Inlägg

Inlägg som giplet har skrivit i forumet
Av giplet

Kan du dela lite exempeldata så blir det kanske lättare.
Sedan har du i din fråga skrivit att du vill söka på datum. Är det bara datum du vill söka på, eller ska du även kunna söka i de andra?

Av giplet
Skrivet av Zoth:

Nej, dessa 10 rader är enbart för att "kolla" på hur saker har körts tidigare. Finns värden där som använts till olika saker.
Inga medelvärden eller dyl ska tas fram genom detta.

Använd då en enkel pivottabell!

Av giplet

Vilken version av Excel använder du? I Office 365-versionen finns en funktion som heter FILTER, men jag tror inte att den finns i tidigare versioner.

Av giplet
Skrivet av Celebmir:

Om du sitter i Apples ekosystem, så kör med AppleTV, om inte så kan du komma billigare undan.

Jag har iofs Apples ekosystem, men tycker inte att det är någon särskilt tight koppling mellan min iPhone och AppleTV. AppleTV är en självbärande produkt som du kan göra det mesta med även utan andra Apple-produkter.

Utöver min AppleTV har vi ett antal AndoidTV enheter. Tyvärr tycker jag att prestandan degraderas på dessa mycket snabbare än på AppleTV'n. I takt med att det kommer uppdateringar till min Smart TV så blir den långsammare och långsammare till den punkt att jag nu undviker dess UI helt och bara använder den inbyggda ChromeCast funktionen istället. Och alla andra Android TV enheter går samma erfarenhet till mötes. Min AppleTV å andra sidan används fortfarande precis som tidigare för att köra appar direkt på enheten och är lika snabb och responsiv som den alltid varit.

Av giplet
Skrivet av Kilgam:

Haft problem med min Asus TUF RX 6800 XT med krascher så fort klockfrekvens går över ca 80%. Bestämde mig för att returnera det hos Komplett - postade det den 18e Augusti och det kom fram till deras lager den 21a.

Någon som har någon erfarenhet av deras ledtider? Har ju gått två veckor nu och det har precis kommit till deras lager i Norge vad jag förstår.

Hur lång tid brukar GPU reparationer ta? Och om den är defekt vad brukar man ersätta med då den produkten inte säljs längre?

Konsumentköplagen säger att åtgärd ska utföras inom rimlig tid. ARN har i flera utslag fastställt rimlig tid för dessa vanliga case till tre veckor. När man skickar in varan så kan man debattera om tiden startar från det att du skickade kortet eller från det att de kunde ta emot det, men då i ditt fal senast den 21/8. Så enligt ARN så ska du normalt ha en reparerad eller ny vara i din hand senast den 11/9.

Det jag brukar göra i dessa fall (och tyvärr måste jag säga att det inträffar nästan varje gång jag reklamerar något och det ska skickas) är att höra av mig till säljaren efter tre veckor med ett mail som innehåller följande punkter:
- ARN hävdar att tre veckor är rimligt och det har nu gått tre veckor.
- Jag förväntar mig en lösning inom ett par dagar i form av reparerad eller ny produkt.
Utifrån vad jag sett i diskussionerna här tidigare så skulle jag trycka extra på att vara tydlig med vad du vill ha. Skriv att du förväntar dig att ärendet ska vara löst inom tre dagar samt vad du vill ha. Lämnar du någon öppning för tolkning så kommer den att tolkas till säljarens fördel. Denna kontakt kan du ta den 11/9.

