Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet
Skrivet av joakim99:

Vad är det för typ av jobb som du är ute efter?

Jag tror att skolan kan spela roll för vissa typer av tjänster, inte för att man kanske har lärt sig så mycket mer men för att den som rekryterar har gått på samma skola. Om jag skall utvärdera två sökanden som har likvärdiga meriter men den ena har gått på Chalmers eller KTH och den andra har gått på någon mer okänd skola så väljer jag nog den som har gått på chalmers/kth av den enkla anledningen att jag själv har gått på chalmers.

Kaka söker maka med andra ord. Är du faktiskt i en position där du gör detta valet?

Jag jobbar som utvecklingschef, så anställer programmerare och har gjort detta i 10 år. Aldrig någonsin har jag valt kandidat på grund av universitetet som vederbörande gått på, eller valt bort av den anledningen. Det kan så klart vara annorlunda i andra yrken, men jag tvivlar på det.

Det viktigaste med studier är ifall de är relevanta för den sökta tjänsten eller ej. Tyvärr är det inte samma egenskaper som behövs för att klara en utbildning som vad som krävs för att arbeta som utvecklare. Erfarenhet och/eller egna projekt är mycket mer värdefullt vid en anställning. Kan du visa att du kommer klara kraven som jobbet ställer så har du stor chans att få jobbet.

@klockarn47, jag tycker att du ska fokusera på att lära dig det som är intressant för dig och bygga vidare på det. Flummare finns på alla skolor. Dåliga lärare finns på alla skolor. Men när du kommit så långt som till universitetet så skulle jag säga att läraren är mer av en guide än något annat. Du ska egentligen kunna ta dig igenom hela utbildningen utan en lärare, och bara söka hjälp där du behöver det. Det är vad du kommer ställas för i arbetslivet.

Av giplet

Undrar också vad det är för svåra problem med Windows 11? Har inga problem här heller.
Vad har du för problem @Dockman?

Av giplet
Skrivet av Sweckid:

Du kan köpa tv via Boxer dom fungerar på alla operatörer och är inte låst såsom din Telenor tv, du kan även köpa tv från tele2.
En annan lösning är att köpa tv från boxer, tele2 eller Telia och använda deras appar på chromecast eller Apple tv det fungerar med.

På samma sätt kan du dissa problemen du får från Telenor, dvs använda deras app på en chromecast eller Apple tv.

Du tänker omvänt mot hur jag tror att TS menar. Vi har just nu Telia, och de verkar gå samma väg. Tidigare kunde man ta TV på en separat port på mediaomvandlaren. Denna port gick direkt till Telia, oavsett om du använde bredband eller ej. Numera verkar Telia ha bytt till en tjänst som strömmar TV'n via internet. Man kan ta Telias TV-box med sig vart man vill och kolla där.

TS problem är inte att TV'n är låst till Telenor. Problemet är att TV'n kräver en internetuppkoppling för att fungera. Har man sitt internet via mobilnätet så blir det ett problem eftersom TV'n konsumerar data via den uppkopplingen. Det hjälper ju inte att byta till Boxer eftersom den också går via Internet.

@Flynn Jag förstår helt och hållet dilemmat. Under en övergångsperiod bodde jag i en hyresrätt med Tele2 fibercoax, tidigare Comhem. Man kunde bara välja Tele2, och priset blev då också därefter. Nu klarade jag mig med ett 1-års erbjudande till lägre pris, men vet i tusan vad jag skulle gjort sen.

Av giplet
Skrivet av Halldin:

Predikamentet är att det per önskemål inte ska stå någonting trådlöst alls i det skåpet, vilket utesluter "routern" (det är denna: https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlosa-routrar/t....

Det finns säkert någon smart förklaring till det, men för en totalt oinsatt är det obegripligt varför allt inte kan vara helt trådbundet utan att blanda in en trådlös router.

Det låter som att det är någon som inte kan något som bestämmer här. Låt personen i fråga lösa sina egna problem.

