Zotacs 12VHPWR-adapter har livslängd om 30 anslutningar

Permalänk
Medlem

Det intressanta är inte bara hur många anslutningar den är designad för utan hur robust den är för vridning belastningar mm.
Ta t.ex usb c, skall vara designad för fler anslutningar än micro usb. Har haft 10 telefoner med micro och aldrig haft problem men första telefonen med usb c så slutar kontrakten fungera efter ett tag. Och alla som byggt en dator vet att inte behövs lite farsamt våld.

Permalänk
Medlem
Skrivet av perost:

Molex har blivit synonymt med kontakten som bl.a. hårddiskar brukade använda, men Molex är egentligen tillverkaren och t.ex. PCIe-kontakterna är baserade på Molex:s Mini-Fit Jr.-serie. Dessa 30-40 anslutningar som anges i artikeln är alltså något som gäller för Molex:s kontakter i allmänhet och inte bara "Molex-kontakten".

Jag förstår my bad.

Skrivet av ramlösa:

Var inte heller det jag skrev, "kurvan är extremt linjär mellan värme och Amp."

Men är det så verkligen, i praktiken? Får du värme i en kontakt/kabel ökar resistansen, vilket genererar mer värme, vilket ökar resistansen...

Permalänk
Medlem

kortet påminner om en binda

Visa signatur

* 🖥️ 7800X3D | B650 | 32GB | 7900XTX | 27" 16:9
* ⌨️ G915 | 🖱️ G Pro X Superlight | 🎧 Logitech Pro X | 🖥️ Predator XB273UGX

Permalänk
Medlem

https://overclock3d.net/news/power_supply/corsair_releases_12...

Hoppas corsair kollar sin nya sladd nogrant.

Visa signatur

1 fungerande pc för spel och annat i 4K.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk
Medlem

Men var är problemet? Bara att köpa ny kabel efter 30 connections.

Visa signatur

13900K - NH D15 - Maximus Z790 Hero - 32gb G-Skill 7200Mhz - Intel 900P 480Gb -Kingston Renegade 2Tb -Samsung 980 PRO 2TB - Samsung 980 PRO 1TB - Gigabyte RTX 4090 GAMING OC - AX 1600i - Phanteks P600s -Alienware AW3423DW - Beyerdynamic T5 MK III - Creative Sound Blaster GC7 - ROG Strix SCAR 16 (2023) - G634JZ-NM015W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jorgen69:

Men var är problemet? Bara att köpa ny kabel efter 30 connections.

Jo, det rationella är att folk som oroar sig kan köpa en ny adapter för ett par hundra.

Hur många datorer har börjat brinna av ett högt antal anslutningscykler på PCIe-strömkablarna med 6-/8-pin? Där märker man ju tydligt hur mycket lättare en kabel går efter en handfull i- och urkopplingar, borde ju vara ett jätteproblem om man ska extrapolera från vad folk skriver i lämmeltåget som är på väg mot GPU-avgrunden.

Permalänk
Rekordmedlem

Det är väl dags att standardisera överallt, använd usb c internt också.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Uppföljning strax hos JayzClownCents och resten av Youtube-mobben

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarkSix:

Uppföljning strax hos JayzClownCents och resten av Youtube-mobben

Jay har redan video ute en dag före swec skriver nyheter om ämnen. Han är en av personerna som upptäckt detta.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Visst finns det de som detta kan bli ett bekymmer för, absolut. Personligen har jag kopplat mitt nuvarande grafikkort 3 gånger på två år. Först när det installerades. Andra när jag bytte dator och grafikkortet följde med och installerades i den nya. Samt en extra gång när den installerades i den nya för att säkerställa att jag inte hade ett kort med defekta kopplingar som Gigabyte hade tidigare. Så 30 gånger kommer jag aldrig komma upp i så för mig är detta en icke-fråga och inte en anledning att inte köpa de nya grafikkorten. Priserna däremot...

