Ser inte min Seagate Barracuda 7200.11 i BIOS

Permalänk

Hej!

Nu har jag råkat ut för samma sak som beskrivs här! Trodde först att disken hade kraschat, men så hittade jag denna tråden och blev genast mer hoppfull!

Jag har drabbats för det felet som gör att hårddisken inte syns i BIOS. Vet dock inte om jag vågar genomföra den reparation som beskrivs här. Det verkar rätt svårt. Kan man skicka in hårddisken till tillverkaren och få problemet löst på garantin? Någon som har gjort det?

/Anton

Permalänk

Du får en ny disk på garantin, men inte någon data tillbaka.
Dessutom är de ruskigt sega på kundtjänsten. Det tog 3 veckor innan jag fick svar. Efter att jag svarat dem tog det några veckor till, när jag väl fick svaret hade jag löst problemet själv.

Du skulle kunna få köpa min kabel för självkostnadspris. dvs, 250:- plus någon ynka frakt.

Bara att koppla in o köra. Simple as pie.

Permalänk
Medlem

Förut var de ut och sa att gratis recovery ingick men jag vet inte om det fortfarande gäller. De var innan de kom ut med sina försök att fixa. Bäst att kontakta Seagate och fråga innan du skickar.

Permalänk

shadow_Schmoo, jag är nog intresserad av din kabel, men först vill jag veta lite vad reparationen innebär. (Vill ju vara säker på att jag klarar det). Förutom själva kabeln behöver jag väl en speciell skruvmejsel. Synd att bilderna är borta i guiden.

Permalänk
Medlem

Var inne på Siba idag med min trasiga 1tb Seagate 7200.11, och fick pengarna tillbaka.

Visa signatur

[Intel Core i5 2500K][Nvidia GTX 760]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sobriquet
shadow_Schmoo, jag är nog intresserad av din kabel, men först vill jag veta lite vad reparationen innebär. (Vill ju vara säker på att jag klarar det). Förutom själva kabeln behöver jag väl en speciell skruvmejsel. Synd att bilderna är borta i guiden.

Det är ingen svårighet. när jag väl hade min fungerande kabel så var Hårddisken fixad och klar inom 15minuters mekande. 10 av de 15minuterna bestod i att klura ut vilken kabel som var vad och flashandet av HDDn.

Den mejseln du behöver är en ruskigt liten Torxmejsel.

Och då menar jag en ruskigt liten.

Jag köpte en mejselsats hos Clas Ohlson för ett flertal år sedan där sådana spetsar var inkluderade. Så den huvudvärken slapp jag. Men det borde inte vara så klurigt att finna en liknande.

Permalänk
Medlem

så nu har även jag lyckats rädda mina 2 seagate hårddiskar.. köpte denna kabel hos elfa och moddade den lite.. körde krympslangar för att isolera kontakterna.. fördelen med denna kabel är att man slipper helt att löda eller behöva blanda in modding av nätagget eller batterier.. fungerar galant.. rekommenderar starkt denna kabel..

så här ser min kabel ut..

Visa signatur

d3d3LmRpY29ycC5zZQ==

Permalänk
Medlem

Om någon har en färdigbyggd kabel som de vill sälja till mig, skicka gärna ett PM!

Blir inte riktigt klok på det här problemet...

Edit: Har nu fått napp på en kabel!

Permalänk

Tjena!

Har investerat mig en NOKIA DKE-2 kabel och tänkte lössa detta problem som jag och många andra har fått. Lösningen verkar som man ska "återuppliva" sin hårddisk, genom RX och TX jumperna.

Men undrade om det funkar just med denna kablen, om den har så kallad RX och TX kabel i sig, eller funkar det bara med Nok CA-42 kabel?

Någon som har kanske mer erfarenhet av detta?

Permalänk
Medlem

Tjoflöjt!

Även min seagate har fått frispel här i dagarna, antingen hittas den inte eller så hittas den men klarar inte av att ladda win eller formateras.

Det jag undrar är om nån Låst upp sin disk efter att dom kört in ny firmware och lyckats rädda data eller om man är som körd då?
Lyckades nämligen ladda in ny firmware igår innan jag ramlade över den här tråden.