Av giplet
Skrivet av Ahmadpour99:

hej!
Jag heter Sam, är en 24 åringskille som har börjat skapa en hemsida för mig själv.
Undrar över, känner ni till någon kurs som inte är så dyrt? Alltså där man kan lära sig alla programmeringsspråkerna?
Frågade ett företag och de sa att det kostar 28.000kr bara för 4 månader... usch... :/

Har själv pluggat på gymnasiet el och energiprogrammet inriktning dator och kommunikationsteknik. Gick ganska bra... efter det fick jag börja på en yrkeshögskola, tyvärr där gick det jättedålig... somnade i klassen samt förstod ingenting av det som lärare berättade... Allt det här är för att jag har blivit opererat för en hjärntumör år 2014.
Villl försöka komma fram någonstans, jag kan väl inte leva ett liv utan jobb!
Mitt dröm är att jag lär mig allt inom web programmering (web developer)
Jag vet inte om jag klarar IGEN att börja på en skola...
Hoppas ni inte tar bort det jag skrev.
Tack!
Mvh Sam

Det beror lite på vad du vill göra. Om du vill bygga hemsidor så kommer du långt med att använda en bas som WordPress. Då kan du koncentrera dig på design, text, bilder osv. Går att göra mycket med WordPress.

Webprogrammering är mer om du vill bygga en applikation på webben. Tänk dig som ett windowsprogram fast i webmiljö. Är det detta du är intresserad av så är det något annat.

Oavsett kan du börja med HTML, CSS och JavaScript på w3schools. Fortsätter du med WordPress klarar du dig långt med de tre teknikerna. Annars kan du fortsätta ner i katalogen.
Det är bra att du börjat på ett eget projekt. Då kan du använda det för att göra nytta av det du lärt dig så att det fastnar bättre. Sedan får du också något att visa upp för potentiella arbetsgivare framöver.

Av giplet
Skrivet av Steffe:

C:a 90% eller så. Så rätt mycket fel 😅

Med så stort prisfel så har säljaren rätt att begära att ni häver köpet. Du har förmodligen insett att priset var fel.

Av giplet
Skrivet av FFF2023:

https://imgur.com/ptMH9qU I orderbekräftelsen stod det att det ska vara en rtx 3050

Då kan du reklamera och kräva att de levererar korrekt dator. Kan de inte leverera den du beställt får de komma med en likvärdig eller bättre. Mitt råd är att inte gå på att få pengarna tillbaka. Det kan vara svårt att hitta en motsvarande dator till samma pris. Om de tvunget vill häva köpet så ska du säga att du vill bli kompenserad med mellanskillnaden föra att köpa motsvarande från en annan leverantör.

Av giplet

Har du några bevis för att det stod RTX 3050 från början? Om det inte finns några spår av det i din orderbekräftelse eller annat så blir det nog svårt. Det kan ju ha varit du som kommit ihåg fel, klickat på något annat än du hade tänkt osv.

Av giplet

Om det du skriver stämmer finns det så mycket fel i specifikationen av denna datorn att det i sig ger dig rätt att returnera datorn. Jag skulle råda dig att fundera på vad du vill, om du vill lämna tillbaka eller bli kompenserad på något annat sätt. Sedan får du höra av dig till företaget med dina krav. Var tydlig.

Av giplet
Skrivet av anon315148:

När jag sökte på SSD och SMART test fick jag dock lite varningar om att göra de på SSD, men det är oklart vad exakt som är rekommenderat eller vad exakt problemet ligger.

Jag har skrivit detta till dig innan. Det är bra att du är intresserad av att lära dig, men varje sak du läser på nätet måste dubbelkollas. Det är inte fakta att SMART är dåligt för att du läst det på ett eller två ställen. Samma gäller för att följa random setup guide på YouTube.

Det finns hur många trådar här som helst från folk som följt någon guide för att förbättra sin FPS och därmed stängt av tjänster som är fundamentala för datorns funktion osv. Vill du göra den fösta googlingen, så ställ in dig på att göra googling två, tre och fyra också för att verifiera faktan som du får. I annat fall så kör standardinställningarna i DSM. Tro det eller ej, men Synology har bra standardinställningar.

Av giplet
Skrivet av anon315148:

Okej för jag har läst att det kanske inte var bra för SSD men HDD (SMART test). Något med cache. Det stämmer alltså inte? Har ju (SATA) SSD och ingen HDD.

