Inlägg

Inlägg som lastochka har skrivit i forumet
Av lastochka

Världens bästa malware finns nu även för din bärbar

FYI:

Moderna bärbara datorer har en s.k. "Anti-Theft" mjukvara installerad i BIOS (LoJack for notebooks). Företaget som tillverkar och driver det heter Absolute Software:

http://www.absolute.com/
http://www.lojackforlaptops.com/

Råkar man köpa en bärbar med LoJack installerad/aktiverad får man ett program som var 15:e minut ringer "hem" med viss info från datorn. Följande skriver Absolute Software i sin FAQ:

http://www.absolute.com/support/lojack-support.asp

Citat:

Q: I am concerned about privacy issues, what kind of information do you collect from my computer?

A: Once LoJack for Laptops is installed, during regular communication with our monitoring center; our software will collect some information from your computer. The information collected during our 'monitoring' is basically details of the computer, such as size of Memory, hard drive size, type of Processor, type of Operating System, user name and IP and Mac address.

The Make, Model and Serial number is collected during the initial installation.

There is no active monitoring of your computer until you report a theft. After a theft is reported we set alerts on our end to notify us when your computer has made contact with our monitoring center.

Lista på infekterade datorer finns här:

http://www.absolute.com/products-bios-enabled-computers.asp

LoJack verkar finnas för XP, Vista och MacOS (32/64 för samtliga). Under XP heter service:n rpcnetp och implementeras av:

rpcnet.dll
rpcnet.exe
rpcnetp.dll
rpcnetp.exe

Det är extremt svårt att stänga av eller ta bort dessa eftersom datorns firmware återställer filerna/registry om det upptäcker att ngt är galet med dessa vid omstart.

Ett sätt som verkar fungera väl är att ställa in systemrättigheter för .exe filerna så att man nekar Read & Execute till SYSTEM:et. Detta gör att service:n misslyckas att starta (eftersom systemet inte har rätt att läsa/köra filerna) och därmed aldrig kan ringa "hem". Ett annat sätt är att kontakta Absolute Softwares kundsupport med datorns S/N och be de att stänga av programmet.

- - -

Nu undrar ni förstås varför är detta viktigt och relevant?

Därför att, oavsett om detta görs i goda syften (förebyggandet av stöld), ska det finnas tydlig information om att produkten man köper innehåller funktionalitet som förmedlar känslig data utan användarens samtycke till ett amerikanskt företag och att programvaran är extremt svår att ta bort manuellt. Inte heller ska man behöva aktivt uppsöka företaget för att avaktivera programmet, användaren ska få möjligheten att välja om LoJack ska vara på eller inte, exempli gratia vid datorns första start / installation av OS:et.

Av lastochka

Vilken multifunktionsskrivare?

Behöver en skrivare som även kan kopiera och skanna. Kan ngn föreslå en bra och modern modell för under ca 3-4K?

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nickhe
Köp aldrig F-S gotlands universitet köpte 30st 22 av dem pajades första veckan

Gotland har ett universitet?!

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av POMAH
Som tidigare nämnt, Lenovo X200/200s kan var något för alla er som söker en portabel välbyggd dator som håller laddning i över 6 timmar. Sen så finns också Elitebook, 12 tums varianten kan utrustas med extra batteri och vilket skulle ge över 20 timmar batteritid och byggkvaliteten ska vara extremt bra.

Lenovos datorer är helt klart intressanta men desvärre verkar de inte ha landat på den inhemska marknaden än. Kunde bara hitta en som är i lager på ngn respektabel webbutik:

http://www.dustinhome.se/pd_5010185333.aspx

och den angivna batteritiden är bara "upp till 3 h".

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av adzer
lastochka: tangentbordet på macbook och macbook pro är väl identiska?

Gizmodo review (i en av länkarna ovan) skriver:

"But while the keyboards look indistinguishable from one another, they feel different. The MacBook's is softer and similar to the former MacBook. The Pro's is clickier and similar to the former Pro's. See a pattern? Not visible with the naked eye, you can feel the lineage of these systems, evidence that Apple has not forgotten its history or the taste of its various demographics."

Enligt rapporter utgår MacBooks (unibody) tangentbord från MacBook Air's, d.v.s. implementationen är nästan identisk. Jag har tittat på både MBA och Sony Vaio och tycker att Sony lyckats mycket bättre på den fronten. På MBA sitter tangenterna på tok för tätt och känslan är "gummi-plastig." På Sony är avståndet mellan tangenterna perfekt enl. min smak och känslan är underbar. Men, som man säger, för smak och färg finns kompisar ej...

