Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet
Skrivet av Rouge of Darkness:

Bara att vänta då.

Du får nog räkna med ett par tre år minst innan den resan är färdig om du äns får någon ersättning.

Och troligen har du tröttnat slängt ut sängen och köpt en annan inna det är över.

Varför skulle det ta ett par tre år menar du? Jag har gjort ett par anmälningar till ARN under de senaste åren och de har varit avslutade på någon månad. I det ena fallet så la sig företaget direkt när ARN skrev till dem och bad om deras input. I det andra fallet kom företaget först med ett motbud. När vi tackade nej till detta la de sig också. ARN har skärpt till sig och tar nu hand om ärenden relativt omgående. Den mesta tiden gick snarare till respit för företaget att svara.

Det är min bild att när frågan kommer till ARN så går den till någon som faktiskt vet hur saker funkar till skillnad från om man går in i en butik och reklamerar.

I detta fallet så förstår jag inte varför Jysk inte informerar om detta när man vill köpa säng. Inte för att undvika problemet längre fram, utan för att det kan vara en anledning att köpa en dyrare säng. När jag köpte säng senast, på IKEA, så var det en av skillnaderna mellan en billigare och dyrare säng, hur väl kanten faktiskt höll upp. Det var också lätt att märka skillnad på olika sängar när man fått denna informationen. Man kunde märka det direkt när man satte sig på sängkanten.

Av giplet
Skrivet av norrby89:

Ja asså du har täcknat ett abonnemang utan bindningstid och dom höjer sedan priset? Är väll inget konstigt alls med detta då det är branchstandard och har vart i många år.

Ända sättet att säkra ett pris på ett abonnemang en längre tid är med bindningstid.

Korrekt. Men som jag skriver så har jag inte insett detta själv. Jag har egentligen inga val, finns bara Tele2 i denna lägenheten. Jag gick in på Tele2's hemsida och tecknade ett abonnemang. De erbjöd 12mån till ett visst pris. Fanns inget val att binda sig eller inte. Jag trodde att jag band mig till dem i ett år. Som sagt så spelar det ingen roll om jag binder eller ej eftersom det inte finns några vettiga alternativ.

Sedan kan man ju undra vad de faktiskt anser att de sålt. Det såg ut som att de lovade ett specifikt pris i ett år, men det gjorde de inte. Så de lovade ett specifikt pris så länge de tyckte de kunde hålla det. Jag tycker att det är falsk marknadsföring.

Av giplet

Prishöjning på Tele2 trots överenskommet pris

Hej,

Igår loggade jag som en händelse in på mitt konto på Tele2 och ser då att jag kommer få ett 50kr dyrare pris på mitt bredband från och med 1 mars, trots att mitt nuvarande pris är ett erbjudande med ett bestämt pris på 399kr per månad fram till sista Juni. Är det fler som åkt på samma och blivit förvånade? Det har ännu inte skickats ut någon kommunikation om detta eftersom det behövs göras 1 mån innan ändringen, men nytt pris syns om man loggar in och öppnar mer detaljer för sitt bredbandsabonnemang.

Jag har nu varit i kontakt med Tele2's kundtjänst samt lusläst villkor. Mycket förvirrat.
- Först påstår Tele2 att mitt pris är en rabatt på ordinarie pris. När ordinarie pris ändras så ändras mitt pris, men rabatten är den samma. Så står det dock inte i min orderbekräftelse. Där står det 399kr per månad under 12 mån, därefter 649kr per månad. Så det argumentet funkar inte.
- Då påstår Tele2 istället att man har rätt att ändra priset eftersom det inte är bundet, enligt deras villkor A7.1. Jag förstår här att jag inte riktigt förstått vad de sålt till mig. När jag tecknade abonnemanget så nappade jag på ett erbjudande med ett pris i 12 mån. Men det går fortfarande att säga upp abonnemanget med 1 mån uppsägningstid. Snyggt gjort av Tele2. Enligt deras villkor är de då inte bundna att uppfylla överenskommelsen. Den diskussionen är inte avslutad då kundtjänsts kunskap brast. Jag undrar hur man kan komma överens om specifikt att ett pris ska gälla i 12 mån, men sedan behöver de inte stå för det. Vad är det vi kommit överens om?
- Ok, om de då har rätt att ändra priset så står det i samma punkt, A7.1 att ändringen ska vara indexjusterad baserad på inflationen från Nov - Nov. Tele2 har höjt mitt pris med 12,5%. Ändringen av konsumentprisindex från Nov 2022 - November 2023 var 5,78% (387,93 -> 410,35). Detta kunde inte kundtjänst svara på. Alla avtal bör följa denna skrivelse, så Tele2 kan enligt sina villkor inte göra några andra prisjusteringar än indexreglering för sina befintliga kunder. Eller hur?