Du har en SSD i din NAS, men ingen SSD Cache. SSD Cache är något annat.
Jag tror inte NAS'en kommer att köra data scrubbing ändå, eftersom det inte gör någon nytta om du bara har en disk, så om det är den datarensning du pratar om så gör den inställningen ingen skillnad.

Av giplet
Skrivet av anon350625:

Jag såg nu att Inet hade en liknande dator för samma pris och specs. Så det blir nog den istället. Visste inte att de hade börjat sälja begagnat https://www.inet.se/produkt/1975008/dell-latitude-5490-14-i5-...

Frågan är om den också klarar windows 11.

Det första du måste lära dig när det kommer till begagnad hårdvara är att kolla skicket! Den datorn på Inet är klassad som B-grade. Jag hade inte köpt den utan att veta varför den fått denna klassning så att jag kan bedöma om detta fel är något som jag kan leva med. Se tidigare diskussion för mer info om varför.

Om du inte är kopplad till Inrego så finns det fler leverantörer av begagnade datorer som du kan kolla in. Jag har köpt en hel del begagnad hårdvara, men bara en gång från Inrego, främst på grund av priset. Googla begagnad dator så får du upp en fyra-fem.

Av giplet
Skrivet av Lorault:

Du kan behöva uppdatera kortets firmware. Finns det ett gammalt inbakat firmware så kommer programvaran uppdatera det.

Ett tips att koppla kortet till HDMI uttaget innan uppdateringen. Därefter koppla tillbaks till displayport.

https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4674/rela...

Jag ser inte varför detta skulle hjälpa. Det är ett 1080Ti kort, så det bör ha fungerar ett bra tag hittills. Varför skulle en firmwareuppdatering krävas helt plötsligt?

Det finns alltid en risk med att uppdatera en firmware, så det är något som jag hade avvaktat med tills det är klarlagt att det kommer göra skillnad.

Av giplet
Skrivet av gamepass:

Hej. Reggad mig enbart eftersom jag stör mig på att ingen tipsar om det billigaste sättet. Jag ska visa hur ni kommer undan billigast möjligast.

För 36 månaders Game Pass Ultimate:
1. Köp 9 st 3-månaderskoder på följande länk (ca 65kr styck. Det kan även finnas rabattkoder att använda, se punkt 7) https://www.eneba.com/gb/xbox-xbox-live-gold-3-month-xbox-liv...
2. Lös in en kod på http://redeem.microsoft.com/
3. Varje gång du löser in en kod får du 1 månad gratis om du låter automatisk förnyelse vara på.
4. Gå till https://account.microsoft.com/services och avbryt automatisk förnyelse/prenumeration.
5. Gör om steg 2-4 tills du angett alla koder. Du har nu 27+9=36 månader Xbox Live Gold.
6. Uppgradera sedan ditt Xbox Live Gold till Game Pass Ultimate. Detta betyder att du lägger på en månadskostnad på 135kr efter att dina 36 månader har passerat, men du kan avbryta prenumerationen på en gång.
7. Du har nu 36 månaders Game Pass Ultimate för 585kr! (Ofta finns det rabattkoder att hitta för att komma ännu billigare undan, jag fick 10% rabatt med denna men annars är det bara att googla: 6nm7u6AKS )

(36 månader är max, allt över detta kommer ej att konverteras)

Det verkar vara lite random om man får en extra månad eller ej. Första gången fick jag en extra månad. Andra gången ser det likadant ut, men när koden ska aktiveras får jag ett felmeddelande. Efter detta så erbjuds ingen extra månad även fast prenumeration är av. Har dessutom provat att slå på prenumerationen och sedan stänga av den för att se om det hjälper.

Köpte för övrigt 3m koderna från Eneba enligt inlägget ovan. De kostade nu 99kr/kod på grund av höjt pris och värdelös växlingskurs mot EUR, men verkar vara bland de billigaste. Koderna kräver inte VPN.
Fick en månad extra på första koden, men registrerade sedan de andra utan att få några extra månader. Samt uppgraderade hela tidsperioden till Ultimate för 135kr. Totalt 29 mån för 1029kr eller 35,50kr/mån.

