Prestanda test, Hur mycket flaskar din CPU?

Permalänk

Prestanda test, Hur mycket flaskar din CPU?

Inledning

Det har väl knappats undgått någon att AMD släppt sin senast grafikkorts serie 5xxx. Grafikkorten som lyst med sin frånvaro, har trotts det blivit väldigt attraktiva på marknaden. Föga få entusiaster har lyckats lägga beslag på enstaka kretsar. Man väntar fortfarande på att TSMC ska få igång kretstillverkningen ordentligt, och kunna leverera nog med kretsar för att mätta den heta marknaden.

Jag vill inte kalla mig själv en lyckost, men sanningen är den att jag faktiskt lyckades lägga vantarna på ett HD 5850 för drygt 3 veckor sedan. Jag har varit mycket tacksam, och kortet har tjänat mig väl. Men allt eftersom jag använt kortet så har jag börjat fundera kring hur vida min processor och övrig utrustning håller måttet. Eftersom utvecklingen inom IT går med en rasande fart, betyder det att en processor som var vass för drygt ett år sedan, inte längre håller måttet.

Jag har haft en känsla av att min E8500 kanske håller tillbaka en del av kraften som finns i mitt HD5850. Så jag har kört lite enkla benchmark program och jämfört siffror med andra som haft samma GPU med en annan CPU. Nu är det ingen exakt vetenskap när det gäller att jämföra siffror med andra som kört samma GPU, men det ger i alla fall ett hum om hur det ligger till.
Det jag har kommit fram till är mitt system inte riktigt kan släppa lös kraften i HD5850.

Syfte

Jag tycker det råder en stor osäkerhet kring hur en CPU måste prestera för att inte bromsa grafikkortet. Jag är övertygad om att väldigt många inte har riktig koll på hur stark/snabb en CPU måste vara för att motsvara ett vist grafikkort. Men låt oss säga att man sitter med en specifik CPU och har insett att den inte håller måttet, ska man byta då, eller vad finns det för alternativ. Svaret är att man har i princip bara två alternativ:

1.Byta CPU
2.Överklocka din nuvarande CPU

Denna tråd kommer att fokuserar på alternativ nummer två. Men jag tänker inte skriva en guide om hur man överklockar sin CPU, för vi har redan en perfekt guide för det. Det som vi kommer att titta på här är hur mycket man kan tjäna på att överklocka, och om det är tillräckligt för att inte behöva byta ut sin CPU.

Är det lönt att överklocka?

Med vetskapen om alla riskerna med överklockning som vi fått läsa om i FAQ: Överklockning, så kan vi dra slutsatsen att man ska vara försiktig och överklocka med förakt. Men när vet man om det är någon ide att ens ge sig på ett tappert överklocknings försök?
Det är mycket svårt att svara på, men man kan försöka gör en enkel analys av sin nuvarande CPU och med sunt förnuft bedöma om det är värt det. Tex. En mycket gammal Intel Pentium 4 på 1.8 Ghz som inte längre hänger med, denna kan man inte överklocka och sedan tro att prestandan ska matcha den senaste generationen Intel Core i7. Men låt oss säga att man som i mitt eget fall sitter på Intels förra generation core2duo och känner att man saknar lite prestanda, så kan det vara mycket lämpligt att överväga en överklockning. Eftersom processorns prestanda inte ligger allt för lång ifrån den nya generationens processorer så kan man enkelt återhämta en del prestanda genom en överklockning.

Utförande

Vi ska nu ta en titt på de enkla tester jag utfört innan och efter överklockningen för att undersöka om det blivit någon prestanda ökning. Jag har överklockat processorn i tre olika hastigheter för att visa hur stor skillnaden mellan varje steg blir, samt givetvis medtagit original frekvensen.

Program
Futuremark 3dmark05
Futuremark 3dmark06
Cinebench R10 – Flera trådar
Crysys Benchmark Tool

System
Intel core2duo E8500
Asus X48 P5E Deluxe
4 gig ddr2 ram
ATI HD 5850

Resultat

Vi kan se en tydlig jämn prestanda ökning mellan frekvensen och 3dmark poäng. Test programmet visar tydligt att en överklockning ger resultat, från drygt 21 000 poäng i standard frekvens till hela 27 000 poäng vid högsta överklockningen. Det ska dock tilläggas att den högsta frekvensen inte är lämplig för 24/7 bruk på grund av den höga spänning som jag fick mata processorn med.