Kontentan var att korrekt avdelning ska höra av sig till mig. Låt oss se om det faktiskt sker.

Är det fler som råkar ut för detta?

Av giplet
Skrivet av daspunner:

Tja!

På sistone så har vårat mobila bredband (Tele2) varit uruselt vid vissa tider. Fattar att det vid högtrafik kan sjunka när det är överbelastat nät men vi pratar om pingtider på 800 hastigheter ned på 0.5-1.5.

Vad säger ni om det?

/D

Jag grävde en stund på Tele2's hemsida, och de enda utfästelse jag kan hitta är att "Ett mobilt bredband som går via mobilnätet har tillräckligt bra kapacitet för allt från surf och onlinespel till streamad film i HD-kvalitet."
https://www.tele2.se/mobilt-bredband

Och med de hastigheter du nämner så tror jag att det är tveksamt att man kan streama i HD-kvalitet.

Av giplet

Väldig sällan det finns garanterade hastigheter på mobilt bredband.

Av giplet
Skrivet av sluutaas:

Allt ser bra ut men märkte att m.2_1 satt för tajst och kunde knappt använda snabbfästet. Var tvungen för att skruva bort skruven för att få bort ssd:n men på den nedre porten gick det och sätta i och ta bort hur lätt som helst så har nog med porten och göra. Jag är lete för lat för att ta isär allt igen så jag kör på gen 4 porten. Får iaf cs 7000 Mbit/s läs/skriv hastighet så förlora inte så mycket på det. tack för all hjälp och support iaf:) måste man stänga tråden eller ändra den till löst? isf hur gör man det?

Om det är som du beskriver så har du antingen gjort fel, eller så är det ett fel på moderkort. Det är beyond me hur man kan välja att acceptera ett fel på ett nytt moderkort för 5000kr som hindrar dig från att använda alla M2-portar. Mycket enklare att fixa detta nu än i framtiden när du verkligen vill använda den.

Av giplet
Skrivet av sluutaas:

Tror det är något fel med gen 5 porten för när jag sätter den i en gen 4 slot så hittar det den men får inte ut full läs/skriv hastighet.

Ja, då verkar ju SSD'n vara frisk, även om den fortfarande skulle kunna ha problem med hög hastighet. Då är det antingen moderkort eller CPU som är problemet. Jag rekommenderar dig att ta dig till botten med detta nu, så att du inte hittar värre problem längre fram.

Är alla delar köpta nu (cpu, moderkort och ssd)? Från samma ställe?
Har du kollat så att du inte har problem med böjda pins på moderkortet som det tipsats om tidigare?
Ytterligare en sak att prova är om det fortfarande är problem om du flyttar grafikkortet till den andra slotten. Den andra slotten delar nämligen inte bandbredd med SSD'n så som de gör nu. Du kan även prova om du har problem med den inbyggda grafiken, dvs utan grafikkort.

Om dessa tre är köpta på samma ställe och du inte har böjda pins skulle jag skicka in de tre till säljaren så får de felsöka.

Av giplet

Har du fler SSD's eller hårddiskar i datorn?

Av giplet
Skrivet av fring:

tack för svaren, beställde denna då den var nedsatt här
https://www.inet.se/produkt/2216336/aoc-34-cu34g2x-va-wqhd-15...

Inte direkt en skärm för foto och videoredigering dock.

Av giplet
Skrivet av Mordekai:

Vissa verkar vilja leva i 1970-talets Soviet, förutom att de vill ha tillgång till allt som kapitalismen möjliggjort. Samma som trådarna där vissa tycker att produkt x är för dyr och borde kosta något annat. Det finns massor med saker som borde vara statliga som inte är det och en massa regleringar som saknas på privatägda företag. Lyxkonsumption som gamingskärmar för 10 000:- hör inte dit, den reglering som finns är utmärkt och täcker inte fallet som beskrivs av TS.

