala än lite äldre ägg, och glömmer man dessutom av att direkt flytta de kokta äggen till kallt vatten blir det än värre och äggen fortsätter dessuom tillagas.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

Lägger i äggen först, sen kokar jag upp, sen startar jag timern på ca 7-8 minuter. När de är klara tömmer jag kastrullen och häller i kallt vatten. Har salt i.

Permalänk
Medlem

Använder äggkokare, så det är ett icke problem för mig

Permalänk

Nej! Kokar i fem min, kyler ner direkt. Skalar och drar en skvätt kaviar på varje ägg och stoppar in dom hela i munnen. Löskokta och underbara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

Om ett ägg spricker under kokningen så hjälper saltet till att binda ägget så det inte sipprar ut genom skalet.

this.

om ett ägg spricker utan salt har du äggvita i hela kastrullen, med salt händer ingenting.

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem

Lägg i äggen i kastrull och fyll på med vatten.
Brassa på plattan och när vattnet börjar att koka slå av elen.
Vänta i 7 minuter och spola av äggen.

Voilà!

Permalänk
Medlem

Vill ni ha lättskalade ägg så prova o ös i några skedar vinäger.

Visa signatur

CM NR200P MAX • CM 280 AIO • Corsair SF750 • Asus B550-I Strix • Samsung 980 Pro • Crucial Ballistix MAX 4000 • LG OLED48CX • Ryzen 5950X • Radeon RX 6950 XT

Permalänk
Skrivet av X078:

Vill ni ha lättskalade ägg så prova o ös i några skedar vinäger.

Med rätt teknik är alla ägg lättskalade. Tar ju inte mer än 10 sekunder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pickadulverman:

Med rätt teknik är alla ägg lättskalade. Tar ju inte mer än 10 sekunder.

Purfärska ägg e helt omöjliga, skalet klibbar sig fast och det blir att plocka småbitar 😀

Visa signatur

CM NR200P MAX • CM 280 AIO • Corsair SF750 • Asus B550-I Strix • Samsung 980 Pro • Crucial Ballistix MAX 4000 • LG OLED48CX • Ryzen 5950X • Radeon RX 6950 XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arkin:

Om du inte vill att ägget ska spricka ska du sticka ett litet hål i skalet. Finns köksredskap för det; äggpickare. Funkar felfritt ca 99,95% av alla äggkokningar.

Skrivet av Aphex:

Man har i salt utifall ägget spricker. Äggvita stelnar snabbare i salt vatten och då slipper man äta vattnigt gegg-ägg.

Ja det är vad min farmor lärde mig.

Skrivet av twit:

Det hävdas ofta att man tillför salt för att förändra vattnets koktemperatur, göra äggen lättare att skala eller för att de skall koagulera snabbare om de spricker. Jag skulle påstå att de mängder salt som normalt slängs i är helt otillräckliga för att uppnå sådana effekter, utan då får man dänga i uppåt en deciliter salt varje kok.

Enklaste sättet att förhindra att äggen spricker är att inte stormkoka dem utan sjuda, ingen sprickrisk då. Färska ägg är betydligt svårare att skala än lite äldre ägg, och glömmer man dessutom av att direkt flytta de kokta äggen till kallt vatten blir det än värre och äggen fortsätter dessuom tillagas.

Intressant input, ska testa att sjuda, samtidigt som att jag är tveksam att göra det då det börjar tillagas innan sjudningen, när vet man liksom?

Skrivet av X078:

Purfärska ägg e helt omöjliga, skalet klibbar sig fast och det blir att plocka småbitar 😀

Ja det skall tydligen vara ett färskhetstecken, att de färskaste äggen är svårskalade

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Jag har även testat Hestons sätt att koka ett perfekt löskokt ägg, det fungerade faktiskt över förväntan.
Följde denna video och det blev faktiskt jäkligt fina löskokta ägg:

https://www.youtube.com/watch?v=WiUZzEbtwqw

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Har alltid haft i salt då jag fått lära mig att äggvitan håller sig innuti ägget ifall skalet spricker under kokning om vattnet är saltat.

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem

Det här med att koka ägg. Man tror att det bara finns ett sätt, men ändå göra alla olika

Permalänk
Avstängd

Kör med salt. Har hört att det skulle minska risken att äggen spricker men det tror jag inte riktigt på, däremot kanske att det hjälper mot att vitan sprider sig i vattnet, men jag vet inte. Salt är billigt.

Permalänk
Medlem

Verkar som att det finns många teorier vilket är kul!

Som sagt är jag uppväxt med att salta, men vet inte varför.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

Kokar alltid vattnet med äggen i från början, man får försöka köpa samma storlek av ägg eller ta tiden på olika storlekar men använder man alltid samma mängd vatten så är det busenkelt.

Sticker också hål i ägget med en äggpickare innan kokning, det om något gör skalandet lättare, viktigt att man kyler ner äggen direkt efter kokning.

Saltet lär inte penetrera skalet så det är säkert skröna/placebo, till skillnad mot t.ex. att koka pasta i saltvatten där smak/konsistens är dag och natt med eller utan salt.

Permalänk
Inaktiv

Jag lägger äggen i kastrull, fyller på med kallt vatten så de täcker äggen helt, sedan kokar jag upp och när de börjar koka sänker jag tempen så att de bara små bubblar och jag brukar köra ca 5 min för att få hårdkokt, sedan spolar jag kall vatten i kastrullen och låter äggen svalna en 5-6 minuter sedan är de bara att äta, använder aldrig salt, har inga problem med att skala.

Har aldrig hört talas om salt i vattnet för ägg, kollar man diverse recept så hittar jag inga där de står att man ska ha i salt i vattnet.

Citat om man googlar.

Kalla ägg behöver kokas något längre än rumsvarma. Purfärska kokta ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Man saltar i vattnet, inte för att sprickrisken minskar, utan för att om ägget spricker stelnar (koagulerar) utrinnande vita snabbare.

Kan man sin sak behöver man inte salta.

Permalänk
Medlem

bara jag som knäcker äggen ned i det kokande vattnet och sedan äter upp sörjan som blir? då slipper man tänka på skalen.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

bara jag som knäcker äggen ned i det kokande vattnet och sedan äter upp sörjan som blir? då slipper man tänka på skalen.

Off topic, men jag gör så ibland. Byter dock ut vattnet mot olja. Jepp, friterade ägg är magiskt gott! Krispig äggvita och krämig äggula.

On topic, stick ett hål i ägget som nämndes tidigare, så slipper du salta

Permalänk
Medlem
Skrivet av µiCro:

Off topic, men jag gör så ibland. Byter dock ut vattnet mot olja. Jepp, friterade ägg är magiskt gott! Krispig äggvita och krämig äggula.

On topic, stick ett hål i ägget som nämndes tidigare, så slipper du salta

Oljan ska jag testa. man kan även göra nudlar lite godare med ett ägg i vattnet med nudlarna.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Skalar alla äggen? Det har jag aldrig gjort... Ägget i handen bordskniv, ett välriktat hugg å så har man två halvor, salta halvorna och så gröper man ur det med en tesked....

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem

2:a låten 1 gång på stora ägg utan salt....färdigt!

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk01DM6NPvOnyFjYAfuxAw...