Visa signatur

Chassi: Phanteks P600S | Mobo: MSI Z-690 Edge Wifi DDR4 | RAM: 32GB | GPU: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC | CPU: Intel i7 12700K | Kylning: Phanteks Glacier One 360MP HALOS | SSD: Samsung 980 Pro 1TB + 970 Evo 2TB | HDD: 8TB+4TB WD Red/Blue intern + 500GB WD extern | PSU: ASUS Rog Strix 1000W | Skärm: Samsung 75Q95T (TV)

Permalänk
Medlem
Skrivet av ramlösa:

Knappast, kurvan är extremt linjär mellan värme och Amp.
För det är väll inte en kortslutning som är problemet?
Är knappast ett nytt problem, adaptrar är inget nytt fenomen men lasten är.

Problemet är resistans. När kretsen någonstans får en för liten yta/area för överföring stiger resistansen och du får varmgång.

Permalänk
Medlem

Det är inte linjärt - effektförlusten ökar kvadratiskt med strömmen, P=RI² är kanske bekant från elläran och P är då värmebildningen (i Watt) och med detta inses snabbt att även en relativt liten ökning av kontaktresistansen för att man har matat kontakten ett antal gånger och man slitit igenom guldpläteringen/tennpläteringen och kontaktpunkterna kommit till grund-metallen (ofta koppar) och snart oxiderar kontaktpunkten (koppar oxiderar) och oxiderar fortare vid värme och resistansen ökar, så blir det snabbt mycket mer värme koncentrerad till en relativt liten punkt i det här fallet

- det är därför en kontaktfel rusar i värmen och börja smälta plast etc. på ganska kort tid när man väl börja ha lite dålig kontakt och börja få varmgång.

Permalänk
Medlem

Hmm, har själv nog kommit upp i minst 20 i- och urkopplingar på grafikkort sedan 2019 i min senaste burk. Byten av kylare, uppgraderingar av CPU, installation av nya Nvme SSDs, byte av mammabräda som givit upp, uppgradering av GPU's osv. Det är således inte omöjligt för någon som mig som pillar en del i burken att närma sig gränsen för potentiella problem ganska på inte alltför lång tid, allra helst nu när 3+ m.2 platser inte är helt ovanligt längre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Han är en av personerna som upptäckt detta.

Nej, han agerar som en ren aggregator av tech-nyheter.

Hans pinsamt låga kunskapsnivåer och benägenheten att sitta och gissa rakt in i kameran på väsentliga detaljer istället för att göra 5 minuters research på Google innan han går live gör inte kanalen värd att kolla på överhuvudtaget tyvärr.

Edit: Informationen kom ur ett internt mail direkt från PCI-SIG sedermera släppt av Wccftech 10/9, d.v.s. 13 dagar innan JayZClownBits gjorde sin video...

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Jay har redan video ute en dag före swec skriver nyheter om ämnen. Han är en av personerna som upptäckt detta.

Jay upptäcker allt från väldigt lite till ingenting. Han gör "nyheter" på det som har mest views hos andra. Precis som många andra gör förövrigt. Helt ofattbart att han har så många subs. Känns nästan som en meme.

Visa signatur

14900KF--Apex Encore--RTX 4090--G.Skill 2x24GB DDR5-8000--Dynamic Evo XL
12900K--RTX 2080Ti--Gigabyte Z690 Aorus Master--4X16GB DDR5 6000
Ljud: Lewitt Connect 6--Shure SM7B
Skärmar: Neo G8 4K 240hz--Huawei 3440x1440 165hz

Permalänk
Medlem

De sätter en mindre kontakt på större grafikkort, känns ju inte helt logiskt men det är så det är gjort.
Visst, att köra 3-4 st 8-pin vore ju inget vidare, men när de ändå gör en ny kontakt som ska klara högre effekt kan de väl göra den lite mer rejäl.
Kostnadsmässigt kan det väl knappast skilja sig så mycket mellan den nya lilla 12V och en marginellt större sådan el en med 14/18 pin. Den negativa publicitet och ev annat det kan innebära torde ju vara mer kostsam.