Läs lagen innan ni påstår att TS har rätten på sin sida.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svens...

Lagen:
Kapitel 2

Undantag från ångerrätten
11 § Ångerrätten gäller inte för avtal som
2. avser en vara eller tjänst vars pris beror på sådana svängningar på marknaden som näringsidkaren inte kan påverka och som kan inträffa under ångerfristen

15 § Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska konsumenten ersätta näringsidkaren för
1. förhöjda leveranskostnader på grund av konsumentens val av leveransmetod,
2. en varas värdeminskning i den mån den beror på att konsumenten hanterat varan i större omfattning än som varit nödvändigt för att fastställa dess egenskaper eller funktion, under förutsättning att näringsidkaren har gett konsumenten information enligt 2 § första stycket 10 på det sätt som anges i 3 § eller 5 § första stycket,
3. en proportionell andel av det avtalade priset, i den mån priset är skäligt, för en tjänst som delvis utförts innan konsumenten utövade ångerrätten, under förutsättning att konsumenten uttryckligen, och i fråga om avtal utanför affärslokaler i en handling eller i någon annan läsbar och varaktig form, har begärt att tjänsten skulle börja utföras under ångerfristen, och näringsidkaren har gett konsumenten information enligt 2 § första stycket 10 och 12 på det sätt som anges i 3 § eller 5 § första stycket, och
4. en proportionell andel av det avtalade priset, i den mån priset är skäligt, för vatten, gas eller el, när försäljningen inte skett i en begränsad volym eller en fastställd kvantitet, eller fjärrvärme, där leveransen påbörjats innan konsumenten utövade ångerrätten, allt under förutsättning att konsumenten uttryckligen, och i fråga om avtal utanför affärslokaler i en handling eller i någon annan läsbar och varaktig form, har begärt att leverans skulle påbörjas under ångerfristen, och näringsidkaren har gett konsumenten information enligt 2 § första stycket 10 och 12 på det sätt som anges i 3 § eller 5 § första stycket. Lag (2022:655).

Varför fortsätter du trolla? Detta ärende handlar om Inet. Om du ska citera något så bode det vara Inet's försäljningsvillkor. https://www.inet.se/info/9/forsaljningsvillkor Men nej, jag glömmer att ditt mål inte är att faktiskt komma med fakta utan bara att ha "rätt". Det är helt ok för näringsidkare att ge bättre villkor än vad lagen kräver.

För det första så finns det flera utfall i ARN som säger att 11§ i KKL inte gäller elektronik, trots att en del försäljare av datorelektronik har förskt hävda det. Dock en Inet så vill jag vet.

I ovan försäljningsvillkor så står det uttryckligen att returer kan göras fraktfritt om köparen begär det, så 15.1 är inget som är aktuellt. 15.3 och 15.4 är inte applicerbara i detta fall då de gäller tjänster samt speciella varor som inte är skärmar.
Kvar är 15.2. När det kommer till avdrag för värdeminskning så är det upp till Inet att visa på att en värdeminskning skett som är utöver vad som skulle behövas för att kontrollera varans funktion. Inet kan inte klaga på att emballaget öppnats, skärmen plockats upp, monterats i den mån för vad som behövs för att koppla in den till en dator och köra en stund. Det enda jag kan tänka mig som skulle kunna bli ett problem för TS är om hen gjort märken i skärmen, tagit bort skyddsplast såvida den inte varit i vägen för panelen osv. Men detta vet vi inget om.

För säljaren så riskerar detta att bara bli en lång diskussion om vem som har rätt. Ingen vinner på det, och det kan landa var som helst. Även spenderad tid är pengar. Det enklaste borde istället vara att säga typ. "Vi gör ett återköp på din skärm och lägger en beställning på en ny, men istället för att skicka skärmen fram och tillbaka så behåller du den du redan har. Vi ger dig mellanskillnaden i form av ett presentkort." Så klart kan kunden välja att fortfarande ångra köpet och skicka skärmar fram och tillbaka för att få ut kontanter istället, men varför skulle man?

Jag kan också konstatera att flera företag har fattat detta. När jag flyttade köpte jag ett köksbord hos ett välkänt företag med lång öppet köp. När bordet några veckor senare var på rea fick jag efter kontakt tillbaka mellanskillnaden som ett presentkort. Inga frågor, inget tjafs. Win win.

