SATA kontrollerkort?

Permalänk

SATA kontrollerkort?

Märkte lite sent att mitt nya moderkort bara hade 4st SATA, mitt förra hade 8 så jag skulle behöva 4 till.

Vad finns det för bra men inte allt för dyra SATA kontrollerkort som funkar till Windows 10?

Någon som kan rekommendera ett bra?

I värsta fall kan jag ta ett med bara 2 extra, för jag har en annan PC jag kan sätta in 2 av SSD'erna, men 2 av dom vill jag ha i denna.

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D / Gigabyte B650 Aorus Pro AX / Kingston 32GB DDR5 6400MHz CL32 FURY Renegade / RTX 3090 / Cooler Master Tempest GP27Q Gaming 27" / Ipad Pro 11" 2024

Permalänk
Medlem

Vad är "inte allt för dyra"?
Är du okej med begagnat så leta upp ett gammalt HBA kort eller RAID flashat i IT mode på ebay

T.ex
https://www.ebay.com/itm/204396673736 (med SAS-SATA kabel)

https://www.ebay.com/itm/225590086308 (komplettera med en SAS 8084 breakout kabel)
https://www.ebay.com/itm/256147984322 (komplettera med en SAS 8084 breakout kabel)

Permalänk
Medlem

Det här kör jag på själv. Inte det snabbaste men duger till mekaniska diskar. Kör förvisso 2019 och inte W10 men det är ju samma sak under skalet.https://www.amazon.se/-/en/Syba-SI-PEX40064-NON-RAID-S....

Det här har jag inte testat men både snabbare och billigare på pappret https://www.amazon.se/-/en/Expansion-Controller-Adapter-Windo...

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem

SATA-portar på konsumentmoderkort är på väg att försvinna, så 4 st är nog ganska normalt idag. Skulle köpt något SATA-kontrollerkort från Startech/DeLock, verkar finnas 4-portars för ca 700 kr. Finns mycket billigare på Amazon om man är villig att ta något kinesium-kort, men inget jag hade litat på för långvarig drift.

Permalänk
Medlem

Hellre en begagnad LSI92xx kort än att köpa en noname ASHATA PCIe-kort av någon okänd eller buggig chipset med tveksamma drivrutiner - speciellt om det också är tänkt att fungera under Linux i framtiden...

Skall man leta nya LSI92xx-kort i IT-mode så inkluderar man 'ZFS' i söksträngen och då är det rätt mjukvara programmerad på kortet redan vid leverans, annars får man flasha om till en image för IT-mode som kan hittas lite varstans - ofta säljs dessa i kit inklusive 8 SATA-kablar (2x4 Sata), vilket att köpa löst i efterhand kan gå på samma pengar som kortet själv... Observera att dessa är SAS-kort (ifall man undrar om man fick rätt kort) men dessa är bakåt/nedkompatibla att även köra mot SATA-diskar.

Dock finns det en hake med dessa LSI-kort och det är att de har en längre 8 PCIe-lane kortkontakt så antingen måste de sitta i en hållare som minst är så stor eller har eller sågar fram en open-end PCIe-kontakt (oftast bara en tunn plastskiva i kortkontaktändan som behöver tas bort på olika sätt, från att knäcka bort det till att med dremmel finputsa bort denna)

med LSI92xx kort får varje disk en egen PCIe-kanal och 600 MB/s kapacitet om det sitter i en PCIe-hållare bestyckad med minst 8 PCIe-lanes, annars så delar diskarna på de PCIe-kanaler som är tillgängliga enligt PCIe-standarden, så det går alltså att köra även på 1 lane PCIe.

LSI92xx serien av HBA är mycket respekterade och god support i bl.a Linux-världen (och även windows server) och används ofta i semi-enterprise servrar där man inte behöver fullödiga dual-port SAS-diskar och HW-RAID-kort för driftsäkerheten.

Dom finns också i en rad olika OEM-namn från IBM, Dell, HPE, lenovo mfl. fast det är samma kort och samma kretsar...

Permalänk
Medlem

Jag köpte ett sådant här från denna säljaren, inte haft några problem med det:

LSI 9207-8i PCIE3.0 6Gbps HBA

Permalänk

Tack för alla svar, ska kolla upp

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D / Gigabyte B650 Aorus Pro AX / Kingston 32GB DDR5 6400MHz CL32 FURY Renegade / RTX 3090 / Cooler Master Tempest GP27Q Gaming 27" / Ipad Pro 11" 2024

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bemushroomed:

Tack för alla svar, ska kolla upp

Vill tipsa med om dessa M2 adapter till sata

Mvh

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Skrivet av skanepiraten:

Vill tipsa med om dessa M2 adapter till sata

Mvh

Tack, det var ju intressant.. slippa använda kortplatsen för PCI-E

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D / Gigabyte B650 Aorus Pro AX / Kingston 32GB DDR5 6400MHz CL32 FURY Renegade / RTX 3090 / Cooler Master Tempest GP27Q Gaming 27" / Ipad Pro 11" 2024

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bemushroomed:

Tack, det var ju intressant.. slippa använda kortplatsen för PCI-E

Ahh precis, har man ledig M2 plats så är detta en schysst lösning

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

Några saker att tänka på är värme och prestanda!
Dvs ska du köra snurrande rost heller extra snabba ssd?
Är det HD det gäller så kommer man inte att få nån märkbar skillnad i prestanda mellan en del äldre och nyare snabbare kort.
Är det ssd så är det en helt annan sak.

