Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av Cameltotem:

Jag har sett dessa AMD hypetrains sen Fury först kom lol. Samma sak varje gång.

7970 var ett fanatiskt kort när de kom och vill minnas de krossa Nvidia vid tiden. Men de var ju över 10 år sen.

7970 krossade Nvidia i ungefär 2-3 månader, sen kom Nvidia med GTX 680 som var både snabbare och strömsnålare. Så det var inte direkt att AMD var mycket bättre den generationen, de fick bara ut sina nya kort lite tidigare än Nvidia. Det var väl snarare med 600-serien som Nvidia ryckte upp sig en hel del efter några mindre lyckade generationer.

Men ja, AMD skulle nog må bra av lite mindre hype. De gör mycket bra, men det är ändå många som blir besvikna när de inte når upp till de överdrivna förväntningarna.

Av perost
Skrivet av Odgar:

Bumpar tråden.

Gör det nån skillnad om man har två ESD-armaband, ett på vardera armen?
Ska byta RAM i en gammal iMac.

Nej, ett räcker, det spelar ingen roll var på kroppen det sitter.

Av perost
Skrivet av Smileduck:

Om man ska köpa spel, var gör man det billigast? Via deras egen shop? Tänker digitala spel

Deku Deals är en bra sida, den listar priser från eShop:en men med t.ex. prishistorik så att man kan se hur ofta spel brukar vara på rea och hur mycket de då brukar kosta. Vissa spel går väldigt ofta på rea, så det kan vara bra att kolla upp innan man köper något.

Av perost
Skrivet av makatech:

Lite OT nu men hur är det, tillverkar Intel numera deras processorer hos TSMC också? (dvs som tex Apple, AMD & Nvidia)

Recensionen tar upp detta på andra sidan. De är likt 12000-serien tillverkade på Intel 7, d.v.s. Intels egna tillverkningsprocess och inte hos TSMC.

Skrivet av makatech:

Ok men intressant att följa TSMCs "korståg", detta företag från Taiwan, h-vete vad bra de går. Jag undrar om TSMC kan vara en orsak till Kinas ökade intresse av Taiwan?

TSMC har gjort det ganska klart att deras fabriker skulle vara värdelösa för Kina. Möjligtvis att de skulle kunna få ut en del teknisk kunskap från fabrikerna, men Taiwan spränger dem nog hellre i luften än ger dem till Kina.

Av perost
Skrivet av FredrikBengtsson:

Det är väl ändå smartare att välja den med betydligt snabbare processor om båda systemen annars är snarlika och kostar ungefär lika mycket.

Snabbare hur? CB multicore visar vilken processor som är bäst på saker som är väldigt lätta att parallellisera, d.v.s. sånt som oftast är bättre att köra på GPU istället. Om man rendererar på GPU så har man oftast mer nytta av snabbare kärnor istället, och då är CB multicore som sagt totalt irrelevant.

Av perost

Här är en sida med "legal disclosures" för 7000-serien, vilket inkluderar hårdvaran och inställningarna de använt för benchmarks de visat upp. I samtliga fall anger de att SAM/ReBAR var påslaget. De har ju även introducerat Smart Access Storage som bygger på detta och som de avslöjade samtidigt som 7000-serien.

Men det är som sagt inget att marknadsföra längre eftersom alla använder det, så det har helt enkelt fallit bort från marknadsföringen.

Av perost

Du behöver minst BIOS 1620 som släpptes för två månader sedan, så du kan vara rätt säker på att det inte kommer fungera direkt ur kartongen. Och eftersom det moderkortet inte har BIOS Flashback så kommer du behöva en äldre processor för att utföra uppdateringen med.

Av perost
Skrivet av Saagaa:

Det är sant men jag skrev inte zen4 utan zen4c. Chippleten som kommer användas i AMDs 128core Epyc processorer. Det är måhända möjligt att zen4c också är 8core chiplets men mycket mindre, vad jag vet finns ingen information om det än dock.