Av giplet
Skrivet av Falang:

Med det sagt så tror jag att avsaknaden av finjustering i automatiska maskiner är det största problemet. Min Jura hade en inställning, men den kom inte i närheten utav kvarnen jag använder idag för att få fram rätt smaker.

Jag tror jag har samma maskin som TS, och det går att ställa in en hel del. Har själv finjusterat min espresso efter min smak. Kan ställa in malningsgrad, mängd bönor och mängd vatten. De två senare med app.

Av giplet
Skrivet av JohanShred:

Hej! Driver en enskild firma och tänkte köpa en dator till företaget. Vad väljer man på en budget på max 26k? Har alltid hört att man får en bättre dator om man bygger den själv eller kanske inte är så fortfarande? Och någon som vet om man kan bygga en dator själv eller vad säger skatteverket?

Tänkte mest ha till gaming och redigering

Skrivet av JohanShred:

Tack för svar! Nej ingen gaming i företaget men bygger såklart datorn så nästa ägare av datorn kan använda den för gaming också

Förstår inte varför du tar upp detta med enskild firma och sedan skriver att datorn ska vara till gaming. Hade varit bättre att bara ange budget och att det är en gamingdator du söker.

Om Skatteverket kommer och frågar, vilket jag inte förstår varför de skulle, så kommer du ingenstans med argumentet att nästa ägare ska kunna använda den till gaming. Däremot så har ju många bild och videoredigeringsprogram idag stöd för att använda GPU, så om redigering är något du gör inom ramen för företaget så finns det ju ett usecase.

Till sist så var uppmärksam på vilka garantier som gäller för företag hos just den leverantör du väljer att handla av. Företag omfattas inte av Konsumentköplagen och Distansavtalslagen.

Av giplet

Utifrån vad du skriver om denna loppis som du vill promota så låter det för mig som att du driver en näringsverksamhet vare sig du har ett företag eller ej. Och jag tror att även Skatteverket skulle göra den tolkningen om du har satt upp en stadigvarande loppis på tomten. Så botten har ju rätt.

Av giplet

Blir det skillnad om du sätter ner refresh rate till 120Hz? För jag gissar att du har den på 240Hz?

Av giplet

En workaround är att du registrerar ett host-name som tipsats om tidigare. Sedan kan du lägga in samma adress i hosts-filen i Windows fast med den interna IP-adressen.

Av giplet
Skrivet av Sötpotatis:

Vill gärna ha möjligheten att bara trycka på en knapp och få bordet exakt där jag vill utan att behöva stå vid den/hålla in någon knapp.

Ja, jag förstår hur du uppfattar problemet. Du ska kunna göra detta via Bluetooth. Och som sagt, jag tyckte också när jag köpte att det var najs, men i själva verket så använder jag aldrig funktionen. Man ska ju inte heller leta efter finesser som inte behövs, för då minskar du bara ditt urval.

Skrivet av Sötpotatis:

Hur stor är belastningen på bordet? Mittzon klarar av 80kg gentemot DJP/AZ som klarar av 120kg. Tänker mest om den pallar med allt utan att motorn behöver kämpa. Med "stabilt" menar jag att man ska kunna ha den i ståläge utan att allt skakar till när man t.ex. smattrar på tangentbordet.

Du kan inte dra en parallell mellan vikt och stabilitet. Vikt är upp och ner, men skakandet du pratar om är en rörelse i sidled som många av de billigare borden har. De är helt enkelt för klena i benen för att vara stabila. Jag har aldrig varit med om ett skrivbord som hoppar ner när man belastar det. Det ska nog till en hel del vikt för det.

Av giplet
Skrivet av Sötpotatis:

Gick tillbaka till IKEA, dock till ett större varuhus än senast (IKEA Gallerian). Fick möjlighet att testa på borden på riktigt. Mittzon var extremt instabil, vilket även den anställde som hjälpte mig höll med om. De med mindre bordsskiva var mer stabila jämfört med större alternativa. Idåsen var stabil, men saknar sparfunktion vilket gör att den nog måste falla bort. Även Uppspel var instabil vid ståläge (tyckte även att den var snäppet för låg i ståläge).

