Inlägg

Inlägg som SupaBeast har skrivit i forumet
Av SupaBeast

Du har inte möjligtvis fotat blåskärmen eller skrivit upp vad blåskärmen sa? Oftast tycker jag blåskärmar i sig är väldigt luddiga, men de brukar kunna ge en liten fingervisning om vad som möjligtvis felar.

Av SupaBeast

@Phod Problemet med att den ligger på 87% är att jag fått dra ner mängden tillgängligt minne på ett par VM's och även dragit ner mängden tillgängligt minne för bla 2 minecraft java servrar (som gillar att ha mer än -Xmx3G).
Börjar man räkna på det så är det så att själva den fysiska maskinen som kör Hyper-V har alltså ungefär 4GB ledigt åt sig själv till operativsystemet.

@Allexz Jo, jag vet att jag egentligen hade någon maskin mer planerad från början som jag fick låta bli pga. att jag redan nu fått begränsa dom tidigare på grund av minnesbegränsningar.

@RVX ECC är uteslutet med moderkortet jag numera.

För att förtydliga frågeställningen en aning så var frågan mera riktad åt om man törs köpa ett till likadant kitt som nuvarande, men som då inte är verifierade tillsammans med de två tidigare stickorna. Jag vet ju att systemet i sig är stabilt med 2 stickor, men eftersom 4-stickor generellt sett belastar processorns minneskontroller mera och moderkortets VRM som jag nämnde tidigare redan ev. kan räknas som en svag länk.

Jag tror dock att jag hittat ett svar på den ursprungliga frågan. Såg en sida som listade specifikationer för ett Asus Prime Z370-P II (dvs. en nyare/uppdaterad version av samma moderkort) där det stod att den hade stöd för upp till 64GB med moduler om 16GB. Låter alltså som att 32GB moduler kanske inte ens är ett alternativ (vilket man kunde misstänka med QVL listan som @medbor listade)

Av SupaBeast
Skrivet av medbor:

Letade fram QVL:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/pri...

Inga kit har större än 16GB-moduler (32gb = 2*16 eller 4*8 är de som nämns)

Jo, det var lite så jag tänkte också (att 2x32GB, kanske i sig inte ens är kompatibelt, eftersom det verkar vara provat med som högst 16GB moduler)

Jag vet att jag har haft lite lustiga varianter på de första datorerna som jag började skriva med själv, tex 768 (512+256kr) och när polarna hade 1024 hade jag 1536. Det var förvisso långt innan man förstod varför man inte skulle blanda och ha sig

Av SupaBeast

Uppgradera "server" från 32GB till 64GB, 2 stickor till eller 2 nya stickor

Byggde för ca 2 månader om min server hemma, mot delar som låg till övers, efter uppgradering av en jobbdator. Det primära målet med min uppgradering av servern var att minska strömförbrukningen.

Först tänkte jag bara använda delar jag fick tag i, för att spara pengar, men jag märkte snabbt att RAM på 8GB inte räckte någonstans (bara 8GB fanns till övers från jobbdatorn). Köpte därför ett 32GB kitt (2x16GB). Nu börjar jag dock märka att det absolut inte hade varit fel att haft ytterligare 32GB, eftersom servern ligger och tuggar på 87%..

Kör Hyper-V med ett gäng VM's, däribland några spelservrar.

Det jag bytte ifrån var en Xeon X5680 och 36GB ram (fördelat på 9x4GB ECC stickor) och ett helg gäng mindre hårddiskar och SSD'er till en 9900K med 2x16GB ram och endast 2st SSD'er och 2 hårddiskar. Målet att sänka elförbrukningen gick ju i alla fall väldigt bra. Enligt elmätaren servern är inkopplad till så gick jag från 145W idle till 40W idle

Det som gör mig mest fundersam på vilken väg som är bäst att gå nu är, köper jag ett likadant kitt till med 2x16GB för 1049kr eller om jag behöver jag köpa ett färdigt 64GB kitt med 2x32GB istället för 2290kr.

