Robotdammsugare Roborock S5 börjar navigera fel

Permalänk
Medlem

Robotdammsugare Roborock S5 börjar navigera fel

Hej
jag har en Xiaomi Roborock S5 som jag är väldigt nöjd med men har fått problem dom senaste dagarna.
Efter kört 2 rum perfekt som vanligt så börjar den navigera helt fel.
Det verkar som ögat/sensor på sidan dammar igen med fint damm som gör att den verkar tro att öppen yta är en vägg.
nån som har nå tips man kan göra för att motverka detta? jag har haft den över 1 år och det har väll hänt nån gång tidigare men nu har det hänt varje dag i typ 1 vecka
Jag har nyligen bytt sidoborste mot en ny pga den andra var utsliten och tom tappat 1 borste, är det den som vispar upp findamm som fastnar?

Permalänk
Medlem

Pröva torka av laserhuvudet med microfiberduk. Återställ kartan? Hände mig med för ett tag sedan, efter drygt 2 år. Roboten uppfattade dockan på fel sida av väggen = körde fel överallt då den missuppfattade positionen. Hoppas något av det hjälper

Edit: stavfel

Permalänk
Medlem
Skrivet av Napster91:

Pröva torka av laserhuvudet med microfiberduk. Återställ kartan? Hände mig med för ett tag sedan, efter dygt 2 år. Roboten uppfattade dockan på fel sida av väggen = körde fel överallt då den missuppfattade positionen. Hoppas något av det hjälper

Ska testa torka laserhuvudet, det har jag nog inte rört alls och maskinen har gått varje dag i ca 1år

Permalänk
Medlem

Luft på burk, alternativt kompressor på lägre tryck kan vara en ide om du inte kommer åt med microfiber duk.

Permalänk
Medlem

Återkoppling.
Det verkar som en renblåsning av laserhuvuder gjorde susen, ingen felnavigering efter det.
Även fast det inte var nått som syntes blockera så pustade ut lite fint damm när man blåste. så *note to self* renblåsa då och då

Permalänk
Medlem

Jag vet att min kunde vara rätt så buggig när jag hade "spara kartan" funktionen påslagen. Speciellt om man stängde dörrar till rum som den inte skulle städa. Nu kör jag med den funktionen avstängd och det funkar bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Schluug:

Jag vet att min kunde vara rätt så buggig när jag hade "spara kartan" funktionen påslagen. Speciellt om man stängde dörrar till rum som den inte skulle städa. Nu kör jag med den funktionen avstängd och det funkar bättre.

Det har jag inte upplevt. Eftersom jag har stort hus så måste jag har "spara kartan" för kan kunna dela upp rummen, annars tar den allt som ett rum.
Om den ska städa ett rum som har en dörröppning till annat rum, har man den störren stängd när den kör kanterna av rummet (som den gör varje gång den kommer till nytt rum) så kommer den förstå att dörren är stängd hela tiden och aldrig fara in i det andra rummet även fast man öppnar.
Lika så tvärt om läser den av att dörren är öppen när den kör kanterna kommer den göra ett antal försök att ta sig in om man stänger dörren, så det är nog där felet är.
Jag gissar på att nyare dammsugare ev är smartare på den punkten

Permalänk
Medlem

Då har det börjat tjorva igen.
Ibland städar den utan problem och ibland kan det åka in i ett rum, ta typ 1m2 för att sen "vara klar" och nästa rum åker den lite hur som helst bågar osv.

Torkar jag glasen för front och sidor kamera brukar det bli bra igen om jag startar om med enkom room cleanup.
Verkar ha blivigt väldigt känslig för damm på sensorerna eller så är det nå annat

Permalänk
Medlem

Samma sak hände min efter något år. Löste det genom att "storstäda" den, dvs genom att torka alla sensorer/kontakter men även rensa hjulaxlarna från gammal damm/hår. Tror att framhjulet kan få lite problem att svänga fritt när det är fullt med hår kring axeln vilket den inte gillar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av poktirity:

Samma sak hände min efter något år. Löste det genom att "storstäda" den, dvs genom att torka alla sensorer/kontakter men även rensa hjulaxlarna från gammal damm/hår. Tror att framhjulet kan få lite problem att svänga fritt när det är fullt med hår kring axeln vilket den inte gillar.

Jag torkar roboten, rengör sensorer plockar bort damm och hår som tvinnats runt varje fredag.
Men drog som jag skrev tidigare med tryckluft och det komer ett rejält dammoln fast man torkat osv.
Men ska kolla upp det där med hjulen och rengöra axeln. Skruvade du isär nått?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Jag torkar roboten, rengör sensorer plockar bort damm och hår som tvinnats runt varje fredag.
Men drog som jag skrev tidigare med tryckluft och det komer ett rejält dammoln fast man torkat osv.
Men ska kolla upp det där med hjulen och rengöra axeln. Skruvade du isär nått?

Nej, lossade bara framhjulet, det kan man dra loss och klicka tillbaka.

Permalänk
Medlem

Prova att starta om maskinen, jag har glömt vilken knapp man ska hålla in. Farsans roborock har fyllenavigerat ett par gånger men det har löst sig med omstart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fumped:

Prova att starta om maskinen, jag har glömt vilken knapp man ska hålla in. Farsans roborock har fyllenavigerat ett par gånger men det har löst sig med omstart.