Funderar om t.ex. Mittzon blir mer stabil med saker och ting på, jämfört med IKEA:s exempel i varuhuset som knappt har 1kgs belastning? Annars är det DJP och AZ Design som jag får kolla upp igen. Som sagt, är det ingen smärre skillnad mellan de två märkena (premiumalternativet)?

IDÅSEN har sparfunktion med app. Du kan koppla den till Bluetooth och styra den. Men efter att ha haft detta skrivbord nu ett tag så vet jag inte varför jag tyckte det var viktigt. Det är inte svårt att ställa in höjden bra manuellt.

Av giplet

Sitter själv med ett IDÅSEN från IKEA och sonen har ett UPPSPEL. Båda är mycket bra. De har också överlevt ned och uppmontering vid en flytt utan att jag märker någon försämring.

Vi har även ett BEKANT höj och sänkbart för en extra arbetsplats. Det är en märkbar skillnad. IDÅSEN och UPPSPEL är helt stabila. De rör sig i princip inte utan beter sig som fasta skrivbord. BEKANT kan vara lite svajigt.

Av giplet
Skrivet av johan_l:

För beg telefoner - det står tex på Swappie att det är minst över 80%. Hur dåligt är det? Ska man isf räkna med ett batteribyte rätt snart? Eller går det leva länge på den nivån?

Jag hade inte köpt Swappies lägsta kategori. Det kostar ju bara drygt 200kr att gå upp ett steg på en iPhone 11 tex.
Just mobil har jag inte köpt begagnad, men har köpt en del begagnade datorer. För bärbara datorer så påverkar de sämre skicken ofta funktionen, ränder på skärmen och liknande. Därför lönar det sig ofta att ta något steg upp i skick. Det är heller inte så roligt att lägga flera tusen kr på en produkt som ser ut som sju svåra år.

Av giplet

Min sambos två tjejer kör med iPhone. De är 18 resp 14. Som du säger så lever telefonerna ett hårt liv. Ofta klarar de sig inte många veckor innan skärmen har fått en spricka. Plånboksfodral är inte att tänka på då det är mesigt.

Dessa två får antingen en ärvd telefon eller en ny av äldre modell.
Den äldsta kraschade skärmen på sin iPhone för ca 6 mån sedan. Försökte fixa den hos en icke auktoriserad reparatör, men det blev värre. Då fick hon min förra iPhone som är en iPhone XS, och den kör hon nu.
Den yngsta sabbade sin telefon senast för kanske två år sedan. Då fick hon snällt använda en annan avlagd telefon, en iPhone 6S. Det var inte så roligt, så över födelsedag och jul sparade hon ihop till en nyare. Tror det är en iPhone 11 som hon köpte ny.

Läget nu är att man inte ska ha en iPhone 8 eller tidigare då de inte får uppdateringar, men allt efter det är ok. Varje ny modell får vassare processor och grafik om man spelar, samt i vissa fall uppgraderad kamera. Men min sambo har som du svårt att motivera att köpa en dyrare telefon bara för att den är snabbare.

Av giplet

Jag tolkar det som att Telia Play Hub är deras TV-box?
Nu är det många år sedan jag hade Telias TV-box, men då var man tvungen att registrera varje box med tvillingabonnemang. Så ställer mig tveksam till att det fungerat tidigare. Däremot om man har en enhet som kan köra Telias streaming app så har man kunnat köra två.

Om det är dina bekanta som hävdar att det funkat tidigare så får du nog kolla med dem hur de i så fall gjort.

Av giplet
Skrivet av marmeladov:

Vad är det du stör dig på så mycket med att låta en usb-sticka sitta i enheten? Jag har haft samma Kingston-usb i båda mina xpenology-servrar i över 10år och allt fungerar utmärkt. Det är ändå mindre usb-stickor 8-16Gb som inte skulle använda annars.

