Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet
Skrivet av mrqaffe:

Det finns en annan tråd som varnar för felkopplade DP kablar https://www.sweclockers.com/forum/trad/1453075-varning-for-vi... som ibland kan ge dessa symptom, Pinne 20 ska inte vara kopplad i en vanlig kabel för då kan underliga saker hända så har du kollat detta ?

Och just därför ska TS be om en annan kabel när han reklamerar. Med tanke på symptomen skulle jag direkt tänka på pin 20. Detta fel kan dessutom skada hårdvaran om man har otur, så den nuvarande kabeln ska inte användas mer.

Av giplet
Skrivet av Galming:

Hej hej, köpte lägenhet tidigare i sommar och idag är det tillträde, när jag är hos mäklaren och får nycklar till lägenheten så påpekar hon att bredbandet som ingår i hyra enligt kontraktet inte stämmer ( varför hon inte nämnde det för 3 månader sedan är en bra fråga).
Det står tydligt i kontraktet att el, kabel tv, värme vatten och bredband ingår i månadsavgiften vilket jag och säljaren har skrivit på redan.

Månadskostnaden stannar på 3146kr om det har någon betydelse

https://i.imgur.com/Qp787yU.jpg

Jag har ringt och påpekat att jag är missnöjd till BRF och mäklaren då det var en ganska så stor del varför jag köpte just denna lägenhet ( då det bara finns com hem i byggnaden är det billigaste alternativet 399kr i månaden för bredband ).
Hon på BRF erkänner att det var hon som kryssat i fel i infon som skickats till mäklaren och skyller allt på att det är mäklarens fel som inte dubbelkollat att allt stämmer.

Ringer mäklaren och säger att det känns inte okej att jag får veta samma dag som inflyttning att något som står i kontraktet inte gäller ( gäller ens månadskostnaden eller de kanske skrev fel där oxå ;), är ju ändå ca 5000 kr per år man inte hade räknat med ). Hon skyller allt på BRF eftersom det var dem som skickade fel information till mäklaren.

Och där sitter jag nu inte ett smack klokare eller närmare en lösning.
Vad tror ni? går det att lösa genom tex räkna om pris skillnaden på lägenheten jämfört om den hade " gratis " internet eller inte?
alternativt att de står för mitt internet 1-2 år? eller liknande
Antar att det är mäklaren/säljaren som får lösa detta då BRF knappast kommer stå för bredbandskostnaden?

sen en till grej jag upptäckte var, bakom kyl/frys så har de alltså kopplat en grenkontakt till ett jordat uttag och i grenkontakten sitter kyl/frys, micro och diskmaskin, detta känns inte säkert om ens lagligt?

Det är säljaren som bär ansvaret här, eftersom det är honom du köpt bostaden av. Och ingånget avtal ska hållas. Om någon annan sedan ska stå för delar av detta så får det vara något mellan säljaren och de andra parterna. Jag tycker att ditt förslag att de bekostar internet under en period låter som en rimlig kompromiss.

Av giplet
Skrivet av DasIch:

Det är inte heller någon rättighet att kunna konsumera billig konst. Frågan handlar snarare om vad det är för kultur som byggs av att konstnärer arbete nedvärderas samtidigt som det de facto är väldigt viktigt.

Detta gamla argumentet... Om du lyfter blicken lite så inser du att det aldrig varit enklare att få betalt för sin musik som ju detta handlar om. Inga stora pengar, men dock. För bara 20 år sedan så var du helt i händerna på att övertyga något stort bolag att ge ut din musik, nu gör du det själv. Jag skulle till och med vilja gå så långt att hävda att mängden pengar som är i omlopp är större än tidigare, för det verkar som att de stora drakarna fortfarande är rika som troll (även om de kanske själva vill hävda motsatsen), men nu har det tillkommit lägre nivåer som också tjänar lite pengar. Man kan fortfarande inte sälja något som ingen vill konsumera.

Av giplet
Skrivet av Larri:

Jag/vi har precis producerat en skiva för 100 000. Min uppfattning är att spotify är, från artisternas sida, en gratistjänst. Det finns inget som heter ekonomisk vinst från spotify för nästan någon musiker.

100 000 lyssningar uppskattar 600-800 kronor ersättning. Även med en miljon lyssningar så får man alltså <10 000 kronor. Och vid det laget är artisten mycket djupare ekonomiskt investerad på andra håll. Är du intresserad att försörja dig så kommer vid det laget nästan alltid spotify att vara obetydligt klirr i kassan i förhållande till kostnaderna.

