Inlägg

Inlägg som Dimman har skrivit i forumet
Av Dimman
Skrivet av Michelangelo:

Jo frågan är ju om det fungerar rent tekniskt, avhängigt om juridiska ansvar osv. Om någon av dem går Bananas på barnporr osv. Publik ip etc.

Nod-router-kabel-wan port grannes router. Flyger?

Utan jag beställer ovan o dem gräver ner kabeln sen kopplar jag in det och deras behov är tillgodosedda.

Skrivet av Tyrken:

Dra en fiber mellan husen, då slipper ni tänka på åska.

^.

Får grannen flera publika IP:n? Det du hade velat är att sätta en switch innan deras router, så att du kan få ut två olika publika IP:n till varsin router. Annars om du pluggar in dig i grannens LAN-sida på dennes router så 1) har du access till deras interna nätverk. 2) behöver/bör du för övrigt inte ens ha en egen router i det läget. Du sitter redan bakom en router, det du är ute efter är antagligen en switch hos dig + accesspunkter för att få WiFi.

Av Dimman

För mig handlar kräkkänslan inte om Att man säger upp folk utan Hur man gör det. Människor med barn, hus och familj behandlas som att de vore noll värda. Noll respekt, men lojalitet mot företaget förväntas.

Av Dimman
Skrivet av TotalF:

Och stämmer det här så är det mest troligt förklaringen till musks tweet om aktivister och annonsörer.

Jag förstår inte. Kan någon förklara för mig hur det är en bra idé att sparka halva arbetsstyrkan efter en veckas research? Tänk på all kompetens som går förlorad. Tänk på alla pågående projekt som bara går upp i intet. Hur påverkar det moralen i den kvarvarande arbetstyrkan? Folk med spetskompetens som kanske bara säger "fuck it" och söker sig ett nytt jobb.

Jag förstår verkligen inte. Hur är det en god idé

Kortsiktigt så innebär det att man signifikant kapar kostnader. Kan inte se någon annan förklaring.

Långsiktigt och i alla andra avseenden måste det vara fullkomligt hål i huvudet om man har för avsikt att stärka bolaget i sin helhet. Corporate America, f*ck yeah.

Av Dimman

Grymt!

Vet inte om det är ett tecken på att man är hungrig när de små glasfiberknytena såg ut som små mumsiga snittar?

Av Dimman
Skrivet av tozz:

Apple har ju redan uttalat sig om USB-C för flera år sedan på iPhone, anledningen till att dom inte ville gå över var att det kommer generera flera hundra tusen ton (antagligen) e-waste eftersom folk kommer slänga alla sina Lighting accessories när dom inte längre går att koppla in i sina telefoner. Det kommer ta _många_ år innan det blir en miljövinst, och antagligen lagom tills dess är det en ny port som påtvingats av EU.
Men det är klart, sånt här ser ju bra ut på ytan om man inte gör någon som helst konsekvensanalys

Jag har verkligen inget emot USB-C överallt (har det i princip redan förutom på Apple-grejerna), men designen på porten är faktiskt bra usel och det är tråkigt att det inte kommer vara en bättre port som gäller nästkommande tio år (att ha den känsligaste komponenten i den dyraste delen, dvs det tunna stiftet i kontakten som sitter i datorn/etc, är bara korkat).

Vilket också Louis Rossmans många reparationsvideos visat: de tunna guldpläterade kontaktytorna är superkänsliga för ”dåliga kablar”. Till och med så att de rekommenderar att bara använda originalkablar. Tryck i en billig och kass kabel en gång så kan du ha sabbat connectorn. Great success.

Av Dimman
Skrivet av erik0240:

Men <30K total?
Vet ju inte vad 4090 kommer kosta.

Skrivet av Mordekai:

nej den kom ju över 30k eftersom den var 3k dyrare än den från Dustin som kostade 30k.

4080 Handlade det om, 16200:- för de billigaste modellerna tror jag vi kan räkna med, dvs det nVidia skriver på sin svenska hemsida.

Om priserna för komponenter från Mordekai är inkl moms; så blir totalen ca 33k exkl moms.

Av Dimman
Skrivet av jajgob:

Tack för inputs!

Gällande ip-adresser, så har vi Tele2. Där får man 4 publika. Provat med två routrar i Raycoren och får två olika ip-adresser utåt. Hoppas bara att det förblir så!

Nu har jag beställt lite grejer och hoppas få ihop det smärtfritt. Blev en singelmodekabel istället för MM, var faktiskt ett par hundralappar billigare. Får läsa på lite mer om dragningen bara.

Det låter som en bra lösning, tummen upp från min sida.

