Under Computex 2022 avslöjade AMD namnet på deras implementation av Microsofts Direct Storage-teknik. AMD Smart Access Storage blir det officiella namnet och precis som Nvidias RTX IO handlar det om teknik för att överföra och dekomprimera exempelvis texturer till spel på ett betydligt snabbare sätt än vad som tidigare varit möjligt.

► Läs alla nyheter från #computex-2022

sas.webp

Med Smart Access Storage kan grafikkortet kommunicera direkt med NVME-enheter för att läsa in de assets som används i ett spel och dessutom sköts dekomprimering av grafikkortets beräkningsenheter (eng. compute units, CU) istället för systemets processor. Detta ökar prestandan och frigör traditionella resurser i form av minskad minnesanvändning och processorbelastning.

I kombination med AMD:s nyligen avslöjade Ryzen 7000-serie ser AMD Smart Access Storage ut att kunna bli den snabbaste implementationen av Direct Storage hittills, till följd av de 24 stycken PCI Express 5.0-banor som ska erbjudas med nästa generations plattform. Nvidia å andra sidan ryktas stanna kvar på PCI Express 4.0 och Intels "Alder Lake"-plattform är begränsad till 16 stycken PCI Express 5.0-banor.

Med andra ord blir det till slutet av året möjligt att para en Ryzen 7000-processor med nästa generations RDNA 3-baserade grafikkort, för att få ett system där grafikkort och lagring kommunicerar uteslutande över PCI Express 5.0. Motsvarande kombination ser inte ut att bli möjligt med varken Intel eller Nvidia, eller en kombination av de båda.