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flipp
Något jag ser som en stor fördel med E4300 är att den väger ett halt kilo mindre. Men Macbookens design och byggkvalitet verkar ju nästan outstanding. Verkar dock inte finnas några recensioner av E4300 så det är svårt att uppskatta hur bra batteritid den har, hur bra byggkvaliteten känns osv.

Sitter och väljer också mellan Apple MacBook (2.4 unibody), Dell E4300 och Sony Vaio SR. Presis som du tycker att OS har ingen betydelse utan mina egna kriterier är:

+ protabilitet (max 2Kg)
+ batteritid (8+ timmar)
+ skärmen (bildkvaliten)
+ hållbarhet (byggkvaliten)

MacBook har Ok portabilitet (2Kg), över genomsnittlig batteritid dock inte upp till mina krav, extremt dålig skärm (http://gizmodo.com/5063492/macbook-and-macbook-pro-dual-revie... skrolla ner för urusla betrakningsvinklar), och vad som ser ut att vara exceptionellt bra byggkvalite. Tangentbordet är också en svag punkt (till skillnad från MBP). Totalt sett ser inte MacBook att vara en prisvärd dator, utifrån dess HW specar och med tanke på eventuellt tillkommande kostnader som adaptrar, AppleCare, etc. Nvidia chipset är en joker i spelet, det kan ge MB en lyft eller resultera i katastrof beroende på om Nvidia lärt sig läxan:

http://www.electronista.com/articles/08/10/14/nvidia.fails.ap...

Dell E4300 verkar inte ha fått några recentioner än. Det är oklart exakt hur mycket den väger i en viss specifik konfiguration som passar just en, men vad jag förstår så är den genomsnittliga vikten är runt 1.5Kg vilket ger toppbetyg. Batteritider, skärmen och byggkvaliteerna är okända, om ngn fylla i dessa luckor blir jag jätteglad.

Sony Vaio är också en intressant modell, en review sammanfattar det så här:

"A stunning 1.9kg laptop that offers six hours of battery life, but it's the whole bundle - superb design, extra software and a two-year warranty - that lifts it above the rest"

http://www.pcpro.co.uk/reviews/213993/sony-vaio-vgnsr19xn.htm...

Dessvärre har jag bara hittad en enda modell av SR i Sverige och den har dedikerat grafikkort vilket minskar batteritiden från 6-8 timmar till ca 2.5.

Ett annat intressant märke är Samsung som kommer ut med en rad bärbara datorer i USA och förhoppningsvis även i Europa/Skandinavien:

http://blog.laptopmag.com/were-coming-to-america-samsung-fina...

http://www.samsung.com/global/experience/ifa2008/ifapress/htm...

En intressant artikel som jämför några av ovan modeller finns här:
http://www.electronista.com/articles/08/10/16/macbook.compari...

Sammanfattningsvis skulle jag säga att jag lutar åt Dell eftersom den högst troligt kommer att uppfylla merparten av mina krav. En stor fördel med Dell är att de är högst konfigurerbara vilket gör att man kan verkligen skräddarsy en dator som passar just en. Deras rabbatter är också ett plus. Samtidigt byggkvaliten är en öppen fråga och den kan knappas vara i samma klass som Apples unibody.

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonasy
Den som håller på att jämföra speccs och priser mot andra datorer har inte fattat ett smack. Apple säljer en premiumdator till premiumpris. Vad är det för konstigt med det?

Nonsense! Nån som såg S.J. presentation igår? En stor del av den ägnades just åt att etablera det simpla faktumet att Apple är minnsan för alla, inte minst för studenter. Nu var't det ett tag sedan jag pluggade men på den tiden hade vi, efter att ha pröjsat hyran råd kvar till nudelsoppa och ett sexpack av det finaste billigaste SB hade att erbjuda.

Äpple beter sig arrogant och snobbigt. Onekligen är deras design mycket imponerande av teknologiska och aestetiska skäl. Men för fucks sake, de måste ju inse att det krävs substans vid sidan av elegansen.

Hoppas att konkurrenterna biter Apple i ärslet så det svider:

http://www.samsung.com/global/experience/ifa2008/ifapress/htm...

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Feeku
Att mb är dyr är väl att överdriva, vad är OS X värt egentligen, låt oss säga 2600kr (Vista ultimates pris). 12000 - 2600 = 9400kr, det är knappast mycket för en laptop. Jämför man med dell XPSTM M1330 så är det knappast stor skillnad i pris och prestanda.