Jag förstår dock inte riktigt alla rekommendationer att man skulle gräva ner kopparkabel på det avståndet (inkl repeaters på halva vägen)? Ser inga fördelar med en sådan lösning jämfört med en fiberkabel, tvärtom. Det enda är att man behöver en switch som kan ta förslagsvis SFP/SFP+ alternativt en mediaomvandlare. Dessa kostar inte många kronor idag; ett utomhusklassat skåp med aktiv utrustning på halva vägen är inte direkt gratis det heller.

Av Dimman

Min första tanke kring utbildningen är att du bör kontakta en studievägledare på det universitet/den högskola du är intresserad av och förklara dina förutsättningar. Bara för att ett program normalt är upplagt på ett visst sätt betyder det inte att det inte är anpassningsbart

Det är lite som vid jobbansökningar, man ska inte stirra sig ordagrant blind på vad som efterfrågas. I många fall räcker det med att man uppfyller delar av kraven för att vara intressant. Jag tänker lite likadant kring studier; våga fråga även om det som initialt presenteras inte passar 100%

EDIT: Är du intresserad av elektronik och liknande så hade jag rekommenderat dig att skaffa en billig Arduino-enhet och diverse tillbehör. Det finns oändligt med möjligheter och information Det finns visserligen väldigt mycket tveksam information där "folk bara gör hellre än bra", men med rätt mindset och driv till att förstå logiken bakom så kan man komma ganska långt

(Skulle det vara riktigt tight ekonomiskt så kan jag skicka ett par arduino-enheter till dig)

Av Dimman
Skrivet av Björn Endre:

Stora problemet för mig är väl att jag inte vet vad. som är no-name i laddkabel-djungeln :). Många brand-names man inte känner igen. Delcato vet jag ju vilka de är :). Men Du har helt rätt att man inte vill ha något skräp som akn börja brinna.

Den jag kollade på kunde växla mellan 10/16A men håller med det vore guld värt att kunna ha fler steg. Även om nu Skodan visst kan begräns (visste faktiskt inte det ..... får kolal i manualen).

Blev lite sugen på den där Charge Amp nu men det var lite dyr .... men kan vara värt det. Tack för tipset.
Vet inte när vi sätter upp laddbox på gotland så skönt med en ordentlig kabel man kan använda till och från.

Jag köpte en Deltaco 7m 32A 3-fas Typ 2 laddkabel för att ha som extra hemma mellan bil och laddbox. Det är en rejäl Dekra-kabel och handtag av vad som känns som bra kvalitet. Har aldrig strulat med connection heller.

Dave på EEVBlog gjorde nyligen en teardown av en billig laddare (230V 1-fas till Typ 2). Kan vara värt att kika på.

Av Dimman

För en sådär 15 år sedan var det rätt poppis att göra sina egna signalkablar. Minns att det var nån specifik Belden Lonworks-kabel som var ypperligt bra för RCA/3.5mm så jag har en sådan i en låda nånstans (3.5mm -> 2xRCA). Gjorde även en 2xRCA -> 2xRCA av någon annan koaxialkabel som var populär på tiden. Båda med Neutrik-connectors såklart. Provade också EKK-kabel som högtalarkabel

Var mest skoj att pyssla lite, inte fasen hörde man nån direkt skillnad. Bortsett från EKK-kabeln så var nog mina kablar lite snyggare än kablarna de ersatte dock, alltid något

Av Dimman

Börja inte pilla med fasta ip-adresser, du bara döljer problemen. Låt alla ha DHCP så du kan gå till botten med detta.

Kabeln mellan mediaomvandlaren och routern (WAN-porten), går den raka vägen eller via en switch/annat?

Svarar du nej på frågan ovan så dra ur allting och koppla bara in din dator i LAN på routern. Datorn inställd på DHCP. Med en router i routerläge så kan ditt nuvarande scenario då inte ske.

Av Dimman
Skrivet av Knetha:

För att vara helt exakt går det en kabel från tjänstedelaren till routern och INGEN mer kabel går från tjänstedelaren till något i husets nät. Sedan går den en annan kabel från tjänstedelaren till min arbetsdator, för den vill jag undvika att ha på "mitt nät" och den arbetar enbart med VPN.

Men vänta nu, du kan ju inte först säga att det går en kabel enbart från "tjänstedelaren" till routern och INGEN annan, för att i nästa stycke säga att du faktiskt har ytterliggare en kabel från den till din dator?

Allt som kopplas i "tjänstedelaren" får publika IP'n av din ISP (upp till max vad de tillåter i antal). Allt som kopplas _efter_ din router på ditt lokala nät, förutsatt att din router är konfigurerad som router ska hamna på ditt privata nät. Så om nu andra enheter får publika IP:n likt ditt Mesh-system så är något uppenbart fel.

Du säger att du har köpt en ny router och kopplat in istället och du får precis samma problem med den som tidigare. Då finns det bara kvar att du har kopplat något galet rent fysiskt. Ingen konsumentrouter levereras i bryggläge.

