Inlägg

Inlägg som Rapidact har skrivit i forumet
Av Rapidact

Fred på jorden och en vindkraftspark på Södermalm för solidaritetens skull.

Av Rapidact
Skrivet av linde:

, ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO Det moderkortet har fått grönt även på NH-D15 så det ska funka om jag inte tittat helt fel?

Eller menar du att detta gäller Alla asus kort om man vill montera med utblåset bakåt?

På NH-U12A ligger fläkten rätt lågt (har en sådan själv), det gör att den blåser värme direkt på IO-panelen, och ASUS har klantat till det på flera z690 moderkort. Jag ser på Hero att de har en liten trappa och lutning upp på IO-panelen.

Jag skulle hellre gå på D15 än U12A.

Av Rapidact

Man gråter inombords när man läser sådant... Jag som gillade ASUS innan.

Av Rapidact

NH-U12A till ASUS z690 moderkort: Mechanically incompatible in standard orientation (blowing towards the I/O panel) due to height of the plastic cover over the VRM heatsink. Installation turned by 90° (blowing towards the top of the case) is possible.

Av Rapidact
Skrivet av linde:

Det har jag kollat,det funkar,men tänkte på monteringskitten till aio kylarna dom skulle ju funka dom med igentligen eller?

Vilket moderkort köpte du?

Av Rapidact

Kylarproblemet är större än många tror, det handlar inte bara om fästen för att få större tryck mot processorn, men även annan storlek på plattan som du nämner. Linus Tech Tips review av Alder Lake går att ifrågasätta, då de antagligen inte fick tillräckligt hårt tryck emot cpu'n för att LGA1700 ligger ca 1 mm lägre på moderkortet, de uppmätte otroligt höga temperaturer i det testet. Personligen tror jag de monterade med LGA 1200 hålen på ASUS och använde ett LGA1200 fäste.

Av Rapidact
Skrivet av linde:

Det är det där som är lite luddigt,jag beställdes hem
https://www.inet.se/produkt/5323681/noctua-nh-u12a-chromax-bl...

Jag trodde först den var framtagen till LGA 1700 men hur kan man vara säker på att det är ”rätt”har det släppts några kylare för LGA 1700 som har större kylplatta?

Kolla upp om ditt moderkort är kompatibel?
https://ncc.noctua.at/motherboards/ASUS/LGA%201700

Av Rapidact
Skrivet av mistahh:

Jag har allt utom kylaren nu. Väntar på en Corsair iCUE H150i ELITE LCD som jag bör få 15e…

https://wccftech.com/older-cpu-coolers-might-have-mounting-pr...

"You can see that Corsair's H115 and Cooler Master's ML series designs don't spread the thermal paste evenly across the cold plate with the new LGA 1700 mounting kits. This may result in inferior performance versus newer designs that will offer the best support for Intel's 12th Gen CPU lineup."

Av Rapidact

Jag ger upp! Jag returnerar min Alder Lake CPU med moderkort och kylare. Orkar inte med strulet som varit att det saknas rätt delar. Sedan har ASUS klantat till deras z690 moderkort att det inte går att få dit en vettig Noctua-luftkylare utan problem.

Av Rapidact
Skrivet av Cerd Moyen:

Vet inte vem som har missat vad. ASUS har åtminstone klantat sig med VRM flänsar och plasthöljen. Sen att de har LGA 1200 hål på vissa moderkort kan ge upphov till problem.
Noctua har inte nödvändigtvis missat det, utan aktat sig att ge officiellt stöd för dem.
Sockeln på LGA 1700 är lägre och det har visat sig att äldre kylare med LGA 1200 fästen inte nödvändigtvis applicerar tillräckligt med tryck.

Personligen skulle jag invänta officiella LGA 1700 fästen.

Jag tror de missat det. Det var lite annorlunda med detta moderkort. Men bra poäng...

Av Rapidact
Skrivet av Rapidact:

Står i manualen på deras hemsida samt bilder på moderkortet.

Det gäller inte alla deras moderkort, men jag såg det just detta moderkort jag skrev om.

Av Rapidact
Skrivet av OverKill69:

Har du någon länk till där det står att Asus Z690 MK har LGA 1200 hål?