Vad OS eller ngt annat är värt är upp till mig, kunden, att avgöra. Och jag har gjort mitt val, lika så många andra. Just OS och mjukvara är ett dåligt argument såm är svår att sätta pris på eftersom mycket av den varan finns tillgängligt kostnadsfritt, både innan- och utanför laggränserna.

Citat:

Okej lastoshka, bara för man kan så bör man inte. Som om jag skulle vifta händerna framför någons ansikte och säga "LUFTEN ÄR FRI, LUFTEN ÄR FRI."

Vänta tills Apple börjar sälja "designad luft." LOL

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Feeku
Om ni inte tycker att det är värt att köpa en mac, köp en dell då. Men lämna oss som gillar mac ifred. Och lägg ner med ert BUHU:ande, så himla tröttsamt. Ingen tvingar er att gilla en mac

Yo fluffy! I ett öppet forum och tack vare the right of free speech kan var och en av oss uttrycka sina subjektiva funderingar över saker und ting. Gillar man inte det, well piss off!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ChristofferC
Adaptern kostar förmodligen max 5 kr att tillverka. Denna typ av vendor lock in genomsyrar alla Apples produkter.

Wörd!

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av millepromille
Du måste väl ändå medge att Dual link är något extremt som väldigt få behöver? Det är ju inte så att vanliga mac användare sitter med 30" skärmar för över 10 000kr. (var ett tag sen jag kollade priset) Nej den stora massan nöjjer sej med single link, därför var det ganska rimligt att han tog priset på den.

Sant. Jag utgick från mina egna behov.

Det jag inte fattar är att Mac användarna inte revolterar och säger upponer "You know what Apple - go fuck yourself and see how you like it!" Att folk försöker efterkonstruera rationella förklaringar till Apples snedvridna "business practices" och börjar sjunga "happy happy joy joy" whenever S.J. farts in public - det är helt sjukt.

Detta är en bizzar värld vi lever i...

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Det är ju mer du som är korkad och tar upp saker som egentligen inte är problem... Du säger att DVI adaptern kostar 1000 kr, vi som lärt oss läsa i skolan ser att den kostar 250 kr.

http://store.apple.com/se/configure/MB466S/A?mco=MTkzOTQ4MA

Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapter

Use the Mini DisplayPort to Dual-Link DVI to connect to a 30-inch display, such as a 30-inch Apple Cinema Display HD, and enjoy the ultimate widescreen canvas with a resolution of 2560 by 1600 pixels.

Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapter

* Ninguno/a
* Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapter [+ 945,00 kr]

Dell Latitude E4300 backlight keyboard
http://configure.euro.dell.com/dellstore/config.aspx?b=&c=se&...

Tangentbord
Swedish/Finnish - Internal Qwerty Standard Keyboard [Inkluderas i priset]
Swedish/Finnish - Internal Qwerty Backlight Keyboard [lägg till 428,00 kr eller 14:-/månad-1]

(OBS: ^^^ exkl. moms)

Lär dig att hosta upp lite fakta innan du börjar argumentera, dumbfuck.

Av lastochka

Haha det är alltid underhållande att läsa macfanitikers försvar som sträcker sig bortom all rim och vett.

Apple sodomizing a customer in the arse.
Apple: "would you like some more?"
Customer: "yes please!"

LOL!

Av lastochka

Ang. Nvidia - det stämmer att deras nya chipset kan vara felfri och ha signifikant överlägsen prestanda men ganska osannolikt med tanke på deras track record, no?

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/10/13/apple-...

Deras chipsets har plågats av design defekter ganska länge (framförallt periferin/IO som usb, sata) och flera tillverkare som dell, hp och apple har medgett att en del av grafikdelarna varit defekta. Vill du äga en bärbar för ett premium pris som riskerar att dö närsomhelst?

Aluminium och glas skiter jag flitigt i, det är nice men fortfarande upp till bevis hur hållbart det är i längden i jämförelse med traditionella tekniker.Dessutom vad jag förstår så fungerar hela ramen som en heatsink - vilket bl.a. är varför jag avstått från att skaffa MacBook Ari i första hand - bara läsa alla rapporter och klagomål om core shutdowns och överhettning och sönderbrända knän LOL.

MacOS är inget som jag crave:ar efter. Der är ett jävla OS och jag använder Win/Unix regelbundet till det jag behöver. Om MacOS är lika "välkonstruerad" och "välfungerande" bloatware-piss-of-shit som iTunes på Windows ja då tycker jag synd om alla macfanatiker.