Aha, missade det. Vad jag hittar om Zen 4C är att de kommer ha 16 kärnor per CCD snarare än 12 (se t.ex. rykten från wccftech). Men dessa är för Bergamo-familjen som är "moln-optimerad", vad nu det betyder. Det ser ut som att AMD bara kommer ha två modeller baserade på Zen 4C med 112 och 128 kärnor medan övriga Epyc kör vanliga Zen 4, så troligtvis är Zen 4C inte lika lämpad för "vanliga" CPUer.

Av perost
Skrivet av Saagaa:

En 20core/40thread 7955X skulle vara nice om nu zen4c chiplets har 12 cores, lite svårt att få exakt information där.

Zen 4 har 8 kärnor per CCD, samma som Zen 3. Det fanns väl något tidigt rykte om att de skulle gå upp till 12 kärnor per CCD, men det var nog mest bara önsketänkande.

Av perost
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

<Uppladdad bildlänk>

För er som vill ha förra generationens top-prestanda till en laptops strömbudget. Den verkar väldigt energieffektiv mellan 60-100w power draw iaf, sen börjar det bli meh.

Oklart vad som testas där, men gissningsvis är det något som skalar väldigt bra med antalet kärnor vilket ger 13900K en fördel p.g.a. de åtta extra E-kärnorna. 13000-serien lär annars inte vara mycket mer energieffektiv än 12000-serien, det är ju i stort sett samma arkitektur och samma tillverkningsprocess. Troligtvis så tappar man mer i saker som inte kan utnyttja så många kärnor, d.v.s. det mesta som vanliga användare gör.

Av perost
Skrivet av Kvarnis:

Har följande skärm som verkar ha exakt samma spec förutom att foten skiljer,
https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv272u-kvbm...

Enligt DisplaySpecifications så har den skärmen samma panel som en av varianterna av VG272U V (den som TS länkar till), men VG272U V finns även med en panel från en annan tillverkare. Förvirrande modeller är ju tyvärr något av Acers paradgren...

Men som du säger så brukar 1440p IPS-spelskärmar vara ganska snarlika, de brukar vara ett ganska säkert köp.

Av perost

Det bästa är troligtvis att uppgradera. Det bästa du kan ha till det moderkortet är en 7700K, som förvisso har HT men fortfarande bara fyra kärnor vilket är begränsande i moderna spel.

Att uppgradera till t.ex. en 5800X som du förslår skulle vara en rejäl förbättring även över en 7700K. Du skulle eventuellt kunna klara dig undan billigare med t.ex. en 12400F för ~3500 kr inklusive moderkort, men beroende på vilka behov du har så kan en 5800X mycket väl vara värt den extra kostnaden.

Av perost
Skrivet av medbor:

Vad betyder min-fps i sammanhanget encoding? Resultatet blir ju en videofil som inte riktigt vryr sig när en viss bildruta skrevs

För streaming till twitch och liknande får man väl hoppas att det finns en buffer på några sekunder så det inte blir ett problem

Tror inte direkt AV1 används för spel-streaming, men jag kanske har fel?

Det är inte encoding, det är decoding. Om jag förstått det rätt så testar de helt enkelt att spela upp en Youtube-video och mäter prestandan, vilket är orsaken till att snittet ligger på 60 fps som bäst.

Att 1% och 0.2% ligger under 60 fps i samtliga fall borde betyda att inget av korten kan hantera den videon optimalt, utan alla tappar bildrutor. Det verkar lite konstigt, är det bara videon som är ovanligt tung eller finns det verkligen ingen hårdvara som klarar AV1 i en 4K@60Hz?

Av perost
Skrivet av D34D_L33T:

Undrar vad priset blir? Har kollat upp några av mina gamla och nya inköp på xx70-serien och det har verkligen ökat i pris.
770gtx = 2800kr (2013-12)
1070gtx = 5500kr (2016-07)
3070rtx = 8200kr (2021-03)
4070rtx = 10000kr?

