Inlägg

Inlägg som lastochka har skrivit i forumet
Av lastochka
Skrivet av anon36896:

lastochka: tack för dina synpunkter!

Jag är rejält sugen på denna dator!
Det är inte ens säkert att datorn kan hantera mer än 4 + 4 GB RAM och jag vet att 8 GB räcker långt, men för att vara en såpass dyr dator vill jag gärna ha lite framtidssäkerhet ...

JBL är ett klassiskt amerikanskt högtalarmärke som har gjort många bra saker över åren, även det kanske inte är något som ljudpuristerna köper ...

Ett par frågor till:
* Satt hårddisken under en löstagbar lucka eller var du tvungen att skruva loss hela bakstycket?
* Hur är batteritiden?

Inga problem mate

Ang. JBL: ja där ser man -- live and learn!

Ang. hårddisk: man måste ta loss bakstycke för att komma åt hårddisken. Alltså fram med skruvmejsel. Jag följde instruktioner från video i följande tråd på notebookreview: http://forum.notebookreview.com/samsung/660337-new-samsung-se...

Det tog ca 10 minuter och gick ganska smärtfritt till. Bakstycke är gjord av ngn slags plast som är hård men elastisk (vetefan hur man kan beskriva det på ett bra sätt men det känns som ett riktigt bra kvalitetsmaterial). Ska också tillägga att hela konstruktionen är aluminium utom just bakstycket. Riktigt bra byggkvalite enl. mig, dock ingen unibody.

Batteritiden har jag inte testat än eftersom datorn används mest på hemmaplan och är nästan alltid ansluten till AC. Om jag minns rätt så ska den klara av runt 6 timmar på batteri och för en 17" med alla dessa hästkrafter allt över 3 timmar är väldigt bra. OBS att batteri ska gå att byta på egen hand ut om man tar bort bakstycket.

En annan intressant kuriosa: datorn har 8GB inbyggd SSD. Denna är av typen Kingston så kallad iSSD: http://www.sandisk.com/business-solutions/ssd/sandisk-issd

Den disken används i vanliga fall som cache med hjälp av drivrutin i Windows, men utan drivrutin kan monteras och användas som vilken disk som helst. Den spelar nog inte i samma liga som Samsungs SSD vad gäller prestanda men är klart snabb nog för att användas som e.g. slaskdisk (vilket jag gör).

Datorn har även Nvidia Optimus (går ej att stänga av i BIOS) GT 650M med 2GB GDDR5. Ivy Bridges grafikdel är hyfsad snabb men i vissa applikationer kan det bli en pain då Nvidias grafik inte kickar in automatiskt och det inte går att tala om att den ska användas framför Intels grafik (valet av GPU är grå-inaktiverad). Detta gäller bl.a. Windows Media Player och framför allt MPC-HC där man vill ha Nvidias del för bättre videokvalite. Jag har dock lyckats att lösa detta med Nvidia Inspector som tillåter ändringar i Nvidias applikationsdatabas (kan skriva mer om det om ngn är intresserad).

Summa sumarum är jag väldigt nöjd med denna laptop. Kör Win7 Pro med manuellt återställda drivrutiner (ergo ingen bloatware) och tycker att Samsung lyckats utomordentligt med denna maskin. Otroligt mycket valuta för pengarna!

Av lastochka
Skrivet av anon36896:

Är själv lite sugen på att ha någon av Samsungs tunna och lätta modeller NP700Z5C-S02 eller NP700Z7C-S01 som jobbdator, men funderar på några saker. Jag hoppas att någon här har någon av dessa modeller och kan svara på mina frågor:
* Samsung brukar väl ha bra (och ljusstarka) skärmar i sina dyrare modeller? (Något annat vore nästan dumt eftersom de väl själva tillverkar skärmar?) Jag vill dessutom hellre ha upplösningen 1 600 × 900 i en femtontummare eftersom jag är gammal nog att snart behöva läsglasögon ...
* Finns det plats för en extra hårddisk i sjuttontummaren, eller en mSATA-disk i någon av modellerna? Annars får det bli en 240 GB SSD i stället för den medföljande disken. (Jag har en rejäl NAS hemma och kan ändå enkelt komma åt vad jag behöver.)
* Har tangentbordet belysning? Jag har sett lite olika uppgifter om detta.
* Vet någon hur mycket RAM man maximalt kan använda? Dessa modeller verkar ha 4 GB lödda på kortet och bara en minnesplats. Det vore inte fel att kunna använda ett 8 GB-minne och få 12 GB totalt – det känns lite mer framtidssäkert än max 8 GB ...

Jag har haft NP700Z7C i 2 veckor. Det är 17" varianten av Samsungs Chronos serie. Var ute och tittade på bl.a. på MacBook pro och måste säga att Samsung slår Apple på det mesta med denna maskin (subjektiv åsikt förstås men jag vill ha det absolut bästa, så...)

Skärmen är 1920x1080 17" matt, mycket ljusstark och har otroligt bra färgåtergivning. Betraktningsvinklarna är mycket bra, bättre än på MacBook 17", dock ej IPS. Att se på film är rent nöje på denna bärbara.