Så vad som kommer att hända, i min lätt dystopiska vision, är att alla mindre band får 300 kronor istället för 600 kronor för sin skiva som kostat allt från 20 000 kr till 200 000 kr att producera, inte medräknat oftast hundratals eller tusentals arbetstimmar. Ändå kommer alla att tacka ja, för vid det laget betyder 300 kronor ingenting ändå. Och därför kommer i sin tur ingen längre att gå först i kön, för att alla är först i kön. Spotify betalar av mer av sina skulder då de får behålla mer pengar. Alternativt så hörs man mindre eller inte alls för att man inte viker sig för "exponering" i en öävermättad marknad, och så förblir man ohörd.

Summa summarum - jag bjuder på skivan för att jag vill. Jag förstår att banden är många och personerna som investerar få. Allt klirr i kassan får jag se som en bonus i ett dyrt intresse. Det enda jag hoppas är att jag kan bjuda folket på något de tycker om utan att förstöra musikklimatet,samtidigt som jag kan sprida mer kärlek och musik åt folket och njuta mer musik i framtiden

Vilka andra sätt finns eller har funnits att göra pengar på din musik? Bli spelad i radio och TV? Sälja CD eller mp3'or?

När jag var ung (idag 46) så fanns det lokala band som skramlade ihop pengar för att spela in en skiva och sedan försökte de sälja dem. Kan inte tänka mig att det gick jämnt upp. Hur skulle man bli spelad i radio? Inte en chans att bli utgiven.

För de flesta har det aldrig handlat om att tjäna massor med pengar på sin musik. Sanningen är att det aldrig funnits bättre möjligheter att sälja sin musik än nu och tjäna något på den. Förutsatt att den lockar någon det vill säga.

Av giplet
Skrivet av Techs:

KOLON golvskydd är av PET-plast, Uretanplast står det på IKEAs websida. Huruvida det skyddar mot UV-ljus kan jag inte svara på, någon annan kanske har ett svar? Eller varför inte fråga IKEA?

IKEA Kolon

Ja, de dämpar ljuset något. Så ligger de länge på samma plats så ser man det. Dock uppfattar jag det som något mindre än en matta eller möbel.

Av giplet
Skrivet av ajn:

Detta är för övrigt intressant när det gäller prissättning
https://www.stim.se/en/music-radio-tv-and-films/how-much-one-...

En tre minuters låt på SVT1 får artisten ca 660kr för, det motsvarar lite drygt 50k streamingar på spotify. Spontant tror jag de flesta program på SVT1 har fler tittare än så, kan inte tycka ersättningen är låg i den jämförelsen.

Kan bara hålla med. Det är klart att för de stora artisterna som rullar hela dagarna i ett antal radiostationer så blir den inkomsten förmodligen mer kännbar än den från Spotify, men man ska ju då inte glömma att en spelning på radio motsvarar flera 100k lyssningar. Om vi räknar lågt med 100k lyssnare så blir det 0,6öre per lyssnare. Det finns lite olika bud på vad Spotify betalar, men jag skulle gissa att det ligger på ungefär samma nivå.

Jag kommer ihåg vissa artister som bojkottade Spotify med argumenten att det betalar för lite. Det är svårt med matten när 1 spelning på radio ger lika mycket som 100 000 spelningar på Spotify. Klart man vill bli spelad på radio, det sliter mindre på skivan!

Av giplet

Kan vara bra att veta att du enligt lagen har rätt att kontakta företaget hur du vill. De kan alltså inte begära att du ska ångra dig på ett speciellt sätt. Är dock upp till dig att bevisa att du ångrat dig om det skulle bli tjafs, så man kan fundera på att spela in samtalet.

Av giplet
Skrivet av Lundgreen91:

För att förtydliga så kopplar de in sin coax kabel direkt på fiber boxen och rakt in i TVn. Sen har dom patch panel i huset men de är bara cat6 kablar till rummen. Frågan var om de går att utnyttja den patch panelen för att slippa ha en coax kabel gå rakt igenom huset från fiber boxen till TVn

Så som du ställer frågan så har du redan fått svar. Du kan inte konvertera coax till nätverkskabel. De kan byta några av nätverkskablarna till rätt rum och dra coax i det röret istället.

Men om du svarar på de andra frågorna du fått så finns det kanske alternativa lösningar som kan komma fram.

Av giplet
Skrivet av Lundgreen91:

Hejsan!

Tänkte kolla här då jag har dålig koll på tv sidan.
Svärföräldrarna har TV via fiberboxen och den sitter i källaren. Så nu har dom en coax kabel går igenom hela huset vilket inte är så vackert hehe. Nu till frågan. Då dom har väldigt stort hus så har dom vid bygget gjort en patchpanel med 2 RJ45 uttag i varje rum och switchen sitter vid fiberboxen i källaren.

Finns det något sätt att göra om COAX kabeln till RJ45 och sen tillbaka till coax vid TVn?
Eller någon annan bra lösning?