Mvh Danne

Visa signatur

* Q9550 * X38-Rampage * 2x2048mb * GTX680 *

Permalänk

Min HDD fungerade perfekt efter att jag låst upp den och pumpat in ny firmware. Jag kanske är dumsnål som inte köper en ny disk, men den rullar på.

Permalänk
Medlem

Beställde nyss den här: http://www.lawicel-shop.se/shop/custom/prod.aspx?productid=23...

Är enligt art.nmr samma kabel som den från elfa fast totalsumman blir 222kr inkl. frakt.
När jag provade kassan på elfa med kabeln vart det 379kr :S

Visa signatur

* Q9550 * X38-Rampage * 2x2048mb * GTX680 *

Permalänk
Medlem

Det gick fort!

Kabeln kom i brevlådan vid 12 idag, tänkte börja fippla lite nu men har glömt hämta torx.

Får se om man ska orka ge sej ut igen eller om det blir ett projekt för morgondagen.

Visa signatur

* Q9550 * X38-Rampage * 2x2048mb * GTX680 *

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FleXi
någon som lyckats med firmware till st31000340as p/n: 9bX158-303 min säger att det blir

"specific model not found" har laddat ner alla som jag hittat men ingen fungerar

1TB 7200.11?

Jag lyckades installera ny firmware på den men den dog 24h senare. Fick pengarna tillbaka från Siba och köpte en WD Caviar Green 1TB till tjejen istället.

Visa signatur

ηλί, ηλί, λαμά σαβαχθανί!?

Permalänk
Medlem

Happ happ!

Min disk verkara ju ha hybris eller dylikt.

Körde bsy lösningen följt av omflashning och fick då igång disken fast med os på annan disk och kunde kopiera all data från lagringspartitionen.
Efter det ville jag blåsa hela disken och köra in en ny install av Vista.

Installationen gör det den ska fram till att den startar om innan sista "steget", då ställer den sej och tuggar vid "windows förbereds att starta för första gången" och det slutar med att den säger att datan är korrupt eller dylikt.

Om nån kommer på ngt jag kan prova så är jag tacksam, har som sålt garantin på disken då jag lossade skruvarna till pcb med kniv och dom har därav tydliga spår av intrång.

Visa signatur

* Q9550 * X38-Rampage * 2x2048mb * GTX680 *

Permalänk
Medlem

Min seagate har lagt ner sin verksamhet.
Men den beter sig konstigt, det låter som att den spinnar upp och att läshuvudet precis kommer på plats när den restartar och gör det hela igen..
vet inte om detta är BYS problemmet eller om jag har råkat ut för något annat.

Hur kollar man vilket problem man har med sin disk?

Permalänk
Medlem

Jag har också råkat ut för BSY-felet, på två diskar, varav den ena är full med viktig data.

Köpte CA-42-kabeln från Kjell idag och har byggt om den enl. diverse guider. Saken är den att jag inte kan skicka några kommandon från HyperTerminal alls.
Kabeln i sig är kababel att skicka och ta emot kommandon, men jag ser inte ut att få någon kontakt med disken alls, detta gäller alltså båda diskarna?

Jag har testat på två olika maskiner, ett flertal olika usb-kablar. Jag tror som sagt inte kabeln är trasig. Så tips är välkomna.

Om inte någon sitter med en kabel som fungerar i stockholm och möjlighet att hjälpa mig?

Permalänk
Medlem

Seagate

Om man har de i externa HD lådor. Uppdagas problemet då åxå eller är de bara då de sitter på moderkortet?

Permalänk
Medlem

Om man uppdaterar bioset kommer den att funka som vanligt då?
Om man köpt en disk som har ett nytt firmware skall den funka okey då?

Permalänk

Jaha, då var det dags för mig också. En 1TB Seagate 7200.11 försvann ifrån BIOS för några dagar sedan

Blir väl en tripp ut till ELFA imorgon och försöka mig på tricket som ni nämner här.