Det finns inte plats för extra hårddisk. Jag bytte ut Samsung 1TB HDD mot Samsung 830 256GB SSD. Otrolig skillnad blev det och datorn är knäpptyst utan belastning. Det går att köpa en monteringssats och med dess hjälp ersätta DVD/BluRay med en extra disk (har jag läst på notebookreview forums).

Tangentbordet har bakgrundsbelysning. Funkar precis som det ska. Ljusstyrkan justeras automatiskt och går att ändra manuellt i flera steg med FN knappkombo.

Datorn levereras med 8GB DDR3 1600MHz minne. En 4GB krets är fastlödd på moderkortet (sic!) och den enda platsen sitter en löstagbar 4GB sticka. Den går att byta ut mot annan, men vad jag förstår finns det bara 8GB max på marknaden idag och således är man begränsad till 4 + 8GB, d.v.s. max 12 GB. Tycker dock att 8GB räcker gott o väl för det mesta

En annan detalj är ljudet. Den är helt oslagbar. Det märke Samsung använder är "JBL" och jag vetefan vad det är för ngt (har hört talas om Dr.Dre o sånt). Men hursomhelst så är ljudet på denna maskin är både djup, klar, har fantastisk bas och till o med käringen tyckte att det lät så bra att hon vill ha en sådan laptop själv

Ang. priset: jag fick min för 14,5K :- plus 2,5K för SSD. En 17" MacBook pro i baskonfiguration ligger på "17 tum. Från 22 995 kronor." Samsung har senaste Ivy Bridge, 8GB 1600MHz, bättre skärm, mycket bättre ljud och numeriska tangenter. En fingervisning bara där!

Av lastochka
Av lastochka

Tack för alla svar.

Någon vet om denna kommande Samsung 17" har IPS:

http://www.engadget.com/2012/04/25/samsung-17-inch-series-7-c...

Av lastochka

Bärbar med IPS skärm

Letar efter en 17-tums (desktop replacement) bärbar med IPS skärm. Datorn ska användas till bildbehandling och därför är färgåtergivningen och betraktningsvinklarna extra viktigt för mig. Har varit på Siba, Elgiganten o dyl. och har bara sett urusla skärmar på dom flesta bärbara i 17" klassen.

Kanske ngn här kan tipsa om en modern bärbar med bra skärm?

Av lastochka

HTC Flyer som är prissänkt till under 2000:- är nog den mest prisvärda plattan just nu:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=866265

Med den kan man klara sig fint tills eftersommaren då Win8 plattor landar...

Av lastochka

Sweet zombie jeezus vilket skämt! Min ZX Spectrum hade finare grafik. Serjöst asså, sitter på 5870 o d e ju fin HW me 900000 mljoner shaders o rops o minne o crap. O ändå känns d som att man kör gamla Voodoo Banshee. ATI e pissdåliga på SW d e bara o erkänna. Deras drivrutiner är under all kritik (.NET CCC come on!).

Crysis hade tokfina ingame filmsekvenser, där snackar vi production values. O den gjordes när, på 1570 talet lr. ATI borde kontrakta ngn som kan göra jobbet om inte dom själva förmår klämma ur sig ngt bättre än skit som detta. FFS gör om gör rätt. Kommer o bli Nvidia all the way för min del. Inte en chans man investerar i mupparna som inte har känslan för kvalite!

Av lastochka

Jag har en tidigare modell av denna, F11M1E, och kan säga att den datorn är riktigt bra. Klarar av det mesta från Photoshop o Visual Studio till multimedia och spelande. Dock måste varna att skärmen har varit en besvikelse, framför allt betraktingsviklar som är inget vidare. Riktigt synd med tanke på att maskinen har BluRay spelare och marknadsförts som en multimedia dator. Kan rekommendera att du surfar in på Laptop Forums and Notebook Computer Discussion och kollar runt i deras Sony sektion, finns en hel del diskutioner där om just F11/F12 serien. Excelsior!

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eyeleks123
Ser mkt snyggare ut utan kåpan, nice! Har du testat att köra med kåpan också? Tänkte mest på tempskillnader.

Jepp, körde i början med plastkåpan på. Men har 120mm fläkt som blåser på grafikkortet i 800rpm. Utan plastskyddet fick ner idle temp från ca 40C till 33C. Dock är Load temps fortfarande domsamma, dvs kring 75C vid 100% load. Men som sagt om man manuellt ställer in fläkthastigheten i CCC så går d o sänka temps rejält, på bekostnad av oljud.

Notera oxå att Asus GTS250 DK med "Enthusiastic 4 Heat-Pipe Dark Knight Cooler" på bilder ovan har bara 4 heatpipes i stål. Detta gfx har däremot 5 heatpipes i koppar. Lite skillnad bara där.

