Inlägg

Inlägg som _gabbEE har skrivit i forumet
Av _gabbEE

Inköp av ny digitalkamera!

Hej!

Nu är det dags för ett inköp för en ny digitalkamera och då minan egna kunskaper inom området foto är högst begränsade så tänkte jag att jag frågar er om råd här!

Vad ska man tänka på vid köp av en kamera? Vad är det som är viktigt? Megapixels är inte allt antar jag? Ljuskänsligheten är väl viktig?
Kameran kommer att användas till det mesta, ta lite kort både inomhus och utomhus. Allmän fotografering helt enkelt men jag vill gärna ha en kamera med hyfsad/bra optisk zoom.

I dagsläget så är det tre modeller som jag väljer mellan men jag är som sagt öppen för förslag och kan tänka mig att gå upp lite i pris om det finns något som är bättre.

Följande modeller är det i alla fall:
Canon PowerShot SX120 IS 990:- på SIBA
Samsung WB600 1300:- på SIBA
Fujifilm FinePix F80EXR 990:- på Elgiganten

Om det är någon som vill ta sig tid och ork att se över min produktjämförelse så vore jag tacksam, jag har själv svårt att tyda vad som egentligen är bra:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=473642,565541,562620

1000-1500 kronor är vad jag har tänkt att lägga men högst 1500:-

Tack på förhand!

Av _gabbEE

Ops, gjorde ett inlägg i fel tråd, ber om ursäkt för dumpen:)

Av _gabbEE

ViewSonic VX2268wm 120hz=blinkningar i skärmen?

Hej!

Efter en formatering av diskarna och installation av Win7 så har jag fått problem med att min skärm, en ViewSonic VX2268wm ofta blinkar till för någon millisekund när skärmen körs i 120hz. Speciellt märkbart blir problemet då jag scrollar. Kör jag skärmen med lägre frekvens (för tillfället 60hz) så fungerar allt som det ska. Det blir heller ingen skillnad om jag väljer att ha vsync "på" eller "av".
Innan min formatering så har jag inte haft några som helst problem med skärmen då jag senast idag körde den i 120hz.
Jag har tankat de senaste drivrutinerna från Global Provider of Innovative Graphics, Processors and Media Solutions | AMD och installerat dessa.
Grafikkortet är ett HIS RADEON 4830 iceq4 om det är värt att veta.
Vill ni ha ytterliggare information så är det bara att fråga!

Tack på förhand!

Edit: I alla upplösningar upp till 100hz så uppkommer inga blinkningar. I 110 samt 120hz så börjar det.

Problemet var inget värre än att jag slarvat och tankat hem fel drivrutiner, ber om ursäkt för det!

Av _gabbEE
Skrivet av Snooc:

Har under dem senaste dagarna försökt få 120hz att fungera under alla upplösningar på min dator, då jag alltid har spelat med 800x600 på Source och 1.6. Jag har inte lyckats få det att fungera, hur jag en har gjort, och ATI verkar inte ha särskilt bråttom med att släppa drivrutiner som gör det möjligt heller..

Jag har:
- Installerat en modifierad EDID för min skärm. (http://rapidshare.com/files/325889022/120.inf)
- Försökt installera flertal program så att jag kan göra en egen upplösning, till exempel Powerstrip och refreshlock. Powerstrip stöder dock inte 58xx Serien.
- Installerat om drivrutiner med Driver Sweeper och sett till att jag har senaste uppdateringen.
- Bytt slot på DVI kabeln på grafik-kortet.

Jag har nu ingen aning om hur jag ska göra för att se till att lösa detta.
Men innan ni frågar så har jag:

- Sett till att jag använder Dual-DVI kabel.
- Jag använder Windows XP SP3
- Sett till att skärmen inte är skadad.

Problemet är alltså att 120hz BARA stöds på 1680x1050, vilket för mig är bra i moderna spel, men inte i dem gamla godingarna. Finns det liknande program som PowerStrip, finns det custom drivers till ATI.. Finns det helt enkelt något annat att göra förutom att hoppas på att ATI får fingret ur arslet?

Tack för svar och tips. / Snooc

Bumpar tråden med förhoppningen om att du har kommit fram till ett svar på dina frågor eller att någon annan med ett svar ska komma in och bli min räddande ängel.

Jag har alltså precis samma problem som du beskriver och behöver hjälp då jag helt enkelt är oförmögen att lösa situationen själv!

