Inlägg

Inlägg som _gabbEE har skrivit i forumet
Av _gabbEE
Skrivet av griffin83:

Tack för svar, ni verkar vara ganska negativa till en färdigbyggd dator, såg bland annat att det var ett specialbyggt moderkort och att det inte var bra (varför?), jag vill dock helst inte bygga själv(det är ganska många år sen jag byggde en dator).

Den dator jag har nu köpte jag 2012 från Mrpc och då fanns det en "grunddator" som man sen kunde ändra specs på, finns det inga såna alternativ nu? Skulle t.ex kunna tänka mig att lägga till en slant för 32gb och lite annat.

Anledningen är att det ofta är väldigt svårt att uppgradera en "märkes-dator". Den gör sitt jobb i 3 år beroende på vad man spelar, sen får man köpa en ny. I längden är det billigare för plånboken och också bättre för miljön att köpa en dator du kan uppgradera allt eftersom. Märkes-datorer tenderar dessutom att ofta bli varmare dessutom och låta lite mer. Men visst, det är ju bekvämt också. Bara att klicka hem och koppla in!

Av _gabbEE
Skrivet av metalmac:

Vad sitter du på just nu?

Dina krav låter ju inte så höga så dumt att bränna onödigt mycket pengar.
Detta gav jag som förslag till en annan som ville komma lite billigare undan:

https://komponentkoll.se/bild/qDYPv.png

Sedan förslagsvis detta grafikkort:

https://m.aliexpress.com/item/1005005046377456.html?spm=a2g0n....

Lite info om kortet:

https://youtube.com/watch?v=TiUY8RYRxv4&feature=shares

Lite fler speltester:

https://youtube.com/watch?v=aD6KqW6th30&feature=shares

Ett begagnat på tradera (lite vassare prestanda än de från Kina):

https://www.tradera.com/item/577769533

Som sagt, lätt att överspendera.
Med denna burk så kan du utan problem uppgradera senare till ett rx 6600 xt, eller Rex 3060, eller kanske till och med rx 6700 xt för 1440p längre fram om suget faller på.

Hej och tack för ditt svar!

Setupen finns i mitt första inlägg om du klickar på länken Men här kommer den igen (Kolumnen till vänster är nuvarande setup, höger ett exempel på vad jag tittar på för upgrade):
https://www.userbenchmark.com/PCBuilder/Custom/S2410-M18.1538...

Angående kraven så både ja och nej. Jag spelar inte så ofta längre (svårt att hitta tiden med alla andra intressen) men när jag väl spelar vore det roligt att känna att det flyter på, på ett vettigt sätt och inte laggar. En annan sak som jag kom på så här i efterhand är att det ryktas om att Source 2 är på väg, vilket jag antagligen kommer gå över till om det släpps under 2023. Vilka specs som behövs för det spelet har jag dessvärre ingen aning om.
Men visst är det lätt att överspendera som du säger, det gör nog väldigt många.

Av _gabbEE
Skrivet av Scarabeo:

Denna disk är nog mest prisvärd just nu.

https://www.amazon.se/dp/B0BBWH1R8H/

Tack! Verkar onekligen vara ett bra pris.

Vad tror du om att gå på ett begagnat 1080ti kort? Tänker mig 11gb varianten. Dom kostar mellan 2500-3000kr begagnade. Eller finns det andra kort som man kan få för ungefär samma peng som presterar likvärdigt?

Och vilken CPU bör man gå på? (Såklart en fråga om pengar men om du har någon rekommendation som tar sig in i min budget?)

Av _gabbEE

En sak som jag glömde nämna är att jag hemskt gärna skulle vilja komplettera med en något större m2-disk på åtminstone 500gb, men den räknar jag med att köpa ny. Jag kan också tänka mig att köpa chassi och PSU nytt då det inte är några större pengar. Mest pengar att tjäna är det ju ändå på GPU och CPU med MB, så det är framförallt det som jag kan tänka mig att köpa begagnat, även kanske ram-minnen

Lägger till detta i ursprungsinlägget!

Av _gabbEE
Skrivet av Scarabeo:

Du kanske kan behålla chassit, PSU:n och disken och uppgradera med detta?

https://komponentkoll.se/bild/KclnN.png

Tack för svar! Glömde skriva att nuvarande PSU är ett nätagg på 450 watt. Corsair Bronze vill jag minnas. Kan vara bra att känna till. Tror du att det hade räckt? På håret va?

Av _gabbEE

Köpråd - mest "bang for the buck" 8000kr (begagnat-marknaden)

Hej på er!