Något som är lustigt när man googlar vad folk tycker om frågan, så hör man väldigt ofta folk nämna "satsa på ett kitt med 2 stickor, så har du möjlighet att uppgradera", men sen när man väl tänkt att uppgradera så slutar det oftast med att man ändå vill ha 2 stickor. Jag är iofs. likadan själv.

I alla fall det mest optimala hade ju givetvis varit att köra ett nytt kitt med 2 stickor, både pga. att dom är binnade och matchade från början, samt givetvis att det kommer dra något mindre ström än 4 stickor.

Men då får jag ett kitt med 32GB kitt till övers helt i onödan.

Köper jag bara ett till likadant 32GB kitt och kör med 4-stickor finns det givetvis en viss risk att det blir stabilitetsproblem, men det blir betydligt mycket billigare just nu och så får jag inte ett kitt liggandes i onödan. Minnena jag har nu har XMP på 3200 och SPD 2133Mhz. Mest optimalt hade ju varit 2666Mhz stickor (utan XMP, för XMP hade jag kunnat skippa när det kommer till att ha det som server.)

Just delarna som min server består av blev utbytt på jobbet pga. av att det hade en del stabilitetsproblem (inget jag märkt av alls nu dock, men då har jag ju annat nätagg, chassi med bättre luftflöde och framförallt andra ramminnen).

Moderkortet (Asus Prime Z370-P) är ingen jättehöjdare till något, men den var ju gratis (kan också ha varit källan till att det var ostabilt, pga klena VRM's för en 9900k, men det har som sagt varit stabilt för mitt ändamål i 2-månader).

Moderkortet skall ha stöd för max 64GB ram, så nästa fråga blir om det är tänkt 4x16GB eller 2x32GB dom räknat då i stödet, eller om det är oväsentligt?

Kort fattat, törs man köpa ett till likadant 2x16GB kitt eller är det bättre att satsa på ett nytt kitt med 2x32GB?

Av SupaBeast
Skrivet av gubbemannen:

- Wordpress känns inte helt smidigt.
Redan i starten när jag vill infoga en rubrik på sidan, finns inte valet "ta bort" i menyn?
Vill ju inte ta bort hela blocket, bara ändra texten i rutan.

<Uppladdad bildlänk>

Ett tips är att i wordpress skaffa tillägget elementor (finns en gratis version). Då får du riktig "drag and drop" setup. Superenkelt att använda, och så ser du hur sidan kommer se ut hela tiden.

Av SupaBeast

Ändrade planer, jag behöver tyvärr dra tillbaka mitt bud.

Av SupaBeast
Nytt bud: 2 100 kr Hämtar gärna nu i helgen om möjligt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av SupaBeast

Få igång ny "Task manager" aktivitet med trigger "At startup" utan att starta om?

Jag har nyligen försökt få igång ett powershell script för att uppdatera en DNS post med dynamisk ip och där skriptet skall köras med "Task Scheduler" efter att datorn startas upp och sedan med jämna mellanrum. Hade allt igång, men upptäckte problem när IP-adressen faktiskt behövde uppdateras så misslyckades detta pga, fel behörigheter med API nyckeln.

Oavsett så har jag åtgärdat detta, men fick inaktivera scriptet i schemaläggaren. Nu har jag återaktiverat scriptet och behöver få igång aktiviteten igen utan att starta om datorn. Går det på något vis att lura igång aktiviteten utan att starta om? Startar man aktiviteten manuellt, körs scriptet en gång sen stannar aktiviteten.

Edit: Jag tror jag löste det. Fick lägga till en till trigger "One time" med samma inställningar, så får man manuellt ta bort den efter nästa omstart.

Av SupaBeast

Hade samma problem när jag startade datorn när jag kom hem idag. Processorn var rätt varm och fläktarna gick rätt högt. Såg sedan att det enda som belastade CPU var just widgetar (ca 8-10%) och orsakade höga temperaturer.

Stängde av widgetar i inställningar och stängde sedan widgetar via aktivitetshanteraren. Funkade i alla för för stunden, men då har jag inte startat om datorn något ännu.