Glömde skriva att jag har ett annat grafikkort än trådskaparen men även jag har ATI-Kort, 4830 512mb iceq4

Tack så hemskt mycket på förhand!<3

Av _gabbEE

Hej!

Det var nu snart ett halvår sedan som jag råkade ut för denna smått otroliga incident(Läs inlägg #1), tänkte komma med en lite update:)

För ca. 2 månader sedan så bestämde jag mig för att köpa en ny dator. Den gamla jag hade började krångla, datorn blev ständigt för varm mm.
Denna anledningen tillsammans med att det skulle vara skönt att uppgradera sig lite, resulterade i mitt beslut att köpa nya delar.

Eftersom att jag hade en liten budget så kom jag på idén om att jag kanske borde testa det grafikkortet som jag hade sönder en gång till innan jag bestämmer mig för ett nytt grafikkort också. Jag hade ju egentligen inget att förlora så vad jag gjorde var att jag:
Under ca. en timmes tid pillade med en knappnål på grafikkortet, för att försöka skrapa/pilla bort oboy-fläckarna. Efter detta så spolade jag kortet under kranen och efter det så torkade jag det med en handduk för att få bort det värsta av vattnet. Det sista jag gjorde var att lägga in kortet i varmluftsugn på 60gader i 10 minuter. Detta för att få bort fukten på de ställena där jag inte kom åt med handduken.

Låter helt sjukt, jag vet och tro mig att jag blev förvånad när kortet sedan fungerade utan problem.
Att jag sparade ca. 1500kr där också var verkligen en bonus:)

Edit: Skam den som ger sig..

Av _gabbEE

Någon som har något att säga om mitt riktiga budget chassi? Är det nödvändigt att köpa ett nytt? Hur viktigt är det med ett bra chassi?

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raffor
http://img441.imageshack.us/img441/4267/inet.png

Corsair som står med i början av tråden är bra men just det nätaget är lite budget och bara 400w. 450w modellen klarar betydligt mer, 170kr mer är det värt...sen kanske du till och med vill satsa på 550w modellen som är ca 300kr dyrare men det är upp till dig (810kr)

Bytte moderkort (anser att det är bättre) och la till minnen 2x2gb, 4gb är standard nu och man ska inte använda alla 4 minnesplatserna, det brukar allt som oftast orsaka problem.

Du kan lägga till lite ca 200kr och få samma grafikkort med 1gb minne men om du inte ska spela i högre upplösningar behövs det inte så 512mb bör räcka gott och väl

Värt att tillägga är att du kan behöva flasha om bios på am2+ moderkort så att du ska kunna köra athlon II, så du får se till att ha en am2 processor som du kan ha till en början och flasha om med eller fråga inet om moderkortet kommer stödja processorn direkt ur paketet eller inte.

Inköpslistan som du la upp ser ju helt klart intressant ut. Men skulle nog behöva ett nytt chassi också. Eller jag vet ärligt talat inte.
Har för tillfället ett riktigt lågbudget chassi från Kjell o company:
http://data.fuskbugg.se/skalman01/nuvarandechassi.JPG

Det fick bli fuskbugg igen då det inte gick o länka produkten.

Vet inte hur viktigt det är med ett nytt chassi för mig? Tror du att det fungerar ändå?
Köper jag inte nytt Chassi så köper jag de grejerna du rekommenderar. Ska jag ha ett nytt chassi också så får jag fundera lite. Blir ju lite över budget i sådana fall.

Av _gabbEE

Ledsen boys, råkade ta fel minnen. Det ska vara dessa:

https://www.inet.se/datorkomponenter/internminnen/2048mb--2x1...

Nya inköpslistan här då:
http://data.fuskbugg.se/skalman01/-inkopslista.JPG

Av _gabbEE

Har nu bestämt mig för följande och undrar om det ser bra ut:
http://data.fuskbugg.se/skalman01/-inkopslista.JPG

Bytte till den billigare processorn från AMD och behåller samtidigt det lite dyrare grafik kortet. Tog även ett billigare nätagg som enligt min bror ska vara ett populärt och bra nätagg för budgetbyggaren. Nätagget hade även fått mycket positiva recensioner på Inet.se också.

https://www.inet.se/datorkomponenter/naetaggregat/400w-fsp-at...

https://www.inet.se/datorkomponenter/naetaggregat/400w-corsai...

