Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

3-pin och 4-pin använder olika styrmetoder för att reglera hastigheten, så du bör helt enkelt använda samma antal pinnar som grafikkortet har om du tänker ansluta fläktarna direkt till kortet.

Av perost

Jag hade några datorer med olika Pentium-processorer som jag "ärvde" i min ungdom, men den första Intel-processorn som jag själv köpte var en Core 2 Duo E6600 (originalet, inte den senare Pentium E6600). Under P4-eran körde jag AMD istället, så jag har faktiskt aldrig haft en Pentium i någon dator jag själv byggt/köpt.

Av perost
Skrivet av Networker:

Vald tidpunkt att nu på hösten med energikrisen, att införa funktionen kommer antagligen pausa Windows Update fram tills nästa vår? Speciellt i exempelvis Tyskland och Polen?

Det handlar bara om att välja tid på dagen när det är som mest "grön" el i nätet, inte om att pausa uppdateringar tills hela elnätet blir tillräckligt klimatvänligt.

Av perost
Skrivet av NyBB:

Det går ju utan några svårigheter casta genom chrome till TV:n så jag förstår inte varför det skall vara så svårt att kunna casta sin desktop då båda enheterna ligger på samma nätverk.

Miracast kör peer-to-peer-anslutning via WiFi, d.v.s. den går inte via ditt nätverk utan du måste ha en WiFi-enhet som kan ansluta direkt till TV:n.

Av perost

Det lär väl bara vara att du måste ansluta till TRE:s mobilnät här i Sverige för att förnya perioden, att använda en VPN kommer i så fall inte göra någon skillnad alls eftersom det inte ändrar vilket nät din mobil är ansluten till.

Tillägg: Det kan förresten vara bra att läsa villkoren också. Där står bland annat:

Citat:

För att ha rätt att använda 3Världen ska du ha din normala hemvist i Sverige eller åtminstone frekvent och i väsentlig omfattning befinna dig i Sverige. Tre kan begära att du skriftligen styrker detta genom ex. folkbokföringsintyg, skatteutdrag eller utbildningsbevis. Tre har rätt att debitera enligt ditt abonnemangs ordinarie prislista för din användning om Tre bedömer att ingivet underlag inte är tillräckligt.

Att missbruka abonnemanget kan alltså bli dyrt om du inte faktiskt kan styrka att du bor i Sverige.

Av perost

Ojordat uttag ska som sagt inte spela någon roll, jord i ett jordat uttag och jord i en nätaggs-kontakt är olika saker.

Av perost
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om det är landes lagar som gäller, så betyder det att andra länder har rätt att dekryptera servrar stående i det land som har svensk känslig information. Kanske de också har rätt att dekryptera datatrafik som passerar landet.

Ja, det är därför som vissa arbetsplatser förbjuder användning av tjänster där datan kan lämna Sverige. Jag känner t.ex. folk som jobbar på Trafikverket som inte får använda tjänster som Teams eller Slack, eftersom dessa använder servrar som står utomlands.

Av perost
Skrivet av Dashio:

Jaha? Så med andra ord, ifall jag hoppar ned till 1920x1080 borde jag teoretiskt kunna få ut 120hz? Låter dyrt ifall man ska pröva den hypotesen
Och framförallt ifall man har fel.

Om du kan få ut 2560x1440@60Hz så betyder det att du har en pixelklocka på minst 300 MHz, vilket även räcker till 1920x1080@120Hz. Att testa det är inte alls dyrt, du har ju redan skärmar som klarar den upplösningen

Av perost
Skrivet av Dashio:

Ah det stämmer för att jag kör DP(docka)-HDMI(skärmen). Sorry kunde ha varit lite tydliga här också

Ok, då är du troligtvis begränsad till max 2560x1440@60Hz p.g.a. det också, eftersom det är vad man som mest får ut med passiva DP->HDMI-adaptrar/kablar. Det räcker även till 1920x1080@120Hz, så jag antar att du borde kunna köra två skärmar i den upplösningen om du i dagsläget kör två i 2560x1440@60Hz.

Av perost
Skrivet av Dashio:

Inser att jag kanske är lite otydlig och har ritat upp i förhoppning om att det är lite tydligare då:)

https://i.imgur.com/60P5MsK.png

Dockan du länkade till har dock inga HDMI-portar.

Av perost
Skrivet av Dashio:

Jag hittade precis att min docka som jag har inte tillåter allt över 60hz så det kanske är kört.
https://support.hp.com/us-en/document/c05913756

Den där dockan har ju två DP-utgångar, vilket jag antar att ditt grafikkort också har. Så varför vill du i så fall blanda in HDMI?

Men dockan klarar hur som helst två skärmar i 4K@60Hz, vilket kräver samma bandbredd som 1080p@240Hz. Så två 144/165Hz-skärmar borde därmed inte vara något problem.

Tillägg: Eller jaha, du kanske inte har Thunderbolt på datorn, jag scrollade inte ner tillräckligt långt. Då kanske det är lite kört, ja.

Av perost
Skrivet av newtoninja:

Räcker den lilla ström som går till moderkortet när datorn är avslagen?

Nej, diskarna strömsätts normalt inte när datorn är avslagen. Så att låta en dator med SSD stå avslagen flera år är troligtvis en dålig idé, men det är ju inte direkt vanligt att man gör.