Jag blir så förbannad när jag googlar om problemet och upptäcker att de stora siterna tog upp problemet redan i januari men inte fan återkallar Seagate diskarna. Nä nä, utan jag kan knalla in på Webhallen i februari och köpa en tickande bomb.

Dessutom vägrar deras supportchat att gå med på att det är ett "known issue" med diskarna och gav mig inget riktigt besked om de skulle stå för kostnaden om jag skickade disken till i365.com för omflashning.

Så nu blir det hemmapill och:

--- ALDRIG MERA SEAGATE ---

Permalänk
Medlem

Jag flashade om en ny 1.5 TB innan den pajjade. Hoppas att den nu bara håller. finns ju inte så många andra 1.5 Tb på marknaden. Köpte western 2.0 Tb hoppas de håller. Kan ju säga att de är ju rätt så dyra. så det är väl 1Tb som gäller fram till Jul iaf...Men jag håller mig nog borta från Seagate 7200.11 diskar. Och kanske seagate åxå ett tag framöver

Permalänk

En styck disk upplåst och flashad!

Fan vad skönt, slutresultatet blev bra - all data fanns kvar - men vägen dit var lite skumpig.

Det är möjligt att vad jag har varit med om redan finns att läsa här men att jag missat det i så fall ber jag om ursäkt, men jag tänkte att kanske kan min historia hjälpa någon så nu kör vi...

Jag köpte alltså samma kabel på ELFA som .di tipsade om.

Den gula kabeln är RXD och den orangea är TXD, källa här.

Ett lätt knip med en plattång på kabelskorna gjorde att de satt kvar fint, jag var lite orolig över att de kanske skulle nudda varandra men det gick bra utan någon isolering.

Som någon tidigare har nämnt hade inte jag heller något COM-alternativ i Hyperterminalen men så fort jag satte i ELFA-kabeln i USB-porten installerades drivisarna för den (jag kör WinXP).

Som ni kanske har sett finns det en uppsjö av guider för själva upplåsningen, jag valde att följa denna från overclock.net, mest för att den var prydligt upplagd och lämpade sig för utskrift.

Allt flöt på fint... fram till Step 13, skriv in m0,2.....

Efter det fick jag inget svar. Jag väntade och väntade, en mycket nervös väntan. Under tiden sökte jag runt lite efter vad jag skulle kunna göra och då ser jag att i guiden från msfn.org som många här har nämnt sägs det att det är "very important!" att slå av och sedan på strömmen till disken innan m0,2... inmatningen.

Obehagligt.

Efter att ha väntat bortemot en kvart med inget resultat drog jag helt sonika ut strömkabeln från disken bad till hårddiskguden och gjorde om allt enligt msfn.org guiden istället, och nu fungerade det!

Så här i efterhand har jag hittat flera guider (t.ex. denna och denna) som inte nämner något om att man måste slå av/på strömmen så jag vet varken från eller till. Det enda jag kan säga är att slå av/på strömmen fungerade för mig.

Sedan stötte jag även på ett problem när jag skulle flasha firmwaret i disken.
jag har en Dell Dimension 9200 och när jag bootade upp CD'n med firmwaret på fick jag ett felmeddelande som löd "getFATblock failed..." (googla på det om ni är nyfikna, jag ska inte ens låtsas som om jag kan något om detta).

Detta avhjälptes genom att gå in i BIOS och slå av RAID under SATA Settings. Glöm bara inte att aktivera det igen.

Så, det var allt för mig, den sena timmen lyser väl igenom i texten men jag hoppas den kan vara någon till hjälp.

Permalänk
Medlem

Irriterande att Seagate inte informerar bättre, deras service verkar ändå väldigt bra (om nu allt går som jag hoppas). Skickade in min .11 hårddisk och upptäcker att även min ES 2 disk någon dag kanske försvinner från BIOS.

Så ni med ES 2 diskar borde också titta där

Permalänk
Medlem

jahapp då har jag råkat ut för detta också. verkar vara BSY eftersom disken är helt osynlig. funderar på om jag ska lämna in den eller försöka mig på det här. finns det nån i stockholmsområdet som har lyckats och vill hjälpa mig?