Tack på förhand!

Vilken TV-leverantör har de? Vad är det som faktiskt går i den där koax-kabeln? Analog eller digital signal, dvs vilken mottagare används i TV'n?

Av giplet

För tex i5-9600k kan ni kolla här. Även 4790k finns med.
https://www.sweclockers.com/test/26445-intel-core-i9-9900k-i7...

Ett RTX 3070 presterar väldigt likt ett RTX 2080 Ti.

För upplösningar som 5140x1440 så räkna antalet pixlar 5140x1440=7,4MP och jämför sedan med antalet pixlar för de testade upplösningarna för att uppskatta.
4k = 8,3MP
1440p = 3,7MP
1080p = 2,1 MP

Av giplet
Skrivet av medbor:

Jag förstår det, men svarta skärmar är väl inte bra nog? Vissa produkter behöver säkert återkallas eller lämnas in om de ska fixas...

Håller med. Jag räknar med att om jag köper en 4k receiver så funkar den med tex nya PS5'an eller min dator. Men grunden till det hela är att man måste läsa och förstå hela specen. Det räcker inte att man läser HDMI 2.1 och så är det bra. Det vore önskvärt att det var tydligare. Men så som det är nu så är det inte nödvändigtvis något fel på hur produkterna fungerar.

Jag har själv allvarliga funderingar på att köpa en 4k receiver, eller kanske till och med en 8k så man slipper det strul jag haft när jag bytte TV nu senast. Har haft ögonen på en Denon. Men finns det redan nu tveksamheter så vill man så klart få de utredda innan man slår till. När det kommer till 8k finns ju bara Yamaha, Marantz och Denon att välja på dessutom.

Av giplet
Skrivet av medbor:

Men ett företag som tillverkar chip med en viss spec måste väl varit testade med en signalgenerator för att se att de fungerar?

Problemet är att man inte behöver uppfylla alla krav i HDMI 2.1 för att certifiera produkten för den standarden. Det är det stora problemet med HDMI.

Jag har inte läst specen för chippet i fråga. De kanske lovar stödja okrypterad trafik hela vägen, men de behöver inte göra det för att uppfylla HDMI 2.1.

Av giplet
Skrivet av Buddaz112:

Rent tekniskt hanterar Android mer bildformat i form utav öppna standarder. Apple är låst till AAC/M4A/ALAC i ljudet medan Android kan hantera FLAC med fler bitar. Bilden är H265 om jag mins rätt på Apple. Android har VP9 och snart VP10 och h266. Det är problemet för det låsta äpplet medan droiden är öppen.
Det är två olika sidor utav ett mynt.

Och vilka appar påverkar detta menar du då? Inga som jag använder tydligen. Jag får bättre ljud från min Apple TV när jag kopplar den direkt till min receiver än jag får när jag använder TVns appar för tex Netflix. Paper specs i all ära, det som betyder något för mig är hur det faktiskt funkar i praktiken.

Av giplet
Skrivet av benonikenobi:

Jag var medveten om att ARC skickar tv-ljud till förstärkaren men jag har alltid tänkt att det handlar om ljudet från tv-sändningar. Jag trodde inte att ljudet från en apple-tv som är inkopplad i tex ingång 1 på tv:n skickas till förstärkaren som är kopplad till ingång nr 2 på tv:n. Men funkar det så är jag inte annat än nöjd

Skrivet av benonikenobi:

Jag är inte så sugen på att byta till android-världen utan kommer köra med min Apple TV. Sen att TV:n har chromecast gör mig inget då det kan underlätta när vänner är på besök och vill visa nåt från sina androidlurar. Men själv är jag van vid apple så det får bli det..

Min TV skickar vidare ljudet från Apple TV som är inkopplad via en HDMI-port på TVn till receivern som är kopplad till ARC-porten. Dock som jag skrev innan så har de problem att förhandla fram vilken ljudstandard som ska användas, så jag har varit tvungen att låsa Apple TV'n till DD5.1 under inställningarna för ljud.

Av giplet

Googlade och såg att de klämt in en Scythe Orochi kylare utan fläkt. Den kylaren är 155mm hög. Men det verkar tight.

Av giplet
Skrivet av Michael1:

Läkaren i morgonsoffan på TV sa att det finns studier som visar att män som tappar hår har högre nivåer av testosteron i kroppen. Så va nu den man du är och ta det som en man!

Så är det. Gissar varför många kvinnor gillar rakade män!

Av giplet
Skrivet av Buddaz112:

Även fast det står 4k hanterar den 1080. Du går in i inställningarna och bara ändrar om bilden och ljudet går automatiskt som vanligt så länge du kör HDMI. Köper du en ny TV idag är det ofta Android och sedan själva UI. Alla Samsung och Philips TV är form utav Android. Där behöver du ej Äpplet för de stödjer alla normala play appar.

