Bredband för avståndshandikappade (folk på landet)

Permalänk
Medlem

Bredband för avståndshandikappade (folk på landet)

Hallåja

Satt precis hemhemma hos föräldrarna och mös på modem igen nu över jul och plågade mig genom webbsidor och spammail.

De bor i en liten by utanför Helsingborg med kanske 20 hushåll inom hyfsad närhet, på en liten telestation med kanske 100 abonnenter. ADSL kommer med andra ord aldrig att dyka upp hos dem, Cut The Wire som finns i en by 5 kilometer därifrån har ju konkat och kommer inte bygga ut på ett tag, de verkar rejält oseriösa i vilket fall. Ett par hushåll ca. en kilometer fågelvägen iväg sitter på en annan telestation och har ADSL.

Vad göra åt deras beklämmande situation? De använder internet för att tanka hem ordrar varje dag det är försäljning av produkter vilket innebär att de går online 15-20 gånger per dag bara för det plus att de surfar Internetbank och lite alltmöjligt också. Kollade på deras senaste interneträkning och den låg på ungefär 600:- för en månad. Klart är alltså att de måste ha bredband, situationen är liknande för en del grannar som också har eget företag samt att nästan alla andra övriga grannar vill ha bredare band mot internet.

Bekosta utbyggnaden av telestationen för att få den ADSLanpassad är lite väl mastigt i pris vad jag har förstått, dra dit en 2/4mbitare och sen dela med sig av linan via radiolan eller så blir kanske för omständigt och dyrt(?), satellituppkoppling är slött och skitdyrt. Finns det något annat tänkbart alternativ? Hur mycket kostar w-lansutrustning över lite längre avstånd och för utomhusbruk? Vad skulle det kosta att dra dit en fast lina av nåt slag? Kanske övertyga nån som sitter på ADSL en bit bort att vi får dela deras bandbredd och sen sätta upp radiolänk dit?

Nån som har några tips? Tacksam för svar!

Asha'man

Visa signatur

In a world in which we are all slaves to the laws of gravity, I'm proud to be counted as one of the freedom fighters.
http://www.fallskarm.com

Permalänk

Skulle passat på när xpress fortfarande var i faggorna å härjade!,... nu vette fan!,.. En sån gör-det-själv lösning som du snackar om låter väldigt omständig, samtliga hushåll måste nog vara ruskigt engagerade för att få något liknande att funka. Vet två hushåll här i närheten som var för snåla för att fixa 0,5mbit var, de delade på 0,5 medhjlp av w-lan utr. billig iof, men skall man ha riktiga grejor så rusar nog priset iväg aningen mycket! Det fungerade inge vidare kan jag säga, men med bättre prylar då kanske.

Har för mig att det var nån ort för länge sedan där man grävde ner ett eget LAN, med spade och liknande!!, eller så har jag drömt det!,.. heh. Tror nog att det mest lyckade är att ligga på något av de mindre adsl-leverantörerna så att de bygger ut. Ett hästjobb bara det, vågar inte ens tänka tanken att BYGGA adsl:et själv oxå!!

så är jag ju väldigt lat oxå! ;o)

Visa signatur

the power of ART compells me!

Permalänk

Tänkte bara säga att min typ farsas jobbarpolare bor uppe i bushen i Norrland vid typ finska gränsen och där så kan han ha nån typ trådlös variant av adsl...går i 0,5 mbit men de e inte så jävla piss!har tyvärr ingen länk eller nåt men kolla på google!
//björnen

Visa signatur

Nu vill jag understryka att alla homosexuella är inte pedofiler, och alla homosexuella är inte perversa - Pastor Åke Gren

Permalänk
Medlem

Finns det nån "lista" med mindre leverantörer?

Visa signatur

Archlinux, Sway och Rust, vad mer behövs?

Permalänk
Medlem

[oseriöst] Spräng stationen. De lär sätta upp en ny innom några dagar. Ganska säker på att den klarar adsl då. [/oseriöst]

Visa signatur

Scenery och flygplansutvecklare till X-plane 11 och FS2020
Besök gärna Flightsim Sweden på: https://discord.gg/QcWHZ2Q

Permalänk

Kalla mig pessimist men trådlöst bredband funkar nog som bäst uppe i norrlandsbushen där det inte finns några träd, skall väll vara fri sikt från mast till mast om jag inte minns fel!, det stora problemet blir väll alltså länken mellan orterna, sedan måste ju bolaget som levererar på den närliggande orten oxå ge sitt samtycke. Hur ni än gör så måste ett bolag blandas in. Vilket bolag skulle låta ett samhälle "snylta"???

annars hade ju clawfinger en ypperlig idé!,.. a la bin laden!

Visa signatur

the power of ART compells me!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MAXfactor
Kalla mig pessimist men trådlöst bredband funkar nog som bäst uppe i norrlandsbushen där det inte finns några träd

Haha, bra koll du verkar ha på norrland.. Inga träd? LOL

Visa signatur

[ Adopt, Adapt and Apply ]

Permalänk

hehehe, skulle vilja kalla det en fördom snarare, han sa ju finska gränsen, det är fanimej långt upp. Kalla mig stadsbarn men jag ser bara kala fjäll och stenar med oranga prickar på!,..

Visa signatur

the power of ART compells me!

Permalänk
Medlem

Börja med att samla alla i byn (har alltid velat använda det ordet, nu gör jag det i sin rätta mening) och diskuterar hur månag som är beredda att vara med på ett bredbands projekt, sen vad de är beredda att betala, det är en bra utgångspunkt. Sen börjar ni höra med företag vad de kan erbjuda och vad det kostar.

Permalänk
Medlem

Ja det får kanske bli nåt sånt, har pratat med en del.

Men Xpress måste man ändå vara ganska många för att skaffa, 30-40 stycken och det är kanske halva telestationen. Kan bli lite väl svårt måhända. Se vet jag inte om det är fler på stationen men det känns ganska hopplöst, även med mindre bolag.

Det finns ju fetband via koppar också vad jag har förstått för företagsanvändning och frågan är om man inte kan skaffa en sån. Fixa 2 eller 4mbit till byn på lämpligt sätt och sen distribuera det på lämpligt vis. Fördelaktigast borde då vara trådlöst. Detta är vad min tanke gick ut på. Jag vet att tex CutTheWire kör med 2mbit till stället upp till 40 abonnenter för att sen öka till 4mbit när det är >40 pers. 2mbit med lastbalansering borde ju kunna funka ganska bra.

Satellit är liksom för dyrt och för slött, vi behöver själva uploadfarter också nämligen. Fan att det ska vara så svårt att skaffa internet

Visa signatur

In a world in which we are all slaves to the laws of gravity, I'm proud to be counted as one of the freedom fighters.
http://www.fallskarm.com