Går du på ett nyare snabbare kort så kommer dessa att gå betydligt varmare även om du kör HD och inte märker nån prestanda vinst.

Klistrar in ett inlägg från en annan tråd jag gjorde som tar upp mer om detta samt länkar lite videos och en välkänd o bra ebay säljare, som det enligt mig kan vara värt att betala lite mer till än en okänd ebay säljare.

Skrivet av grizzly666:

Kan rek att du tittar på en del av ArtofServers videos.
Som förklarar det mesta förbannat bra.
Tex dessa.
RAID vs HBA SAS controllers | What's the difference? Which is better?
Is this the best counterfeit LSI HBA? | Tips to avoid fake LSI SAS controller cards
Comparing HBA IT mode SAS controllers | 2020 Edition

Efter att jag tittat en del på hans videos då jag hade några dagar innan pengar för köpet kom in så ändrade jag mig av tre anledningar från ett med typ (finns ju massa olika chip med 93nånting men alla är ganska lika) LSI 9300 chip tex denna https://www.ebay.com/itm/133474009137 till ett med typ lsi 2308 chip istället som var exakt denna https://www.ebay.com/itm/164213692101?hash=item263be616c5:g:1...
Då var det ganska exakt halva priset som skiljde vilket var en anledning troligen den minst viktiga dock.

Dom två andra var värmeutvecklingen från dom lite nyare/snabbare 93xx chipen vs 23xx chipen.
Vilket enligt theartofserver är ganska stor och 93xx korten behöver ganska bra fläktande över sig för att hålla sig från att grillas med kraftigt neddragen prestanda till följd och gissar själv på kortare livstid med.
23xx chippen behöver inte alls lika mycket det räcker med att luften rör sig lite runt korten för att det ska räcka, vilket är vad jag har nu och kylflänsen är efter ett par timmars paritets check på gränsen till att man kan hålla ett finger på den.
Dvs den är på gränsen för vad jag är bekväm med att köra min elektronik som ska hålla i många år på, den är dock inte direkt varm när man gör väldigt lite med hårddiskarna.

Hade jag gått på ett 93xx kort så hade jag behövt lägga till en fläkt enbart för att blåsa på det kortet, alternativt bytt ut det mot ett kallare.

Och den sista anledningen var prestandan!
23xx korten kommer inte att begränsa prestandan om man bara kör med snurrande rost=HD.
Först om man vill ha SSD och då troligen mer än en så börjar 23xx korten att begränsa prestandan enligt theartofserver och det kan vara värt och titta på nyare/snabbare kort.
Heller om man börjar med SAS expanders vilket gör att man kan expandera antalet SAS portar (som även går att använda till SATA).
Tex så kan man dubblera/fyrdubbla osv men man förlorar ju i teroin halva prestandan med en dubblering då den aktuella bandbredden ska räcka till dubbelt så många diskar i alla fall om man som tex vid en paritets check kör alla diskar samtidigt.
I verkligheten förlorar man betydligt mer än halva prestandan.
Och då vore ju ett 93xx kort ett bättre val.

MEN SAS expanders är dyra när jag kollad runt för 1,5-2 år sedan så var det oftas mycket billigare att köpa ett till raid kort och då det oftas finns mer än en pciex8 port på dom flesta kort så.

Till sist så handlade jag på https://www.ebay.com/str/theartofserver skickade fort och väldigt bra packat.
Det mesta han säljer är redan flashat med IT FW så bara o stoppa i unraid burken o köra.
I alla fall under HBA IT mode controllers https://www.ebay.com/str/theartofserver/HBA-IT-mode-controlle...
Han säljer även SAS till SATA kablar https://www.ebay.com/str/theartofserver/SAS-SATA-cables/_i.ht...
Körde själv med två av dessa https://www.ebay.com/itm/163761336737?epid=1449963066&hash=it... med olika längd så det blev lättare med kabeldragningen.
Kommer dock ej ihåg om jag körde med raka heller vinklade kontakter vilket är värt att ta en titt på innan köp.

Visst du kan hitta både kort och kablar billigare men theartofserver är ganska välkänd inom hemserver/unraid/freenas forumen och har alltid varit snabb o skicka samt om det blivit problem plus att han kör en kontroll på kort innan han skickar ut dom.
Så för min del var det värt 2-300:- mer för att handla från en känd bra säljare.
Och handla samma saker från svenska butiker handlade då om lite mer än dubbla priset, skulle inte förvåna mig om den skillnaden har ökat nu.

M.2 till 5 sata är ju dock ett väldigt bra alternativ som jag visserligen visste om men sist jag såg nån av dessa så kostade dom mer än ett schysst 8sata kort.
Så bra trips som troligen kommer användas av mig nån gång!

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Om man inte har några önskemål på full hastighet från alla diskar samtidigt så fungerar ju nått kort med JMB585 chipset, finns både som m2 och pcie.

Annars 9217-8I om du skall ha snurrdiskar eller 9300-8i om du skall köra ssd diskar. Dessa kort drar dock 10-15W om man bryr sig om det. Du vill ha med JBOD firmware installerat förmodligen..

Ovanstående finns billigast på alieexpress/amazon.(Jag har köpt mina kort på alie och har fått fungerande kort)