Står i manualen på deras hemsida samt bilder på moderkortet.

Av Rapidact
Skrivet av OverKill69:

Jag har köpt samma och jag har ett NZXT Kraken X62 280mm idag, kan det vara så att det passar på detta moderkortet med LGA 1200 hålen?
https://www.inet.se/produkt/6912318/nzxt-kraken-x62-280mm

Jag tror det är ASUS egna puckel/kylare som är på moderkortet som du ska oroa dig för. Om Kylaren blåser varmluft på den, då är det inte bra. Eller om kylaren stöter i den och därmed inte får plats.

Av Rapidact
Skrivet av OverKill69:

Jag har köpt samma och jag har ett NZXT Kraken X62 280mm idag, kan det vara så att det passar på detta moderkortet med LGA 1200 hålen?
https://www.inet.se/produkt/6912318/nzxt-kraken-x62-280mm

Jag uppdaterade mitt inlägg.

Av Rapidact

Jag vill dela med mig av mina supertips till alla med huvudvärk där ute! Det är inte lätt att få ihop alla delar. Det är tyvärr mycket desinformation där ute om kylarlösningen.

Jag valde en gyllene medelväg, en I7 12700KF med ett ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4. Detta moderkort är näst intill identiskt med ASUS ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI, men med DDR4 support (och lite fulare färgval tyvärr). Pga DDR5 brist valde jag denna lösning, men jag tror det kan vara till fördel om man gillar att spela ibland. Enligt videotester jag sett på youtube, ger DDR4 högre framerate än DDR5 minnen (om testerna är äkta).

En annan värdefull insikt var att just detta moderkort hade extrahål för kylaren, att den stödde LGA 1200 kylare. Noctua talar om vilka av deras kylare som får plats på detta moderkort, för att ASUS har klantat till moderkortsdesignen med en för hög kylare över deras VRM, men Noctuas kompatibilitetslista var också felgjord, de visste inte att detta moderkort hade extra-hålen för LGA 1200. Mitt val av kylare föll på NH-D15S chromax.black, eftersom NH-D15 inte får plats med extrafläkten. Man behöver INTE NM-i17xx-MP83 mounting-kit som de skriver där, eftersom LGA 1200 stöds på moderkortet. Noctua går alltså ut med fel information om detta moderkort.

En annan bra insikt är att I7 12700KF inte drar lika mycket ström när man spelar, de ligger i linje med AMD Zen3 i belastning då, och även några grader lägre i temperatur. Det enda negativa vi sett är hur det ser ut vid full belastning av alla kärnorna vid t ex rendering i Blender, men hur ofta gör man det? Och vill man göra det med CPU'n? Varför inte låta GPU'n göra det ännu snabbare?

Med 20% rabatt tycker jag det blev en överkomlig deal att köpa denna CPU/Moderkort kombo runt 8000 kr. Jag har då alla delar för att komma igång ikväll redan.

Av Rapidact

Sladdar/kontakter är en felkälla att kontrollera först, speciellt om disken visar crc-error. Problem? Byt sladdmärke...

Vibrationer och konstiga ljud kan ha att göra med att disken inte är ordentligt fastsatt - kolla skruvar och lösa plåtdelar. Sladden kanske trycker emot en kant och för vidare vibrationer?

Av Rapidact

Jag hoppas strömförbrukningen går ner i framtiden, annars kan man värma hemmet med en dator.

Av Rapidact
Skrivet av UndaC:

Det ser ju tyvärr ut att bli något av en flaskhals (alltså inte prestandamässigt men tillgänglighetsmässigt)

Vi väntar spänt på vad ni har att berätta. Vissa frågetecken hänger i luften.

T ex Alder Lakes färre prestandakärnor kompenseras av brutal strömförbrukning? Ni har väl benchmark som visar prestanda vid samma strömförbrukning jämfört med AMD's motsvarande i samma prisklass?

Och vad händer då med värme/kylning/ljud?

Och en uppdatering för AMD ligger runt hörnet....

Av Rapidact

En härlig TDP på i9:an kommer göra det värt att vänta på reviews innan man väljer modell.

Av Rapidact

Vad innebär detta i praktiken?