Nu minns jag ej allt. Du kopplar din HDMI på out porten mellan TV och de andra ansluts på in i receivern. Läs manualen där står det.

Skrivet av Buddaz112:

Du behöver en Android telefon. Då kan du casta direkt upp på teven eller hämta hem fjärrkontroll app. Det ansluts via ens konto. Äpplet gillar inte att den körs på Android. Jag kastade ut min Apple TV när jag köpte ny Philips TV. Blev så less på Äpple. Bilden på Youtube och andra appar flyter bättre för Android använder de senaste codec så länge filen gör det.

Skrivet av snajk:

Även Iphone stöder Chromecast, bara man installerar Google Home-appen på telefonen och kopplar ihop allt. Däremot håller jag med om att tevens egna appar ofta funkar bäst.

Har ni faktiskt provat Apple TV 4k? Jag har både en lös Android TV box, en ny Android TV från Sony och en Apple TV 4k. Apple TV'n springer i cirklar runt de andra två. Mycket mer responsiv och apparna är mer polerade.

Om man sedan lägger till att jag har en iPhone så är integrationen med Android TV helt kass. Det finns appar som ger tangentbord för inmatning osv. men de funkar inte alls lika bra som integrationen mellan Apple TV och iPhone. Jag inser att det kan vara annorlunda om man har en Androidlur, men nu har jag inte det.

Hade det inte varit för att ljudet blir bättre via ARC från TV'ns inbyggda appar så hade jag fortsatt använda Apple TV'n. Receivern kommer att bytas ut till en som klarar 4k och när det sker så är det bye bye Android TV igen.

Av giplet
Skrivet av Eazy:

Hej!
Mina svärföräldrar har rätt så dåligt wifi i sitt radhus på 2 våningar. De har fibern inkommande i tvättstugan i ena hörnan av huset och där har de också sin router. De har ofta dörren stängd till tvättstugan. De vill inte dra kablar, så den enda lösningen jag ser är att de skaffar nån mes-lösning om det skulle kunna tänkas funka. Då jag är okunnig på området så kollade jag lite på Youtube lite snabbt men kunde inte direkt hitta svaret på min fråga om det brukar innehålla en brandvägg. Eller är tanken att man ska koppla in mesh-systemet till sin befintliga router?

Jag har kollat på detta system De har inte några direkta krav på hastighet så jag kollade på billigaste...

Som jag har förstått det så kommer den enhet som kopplas till WAN att agera router och skapa ett privat nät på insidan, så du ska inte behöva en router också. Denna kräver en router enligt Frågor och Svar-sektionen på NetOnNet's hemsida.

Tänk bara på att ett meshsystem inte är någon silver bullet. Enheterna kommunicerar trådlöst, och kan de inte få någon bra uppkoppling mellan varandra kommer upplevelsen att bli precis som idag. Den telefon, padda eller laptop som du kopplar upp kanske säger att den har bra mottagning, men hastighet och stabilitet kommer att vara precis som innan. Och när du säger att du tittar på billigaste för att de inte har några krav på hastighet så tänker du fel. Ju högre hastighet enheterna kan få mellan varandra, desto bättre upplevelse. Meshsystem som använder separat backhaulkanal, har bättre antenner, bättre MIMO osv. kommer att funka bättre.

För mig blir uttalandet "De vill inte dra kablar" det samma som att de inte vill ha ett bra fungerande WiFi.

Av giplet

Skulle vara trevligt med en lista över vilka produkter som har detta problem. Sitter precis i tankarna på att köpa en ny hemmabioreceiver just för att min nuvarande inte klarar 4k. Man vill ju inte köpa en modell med kända begränsningar som kanske drabbar en i framtiden.

Av giplet
Skrivet av Musse69:

Tack! Black friday är inga problem att vänta till så då kanske det är värt det 🙂 polaren snacka om 3070 grafikkort så antar att det är det som kommer snart ! Vad är det för processorer som kommer du tänker på?

Ska är intresserad av ett 3070 eller något av AMD's nya kort så måste du nog veta precis vad du vill ha och hugga ett direkt på lanseringsdagen.

Nvidia har redan visat att de har problem att leverera mot efterfrågan och jag ser inte varför 3070 ska vara annorlunda. 3080 sålde slut på en timma.

Även om AMD har lovat god tillgång så kan jag inte tänka mig annat än att korten hos de svenska återförsäljarna säljer slut under de första dagarna. Sedan kanske det går lite snabbare att få nya. Om de presterar ens i närheten av de siffror som läckt ut så kommer intresset att vara massivt.