Permalänk
Medlem

Hej, vill bara skriva några rader och tacka hjältarna Sir_Manfred & shadow_Schmoo!!! Utan era instruktioner och tips med Nokia kabeln (som för övrigt funkade utmärkt!) hade jag aldrig lyckats

Efter lite pill lyckades jag få kontakt med hdd och låsa upp den från BSY mode, snabbt kopierade och 28GB med bilder som jag hade någon backup på och sedan uppdaterade firmware:en.

Tack igen för en otroligt bra tråd!

Permalänk
Medlem

Ursäkta om jag väcker en gammal tråd men detta problemet måste vara så vanligt nu att det måste finnas fler sätt att fixa detta på en att följa en 9 mån gammal guide där i princip alla bilder försvunnit?

Om inte måste det väl fungera lika bra med en helt vanlig USB-kabel då det inte finns mer än 4 kablar i (2 för data och + -)?

Min disk (ST31000340AS) som jag idag skulle uppdatera firmware på efter en lång tids krånglande med felaktiga skrivningar och lässvårigheter dog efter uppdateringen och hittas inte av windows. (Har inte hunnit kolla i bios då jag var tvungen att åka till jobbet.)

Uppdatera mig alla ni som fått en eller flera av dessa skitdiskar på halsen.

MvH Daniel

Permalänk
Medlem

Hej Daniel.

Om du går in i BIOSen, kan du se den där?

Permalänk
Medlem

Nope.. tomt i Bios..

Permalänk
Medlem

Tack allihop för denna tråd!

Jag har lyckats rädda min 1TB disk med BSY-felet. Flera månader av familjefoton som jag inte hade backup på. Nu ska jag bli bättre på backuperna!

Köpte även jag den ELFA-kabel som .di tipsade om. Den funkade klockrent.
Följde guiden till punkt och pricka och det gick lysande bra när jag väl kopplade rätt.

Värt att notera är två saker som jag länge sökte efter på forum eftersom jag inte sett någon bra info om:

1. På alla bilder ser man att RX och TX kablarna är anslutna till hårddisken, men ingen jord. Antar att det inte behövs då man kör med RS-232 adaptern som beskrivs i dom flesta artiklar, men när man kör med denna USB-TTL kabel så måste man även ansluta den svarta GND-kabeln till hårddiskens GND (som sitter alldeles intill TX och RX stiften. Först då fick jag svar från disken i Hyperterminal. Innan dess kom bara massa skräptecken. Som sagt så hittade jag väldigt lite info om just detta.

2. Plastbiten som skall stickas in under kretskortet! På vissa forum står det att den skall stickas in under kontakten mitt under kretskortet och på andra ställen står det att den ska stickas in under kontakten till motorn, som sitter högst upp på kretskortet (motorn sitter i mitten på själva hårddisken). Det rätta verkar vara att sticka in den under motorkontakten. Så man behöver bara lossa lite på en enda skruv för att lyckas med det.

Verkar vara många som råkat ut för dessa fel på sina Barracuda 7200.11 diskar med fel firmware. Så jag råder alla som har dessa diskar att så fort som möjligt ta backup på allt det viktiga och sedan göra en firmware uppdatering.
Senaste firmware i skrivande stund är SD1A.

Permalänk
Medlem

Även jag har drabbats av detta problem nu :\ Någon som har lust att posta allt material som behövs för att utföra detta? Märkte att jag inte hade någon COM port på mitt moderkort så får köra usb varianten.

Visa signatur

ninoscript :: Intel i9 9900k @ 5 ghz | Kingston HyperX 3200 mhz 32 gb | Gigabyte 2080Ti RTX Windforce OC | EVGA SuperNOVA G3 1000w | Samsung EVO 970 250 GB nvme m.2 | Samsung EVO plus 1 TB nvme m.2 | Asus z390-f Gaming | Fractal Design r6 blackout windowed | Creative Soundblaster AE-5 gaming | Philips Fidelio x2 + boom mic | Qpad CT large | Corsair Ironclaw RGB | Corsair strafe RGB