AMD Wraith Prism har inbyggt stroboskop! ("Mirage"-funktion)

Permalänk
Hedersmedlem

AMD Wraith Prism har inbyggt stroboskop! ("Mirage"-funktion)

Har nyligen blivit med en AMD Ryzen 7 3800X, som kommer med en Wraith Prism-kylare.

En funktion som jag hade glömt bort existerade på denna kylare är att det fanns RGB på den. Och jag hade inte heller någon aning om var att RGB-LED:arna som lyser upp fläktbladen har en funktion som heter "Mirage", som är ett slags stroboskop!

Ett stroboskop är alltså en slags lampa som blinkar väldigt snabbt, och om man synkar in stroboskopets frekvens med frekvens på något i rörelse så kan man få saker att se ut som att de står still, eller rör sig väldigt långsamt.

Med lite tweaking av frekvenser (går att ställa in separat frekvens för Röd, Grön och Blå), och en fläktprofil som är helt platt i arbetsområdet, så att RPM på fläkten är konstant, så går det att få till rätt coola effekter.

En klart oväntad finess med min uppgradering hur som helst.

Effekten ser dock tyvärr lite bättre ut IRL än på videon, men detta borde räcka för att i allafall visa principen. Jag tror att bildfrekvensen för själva inspelningen interfererar med själva effekten, därför blir det svårt att filma. På "riktigt" så finns det en grön svepande effekt som går lite snabbare än den röda effekten, och på videon ser det ut som att den blåa står precis still, vilket inte stämmer.

För att detta ska fungera med en effekt som ser någolunda förutsägbar ut måste man ha konstant fläkthastighet. Detta eftersom frekvensen på RGB-stroboskopet ("Mirage-effekten") inte är kopplad till fläktens RPM.

Jaja, en kort liten "How to" för att komma igång med detta:

1. Se till att du har din Wraith Spire:s RGB-styrning ansluten till moderkortet. Jag själv använder USB-anslutning. Det finns även RGB-anslutning men den tror jag inte ger denna styrning. Har inte testat.

2. Ställ in en flack fläktprofil så att du har en konstant fläkthastighet över en stor del av ditt temperaturområde. Du vill att fläkten håller sig i konstant hastighet. Så här kan det t.ex. se ut i Asus AI Suite 3:

Det kan också funka att ha en ganska flack men inte helt rak kurva. Då kommer ljuseffekterna variera med fläkthastighet, vilket kan ge en trevlig varierande effekt.

3. Ladda ner och installera RGB-verktyget för Wraith Prism. (Från Cooler Masters hemsida. Det är Cooler Master som tillverkar AMD:s stockkylare.) https://landing.coolermaster.com/pages/amd-ryzen-wraith-prism...

4. Det är endast fläktbladslamporna:erna som har stöd för stroboskop / mirage. Slå Mirage till On och lek sedan med frekvenserna för R, G och B tills att du hittar en effekt som fungerar. När du börjar närma dig så vill du sannolikt ställa in frekvenserna genom att skriva in siffror manuellt. Så här ser det ut för mig:

Jag har tre olika frekvenser satta, så att den röda, gröna, och blåa "stroboskopbilden" beter sig olika. Jättesvårt att förklara i text.

Det finns ju dock klart lite förbättringspotential här för Cooler Master om de skulle vilja utveckla denna teknik. Det går att ställa separata stroboskophastigheter för röd, grön och blå, vilket är bra, men det gör också att du inte kan göra tydliga och klara effekter med någon annan färg. Dessutom känns det som en "missed opportunity" att man inte valt att koppla ihop LED-styrningen med varvtalssensorn på fläkten, för en effekt som funkar även med variabel fläkthastighet.

Och till sist, glöm inte att en korrekt inställd RGB-kylare (d.v.s. inställd som du vill ha den, inte från fabrik, även om det innebär att helt stänga av RGB för de som inte gillar roliga grejer) innebär en temperaturförbättring på cirka 5 grader. Så varför inte kräma ut maximal prestanda från ditt system?

P.S. Finns även denna video som har filmat sin kylare mycket bättre och visar en lite annan approach till inställningar än jag valt.