För det är ju samma kontakt även från de nya nätaggen, bara det att det blir betydligt svårare att få pinnarna lika exakt när den går till 4 st andra kontakter istället för bara en.

Permalänk
Medlem

30 cykler i sig självt kommer nog inte vara ett problem för gemene man.
Det jag är mest orolig för är att man ej får böja dessa adaptrar för hårt då de kan överhettas och smältas. Enligt vissa källor. Kan blir jobbigt med kabeldragningen. Får väl se när dessa väl släpps.

Visa signatur

AMD 5800X ▪ MSI B550M Mortar ▪ G.Skill 32GB 3600MHz CL16 ▪ Palit 4070 Ti ▪ 1TB SSD 970 Evo+ ▪ Dark Power 13 1000W ▪ FD Define Mini C ▪ Aorus AD27QD + LG 27GL850

Permalänk
Medlem
Skrivet av enbom:

Det jag är mest orolig för är att man ej får böja dessa adaptrar för hårt då de kan överhettas och smältas.

Kan sätta 5 kr på att detsamma gäller nuvarande standard för strömkablar, då den mekaniska uppbyggnaden är snarlik om inte identisk på stiften/hylsorna. Jag har själv valt att byta chassi i något fall med GPUer som har kontakterna på långsidan p.g.a. att det inte går att få plats med sidopanelen utan för kraftiga böjar på kabeln ute vid kontaktstycket. Samtidigt har jag tagit av sidopanelen på andras byggen där kablarna varit totalt mosade mellan GPU och chassi, och det är nog antagligen inte helt ovanligt bland byggare som kör metoden att trycka ner sidopanelen tills skruvarna går att montera.

Ingenting går att göra helt idiotsäkert, tyvärr.

Permalänk
Medlem

30 cykler ?
Hmm. undrar om det är rakt ut och in cykler, eller hur vanliga användare gör när dom kopplar in grejor?
Och sen undrar man ju om kontakten tår att belastas i sidled, och hur många cykler det motsvarar att försöka kabelarrangera så att det ser lite snyggare ut....

Nåja,, vi får väl se om ett par månader eller så hur det blir....

Permalänk
Medlem

Storm i ett vattenglas. Interna kontakter i en PC är inte gjorda för att kopplas in och ur, det borde ni märkt när nu försökt koppla ur klassiska kontakter i en PC. Vare sig det är signal eller spänning är de gjorda för att sitta fast efter inkoppling. Det gäller i princip alla fasta installationer. Sitt ner i båten, kanske måste en avlastare till pga mekanisk belastning, har lite med strömstyrkan att göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kanhow82:

Det intressanta är inte bara hur många anslutningar den är designad för utan hur robust den är för vridning belastningar mm.
Ta t.ex usb c, skall vara designad för fler anslutningar än micro usb. Har haft 10 telefoner med micro och aldrig haft problem men första telefonen med usb c så slutar kontrakten fungera efter ett tag. Och alla som byggt en dator vet att inte behövs lite farsamt våld.

Jämförelsen med USB är en logisk fallgrop, dessa skall åka ur vid belastning eftersom det inte är en fast anslutning, jämför med hushållsel och skillnad mellan fasta anslutningar och stickproppar/apparatkontakter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Nej, han agerar som en ren aggregator av tech-nyheter.

Han pinsamt låga kunskapsnivåer och benägenheten att sitta och gissa rakt in i kameran på väsentliga detaljer istället för att göra 5 minuters research på Google innan han går live gör inte kanalen värd att kolla på överhuvudtaget tyvärr.

Edit: Informationen kom ur ett internt mail direkt från PCI-SIG sedermera släppt av Wccftech 10/9, d.v.s. 13 dagar innan JayZClownBits gjorde sin video...

