Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Bärbar dator till studier

I höst ska börja studera till brandingenjör och jag har tänkt skaffa en bärbar dator. Den kommer enbart användas till studier då jag redan har en stationär gamingdator att spela på. Som brandingenjörsstudent kommer jag inte programmera, redigera videor/bilder etc eller andra hårdvarukrävande uppgifter. Datorn kommer främst användas till att jobba i Microsoft Office program, skicka mail, browsa internet och se på youtube eller netflix.

Budgetmässigt har jag inte satt någon maxbelopp på vad datorn får kosta. Jag vet att jag inte behöver det bästa på marknaden, men jag vill ändå lägga lite extra för att säkerställa att datorn är snabb och inte slöar ned med tiden (jag kommer studera totalt 4,5 år).

Övriga önskemål jag har som datorn ska uppfylla:

  • Jag vill att den bärbara ska kunna syncas med min stationära så att om jag sparar en fil på den bärbara kan jag öppna den direkt på min stationära utan att behöva flytta filer på exempelvis en USB-sticka. På min stationära dator har jag operativsystemet Windows 10 Home.

  • Laptopen får inte vara för stor. Runt 13 tum skärm har jag tänkt.

  • SSD hårddisk.

  • Till sist hade jag även önskat att datorn hade touch skärm och att man kan koppla bort tangentbordet för att använda den som en padda. Detta är inte ett krav och om den funktionen gör att datorn höjs avsevärt i pris väljer jag istället en "vanlig laptop". Ni får komma med förslag på datorer med och utan funktionen.

Tack för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge
Registrerad
Jul 2012

Här är några med touch.
2020 modeller: https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s449472390&catId=353&c...

2019 modeller: https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s449472373&catId=353&c...

De som blir padda är:
2020: Microsoft Surface Book 3
2019: Microsoft Surface Book 2

För att flytta filer skaffa dig "Molnlagring". Läs mer här: https://uk.pcmag.com/file-syncing-and-backup/3682/the-best-cl...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Någonstans inom Svea Rikes gränser.
Registrerad
Apr 2014

Många universitet erbjuder Office-paket och molnlagring gratis för studenter. Vilket universitet ska du plugga på?

Datorer slöas ofta ner pga massor med skit som startar i bakgrunden när man loggar in. Jag skulle starkt rekommendera att typ varannat år, typ på sommaren, installera om Windows för att få en optimal upplevelse.

Lagt till andra stycket.
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

@Aizu: Jag har kikat på dina förslag och även kollat runt lite mer noga själv och kommit fram till den här datorn:
https://www.webhallen.com/se/product/314449-Acer-Spin-5-13-5-...

Det enda jag fråga jag har kvar innan jag slår till är hur pass bra datorn kommer klara av det jag ska använda den till. Det tyngsta jag kommer använda den är förmodligen streaming av youtube, netflix eller liknande. Jag har noll erfarenhet eller kunskap om grafikkort och processorer till bärbara datorer, men jag utgår att en dator för den prislappen ska klara av att streama film utan problem?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Huddinge
Registrerad
Jul 2012

@RGedda: Det ska inte vara några problem med att streama Netflix i 4k.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2018

Varken Netflix/youtube eller molnprogrammen onedrive/googleDrive är krävande. Du kan i princip köpa vilken laptop här på Sweclockers marknad som har 2+ kärnor, 4gb+ ram och SSD för detta ändamål.

Jag har köpt 3 datorer här på marknaden för ungefär 1000kr vardera och de är helt kapabla att användas till youtube/onedrive/googleDrive. Det är just vad jag använder två av dem till. SSD är nog det viktigaste i den här nivån.

Jag skulle inte lägga 9000kr++ för det här utan söka i Swec-marknaden för något runt 3000-5000.
Dator 3 och 4 är som du önskar förvisso men jag ser nu att de har blivit sålda. https://www.sweclockers.com/marknad/186271-barbara-datorer-i5...

För övrigt kan du använda googleDrive/oneDrive/dropBox för att förvara dina filer och nå dem i Windows-mapp från olika datorer. Man har 10-15gb gratis och det räcker got och väl för att förvara pdf och docx filer.