Av perost
Skrivet av Dashio:

Men det har jag också på min skärm enligt inet. Det är därför jag blir förvirrad

Att en skärm använder HDMI 1.4 betyder inte automatiskt att den klarar 1080p@144Hz, HDMI 1.4 är bara en version av HDMI-specifikationen som en skärm implementerar valda delar av. Men högsta bandbredden som HDMI 1.4 specificerar räcker (precis) till 1080p@144Hz, din nuvarande skärm utnyttjar det bara inte.

Av perost
Skrivet av Dashio:

Men om jag förstår det korrekt så skulle den inte heller fungera för att jag måste ha minst hdmi 2.0?

Nej, skärmen i sig har bara HDMI 1.4 (vilket är orsaken till att den bara klarar 144Hz via HDMI).

Av perost
Skrivet av tonii:

Nästa steg är väl en fork som går till proof of work så att resan kan upprepas medan originalet störtdyker i värde.

Det verkar vara på gång i form av EthereumPoW, som redan ska ha fått stöd av flera stora mining-pooler. Det ska bli intressant att se vad som händer med Ethereum, kan det överleva som PoS eller kommer PoW-forken ta över?

Av perost
Skrivet av Dashio:

Jag har funderat länge och jag är beredd att offra 1440p mot 1080p så länge jag kan få minst 144hz i både HDMI och DP.
AH! Det visste jag faktiskt inte! Jag hittade dessa skärmar och tyckte att det såg bra ut men är dock inte så insatt i skärmar.

https://www.inet.se/produkt/2221571/aoc-24-24g2spu-ips-165-hz

Vad tror du?

Den modellen klarar 144Hz via HDMI och 165Hz via DP enligt specen, så den verkar uppfylla dina krav i så fall.

Av perost
Skrivet av shorti:

750W är kanske i minsta laget, men jag räknade med någon PSU kalkylator att det skulle gå. Jag bryr mig mest om att PSU är tyst - rädd för att ett 1000W låter som ett tröskverk, eller hur ska man tänka?

Hur mycket nätagget kan leverera säger inget om ljudnivån på det. Värmen som behöver kylas beror på hur effektivt nätagget är, så ett nätagg med t.ex. 93% effektivitet som levererar 600W till datorn kommer dra 600/0.93 = 645W från väggen och avge de extra 45W som värme. Notera att nätaggets maxkapacitet inte är en del av dessa beräkningar.

Ett kraftigare nätagg är alltså inte automatiskt mer högljutt vid en given belastning jämfört med klenare modeller, tvärtom så kan de vara tystare eftersom de ofta har bättre kylning också. Ett allt för kraftigt nätagg kan dock vara lite mindre effektivt eftersom de brukar vara som effektivast runt 50-60% belastning och tappar några procent i effektivitet vid höga och låga belastningar.

Med det sagt så bör 750W räcka för ett 3090 Ti, men jag hade nog kanske valt ett 850W ändå bara för att vara på den säkra sidan. Kraftigare nätagg än så känns onödigt om du inte tänker hålla på med en massa överklockning.

Av perost

Ett möjligt problem med kraven du har är att du då blir begränsad till 1080p-skärmar, eftersom alla skärmar (alla som listas på prisjakt i alla fall) som klarar 144Hz+ i spannet 23,8"-26" kör den upplösningen. Så det blir en påtaglig nedgradering att gå från en premium-skärm som PG279Q till någon sån skärm.

Men att hitta skärmar som klarar 144Hz via både DP och HDMI är inte så svårt nu för tiden. Problemet med PG279Q är att den har G-Sync, och HDMI-porten på i alla fall de äldre G-Sync-modulerna är strypt. Om man undviker skärmar med G-Sync-modul så är det mer regel än undantag att moderna 144Hz+-skärmar klarar minst 144Hz via HDMI.

Av perost
Skrivet av Roger W:

Men en SSD har också det motsatta problemet: om man aldrig läser eller skriver en cell så slits den också på lång sikt.
Därför är den inte klockren för långtidslagring.

Att cellerna skulle slitas om de inte används har jag aldrig hört talas om, men däremot så tappar de laddning med tiden vilket gör att data kan gå förlorad (det ökända problemet med Samsung 840 EVO).

Men det problemet är löst genom att bara låta SSDer skriva om celler som inte skrivits på lång tid. Däremot är det ingen bra idé att lagra SSDer strömlösa längre perioder, eftersom de då inte kan utföra detta underhåll. Men så länge de har ström är det egentligen inget problem, och avsaknaden av klagomål här på forumet är väl ett bra bevis på det.

Av perost
Skrivet av medbor:

TDP är inte strömförbrukning:
https://www.guru3d.com/index.php?ct=articles&action=file&id=75723

Nu säger jag inte att den alltid ligger så högt, men de har inte ’klämt in något’ på 125W, de låter processorn dra så mycket den kan till kylaren inte pallar eller tiden hållit på för lång stund. Om ni räknar med att 13900K ska dra lika mycket så är det såklart fortfarande långt över 300W i många fall, den nya kanske ännu något högre pga högre frekvenser och fler kärnor…

Tror nog den nya kan komma upp i 400W i vissa laster

Det där är strömförbrukningen för hela datorn, inte bara processorn. 12900K har en PL2-gräns på 241W medan 13900K ryktas ligga på 254W, så 13900K kommer kunna dra några watt mer men inte särskilt mycket mer.