Kan inte installera xp el. windows 7

Permalänk

Kan inte installera xp el. windows 7

Har kört windows xp på den stationära i tre år sedan den var ny så igår krascahade windows så att det inte går att starta ens i felsäkert läge.

Nåja tänkte jag det var ändå på tiden för en nyinstallation. Men jag har lite problem. Windows xp går inte att reparera eller installera eftersom dess installationsprogram säger att den inte hittar någon hårddisk. (Har två raidkopplade sata-diskar och två separata sata diskar, ingen ide). Har ingen diskettstation på den bärbara så jag kan inte göra en diskett för drivrutiner för sata och dessutom går inte .exe-filen för att packa upp drivrutinerna att köra i windows 7 som jag har på min bärbara).

Har även provat windows 7 men det behöver också drivrutiner. Det står något i stil med "kan inte installera på disken eftersom den är dynamisk" eller "kan inte installer, läs i loggen" eller så är helt enkelt inte "nästa" möjligt att trycka på om jag markerar några av diskarna. Har formaterat två diskar i windows 7:s installationsprogram, men den säger ändå bara att den inte kan installera p¨å den disken.

Så vad gör jag nu, har en dator där windows inte kan starta, inte går att reparera och inte går att installera xp el. win 7 på.... suck!

Permalänk
Vila i frid

Vill du har någon form av hjälp utöver lite medkännande "oj, så synd, rackarns" lär du nog berätta vad du har för moderkort och/eller raid-kontroller.

Permalänk

Hahah.
Hade gärna fått några direkta tips liknande "...ladda ner det här och det här, bränn ut och sen är det bara att åka....."

Moderkortet är ett Asus P5N32-SLI Premium. Vet att tidigare har man vart tvungen att köra sata drivrutiner från diskett men efter lite surfande ska winxp sp3 klara det utan diskett. Men inte för mig uppenbarligen...

Raid-kontroller?
Köpte datorn configurerad och klar med två 300Gb sata diskar kopplade så att de blir "snabbare", vet inte om det heter raid 1 eller nåt sånt!?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av forsberg_80
winxp sp3 klara det utan diskett

Det stämmer tyvärr inte Men ladda ner nLite och lägg in drivrutinerna på en gång

Visa signatur

Lycklig ägare till denna fattigmanslaptop. Nypris under 4000:-
Asus 1215B 500GB 4GB minne och W7 Ultimate tweakat
och nerbantat till max Så datorn är riktigt pigg

Permalänk
Medlem

Win 7:
Glömde du ta bort de gamla partitionerna INNAN du skapade ny för att formatera?

XP:
Kan inget om raid men om du hade struntat i raid hade du kunnat kolla i bios efter raid eller SATA. I nyare bios kan man ändra så att SATA diskarna låtsas vara den äldre IDE så att de hittas (Vissa har man samma problem när Vista och Win 7 ska installeras).

Lättare att hjälpa om vi visste vad det var för moderkort eller dator.
Kan som sagt inte hjälpa dig med raid. Bara med vanlig single disk.

Permalänk

Aha. Ser nu att om jag försöker installera windows 7 så när jag kommer till "vart vill du installera win7" så finns mina två extra diskar (en 500gb och en 1tb) som jag aldrig partitionerat. De ser ut som att de är partitionerade och har en dynamic del på hela disken utom en megabyte. Sen har den alltså 1mb "unallocated space" vilket gör att ingen av dessa går att formatera eller installera på. Konstigt då de inte är partitionerade egentligen.

Så jag skulle behöva något program som gick att boota ifrån och på något vis lägga ihop de två partitionerna som egentligen är samma disk och sen prova win7 install igen. Men frågan kvarstår varför win7 ser diskarna som att de har två partitioner med en del som är en Mb unallocated space...!?

Permalänk
Hedersmedlem

Vad händer om du bara fortsätter? Installationsprogrammet kanske sköter resten åt dig?

Permalänk

Alltså problemet är att det inte går att fortsätta eftersom det inte finns någon disk/partition som den godtar att installera på. Har just laddat hem partition magic 8 och hoppas att det programmet kan göra en boot-disk som jag kan använda att starta upp min stationära och ordna en "godkänd" partition utan att allt jag har sparat försvinner...

Permalänk
Hedersmedlem

gparted kan göra det gratis annars: http://gparted.sourceforge.net/

Permalänk

Elgot:
Jag får prova det. Partition magic kan bara göra startdisketter men jag har ingen diskettstation i min bärbara (som jag skriver på nu) och det går inte heller att köra programmet i windows 7 som jag har i den här datorn. Stolpe ut helt enkelt.

Jag behöver ett program som kan göra en start-skiva och inte en startdiskett. Ska kolla upp det du länkar till..

Permalänk

Verkar vara till nåt annat operativsystem än windows.

Hittade en vista uppgraderingsskiva jag har liggandes som jag just provade med. Men serienummret gällde endast uppgradering inifrån windows.... suck....

Vad f-n. Är det helt omöjligt att installera ett windows om jag inte kör en total formatering och raderar allt jag har (foton sen flera år). Òch hjälper ens det!?

Jag förstår inte problemet. Har aldrig varit med om något liknande...

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av forsberg_80
Verkar vara till nåt annat operativsystem än windows.

Du behövde väl bara en startskiva som kunde ordna partitionerna? Ladda ned gparteds .iso-fil: http://sourceforge.net/projects/gparted/files/gparted-live-st...

Permalänk

Jag provar igen.

Nu har jag hitills raderat/foramterat tre av fem partitioner/diskar i windows 7/vistat installationsprogram. Men när de har tömt diskarna så blir det ändå (går inte att installera på den här disken).
Går inte det här r väl enda utvägen att köpa en extern "hårddisk-hållare" och koppla in diskarna en och en till min bärbara för att rädda det som finns kvar....?

Permalänk

Alltså jag fattar ingenting.

Bootade på den där gparted som du länkade till. Valde att den skulle starta i default också började den lista en massa, såg ut som att den hittade vad som satt i datorn och den slutade med att skriva ut vad jag hade för tangentbord. Sen hände det inget mer, var som att vara i dos flrutom att inga dos-kommandon fungerade....

Tänkte att jag prövar ett annat alternativ, men den bootar inte mer med den skivan. Men byter jag till en windows så bootar den från skivan.

Var det ett engångs-program!?

Ja fan nu skiter jag i det här och tar nya tag en annan dag.... Verkar ju dömt att misslyckas för mig idag.....

Permalänk
Hedersmedlem
Permalänk

Hmm, tyvärr så frågade programmet aldrig något utan det stannar på mitt usb-tangentbord som är ett logitech g15. Sen om jag kör en ctrl-alt-del som är enda utvägen så klarar den inte att läsa från skivan igen.....