Både corsair nätagget och märket som jag tog, FSP var på 400w, så långt kan till och med jag se att det är samma:)

Men är jag dumsnål som tar ett billigare?
Tror ni att nätagget håller för komponenterna i datorn?
Tänker då främst på grafik kortet som enligt rekommendation ska ha ett nätagg på 450w. Men jag valde ju trots allt en energisnål processor så det kanske går ändå?

Edit: Ny inköpslista, fel minnen på den första...

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raffor
Jag tycker du ska ta athlon II 245 pga av din budget, har inte sett jämförelse mellan den och 550 men 250 som är 100mhz snabbare presterar riktigt bra för sitt pris. Sämre än 550 men inte allt för mycket...det kommer vara en betydligt större skillnad om du köper ett 4850 istället för 4870 än om du köper ett athlon 245 istället för en phenom 550.

Tillägg: "Athlon64 X2 245 är sämre än Phenom II X2 550 samt en äldre konstruktion"

Vadå äldre konstruktion? Athlon II bygger på phenom arkitekturen, skillanden är att den har dubbelt L2 cache och inget L3 cache. Athlon II är ju till och med nyare än Phenom II.

Nästa anledning att ta 245 istället för 550 är att den drar mindre ström vilket kan vara bra kompensation för 4870 och ett inte allt för starkt nätag som de själva rekomenderar ett nätag på 500W+

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/aii_250/9....

Du kan ju kolla och känna efter om det är värt skillnaden mellan 550 och 245 (250).

Om man ser på delarna som det är skulle jag hellre satsa på ett kraftigare och bättre nätag istället för en ny låda samt 245 eller 250 istället för 550.

En får tacka för dina utförliga svar!

Har bestämt mig för att ta den billigare processorn. Dels för min snåla budget samt att jag inte tror att jag behöver en bättre för mina ändamål. Drar det också mindre ström än den andra processorn så är det ju också en sak att väga in. Grafikkortet lär ju behöva en hel del.

Skulle du vilja göra dig det besväret att länka till ett lämpligt nätagg då jag absolut inte har någon koll på området? Vilket/Vilka märken är bra? Vilket märke ska undvikas och hur starkt nätagg behövs?

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tuppel
Vi dalmasar är redigt pålitliga.

Framtidssäkert stavas numera 4 kärnor och det blir dyrt. Behöver du något värre i framtiden kan du sälja din A64 X2 245 och skaffa quad.

Haha härligt att höra, blir förmodligen att gå ner i pris och ta den billigare processorn. Tror att jag kommer att klara mig utmärkt med den. Blir förmodligen så att jag lägger mellan skillnaden på:
https://www.inet.se/datorkomponenter/internminnen/2048mb--2x1...

Jag har absolut ingen koll på allt vad nätaggregat heter. Är det nätagget bra som du länkar i inköpslistan?

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tuppel
Skillnaden mellan HD4850 och HD4870 kan vara ganska stor, det kan handla om 15-30FPS. HD4870 har sjunkit något otroligt i pris, det är därför man kan tro att det inte är så mycket bättre - men det är det helt klart.

Athlon64 X2 245 är sämre än Phenom II X2 550 samt en äldre konstruktion, men till en speldator klarar du dig förmodligen på den förstnämnda.

Det optimala är ju att behålla min konfiguration, men det är lätt för mig att säga när det inte är mina pengar. Banta hellre processorn än grafikkortet.

Okej, Jag litar på ditt omdöme och sparar grafikkortet:) Tror ju inte att jag behöver den processorn som du länkar för att vara ärlig. Frågan är ju om jag ska ta den ändå för att ha något mer säkert för framtiden?:)

Någon annan som har något att säga angående datorinköpet?

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tuppel
2GB Dual Channel PC6400 800MHz för 350 kr, 2GB singelsticka för 260 kr. 533MHz är nog lite väl söligt, men jag vet inte.

Aja, knåpade ihop detta:

http://pici.se/pictures/ieaeZvqaX.jpg

Köper du HD4850/HD4770 klämmer du nog in 2GB 800MHz under 4 000 kr, är för lat för att räkna på det.

Gillar den inköplistan som du drog ihop där. Har 2 synpunkter bara.