Nej fan, jag var inne på en MacBook direkt men det som blev köpdödaren ör det upplysta tangentbordet. Istället för att göra det som ett alternativ på alla modeller, finns det nu bara på den dyrare modellen. Att begära 3000:- för ljuset bakom tangentbordet är absurd tycker jag. Ett jävla rip-off. Vi alla är med om att Apples grejer alltid är överprisade men den här gången tycker jag att de verkligen gått över gränsen. Och det ironiska är att jag har råd att köpa en sådan varje månad.

Av lastochka

Vilket jävla skämt

Helt värdelöst! Apple vill ha 12K för en medelmåttigt specad bärbar. Inte ens remote ingår. 1000:- för DisplayPort -> DVI adapter (det är en ju j-ä sladd för gudsskull). Ingen BluRay. Ett upplyst tangentbord för 3000:-?! Nvidia grafikkort som är marginellt bättre än X4500 och är trasigt från början. Ingen matt skärm?

Jag kan betala för märket för all del men detta är ju rena rip off. Tänkte gå över till Apple och väntade på eventet men detta är ju ett skämt - datorn kommer att vara out-of-date innan årsskiftet. Nä fan, vill ha ngt som håller...

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Derox
Du vet att Windows inte har den grundläggande funktionen va?

Judå - format c: brukar funka hur bra som helst!

Av lastochka

Vänta nu - säger ni att MacOS inte har grundläggande funktionaliteten för att *ta bort* istallerade program och man måste köpa 3:e parti produkt för att få den?! That's fuck'd up!

Av lastochka

Det blev inga nya iMacs den 9:e . Nån som vet när de kommer? Goda nyheten är att ATI har lanserat 4650/4670, hoppas det är bättre än 8800M och äpple stoppar de i nya iMackarna...

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av b0bzor!
Det har inte ryktats över huvud taget om att iMac skall uppdateras/ändras vad jag kan minnas.. och kollar ivrigt efter nya rykten varje dag då jag väntar på MBP.

Det var inte jättelängesen iMac:en uppdaterades, 2 månader sen. http://buyersguide.macrumors.com/#iMac

Mac mini, Macbook och Macbook Pro däremot finns det rykten om, framförallt Macbook:arna. Även Cinema Displays fick ett svagt rykte igår(?) om jag inte minns fel.

iMacs blev uppdaterade för drygt 4 månader sedan. Det är fullt möjligt att de uppdateras på nytt med en riktig montevina och snabbare processorer. Se t.ex.:

http://www.macrumors.com/

"Separately, Apple is also planning to refresh its line of 20- and 24-inch iMac seasons ahead of the holidays. People familiar with these plans have described the refresh to consist of 'speed bumps' rather than major internal or external changes. Based on the roadmap presented to AppleInsider, these systems would debut later this fall following the release of the new MacBooks, making their way to market with little fanfare."

Önskar att de även uppgraderade GFX till nyaste ATI men det är nog ganska osannolikt eftersom ATI inte släppt mobila versioner av 4xxx kort än...

Av lastochka

Köpa en iMac

Funderar på att köpa en 24 tum iMac men är osäker på om det är bra läge att göra det just nu. Det ryktas om att Apple kommer att uppdatera sina produkter i september.

Vad tycker ni, ska man köpa nu eller vänta?

Om jag förstått rätt kan har man 2 veckor på sig för att lämna tillbaks imac:en. Om jag köper nu och det kommer en uppdaterad version som jag vill ha - har äpple ngt sätt att byta ut sin "gamla" imac mot att man kanske betalar mellanskillnaden. Eller måste man sälja och köpa nytt. Vad går en begangnad "ny" imac för?

Tack.

Av lastochka
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KarlssoN 4.5
Bäst och bäst vet jag inte om det är fast jag tycker det är väldigt prisvärt.
Lian Li PC-A05B
En recension

Klockrent snyggt! Synd att bara silver finns i lager, vill hellre ha svart. Men jag undrar om den har bra kylningsförmåga? Det verkar som att de hittat på en non-standard konstruktion där med luftintaget.

Kollade också på Lian Li PC-A06B http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=214457 men den verkar ha en j-a led i fronten. Men jag gillar att det är hål där på framsidan för antagligen får man bättre luftcirkulation.

Och sen vilken PSU ska man ha för att driva ett sjusst GFX i dagsläget (som passar till den lådan)?

Tnx!