Jag har under en tid funderat på att uppgradera min nuvarande setup då den verkligen börjar bli till åren. Den fungerar egentligen fortfarande mycket väl till delar av mina användningsområden, som surf och gaming av enklare (äldre spel utan större prestandakrav), men så spelar jag CS:GO också. Även om jag numer sållar mig till gruppen "sällan-spelare" (4-6 gånger i månaden ca.) så känner jag ändå att en upgrade hade varit rolig att få till för att få lite bättre flyt främst i det spelet. I synnerhet när polarna sitter med mer än dubbla min FPS in-game. Att ha möjlighet att testa något nyare spel någon gång är också ett argument till en upgrade.
Livet är dock redan fullt av andra intressen och måsten och även om jag var relativt nära på att köpa en helt ny dator på black friday för ca. 12000:-, så är jag glad att så inte blev fallet när det finns så många andra hål att stoppa pengar i. Det hade gjort ont i mig att ha köpt en för mig, sådan dyr dator som mest stått oanvänd det mesta av tiden.

Nu då till det roliga! Jag söker antingen en begagnad burk eller begagnade delar som är markant bättre än min tidigare setup.
Nedan i länken ser ni min nuvarande setup respektive ett exempel på vad jag sneglar på. Det är dock bara ett exempel och jag tar tacksamt emot andra förslag så länge det inte överstiger budgeten på 8000:-. Det får gärna bli mindre, men om ni har RIKTIGT bra argument kan jag sträcka mig lite över 8000:- också. Jag är själv alldeles för ouppdaterad på vad som gäller varför jag söker er hjälp. Som rubriken lyder, vad ska jag satsa på för att få mest "bang for the buck"?

Önskvärt är att komplettera med en något större m2-disk på åtminstone 500gb, men den räknar jag med att köpa ny. Jag kan också tänka mig att köpa chassi och PSU nytt då det iallafall förr, inte var några större pengar.
Mest pengar att tjäna är det ju ändå på GPU och CPU med MB, så det är framförallt det som jag kan tänka mig att köpa begagnat, högst troligt även ram-minnen.

Setup

Nuvarande chassi är ett midtower tror jag där micro-atx eller atx passar. Jag har dock haft en tanke på att behålla nuvarande chassi/dator som den är och damma av den igen i framtiden om man skulle få barn.

Allt gott!
Mvh Gabriel

Av _gabbEE
Skrivet av klaralg:

Håller tummarna! Precis så jag tänkte med.

Hör av mig efter lite testande av datorn.

Hur går det? Nu har du ju hunnit testa datorn lite. Är du nöjd med ditt köp?

Av _gabbEE

Hittade den här datorn på mediamarkt idag. Långt över min egen prisklass men tyckte att man såg ut att få mycket för pengarna? Långt ifrån någon expert dock men här är den iallafall:
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_sharkgaming-rgbeast-i90...

Bra deal?

Av _gabbEE
Skrivet av Mr. Nobby:

Vi kan med detta anta att det finns en stor skara som tycker att priserna har nått fantasinivåer och väljer att inte köpa. Ska bli intressant och se om det blir prissänkningar.

Jag är en av dom. Hör till gruppen av "sällan-spelare" och för mig blir det helt otänkbart att lägga 5k på ett grafikkort. Egentligen skulle jag vilja ha en ny burk, men det går inte att rättfärdiga ett köp på 12-13k (Den summan krävs för att den nya burken skulle vara väsentligen mycket bättre än den nuvarande) när man spelar max 5-7 tillfällen på en månad. Skulle vara om man är gjord av pengar då, men tyvärr.

Av _gabbEE

Yrke:

Leg. Arbetsterapeut- 3-års universitetsutbildning
Lön: 34 400 med 7~ års erfarenhet
Riktiga pisslöner för att vara ett så pass viktigt yrke tråkigt nog.

Kommunalt anställd med 25 semesterdagar per år, 3000 (Ny förhöjd summa sen förra året, tidigare 1000:- ) i friskvårdsbidrag.

Av _gabbEE
Skrivet av klaralg:

Jag behöver ha en dator inom kort och inets leveranstid var ca 2 månader.

Har du erfarenhet av just denna modellen? Fungerar den inte inom de aspekterna jag önskar skicka jag ju givetvis tillbaka den.

Alltså. Allting beror ju på vilken kravbild man har också. Du kommer sannolikt bli nöjd, det tvivlar jag egentligen inte på. Men i det långa loppet är det både dyrare och såklart också sämre för miljön att köpa "märkesdatorer". Dels för att dom inte tenderar att hålla lika länge och det är svårt/svårare att byta ut delar om så skulle hända. Samma gäller såklart om du om 3-4 år vill uppgradera dig igen.

Men, även om du kunde gjort ett bättre val så tror jag nog ändå att du kommer att bli nöjd med din spelupplevelse om du inte har allt för höga krav. Bara för att lugna dig lite!

Av _gabbEE
Skrivet av Swedishchef_90:

MSI använder förmodligen mestadels egna komponenter, tro dem gör allt förutom ram och cpu ?
PSU
Mb
Gpu
Chassi

Ok, tack för input! Jag hade nog valt MSIn före HPn iallafall om valet stod där. Däremot är väl det bästa valet att bygga en egen. Främst för att ha möjligheten att uppgradera senare och inte behöva köpa en helt ny.

