Permalänk

Ram-minne från olika tillverkare

Hej!
Jag ska uppgradera mitt ram-minne till 32 GB har nu 16 GB. Jag beställde samma ram-minnes hastighet men inte samma tillverkare som jag har på det ena paret.
Tänkte först lägga undan 16 GB ram-minnet i en byrålåda. Men kom senare på att jag kan köra med 32 GB och 16 GB (man kan aldrig få för mycket ram-minne) som båda har samma hastighet. Men två olika tillverkare.
Är det möjligt?

Permalänk

Kort svar det ska gå. Det är mer för professionellt bruk där man bara köper minne som moderkorttillverkaren har validerat. Och typ ingen moderkorttillverkare har validerat olika minnen samtidigt från olika tillverkare.

Extremister pratar dock ofta om att om man har 2st som är lite slöare så kan man sänka prestandan när man kör mindre laster som ej kräver mycket ram-minne. Man syftar såklart ofta på klockfrekvens men kanske timing också passar in?

*edit*
En tråd om din fråga: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1222188-tva-olika-till...

*edit2*
En artikel om ämnet: https://www.cgdirector.com/can-you-mix-ram-brands-memory-modu...

Permalänk
Medlem

Det funkar säkert men kanske får du inte max MHz när du kör de tillsammans. Det är bara att testa fram till bästa stabila timings och MHz. Eller bara kolla om de klarar xmp tillsammans. Det såklart krångligt att få tom två olika minnespar från samma tillverkare att nå upp till xmp kombinerat.. sen kan det vara andra problem om en paret är dual rank och det andra single etc. Ibland kan det tom vara mer prestanda med ett maxad par istället för en kompromiss för att få de att fungera tillsammans...

Permalänk

Tack för bra svar!