Dessutom kommer du med säkerhet behöva uppgradera din loader emellanåt och den ligger just på usb-stickan. Klart lättare att slita ut den och uppgradera loader via en annan dator, än att slita i oc ur en hårddisk för samma uppgift. Ett USB är klart det smidigaste alternativet och i stort sett alla xpenology-guider utgår från detta, vilket även ger en bra grund för att felsöka problem då du har samma setup som övriga istället för något hemmasnickrat.

Jag ser inte ett USB-minne som en långsiktig lösning bara. Ett USB-minne är sällan tillverkat för att användas 24/7.
Men min tanke nu är att prova med ett USB-minne så får vi se. Har även kollat på UnRAID som kör samma lösning. Om denna datorn ska fortsätta användas som tänkt så får jag se om jag kan få till det på något annat sätt sen.

Av giplet
Skrivet av Typhonos:

Har man redan en dockningsstation så skulle jag rekommendera en kvm switch istället. Då kan alla kablar sitta i hela tiden och du ändrar host med enkelt knapptryck: https://noerdic.se/collections/kvm-switch/products/dual-monit...

Min tanke var från början att också använda en KVM-switch, men det är några år sedan så de var då både dyrare och mindre kompetenta. Som du skriver behöver man ju ändå en dockningsstation till laptopen, så den kommer man inte undan.
När jag kollade efter KVM-switch var det väldigt otydligt om switcharna skulle stödja min ena skärm som är 3440x1440@160Hz. Istället började jag byta ingång på skärmarna (i menyn på skärmen). Det är bara en kabel som kopplas i och ur, och det är en USB-C till laptopen, som även laddar datorn. Jag har numera lagt ner tanken på en KVM-switch eftersom det är smidigt att själv kunna bestämma vad var och en av skärmarna ska visa.

Av giplet

Har också två skärmar som jag delar mellan en stationär dator och min jobblaptop (3440x1440 i mitt fall). Har också en Dell D6000. Tyvärr så funkar det inte att koppla dockan till den stationära datorn. Eller ja, det funkar, men får inte ut grafiken från mitt RTX3080 till dockan. Därför använder jag istället olika anslutningar på skärmarna och har två tangentbord på skrivbordet. Musen är trådlös och kan byta mellan tre mottagare, så den kan jag använda samma.

Fördelen med detta är att jag kan välja att bara använda en skärm till respektive dator om jag vill göra det. Mina skärmar har också tre ingångar (1 DP + 2 HDMI) som dina, så ibland kopplar jag in något annat på tredje ingången. Ena skärmen har en HDMI kabel som ligger och den andra har en DP till HDMI kabel om jag vill köra det. Annars kör jag DP till den stationära och HDMI till dockan så att det är enkelt att välja samma på skärmarna.

Lite knölig setup för den som inte vet hur det funkar, men man vänjer sig.

Av giplet

Det brukar alltid rekommenderas att ladda BIOS default settings efter en BIOS-uppgradering. Det har hjälpt mig flera gånger med konstiga fel efter uppdatering av BIOS.

Av giplet
Skrivet av Pitr-:

Problemet med Xpenology med Redpill är att NVME-diskar per default inte går att använda för lagring, utan endast som cache. Så det krävs en del trixande för att gå runt det och tvinga DSM att använda NVME-disken som lagring, jag har inte själv gett mig in på det utan jag satte in vanliga SATA SSD-diskar i min Xpenology som då snappas upp och kan användas rakt av. Se till att ställa in SATA-kontrollern i vanligt AHCI-läge bara i BIOS så den inte står inställd på Intel Rapid Storage SoftRaid, annars kommer den garanterat inte att identifiera SATA-disken.

Jag gillar inte riktigt att ha en USB-sticka för boot. I min värld ska man inte vara beroende av en USB-enhet för drift. Men samtidigt har jag ju bara plats till två diskar i denna NUC'en, en SATA och en NVME.

Har jag förstått det rätt att jag måste slutföra hela installationen av DSM för att kunna tvinga den att använda NVME för lagring? Dvs jag måste ändå boota från USB, installera DSM på SATA disken och sedan lägga till NVME-disken? Inte vad jag ville, men om det är det enda alternativet...

Får labba vidare.