På sätt och vis "skönt" att jag inte var ensam om detta.

Uppdaterade "KB5010386" uppdateringen igår, då den tydligen skulle åtgärda prestandaproblem med SSD'er. Märkte dock ingen skillnad i prestanda (körde CrystalDiskMark innan och efter). Men uppenbarligen verkar Microsoft gjort något konstigt med widgetar.

Av SupaBeast
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Det där är ju inget bra tecken. Testa att a) byta nätverkskabel, och b) byta port. Funkar det bättre på en annan port, byt ut din gamla switch.

Det är alltså länkstatusen på switchens port som går till hennes dator som ändras till 100Mbit, alla andra portar blir kvar på 1000Mbit.

Port 1 (Grön) -> AC68U (routern)
Port 2 Server Lan 1 (Grön)
Port 3 Server Lan 2 (Grön)
Port 4 Dotterns dator (Grön, när datorn är på, Orange när datorn är av)

Förmodar att det är någon Wake on lan eller något som är aktivt eller något sådant. Men det är ju sjukt märkligt att hastigheten på servern skall ändras av att hennes dator är på eller av. Jag ska prova koppla ur kabeln till hennes dator (när hon går och lägger sig) och se om det händer något med hastigheten.

Övriga 2 datorer i hushållet (däribland min), och wifi enhter påverkas inte av att dotterns dator är på eller av. Men dessa är anslutna direkt till routern.

Update: När jag kopplar ur dotterns dator ur switchen så funkar allt som det ska på servern...

Update2: På dotterns dator låg UEFI PXE Lan boot (eller något liknande med) i boot listan. Satte den till disabled och porten på switchen verkar släckas helt när datorn stängs av. I samband med detta verkar även serverns upload fungera som vanligt. Helt sjukt att man upptäcker detta först nu. Får hoppas detta funkar.

Av SupaBeast

Konstigaste nätverksproblemet jag varit med om

Jag börjar bli tokig tror jag. Jag uppgraderade nyligen mitt internet från 250/250Mbit till 500/500 och upptäckte sedan vid tillfälle att uppladdningshastigheten på min server total crashade.

Jag når mellan 3-10Mbit upp via internet, medan nerladdningshastigheten ligger bra på 520-530Mbit. Mina vanliga datorer på nätverket får 500/500Mbit mot internet. Skall tilläggas att filöverföring lokalt på nätverket från servern fungerar som vanligt.

Servern kör hyper-v och en domänkontrollant som sköter dns och dhcp. Sedan ligger det en filserver, spelserver mm.

Först trodde jag att problemet låg i min VPN servern (Softether) och dess brygga till nätverkskortet. Tog därför bort vpn servern, men ingen skillnad. Provade därefter att få tag i nyare drivrutiner till nätverkskortet (hittar dock inga, gammalt moderkort). Körde reset på winsock och upplevde att problemet försvann. Vad jag inte tänkte på var att dottern startade sin dator samtidigt.

När jag kom hem idag, upptäckte jag att serverns uppladdningshastighet var kass idag igen och började felsöka. Höll på att ge upp helt, när jag tänkte att jag provar att testa uppladdningen via dotterns dator som är kopplad till samma switch (switchen är sedan kopplad direkt till routern AC68U).

Från dotterns dator var både uppladdning och nerladdning bra (530/530). Provade därefter att köra på servern igen och vips, så funkade det...

Stänger av dotterns dator och uppladdning på servern blev kass. Slog på dotterns dator och det blev bra igen.... Jahapp...

Serverns uppladdningshastighet blir alltså sämre av att dotterns dator är avstängd?

Någon som har varit med om något liknande förut eller har några idéer på hur man löser detta?

Har märkt att när dotterns dator är avstängd, ändras länkstatusen på switchen till 100Mbit (från 1000Mbit). Den kopplas dock inte helt bort.

Av SupaBeast
Skrivet av VinterX:

Uppdaterade till 4021 en antal månader sedan, har inte märkt någon större skillnad mot tidigare. Den fungerar iaf som den ska.