Skrivet av marcusOCZ:

Jay upptäcker allt från väldigt lite till ingenting. Han gör "nyheter" på det som har mest views hos andra. Precis som många andra gör förövrigt. Helt ofattbart att han har så många subs. Känns nästan som en meme.

För info så är det inte enbart JayzTwoCents som har gjort en video om detta, det har även Gamers Nexus gjort.

Permalänk

Utvecklingen går åt fel håll!

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem

Kablarna kan smälta/brinna om man böjer dem för hårt och folk fokuserar på 30 in/urkopplingar. OK.

Man jämför med Molex som har jämförbart antal in- och utkopplingar. Och är ökänd för att börja brinna vid mycket lägre strömstyrkor. OK.

Det är ju lite trist om någon gamer-villa skulle brinna ner och grilla en gamer och hans familj, men det är ju betydligt värre om något flerfamiljshus skulle gå upp i lågor. Jag tycker det är rimligt att ta frågan på allvar och reda ut riskerna. Att sannolikheten är låg att något inträffar hjälper föga när det är stora volymer inblandat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gelantious:

Ptja, bara när ja byggde om och satte i vatten kylning så åkte nog kontakterna in och ut ett tio-tal gånger för att testa olika sätt att dra kablarna mm.

Du kanske har fel metod när du bygger om du måste koppla i och ur kabeln så många gånger för det?

Testa att justera kabeln mellan kortet och chassit först, utan att trycka dit den helt, sen sätter du en tejpbit på kabeln så du ser vilken längd du ska sikta på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kanhow82:

Det intressanta är inte bara hur många anslutningar den är designad för utan hur robust den är för vridning belastningar mm.
Ta t.ex usb c, skall vara designad för fler anslutningar än micro usb. Har haft 10 telefoner med micro och aldrig haft problem men första telefonen med usb c så slutar kontrakten fungera efter ett tag. Och alla som byggt en dator vet att inte behövs lite farsamt våld.

Du är nog den enda person som menar att micro-usb tål mer än usb-c

Visa signatur

NZXT H510 Flow MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5800X3D RX 7900XTX Kingston Fury 64GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lussarn:

Jag tror det här kommer att fungera, även efter vad jag skrev ovan. Men det känns lite onödigt att designa något som ligger så på gränsen. Om man ända skall designa nytt. Det verkar som man vänt på varje cent i den här designen.

Som ett antal personer försöker säga, 30 in/urkopplingar kommer från databladet på kontaktypen. Det är ingen som har ny utvecklat något sådant, utan man köper en färdig komponent och för 99% motsvarar det säkert flera livslängder på komponenten.

Sedan brukar dessa speccar vara "worst case", ok du inte kopplar in grafikkortet så att du får strömrusning tex, vilket aldrig borde fallet, så bör du inte få oxidationsbildning på kontakterna och därför minimalt med slitage.

Visa signatur

|| Surface GO 2 ||

|| NR200P, 12600K, Z690M-ITX, NH-U9S, RTX 3060 Phoenix, SKC2500 500GB, Fury 16GB, HX520 ||

Permalänk
Medlem

som sagt, hör vad gamernexus säger... han säger att de första videona var överdrivna för att kablarna var böjda onödigt mycket osv.. men det är ju bra att veta om sådana saker ändå.

Visa signatur

Battlestation: 12700k - RTX3090 - 32gb ram - 1tb M2 990 PRO - 2TB M2 crucial
Server: 2x Xeon E5-2670 - 64GB Ecc ram

Permalänk
Hedersmedlem

Problemet kommer ju att kunna vara detsamma även utan adaptrar då det rör sig om samma typ av kontaktdon.

Teoretiskt sett kan det lika gärna hända i nätaggregatsänden om samma kontakt används där.

Enda skillnaden är att en del adaptrar verkar vara konstigt kopplade och sprider inte belastningen jämnt över olika stift, det är bara dumt och klantigt av tillverkarna men väldigt lätt att mäta fram innan den ens är inkopplad.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||