Onekligen har XFX försökt o sänka BOM (bill of materials) kostnaden med denna modell, men att dissa den som oduglig e nog rätt korkat. GPU:n klockar bra med medföljande kylare, enda nakdelen är att minnena saknar kylflänsar och på mitt ex vägrar o gå över stock frekvensen.

Av lastochka

Kör den nya modellen o tycker att d funkar helt ok. Idle temp e 33C och Load ligger runt 75C. Se bilder på kortet nedan:

XFX HD5870 vs ASUS GTS250 OC (front)

http://pici.se/560872

http://pici.se/thumbs/t_AjaupKRCH.gif

XFX HD5870 vs ASUS GTS250 OC (back)

http://pici.se/560873

http://pici.se/thumbs/t_eRnnoKJIx.gif

XFX HD5870 (model info)

http://pici.se/560877

http://pici.se/thumbs/t_wVNyZJaCL.gif

XFX HD5870 (front)

http://pici.se/560878

http://pici.se/thumbs/t_eljfNznPL.gif

XFX HD5870 (back)

http://pici.se/560879

http://pici.se/thumbs/t_ErvQeuetf.gif

XFX HD5870 (in a case)

http://pici.se/560881

http://pici.se/thumbs/t_vzmRULMMu.gif

Kortet klockar till 900 (vilket e övre limit i CCC) utan märkbar ökning i Load temps. Dock e d bara o glömma klocka minnen.

Tilläggas skall att fläkten är extremt tyst, vilket, ironiskt nog kanske är lite av en nakdel eftersom den inte verkar komma upp i varv särskild mycket i Load. Om man manuellt ställer in fläkthastigheten kan man sänka temps med ca 20-30 grader, men då låter fanskapet förstås som en *bleep*ing *bleep*.

Enjoy!

Av lastochka

5870 ljudnivå

Hur mycket låter en 5870 i idle vs load med default fläkt. Kan man modda fläkten, typ byta ut mot ngn 3:e parti som typ zalman för o få bättre kylning o inget oljud?

Av lastochka

Aight. Det blev en GTS250 till: http://www.jmedata.se/PartDetail.aspx?q=p:2367127

Exakt kopia av d kortet jag har nu - problemet var o hitta en, för den jag har e TOP modell med factory OC. Tror köpte sista ex för produkten finns inte längre kvar. Pröjsade strax under tusenlapp vilket e helt ok, måste var't prissänkt för o göra slut på lagret hehe

Hoppas d räcker fram till våren lr när fermi nu kommer.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Newklear
Då är det väl bara att köpa ett 5970 och sen byta kylare... knäpptyst och väldigt kraftfullt.

Nejfan ingen ATI crap i min puter - dom må göra fin HW men deras drivrutiner suger apa. Sen att orka o modda grejer sånt har man inte tid med numera, jag hellre pröjsar extra för d om dom gör d på fabriken lol .

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av golflars
ett till gts 250 är ju en billig uppgradering.

Spelar ingen roll vad d kostar. Vill ha ett system som e tyst och kraftfult. 250 e för klent, även i SLI.

Alltså vad jag förstår så e DX11 da shit nu o man ska helst vänta på kort som stödjer d. Men fan sitta o vänta tills april d blir inte kul. Kan inte nvidia skynda på, d var väl 50000 år sen dom släppte ngt nytt.

Av lastochka

Så du menar altså o vänta. När tror ni dom nya grafikkorten kommer o dyka upp då?

Av lastochka

Nytt GFX, nu lr vänta

Tänkte skaffa ett bättre GFX till min i7 920, har i dagsläget en GTS250 som flaskar rejält i crysis. Nu e frågan: ska jag vänta på Nvidia o deras Fermi eller slå till nu o införskaffa ett par sånahär: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=469950

?

Av lastochka

LOL! priceless!

Av lastochka

LED står bara för bakbelysningen, har lite med betraktningsvinkeln att göra.

Samsung får bra betyg, e.g. här:

http://www.notebookcheck.net/Samsung-R720.19712.0.html

Inte helt lätt o hitta reviews av just den modellen man ser på prisjakt, men här är en review av samsung med mycket lik config:

http://translate.google.com/translate?tl=EN&sl=DE&hl=EN&js=y&...

Tror jag väntar på Win7 lanseringen o tar samsung. Den väger bara 2,9 kilo o har det mesta man behöver för ett bra pris.

Av lastochka

Specen för Packard Bell: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=474335

Funderar själv på en släpbar i den kategorin. PB har bättre specar på pappret men Samsung har fått rätt bra recentioner o verkar vara en mycket prisvärd puter. Enda nakdelen verkar vara skärmen som har pissdåliga betraktningsvinklar.

Av lastochka

Dude, skaffa dej en riktig dator istället lol!

Av lastochka

Arbetsstationen i min sig byggdes i slutet av mars. Med Win7 7068 x64 startar den på ca 20 sec, är närmast knäpptyst, ser mäktigt ut (brushed aluminium) och klarar av overkliga mängder av arbetsbelastning. Den totala kostnaden blev 20638:-

http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&k=626389

Med ett (par) fetare grafikkort lär man landa på runt 25K