Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Factorial112:

satt för många år sen i bilen & väntade på tjejen som gjorde nåt ärende... råkade titta på just rätt håll, när blixten slog ned i ett träd 30-40 meter bort...

såg helt sjukt ut, trädet exploderade... bara flisor som svävade i luften & en meter lång stubbe kvar

För ett par år sedan slog åskan ner i ett träd utanför ett större samhälle i området där jag bor. Hela orten slocknade (inga ringmatningar här upp tydligen). Det visade sig att huvudkabeln som matar grävts ner några år tidigare (för att slippa störningar ) och förlagts precis bredvid en mängd träd som nu fungerade som åskledare och slog av hela kabeln, där den låg i marken. Tog 2 dagar att laga.

Edit: Grävdjupet var runt 2 meter som jag minns det.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

@MultiMan: yeah.. helt sjuka krafter
såg ett vetenskapsprogram som handlade om åska, forskarna kan inte förklara de extrema urladdningarna
enligt alla beräkningar skall spänningen aldrig komma ens i närheten av vad som sker i verkligheten...
det handlar om friktion, statisk elektricitet och t.o.m gammastrålning från rymden

Visa signatur

i9 13900KS, RTX 4090,64GB DDR5 7000MHz CL34, 2 + 2 TB NVMe Gen4 x4 - Win11 @ LG OLED42C3 💦 - kyld
Lenovo Legion 5 Pro - 16" | Ryzen 7 5800H | 32GB | RTX 3070 | 1 + 2 TB NVMe | 165Hz | QHD
Xbox Series X - 3 TB intern, Nintendo Switch <- dammsamlare
HTPC - Mac mini M1 | 16 GB | 2 TB SSD, sovrum: i7 2600K 1080 Ti

Permalänk
Medlem

Finskydd är finskydd, finskydd/apparatskydd förutsätter grov och mellanskydd för att det ska göra ordentlig nytta. Installeras grov/mellan-skydd direkt i centralen är det inte ens säkert de fungerar som blixtskydd heller, och inget skyddar såklart mot ett direkt nedslag i anläggningen.

Om det är värt besväret att installera alla tänkbara skydd beror ju på förutsättningarna/riskerna. Åskledare, grovskydd, mellanskydd, finskydd och teleskydd kostar en del att installera. Den viktigaste försäkringen är väl just hemförsäkringen i de flesta fall, men det beror helt på förutsättningarna.

APC SurgeArrest fungerar nog lika bra som den noname som inte räddade switchen. Du byter i så fall bara ut något till något som har samma funktion och specifikationer.

Permalänk
Medlem

Surge arrester, varistorer mm. i konsument-överspänningsskydd är gjorda för att kunna ta smälla på någon eller några tusen Joule och då är de riktigt varma efter en sådan smäll.

Gasurladdningsrör behöver tid på sig att tända men väl tänt så skapar de en kortslutning som med impedansmässig missanpassning försöker reflektera ut en del av effekter så att det mindre att hantera bakom skyddet.

Som redan sagt, bra skydd för överspänning från tex. åska så är det flera steg i serie och också genomtänkt strategi hur åskströmmarna skall ledas iväg på mindre skadande sätt än genom apparater och utrustning.

Det är spänning mellan ledarna på strömförsörjning och jord - det är spänning mellan telenät och elnät och kabel-TV-nät/TV-antenn, det är spänning mellan VVS (elelement, vattenrör etc. - mot ventilationstrummor) och resten av det redan nämnda, överslag mot armering och stomme i hus och det kan vara precis i vilken väg som helst och många på en gång samtidigt i olika styrkor...

Att bygga en skydd/överledning som täcker in alla vägar samtidigt är inte lätt...