Av giplet
Skrivet av SUMITOMO:

I enskilda fall är det klar mer lönsamt att betala tillbaka mellanskillnaden istället för att ta alla kostnader för en retur.
Men att köra en generell prisgaranti blir mångdubbelt mycket dyrare. Då kommer det att komma mängder med krav på olika summor.
Kalle snålfis har minsann hittat musmattan 15kr billigare hos konkurrenten.
Därför har de flesta slutat med prisgaranti. Ingen är billigast på allt.

Nu är det dock inte en generell prisgaranti som efterfrågats eller som beskrivits av mig. Här finns bara en inblandad säljare.
Men med tanke på att det numera ofta är gratis frakt så är det ju ännu större anledning för säljaren att bara betala tillbaka 15kr om hen dessutom måste stå för frakt fram och tillbaka om kunden skulle gå igenom en retur istället.

Av giplet
Skrivet av Mordekai:

Jag har aldrig påstått att det är synd om handlarna. Det är svårt om man måste anpassa sin affärsmodell efter en massa bortskämda egoister som inte kan acceptera att priser sjunker. Du har köpt varan för x kr. Du har ingen rätt till framtida prissänkningar. Jag är inte ett skit självgod. Jag skriver inget positivt om mig själv, det finns inget. Det handlar om ingådda avtal inget annat. Att inte respektera det är ovärdigt, girigt, egoistiskt och priviligierat. Folk snackar bara om sina rättigheter, ingen nämner någonsin sina skyldigheter. Ha, ha, ha.

Skrivet av Mordekai:

Lagar skall tolkas efter intention och inte ordagrant. Distansköplagen är till för att kunna ångra ett köp om man inser att produkten inte var vad man trodde att den var, inte för att kunna kräva ett framtida sänkt pris. Skall du åberopa det juridiska är det poänglöst om du inte kan någon juridik.

Nu bestämmer ju dock Inet själv i sina villkor att det är 30 dagars öppet köp. Så hela resonemanget faller. Inet måste tycka att det är en bra tjänst till deras kunder att kunderna kan lämna tillbaka varor. Det är Inets skyldighet att följa sina egna villkor.

Jag tycker synd om alla er som har åsikter som @Mordekai. Ni måste göra av med ofantligt mycket mer pengar än vad som behövs. Använd de möjligheter som finns att få ner priser, att få varor reparerade osv. Man sparar pengar som man kan använda till annat skoj.

Av giplet
Skrivet av KAD:

Det finns flera gamla trådar om samma situation vad gäller inet. Vad jag vet har resultatet varit samma varje gång: ingen prismatchning.

När du lägger en order hos inet lägger du ett anbud, mot inets utbud. Det finns inget som säger att inet måste acceptera ditt anbud, så länge de inte nekar dig på grund av någon diskrimineringsgrund. Att du är en jobbig kund som returnerar varor är inte en diskrimineringsgrund, så det är helt OK att inte låta dig köpa någon ny skärm. Av den anledningen kan det vara bra att få en orderbekräftelse på den nya skärmen innan du returnerar den gamla. Å andra sidan kan det ju vara bra att ha koll på de exakta villkoren för returen, ångerrätten enligt distansavtalslagen verkar vara utgången. Det vore ju förtretligt om de nekade returen av den första skärmen, på grund av att du redan köpt en ny likadan skärm - du är ju uppenbarligen nöjd med den. Du kan ju också fundera över vad inet kan tänkas tycka om sin framtida affärsrelation med dig.

Väldigt tråkig inställning. Jag tycker att Inet ska fundera över sina framtida relationer med kunder istället. Som säljare kan man visst tacka nej till att sälja till vissa kunder, men inte hur länge som helst. Det är kunderna som betalar räkningarna.

Du har rätt i sak, att när du gör ett köp från valfri butik så accepterar du de villkor som gäller då. Så har du varit beredd att köpa skärmen för 12990kr så har du tyckt att det var ett ok pris på sagda skärm.
Det du dock glömmer är att Inet också har generösa 30 dagars öppet köp. Enligt Inets egen information till samma villkor som 14 dagars ångerrätt. Dvs du får packa upp och använda produkten tillräckligt som behövs för att förvissa dig om att den motsvarar förväntningarna. Detta är också en del i de villkor som accepterats vid köpet och är bindande på båda håll.