Jag har varit Ultimate kund tidigare. Den prenumerationen löpte ut för två veckor sedan. Så detta funkar fortfarande även om man kört samma knep tidigare också.

Av giplet

Jag förväntade mig ett gem.

Av giplet

Var det något annat som hände den dagen? Ny drivrutin? Åska?

Av giplet
Skrivet av anon350625:

Jag vill ha hjälp med att hitta bästa datorn för bästa pris. Med bästa menar jag den snabbaste och bästa egenskaper. Den för 4000 låter ju bra. Den har ingen låg upplösning verlar det som dock.

I och med att du tittar på en bärbar dator så är det inte lika lätt att säga vad som är bästa datorn.
Ska du bara använda skärmen på datorn eller koppla upp till extern skärm mesta av tiden?
Ska du bära runt på datorn? I så fall kan en dator med låg vikt vara intressant.
I och med att du tittar på en begagnad dator så kan även skicket vara intressant. Vissa begagnade bärbara datorer kan ha tryckskador på skärmen som man vill undvika.

När det kommer till begagnade datorer så är det dessutom så att det öppnas mycket mer möjligheter ju mer man kan tänka sig att betala, så du behöver sätta en budget om du vill kunna hitta bästa datorn till bäst pris.

Med detta sagt. Efter att ha läst på Inregos kvalitetsnivåer så hade jag inte tagit en dator med Okej skick eftersom de verkar kunna ha tryckskador = färgskiftningar i skärmen. Om du går upp på Mycket bra skick så ska det inte kunna finnas några skador på skärmen som syns när datorn är igång. Jag hade satsat på minst en 13" skärm om du tänker använda datorn att arbeta på, samt 8GB minne. Billigaste datorn är då:
https://shop.inrego.se/barbara/dell-latitude-7300-4

Av giplet

Jag vet inte riktigt vad du vill ha hjälp med. Det finns inte många datorer att välja på under 3500kr. Men det verkar inte vara 3500kr som är MAX eftersom du sedan kan tycka att det är ok med strax över 4000kr. Om du sätter en högre budget dyker det upp många fler datorer att välja mellan.

Det som slår mig när jag kollar på de under 3500kr är att det är låg upplösning på skärmen. Det skulle jag personligen tycka vara oacceptabelt. Hur pass hanterar Final Draft en skärm med lägre upplösning?

Vill du bara ha datorn med den snabbaste CPU'n så är 8400H ditt val. H är Intels prestandasegment för bärbara. Ska du hålla dig under 3500kr så är 8250U det du vill ha. Den har 4 kärnor/8 trådar jämfört med 2/4 för de andra datorerna under 3500kr.

Räkna inte med att du kan köra Windows 11. Det är inte säkert att det finns bra drivrutiner till Windows 11 till äldre datorer. Båda du länkar stödjer Windows 11 och har drivrutiner.

Av giplet
Skrivet av Don_Tool:

Faaaaaaast, om porten hade varit trasig hade lamporna börjat lysa när jag kopplar in tpkabel?
Visst har du rätt att det står att nätverkskortet KAN vara i Deep sleep, men tecknen tycker jag antyder att det är det.

Nu sitter vi alla här och gissar egentligen hahaha.

Jag tror att det är bättre att du släpper Deep Sleep. Vet inte vad du ser för tecken, men om nätverkskortet är försatt i viloläge så kommer det att vakna när du startar om datorn. Om du googlar på deep sleep får du förmodligen inga bra tips.

Vad är det för moderkort? Och kan du berätta historien bakom det eftersom du skriver att det inte går att lämna tillbaka det, men du skriver samtidigt att du bytt moderkort. Har det varit en annan ägare av kortet tidigare?