Ökningen från 770 till 1070 kan som sagt delvis förklaras med dollkursen, men även av att det är ett ganska dyrt 1070 du jämför med (partnerkorten började på runt 4200 kr). Men från 2000-serien så har även MSRP börjar öka, så det handlar inte bara om dollarkurs och inflation.

Men vart 4070 kommer hamna är svårt att sia om. Nvidia ökade priset på 4080 till samma som för 3080 Ti, följer man den logiken och 4070 hamnar på samma som 3070 Ti så blir det $599 (~8000-9000 kr). Så det är nog tyvärr ganska stor risk att din gissning är nära.

Av perost
Skrivet av Mcewen123:

SLI är en teknik för spel och används inte för beräkningar med t.ex. CUDA som Blender använder, det är inget problem att använda flera grafikkort i Blender.

Av perost
Skrivet av littymcnitty:

Okej, men den är igång och körs?

Eller behöver jag installera Windows för att den skall fungera?

Den verkar inte ha någon enhetsbokstav, så du måste troligtvis gå in i diskhanteraren och formatera den för att du ska kunna använda den. Men den kommer då bara vara en extra disk som du kan lagra saker på, Windows kommer fortsätta köras från HDDn vilket brukar vara rätt segt jämfört med en SSD.

Av perost

Ett tips om du väljer att installera om Windows på SSDn (starkt rekommenderat) är att koppla ur HDDn under installationen, d.v.s. fysiskt dra ur SATA-kabeln ur den. Annars kommer boot-partitionen på HDDn återanvändas när Windows installeras, vilket kan ge dig problem i framtiden om du någon gång väljer att plocka ur HDDn ur datorn.

Av perost
Skrivet av eXeem:

Ja det blir tighta marginaler, ska ett nätaggregat kunna leverera typ 90% under längre tidsperioder?

Ett nätagg ska kunna leverera 100% hela tiden, annars är det inte korrekt specat. Bra nätagg kan leverera mer än de är specade för, men man bör förstås hålla sig inom vad tillverkaren säger att det ska klara.

Sen är det förstås inte optimalt att ligga på så hög belastning, dels p.g.a. slitage och dels p.g.a. ljudnivå. Men du lär nog inte hamna så högt med en 5800X3D och ett 4090 om du inte överklockar dem, Sweclockers kom upp i 460W i sitt test med en 12900KS som drar mycket mer än en 5800X3D.

Av perost
Skrivet av anon315148:

PNG är helt klart enklare än TIFF. Det sägs dock att TIFF är standard för skanna och utskrifter (och bäst för arkivering?). Jag är absolut inget proffs och kommer nog inte göra någon avancerad efterbehandling mer än att beskära/rotera och kanske öka/minska kontrast/ljus/skärpa. Kanske ta bort något om det går. Däremot har jag funderat på skriva ut och göra en fotobok, kanske nån tavla. Är PNG lika lämpligt som TIFF för det?

Om du tänker anlita någon tjänst för att göra t.ex. en fotobok så får du kolla upp vilka bildformat de stödjer. Alla stödjer JPG, vissa stödjer PNG, och få stödjer TIFF (och då ofta med specifika krav på hur TIFF-filen skapats).

Skrivet av anon315148:

Finns PNG som okomprimerad/komprimerad eller gäller det bara TIFF?

PNG komprimeras alltid med DEFLATE, jämfört med TIFF som kan använda en hel hög med olika komprimeringsalgoritmer (inklusive ingen).

Av perost
Skrivet av anon315148:

Nu verkar jag inte kunna välja det i Canons programvara. Så får fundera på om jag ska köra på med okomprimerad eller prova ett annat program och se om det erbjuder komprimerad TIFF.

Ett annat alternativ är att använda PNG istället om det finns, det har också stöd för förlustfri komprimering och brukar vara enklare att ha att göra med. TIFF är ett väldigt komplicerat bildformat med extremt många alternativ, och stödet för TIFF brukar därför vara rätt dåligt i många program.