I detta fallet så finns det därför kanske en möjlighet för TS att skicka tillbaka sagda skärm och köpa en likadan till nedsatt pris, helt enligt villkoren som gällde vid köpet. Även om skärmen skulle vara använd en del så skulle jag tro att detta skulle funka, då man normalt inte sliter så på en skärm.
Ur säljarens synvinkel finns det många anledningar att bara betala tillbaka mellanskillnaden. Man slipper hantering, frakt samt risken att det blir en diskussion kring något som saknas eller märke på produkten. I värsta fallet för Inet så surnar kunden och returnerar skärmen samt köper den sedan av en konkurrent. Om det är en tillverkarrea så har ju alla som säljer den sänkt priset. Eftersom det så klart är frivilligt att lösa problemet smidigt kan man ju tom direkt slänga fram en policy med att man ersätter 2/3 av skillnaden, ersätter med ett presentkort, eller annan för Inet bra lösning.

Av giplet
Skrivet av CaroSanabria:

1. Förra året besökte en säljare från Vialarm oss upprepade gånger hemma och erbjöd en larmtjänst för att ersätta vårt dåvarande Verisure-system. Bland löftena som Vialarm gav var: att leverera nästan samma utrustning som Vialarm hade installerat, ett års åtagande och en serviceavgift på 259 SEK/månad. Dessutom försäkrade Vialarm oss om att de skulle hantera uppsägningen med Verisure och täcka uppsägningsavgiften. Vialarm misslyckades dock med att avsluta tjänsten, och Verisure fortsatte att fakturera oss. Slutligen var vi tvungna att själva betala Verisure. Dessutom hamnade Verisures fakturor hos Kronofogden, vilket negativt påverkade vår kreditvärdighet. För närvarande har vi inte heller fått någon ersättning för de 2 448 SEK som betalades till Verisure.
2. Sedan sommaren har vi begärt ett besök av en tekniker eftersom en av de installerade kamerorna inte fungerar. Bilden visas inte i appen och kameran är därmed värdelös. Trots många samtal och e-postmeddelanden har ingen tekniker besökt oss, och kameran är fortfarande ur funktion eftersom Vialarm inte har utsett någon för att åtgärda problemet.
3. Frustrerade över Vialarms tjänst beslutade vi att undersöka möjligheten att avsluta larmet. Till vår förvåning fick vi reda på att "tjänsten" vi köpt för 259 SEK/månad av säljaren faktiskt var "försäljningen" av larmutrustning värderad till 28 100 SEK. Vi är nu skyldiga att betala Wasa Kredit för dessa enheter över 144 månader (12 års skuld). Detta är en oärlig handling av Vialarm, eftersom säljaren sålde och förklarade kontraktet muntligt på ett annat sätt än det verkliga kontraktet på papper.
När det gäller det tredje punkten verkar det vara ännu allvarligare, eftersom vi har upptäckt att vårt fall inte är isolerat. Våra grannar i Staffanstorp lurades också bara för att bli nya kunder och står inför en liknande situation.
Vi är verkligen trötta på detta beteende, och som nämnts i vårt telefonsamtal avser vi att rapportera händelsen överallt där det är möjligt. Det är orättvist att familjer lurats på detta sätt. En familj som bara ville ha ett pålitligt larmsystem finner sig nu bördad med en skuld på 12 år.
Enligt Vialarm kan vi förvänta oss ett samtal (tveksamma eftersom vi har väntat i sex månader). Vi väntar på en lösning av detta fall.

Fungerar inte anläggningen som tänkt så tar du ärendet via ARN.

Av giplet
Skrivet av dlq84:

Jag ser inte var jag sade att det inte går att köpa routrar som konsument som är sämre... Uppenbarligen måste de ju köpa med Gbit om de erbjuder snabbare än 100Mbit access... Spela inte dum.

Jag spelar inte dum. Du skrev: "Operatörens routrar suger alltid, det är standard. De köper det absolut billigaste skräpet de kan hitta." och jag frågar om du har något som backar upp det.

Kollade lite snabbt nu på TP-Links utbud. För att komma upp i en router som är jämförbar med den du får av Telia när du tecknar abonnemang med dem måste du lägga i storleksordningen 750kr. Det är så klart inte det priset som Telia betalar när de köper in kanske 100 000 enheter i stöten och har ett mångårigt samarbete med en specifik leverantör.