Det låter ju positivt i alla fall. Är det också ett TUF moderkort, eller är det en annan Asus bräda?

Av SupaBeast
Skrivet av perost:

Orsaken till det stora intresset för BIOS till Ryzen 3000-serien var ju att det var så väldigt mycket problem de första månaderna innan AMD fick någon ordning på det, och nya BIOS-versioner orsakade ibland fler problem än de löste. Nu är vi dock tillbaka till det normala där nya BIOS-versioner inte gör någon större skillnad, så det är inte längre särskilt intressant att diskutera.

Jo, fast jag vet att version 4002 fick också egna trådar, just eftersom många skiftat till Ryzen 5000 och fick diverse problem, eller rent av behövde nyare version för att få stöd. Därför tycker jag det är märkligt att det blev så tyst därefter.

Tråkigt nog har inte mitt moderkort bios flashback, så man vågar nästan inte testa sig fram själv heller. Fast det gör ju också att man inte rör det som funkar, vilket man tyvärr är expert på annars

Av SupaBeast

Erfarenheter av Asus X570 TUF Gaming bios ver 4021?

Tidigare gick det att hitta trådar om i stort sett varje version av bios som släpptes till moderkortet på t.ex reddit. Det var värdefullt, eftersom man fick lite mera fakta om vilka versioner man skulle undvika. Men sedan av någon anledning slutade det postas nya trådar om nya versioner.

Då tänker jag att det kan bero på två saker. Antingen funkar den senaste versionen bra, eftersom folk brukar sällan skriva när saker fungerar. Vanligast är det ju att folk skriver när saker inte fungerar.

Eller så tappade folk på reddit intresset av att posta om bios versionerna helt enkelt.

Jag hittar ingen information här på sweclockers direkt heller. Så min fråga är, finns det folk här med erfarenheter av version 4021?

(Kör X570 TUF Gaming Plus tillsammans med 5900x och 2x16GB GSKILL 3600 CL16)

Jag sitter för tillfället på version 3602. Anledningen till att jag funderar är inte för att jag har några direkta problem med denna version men... det skryts står väldigt ofta med "2. Improve system performance" i samband med nya AMD AM4 AGESA versioner.

Av SupaBeast
Skrivet av Wolfkin:

Men varför är den monterad på PCIe platserna, borde fungera bättre om den är monterad på processorn. 😋

Jag tror att de tänkte visa att du får med en fläkt som duger till att kyla en tom PCI-E plats och att du bör kyla CPUn med något annat, som de på bilden också gör

Av SupaBeast
Skrivet av urban22:

Hej!

Jag har sedan två månader tillbaka problem med att XMP får datorn att krascha. På sistone har det blivit totala hard freezes, och det enda sättet att starta om datorn är att hålla in strömknappen. Nuvarande uppsättning delar (minus grafikkortet) har funkat utmärkt i 1.5 års tid, men nu leder XMP till att datorn totalfryser cirka var 10:e timme som datorn är på.

Jag har följande setup:

  • Intel core i7 9700F

  • Gigabyte Z390M Gaming

  • Corsair LPX Vengeance 2x8 GB 3000 MHz CL15

  • ASUS RTX 3070 DUAL

Windows 10 21H2
När jag först upptäckte problemet körde jag en äldre BIOS-version. Då kraschade datorn till UEFI-menyn där jag fick en felskärm identisk med denna: https://i.redd.it/k8ci820a5n061.jpg
Men det enda ”Load Optimized defaults” gjorde var att stänga av XMP och återställa fläktkurvan till default, vilket inte precis löser problemet.

