Efter TV4:s granskning av Sverigedemokraternas anonyma konton vill Liberalerna stoppa politiska konton på sociala medier från att startas anonymt. Efter tidöpartiernas krismöte i helgen har Sverigedemokraterna bett om ursäkt för kontona men för liberalernas partiledare Johan Pehrson är det inte tillräckligt.

Liberalerna har uppmanat Sverigedemokraterna att stänga ner sina anonyma konton, men de har meddelat att de inte tänker göra så. Därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag. – Johan Pehrson.

Det är inte det första förslaget av denna typ. Förra veckan meddelade Socialdemokraterna att de vill införa ID-krav för att öppna ett konto på sociala medier.

Förra året tillsattes en kommité för att utreda transparens i finansieringen av politiska partier i Sverige. Liberalerna föreslår att samma kommitté ska utreda hur partier kan stoppas från att öppna anonyma konton. I kommittén finns representanter från de åtta riksdagspartierna.

Samtidigt tycker Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) att Sverigedemokraterna har gjort tillräckligt för att städa undan efter avslöjandet. De anställda på SD:s kommunikationsavdelning ska gå en kurs om hur partierna i Tidöavtalet ska behandla varandra enligt avtalets respektklausul.