Smart inte alls tänkt på det.
Bara funderat över factory reser men testar göra en reboot först 🙂👍

Permalänk
Medlem

Det kan även vara så att motorn till lasersnurran är /börjar bli kass. Min Roborock S5 gick sönder efter ca 1 år av användning.
Köpte två nya motorer från kina på aliexpress för 140kr inkl frakt och bytte (easy peasy). Fungerade efter det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Det kan även vara så att motorn till lasersnurran är /börjar bli kass. Min Roborock S5 gick sönder efter ca 1 år av användning.
Köpte två nya motorer från kina på aliexpress för 140kr inkl frakt och bytte (easy peasy). Fungerade efter det.

Slutade den snurra för dig eller var det den börja slira?

Har undersökt det, det verkar fungera.
När den hade dammsugit 2 rum och skulle göra rum nr 3 där strulet ofta börjat så har jag tittat på den med min Oculus Quest 2 VR headset. Man ser ett blinkande ljus som roterar typ med pass through aktiverat på Questen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Slutade den snurra för dig eller var det den börja slira?

Har undersökt det, det verkar fungera.
När den hade dammsugit 2 rum och skulle göra rum nr 3 där strulet ofta börjat så har jag tittat på den med min Oculus Quest 2 VR headset. Man ser ett blinkande ljus som roterar typ med pass through aktiverat på Questen

Min stannade visserligen helt men kunde ibland snurra som vanligt även om den inte fungerade.
Bara en tanke.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Min stannade visserligen helt men kunde ibland snurra som vanligt även om den inte fungerade.
Bara en tanke.

Ok, kan ju mycket väl vara så.
Riktig ögontjänare för när man väl höll den under uppsikt så blev allt rätt.
Är reservdelarna så pass billiga kan man testa byta lika gärna.

Permalänk
Medlem

Reset av firmware fixade mina navigationsproblem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av yogge:

Reset av firmware fixade mina navigationsproblem.

Tack
Nu har jag några tips att testa när jag kommer hem 👍

Permalänk
Medlem

Gjorde som @poktirity sa och lossade framhjulet.
Såg inget skräp men blåste rent hålet.
Startade även om den som @fumped skrev.
Nu har den gått bra i 3 dagar utan fyllekörning.

Såg även på Youtube att man minst 1 gång om året ska ta bort bottenplattan och renblåsa innandömet också, så gör det nästa service stopp.
Hoppas det håller sig och var dessa enkla fel.

Edit ett fel till som jag inte nämnt tidigare år att den säger clean the dust bin varje gång den startar fast den är tom.

Permalänk
Medlem

Har du testat att byta/tvätta filtret? Har fått för mig att den bedömer om dust bin är full genom att mäta motståndet för luften, men kan ha fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av poktirity:

Har du testat att byta/tvätta filtret? Har fått för mig att den bedömer om dust bin är full genom att mäta motståndet för luften, men kan ha fel.

Dom 2 original filtren som kom med dammsugaren brukade jag spola av med vatten och låta torka.
Men dom 2 nya som jag köpte ser lite annorlunda ut.
Framför det vågiga filtret så är det ett grövre filter.
Man ser bakom det bland det vågiga att det finns typ fint damm (som mjöl) detta går inte spola bort för det grövre filtret hindrar det.
Kan det ha med det att göra?
Tillägger att det jag säger grovt är väldigt fint det också men inte "ogenomträngligt" som det vågiga filtret.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Gjorde som @poktirity sa och lossade framhjulet.
Såg inget skräp men blåste rent hålet.
Startade även om den som @fumped skrev.
Nu har den gått bra i 3 dagar utan fyllekörning.

Såg även på Youtube att man minst 1 gång om året ska ta bort bottenplattan och renblåsa innandömet också, så gör det nästa service stopp.
Hoppas det håller sig och var dessa enkla fel.

Edit ett fel till som jag inte nämnt tidigare år att den säger clean the dust bin varje gång den startar fast den är tom.

Min Roborock S5 har oxå lite hyss för sig.
Skulle verkligen uppskatta om du ville länka YT-klippet här!
Bug o bock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av elp:

Min Roborock S5 har oxå lite hyss för sig.
Skulle verkligen uppskatta om du ville länka YT-klippet här!
Bug o bock.

2 filmer där dom skruvar isär den.
Tillägger att jag inte gjort det själv (ännu) den har slutat fylleköra efter att jag stängt av den och startat om den igen efter ett tag.

https://youtu.be/88dRdkSh_Rw
https://youtu.be/NM86kqNKDc8

Permalänk
Medlem

Lite återkoppling.
Felet med empty the dust bin fast den var tom är löst.

Monterade isär hela roboten för att kunna ta ut fläkten som suger.
Det visade sig att gallret till fläkten var 75% igentäppt och det svarta filtrets insida vid utblåset bak på roboten även var lite igenstockat.
Rensade det + en massa annat damm som dragits in i dammsugaren och den är precis som ny igen.
Så "note to self" är att skruva isär allt och rengöra 1gång om året, speciellt om den går nästan varje dag.