För 10 år sedan när jag flyttade till en villa med gruppansluten fiber från Telia och fick min första router av dem så var det verkligen så att den sög, mest i form av dålig WiFi. Som router beträffat funkade den fint. Men jag har heller inte varit intresserad av att nosa på gigabithastighet, så kraven på routingprestada var ju inte så hög. Idag funkar bredbandsleverantörernas routrar bra för 90% av alla användare, som kan bespara sig en kostnad på 750+kr för att få en basic funktion.

Av giplet
Skrivet av dlq84:

Operatörens routrar suger alltid, det är standard. De köper det absolut billigaste skräpet de kan hitta.

Har du några fakta som styrker detta? Det är fullt möjligt att köpa en router för 400-500kr som tex bara har 100Mbit portar. Är det en bättre router än vad du får av tex Telia eller Telenor?

Av giplet
Skrivet av Brandx:

Jag tror att man kan utgå ifrån att alla routrar som man får av en isp är dåliga.
En mycket (!) bättre router kostar bara runt en tusenlapp.

Att denna "sanning" fortfarande biter sig fast. Så klart så är det knappast någon premiumrouter man får av bredbandsleverantören, men de gör i de allra flesta fall jobbet. Det är bara om man har väldigt höga krav på täckning osv. som man ska behöva uppdatera.

Skrivet av Powerjimmy:

Har ändrat kanaler(så jag inte ligger på samma som grannarna), mhz osv i routern med ändå är de kasst wifi.
Efter dem gjorde någon uppdatering på skitet så blev de sämre och min wifi belysning slutade att ansluta till 2.4ghz signalen.
Jag har tom bättre wifi om jag kopplar upp mig på mina grannarnas 2.4ghz wifi..

Exakt vad är det för ändringar du gjort? Posta gärna en skärmdump.
Du har så klart koll på att man inte ska välja kanaler fritt, särskilt på 2,4GHz bandet? Att ändra bandbredden är heller inte att rekommendera om du har grannar, då det även ökar risken för kollisioner i radiotrafiken. Samt kan bryta kompatiblitet med vissa enheter som inte stödjer bredare kanal än default. Jag rekommenderar starkt att du låter routern själv välja dessa inställningar.

Av giplet

Vilka lurar är detta?

Jag har Sony WH1000-XM3 som funkar bra med flera enheter. Jag har dem kopplade både till min mobil och jobbdator, och de funkar där man försöker använda dem, dvs om jag ringer upp någon på Teams med datorn så är det datorn som "har" lurarna. Startar jag Spotify på telefonen så är det Spotify som har lurarna. Den enhet som har lurarna behåller dem tills man är klar med det man håller på med, så det kan vara så att något program på din dator håller lurarna aktiva, och då går det inte att byta. Ganska logiskt, för du vill ju inte att lurarna släpper mitt i ett samtal bara för att det händer något på den andra enheten.

Det enda som kan bli lite konstigt är om både dator och telefon pockar på uppmärksamhet samtidigt. Då är telefonen alltid huvudenhet och har företräde. Detta kan tex hända om jag blir uppringd på Teams om Teams är igång både på telefon och dator. Då kan det ta en stund efter man svarar på datorn innan lurarna hoppar dit. Teams på telefonen har låst lurarna och Teams måste fatta att det slutat ringa och släppa lurarna innan de kan användas med datorn.

Av giplet

Även med FX-8350 och ett GTX 1060 så får man räkna med Låga - Medium inställningar för att nå 60fps i 1080p. Man kan få bättre grafik med ett bättre grafikkort, men tveksamt om man kan få mer fps utan att byta allt. Spelet är just nu för dåligt optimerat både för cpu och grafik.

Av giplet
Skrivet av KAD:

Att flera enheter fungerar över WiFi tyder på att 1) TP-Link-mojängen har routing och NAT i sig, alternativt 2) ligger du precis på gränsen till hur många enheter som kan tilldelas publik IP samtidigt.

Ja, den runda pucken från TP-Link är förmodligen en Deco Mesh-enhet, vilken i så fall har en inbyggd router.

Den runda pucken ska för övrigt ha två nätverksuttag, ett för WAN och ett för LAN. Den blåa switchen kan kopplas in till LAN och sedan vidare från den till olika nätverksuttag i bostaden.