Av Dimman
Skrivet av Knetha:

<Uppladdad bildlänk>

Såhär ser inställningarna ut under NAT. Är det något fel där (detta kan jag inte) ?

Det är inte riktigt rätt inställningar där, du hittar nog de rätta under LAN-fliken.
Men lägg gärna upp lite screenshots på Nätverksöversikt, första fliken under WAN och även hur det ser ut under LAN.

Är det någon annan kabel till någon annan enhet som är kopplad i ett uttag i väggen, eller är det bara kabeln till WAN på routern?

Av Dimman

Det finns ingen vanlig konsumentrouter som rakt ur kartong beter sig som du beskriver.

Om du har kopplat saker rätt så har du varit inne i routern och antingen slagit av NAT, aktiverat bryggläge eller gjort något annat som gör att routern inte agerar som tänkt. Nollställ routern till default-inställningar och starta om din dator. Får du då inte en lokal IP så är något felkopplat. Som någon nämnde tidigare så är 85.226.x.y en publik IP, inte något du får från din lokala router på LAN-sidan.

EDIT: @Petterk kan kanske vara något på spåren ovan?

Av Dimman
Skrivet av Söderbäck:

Jag vet inte.
Det här är gammal teknik som länge hetat interpolering.
Att kalla interpolering för AI generated frames... ja då har du antagligen redan den fräcka AIn i plattTVn du köpte för 12 år sedan som du redan kört till tippen med.

Jag är inte emot att använda interpoleringen däremot. Jag kan absolut se vinsten i att offra några millisekunders latens för att dubbla frameraten. Säkert en väldigt trevlig tradeoff för lite långsammare spel.
Det är nog mer marknadsföringsupplägget som får det att krypa lite i kroppen. Typ som samsungs produktnamn q-led.

Skillnaden här är att det är uppskalning inblandat, det brukar inte ingå i vanlig interpolering Det kräver ju också att en ny bildruta renderas för att ha något närmre sanningen att utgå ifrån.

Hade det varit ren interpolering och att de påstått att ”titta du får 4x framerate” men 3/4 frames är interpolerade så hade jag köpt dina argument

Av Dimman
Skrivet av jörgen:

Gamer Nexus tog upp ämnet för ett tag sedan https://www.youtube.com/watch?v=wnRyyCsuHFQ

Tack för länken, mycket intressant. Jobbar själv inom området och blev lite orolig när han tidigt nämnde att spänningsregleringen var specad till att ligga inom ett visst intervall - dvs mätte dom på allvar inte spänningen?! - men det löste sig i slutet av videon där han förtydligade att de mätte spänningen parallellt med strömmätningen.

Av Dimman
Skrivet av Spiffman:

Men snälla ge tusan i att sprida skit som att ESD inte skadar komponenter.
Titta inte på vad någon idiot lägger upp på youtube utan respektera komponenter.

Tills saker sitter på plats SKA jordpotential respekteras, det räcker med 200v om man har otur för skapa ett latent problem och det är ungefär vad du går och bär på jämt.

Du har rätt överlag.

Petitesser men jordpotential hör egentligen inte till saken, potentialskillnaden är vad som spelar roll. Håller du och komponenten samma potential (0V, 200V, 20 000V) så är det ingen fara. Nu råkar "den mest förekommande potentialen" vara PE, som även den kan diffa lite. ESD-labb och liknande brukar alltid ha potentialfri jord, det är inget som kan garanteras för vanliga PE i uttag och liknande. I praktiken när man sitter vid sin arbetsbänk, med ofta tillhörande jordad utrustning så blir det den enklaste lösningen att använda PE som potential (med urladdning via minst 1M resistor).

Av Dimman

I telefonen är det inget jag använder, men rätt smidigt att ha i bilen däremot:
”Hej Google, navigera till XYZ”
”Hej Google, spela Wherever I May Roam med Metallica”
”Hej Google, slå på sätesfläkten på max” 😅

Av Dimman
Skrivet av Dinoman:

Är det bara jag som reagerar på hur trött presentationen var? När jag jämför med hur de trummade på och körde stenhårt med Ampere så kändes detta som en någon slags bisats. Pyspunka.

Knappt 20 min för att snacka om RTX 4000-serien och resten bara en massa utfyllnad för att snacka om hur Ray Tracing och DLSS fungerar för femtioelfte gången i ordningen. Omniverse-dravel och sen nästan tjugo minuter kring samarbete med Deliotte.

Ridå, mörker.

Kan inte annat än instämma. Vill nog gå så långt och påstå att Uutiset sannolikt hade lockat mer, och då förstår jag inte finska.

Av Dimman

Lycka till, njut av "ledigheten"