Av _gabbEE
Skrivet av klaralg:

Hej igen, jag måste ha kollat helt konstigt. Denna datorn kan inet bygga ihop åt mig. Men leveranstiden blir närmare två månader

https://www.inet.se/kundvagn/visa/gRENAe6CqGTq9utMspDKQnMh884

Eller så kan jag köpa denna för samma pengar, klar och innehåller operativsystem.

https://www.billigteknik.se/speldator/34147-hp-pavilion-gamin...

Vad hade ni gjort? Är det värt att vänta i två månader och skiljer prestandan såpass mycket?

Jag hade hellre gått på denna tror jag än HPn iallafall. TROR att MSI är mer att lita på och eventuellt något lättare att uppgradera sen. Men det finns andra som har bättre koll.
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gamingdator/msi-mag-codex-5-11tg-813mys/1027920.12917/

Bra pris just nu! Ligger på runt 17k på andra ställen vad jag kan se med typ snarlika komponenter.

Av _gabbEE

https://www.dustinhome.se/product/5011282034/mag-codex-5?tab=...

Denna kan kanske vara någonting för den som har kosing nog att stretcha lite på budgeten. Förstår dock inte riktigt hur många hårddiskplatser som finns, jag redigerar och lagrar en del bilder på min befintliga dator, vilket gör att jag har större behov än dom 512gb som är orginalet.

Av _gabbEE

För övrigt lite "besviken" över att det kommit så få deals i den prisklassen som "vi" letar efter här. Går man upp 3000-4000kr hittas betydligt mer, lite synd men det är ju vad det är. Kanske kommer det ut något mer under dagen/helgen?

Av _gabbEE
Skrivet av chribbitsch:

Samma här, fast sneglar på denna som har ett 3060ti istället - vilket är ett bra lyft. Jag vill börja leka med VR lite och fyndade en Quest 2 på inet för 3990:- också;
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_hp-victus-15l-gaming-de...

Sen har jag hittat denna genom jobbet - som med rabatter hamnar på 12239:-, som även har ett 3070 8Gb (Lenovo Legion Tower 5)

AMD Ryzen™ 7 5800-processor (3,40 GHz upp till 4,60 GHz)
Windows 11 Home 64
16 GB DDR4-3200MHz (UDIMM)
512 GB SSD M.2 2280 PCIe TLC
650W
NVIDIA® GeForce® RTX™ 3070 LHR 8 GB GDDR6
Wi-Fi 6 2 × 2 AX + Bluetooth® 5.1 eller senare

Är inte mycket för att mecka själv längre - men skjuter man sig själv i foten om man köper sådana här fabrik-maskiner?

Låter som att vi sitter i samma båt. Kan tänka mig att skruva om jag kommer undan betydligt billigare, men går det få något färdigt till ungefär samma pris föredrar jag nog det faktiskt.
Apråpå, HP-datorn som du länkade känns det som mycket för pengarna. Dock ställer jag mig frågan till just HP som märke. Förr var HP inte det bästa man kunde köpa. Men hur det egentligen är, finns det andra som är bättre lämpade att svara på!

Av _gabbEE

Återupplivar tråden.

Är detta ett vettigt köp under black friday om man inte vill plocka ihop en dator själv?
https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-ideacentre-gamin...

Tänker mig att komplettera med mer ram-minne senare vilket jag tror att man kan?

Av _gabbEE

Hej!

Jag söker dator för i stort sett samma budget. Dock kan jag tänka mig att behålla mitt grafikkort ett tag till underförutsättning att det inte "flaskar" för mig. Detta för att komma ned i pris så mycket som möjligt då det finns andra hål att stoppa pengar i än i nya datorkomponenter.

Någon som har någon uppfattning om jag kan använda ett GTX 1060 6gb med exempelvis AMDs Ryzen 5 5600k? Eller blir det för "stor skillnad" mellan CPU och GPU så att jag inte får ut det jag vill iallafall?

Värt att nämna är att jag i stor utsträckning i princip bara spelar CS:GO när jag väl hittar tid för att spela. Ibland äldre spel men mycket sällan några nyare, mer krävande spel.

Hoppas TS är okej med att jag lånar tråden!

Av _gabbEE

Det blev ingen tv sist det kom på tal. Men nu kommer det bli en. Om inte redan innan helgen så på black friday!
Elgiganten har dock denna https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/22892/samsung-55... i annonsbladet den här veckan och med denna så vet jag att jag kommer bli nöjd utifrån min behov och tidigare apparater. Ganska schysst pris kan jag tycka? Är det bara att köpa eller ska man hålla sig till den svarta fredagen? Tycker sällan att det är så jättemycket fina tillbud då?

Skickades från m.sweclockers.com

Av _gabbEE
Skrivet av Bael:

@_gabbEE: Installera CPU-Z & titta under fliken mainboard där står informationen du behöver.
https://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/cpu-z_1.88-en.exe

Stort tack broder! Ska göra detta! 🙏👍

Skickades från m.sweclockers.com