Även i 3dmark06 kan vi se en tydlig jämn prestanda ökning mellan frekvensen och 3dmark poäng.

Det är knappast någon överraskning att prestandan fortsätter att öka jämnt även i Cinebech R10.

Detta test är kanske ett utav de viktigaste testen. För trotts att vi tydligt sett hur prestandan ökat jämt med frekvensen i de olika benchmarks programmen så betyder inte det att den fortsätter på samma sätt även i spel.

Prestandan har knappt ökat mellan original frekvensen och 3610 Mhz. Men mellan frekvenserna 3610 Mhz och 4038 Mhz så har FPS'en gjort ett rejält hopp från 31 FPS min till 38 FPS min. Medan steget efter inte verkat påverka prestandan alls. Det är svårt att avgöra vad detta beror på, men det finns många faktorer som spelar in, och trotts att jag försökt få omständigheterna så lika som möjligt kan det trotts allt blivit något program som legat igång i bakgrunden och färgat FPS'en i 4408 Mhz testet.
Man får försöka ta testerna med en nypa salt, eftersom det inte går att få dem helt 100 procentliga. Men poängen är fortfarande att man ska kunna bilda sig själv en överblick och se om det är värt att överklocka eller inte.

Slutord

Jag hoppas att vi tillsammans kan skapa en liten databas över prestandaökningen vid överklockning hos olika processorer. För att sedan enkelt kunna jämföra resultaten och bedöma överklocknings potential samt prestandavinst för olika processorer.

Hjälp till och gör tråden bättre!

För att göra testet lite mer generellt, så skulle det vara kul om några med en helt annorlunda setup, kanske en nyare generation CPU eller ett AMD system kunde posta resultat med och utan en överklockning i några olika benchmarks program. Gärna i olika frekvenser, för att visa prestanda ökningen tydligare.
Jag samman ställer sedan resultaten i form av diagram precis som mina egna och presterar under Utförande & Resultat.

Jag passar på att tipsa om den fina samlings tråden för Bench-program och stabilitetstester. Där finns det gott om tips på bra program för att mäta prestandan.
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=6...

EDIT: Jag har finjusterat texten och uppdaterat med ett nytt diagram.

Visa signatur

Nature uses as little as possible of anything.
- Johannes Kepler

Permalänk
Medlem

3DMark säger ingenting om huruvida cpun flaskar eller ej, då det kommer resultera i högre poäng hela tiden i och med att den alltid tar i beaktande den ökade poängen för processorn.
Det skulle vara bättre att köra fler spel och mindre 3DMark mao.

Visa signatur

i7 920 @ 4.4 Ghz - HT On | HD5870 | Vertex SSD | Thermochill 120.4 - Heatkiller 3.0 - EK5870 | Silverstone TJ07
TJ07 WeeMaan Edition :D

Permalänk
Medlem

Bra jobbat.
Dock skulle du hellre fokusera på ökningen i SM2/3 score i 3dmark06 i stället för totalpoängen då CPU score vill öka hela tiden och avspegla sig i totalpoängen.

Edit:
Hittade lite gamla resultat.
Med powercolor 4870 512mb

E8500 @ 3515mhz
13556 3DMarks

SM 2.0 Score: 5351
SM 3.0 Score: 7038
CPU Score: 3178

E8500 @ 3700
13822 3DMarks

SM 2.0 Score: 5393
SM 3.0 Score: 7097
CPU Score: 3351

E8500 @ 4009
16039 3DMarks

SM 2.0 Score: 6668
SM 3.0 Score: 8140
CPU Score: 3652

Sen köpte jag ett kort till så resultaten efter det är inte jämförbara.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk

Kul med lite respons!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av WeeMaan
3DMark säger ingenting om huruvida cpun flaskar eller ej, då det kommer resultera i högre poäng hela tiden i och med att den alltid tar i beaktande den ökade poängen för processorn.
Det skulle vara bättre att köra fler spel och mindre 3DMark mao.