Efter en BIOS-uppdatering avhjälptes problemet inte utan blev snarare värre då datorn nu totalfryser och inte reagerar på något input.
Åtgärder jag har provat är:

  • Ovanstående uppdatering av windows och BIOS

  • Köra memtest från USB-minne. Inga fel upptäckta

  • Byta plats på ram-minnena från slot 2/4 til 1/3

  • Köra XMP men i lägre hastigheter. Alla profiler leder till samma frysning

  • Sätta DRAM-spänning från Auto till 1.35V manuellt

  • Prova andra RAM-stickor, i det här fallet Kingston FURY 2x8GB 3600 CL17

  • Stänga av XMP och köra i 2133 MHz. Funkar för att stoppa freezes, men detta ser jag inte som en lösning

Problemet dök upp strax innan /efter jag bytte grafikkort till nuvarande (minns inte exakt när), men jag har mycket svårt att se hur det kan vara relaterat?

Jag har slut på idéer och gissar på att något är knasigt med moderkortet. Helst skulle jag slippa att rycka moderkort och behöva leta efter ett nytt nu inför kommande ledighet. Fler åtgärder att testa mottages gärna!

Kanske lite OT, men om du kommer fram till att du mot förmodan skulle behöva utnyttja garantin på processorn (om du har någon sådan kvar). Se då till att förneka helt att du haft XMP aktiverat.

Jag var i kontakt relativt nyligen med intel om en 9900k som är inköpt för mindre än 1 år sedan, som jag först misstänkte fel på. (Visade sig dock vara Vcore som sattes högt av moderkortet i mitt fall)

Jag gjorde tabben i god tro att nämna att XMP varit aktiverat... Man tror ju inte att en teknik som i grund och botten tagits fram av intel själva, ska förverka garantin. Men så är det i alla fall. 9900K i mitt fall och 9700K i ditt, har stöd för 2666Mhz. Kör du minnet snabbare än så räknar intel det som överklockning, även om den högre hastigheten finns i ramminnets xmp profil.

Av SupaBeast
Skrivet av stoffe_83:

Ja som rubriken lyder. Jag får bara hörlursljudet att fungera under Linux, helt omöjligt för mig att lyckas aktivera SPDIF-ut porten. Optiska porten lyser inte ens upp.

I Windows 10 får jag det omvända problemet. Där får jag bara SPDIF utgången att fungera. Hörlurarna är helt tysta trots att jag valt det i Windows egna väljare av ljud nere i högra hörnet samt att jag valt det i Xonars obskyra mjukvara som andas sent 90-tal. Jag köpte ljudkortet för att få SPDIF-ut och i tron om att jag skulle få en bättre analog del för mina hörlurar som jag växlar till när barnen lagt sig.

Är det fler här som har dessa erfarenheter av Xonar SE ljudkort? Någon som fått det att funka felfritt i båda OS helt sömlöst?

Nu har jag inte exakt den modellen, men med mitt Xonar Essence STX, måste jag välja just hörlurar och inte t.ex högtalare i Xonar programvaran för att få ljud ur mina hörlurar.

https://i.imgur.com/2xiHtQp.png

Det är inte möjligtvis något liknande som spökar?

Av SupaBeast

Jag har hört att tacos är latin för "mycket disk"

Av SupaBeast

Provat med MASSOR av värme? Värme brukar lösa mycket. När det är varmt som f*n kör du lite till, sen provar du.

Av SupaBeast
Skrivet av Dalton Sleeper:

Vet inte om det var för att jag stängde av spelläge i Windows, AIDA64 låg i motvind, eller om något annat gnagde i bakgrunden innan, men andra körningen såg bättre ut...

https://i.imgur.com/pOdqBst.png

Med en slight dip i L1 copy jämfört med första körningen...

Jag har har själv inte vågat byta till Windows 11 på hemmadatorn pga. av alla AMD problem. När jag försökt läsa mig till på nätet om AMD's och Microsofts fixar, faktiskt fixat felet, så har jag sett varierande kommentarer.

Men bland annat ska latensen på minnet "typ" vara fixat. Read/write (framförallt write) verkar vissa säga är bättre än innan fixarna, men fortfarande inte helt "on par" med Windows 10. Vissa skriver att när de kör test, så varierar resultaten väldigt mycket från gång till gång.

Har du provat köra testet fler gånger efter att du fick dina bättre resultat och varierar de mycket mellan gångerna?