Jag skulle gärna vilja lägga till lite flera spel, men jag hade bara tillgång till Crysis benchmark tool just nu. Jag ska försöka uppdatera så fort jag lyckats köra lite olika spel tester.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av frankof
Bra jobbat.
Dock skulle du hellre fokusera på ökningen i SM2/3 score i 3dmark06 i stället för totalpoängen då CPU score vill öka hela tiden och avspegla sig i totalpoängen.

Bra ide, jag får fila lite på ett nytt diagram!

Visa signatur

Nature uses as little as possible of anything.
- Johannes Kepler

Permalänk
Medlem

Intressant läsning!

Jag kommer posta mina resultat så fort som jag har fått mitt hd 5850 och hunnit testa lite.

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk

Riktig kul läsning!
Körde du benchmark_cpu eller gpu?

Visa signatur

[Fractal Design Define R2, Svart] - [Corsair 650Watt] - [Asus P7P55D] - [Intel Core i5 @ 4GHz 1.4v] - [Scythe Ninja 2 Rev B] - [Corsair XMS DDR3 4GB @ 1600MHz] - [ASUS Geforce GTX 275] - [8 Diskar, Total 5.5TB~ Lagring] - [LG 32" FullHD]
3D Mark 06 : 21190 http://service.futuremark.com/compare?3dm06=12805441
3D Mark Vantage : 15139

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Virrevirus
Riktig kul läsning!
Körde du benchmark_cpu eller gpu?

CPU

Men som jag tidigare nämnt så ska jag skapa ett nytt diagram för GPU score i 3dmark06, för att tydligare visa prestandavinsten genom överklockning på CPU.

Visa signatur

Nature uses as little as possible of anything.
- Johannes Kepler

Permalänk

Gör lite mer speltester.
Och försöka att lägga mer data i samma diagram, annars har vi ett enda myller av diagram.

För övrigt, bra initiativ!

Visa signatur

Finns la inge bra att skriva här..

Permalänk
Medlem

Intressant läsning = GREAT WORK !

Visa signatur

Antec Three Hundred INTEL-i5-760 @ 4,1 Ghz / MSI P55M-GD45/ Radeon R9 280X / 8GB Corsair XMS3 1600mhz / Corsair TX 650W / Kingston SSDnow v300 120gb (old version) / Samsung Spinpoint F3 1TB / BenQ M2700HD 27" / SuperPI 10,249 Sek

Permalänk
Medlem

Nice

Hade vart kul om man tog med en AMD processor också.

Visa signatur

Stationär: Intel i5 2500k, Corsair 8GB, XFX HD6870, Fractal Design Core 3000 Svart. Steelseries 6G V2, Ikari.
Bärbar: Lenovo x121e

Permalänk

trevligt initiativ! Kan du förklara det sista diagrammet? Vad är det Ljusblå, higest fps? och det mörkblå är lowest? eller är det medel? kan inte crysis bencharna

/S

Visa signatur

Louqe Raw S1,||H2O||, AMD R5 7600, ASUS B650E-I, 32GB DDR5 6000MHz, AMD 5700 XT EKWB vattenblock, Corsair SF600, WD Black SN850 1TB, Crucial MX500 1TB, Win 11 Pro 64bit, Gigabyte G34WQC, Sennheiser HD650, Objective 2.

Permalänk
Medlem

Har en E8500 också men ett 5870. Kan köra lite benchmark som du kan skriva in om du vill??

Permalänk
Avstängd

Hade E6600 @3.42 GHz med GTX 295, fick 15000 poäng i 3Dmark06, nu 25000, se signatur.

Visa signatur

GTX 295 | Core i5 750 @ 4.1 GHz | Zalman CNPS-10X Extreme | Antec 900 | Gigabyte GA-P55A-UD5 | Corsair 4 GB 1600 MHz, CL9 | Samsung 2233RZ @ 120 Hz | 3Dmark06 score: 25000p

Permalänk
Medlem

LOL. Testade nu att dra upp Prollen till 4.18GHz från orginall. Väntar på min processor kylare.

Kan säga att det ökade redigt i tester.
Så man ska någ överklocka innan man tänker köpa ny dator. Kan klämma dom sista prestandard hur PC:n.