Vad tror du om att byta ut Grafikkortet till ett sådant här precis som du sa:
https://www.inet.se/datorkomponenter/grafikkort/xfx-radeon-hd...
Alltså XFX Radeon HD4850 Edition

Vad är den stora skillnaden på de 2 korten? Är det någon större skillnad i prestanda?

Tänkte även på att jag skulle kunna byta till en billigare processor:
https://www.inet.se/datorkomponenter/processorer/amd-athlon2-...

Skillnaden på den som du länkar och min? Ett par hundra i pris, är det värt det?

Tack för att du tog dig tid förresten!

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rarra
Har du ett chassi redan?

Hej!

Jag har ett chassi men det känns väldigt trångt. Skulle gärna vilja ha ett nytt då det känns som att luftgenomströmningen blir bättre om delarna inte sitter så tätt;)

Av _gabbEE

Dator för spel, låg budget (4000kr)

Hej!

Det är nu dags att införskaffa sig en ny dator.
Jag har en tight budget att jobba med så skulle behöva lite tips på vad jag ska köpa. Har inte tänkt att lägga ut mer än 4000kr på den nya datorn.

Jag skulle gärna vilja ha hjälp med att plocka ihop en inköpslista om det är någon som skulle vilja ta sig tid till det, så skulle jag vara tacksam!

Delar som jag redan har som jag tänkte använda är Hårdisk samt dvdläsare/brännare. RAM-minnen har jag även, 512x4 ddr2 på 533mhz, tror det är Corsair. Vad tycker ni, köpa nya minnen även eller klarar jag mig med de jag har? Vet att dom inte är dom snabbaste:) Ett krav som jag har på moderkortet bör vara att det finns 4st minnes platser för mitt ram. Men det kanske är standard på ett moderkort?

Datorn kommer att användas till spel och surfande.
För närvarande så spelas mest CS 1.6 men Source, samt andra enklare spel som WC III, Dota, HoN spelas också ibland. Men det skulle kanske kunna vara kul att testa något av de nyare spelen också. Att jag ska kunna spela typ Crysis på högsta grafik är absolut inget krav.

Skulle alltså hemskt gärna vilja ha hjälp med att plocka ihop en dator, om någon skulle vilja ta sig tid?

Budgeten är alltså högst 4000kr men gärna lägre om det går.

Tack på förhand!

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ala_95
Har Bahnhof fiber draget till huset. 5mbit/s men har ca 13 upp eller ner, kommer inte ihåg, och 90-100 upp/ner

Jo har hört att Bahnhofs Fiber ska vara riktigt bra och säkert men jag frågar alltså om Bahnhofs ADSL Bredband. Inte alls samma sak då det ju går genom telefonledningarna. Kan inte ha Fiber där jag bor än så länge så är alltså ute efter något ADSL som är billigare än BBB som jag har nu idag. Betalar 299kr/månad för 2mb. Ska inte klaga på BBB då det har fungerat bra men det är just priset som är alldeles för dyrt.

Så är det någon som har något annat ADSL som är betydligt billigare som även har "Okej" pingtider så är det bara o tipsa.

Tackarrrr!

Av _gabbEE

Väcker tråden till liv igen!;) Tänkte om det är någon som har nya uppgifter om Bahnhofs ADSL - bredband? Det var ju trots allt en 8-9 månader sen jag skrev här sist.

Bahnhof är alltså ett mycket billigare alternativ för mig än BBB. Sparar pengar trots att jag ändå får en högre hastighet hos Bahnhof.
Skulle inte inte tveka att byta en sekund om det inte vore för att jag inte har någon aning om Bahnhofs svarstider. Jag spelar mycket (som jag också skrev i ett inlägg ovan.) och vill också ha en ms som inte är allt för hög. Ligger den runt 30 så är det inga problem. Men helst inte mycket högre än så.

Så är det någon som har Bahnhof ADSL och kan berätta lite om hur det fungerar och har svar om pingtiderna?
Vet att många är väldigt nöjda med Bahnhofs fiber men det är alltså inte det jag är ute efter, så jag ber er att inte skriva om ni inte har något svar om Bahnhofs ADSL:)

Tack på Förhand!

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av las
Ni har väl plockat isär kortet? Om inte så är det ju svårt att se vad som behöver rengöras. Efter att ha plockat isär kortet är det väl bara att bada kåpan och kylblocket i vatten eller vad som helst tills det blir rent. Själva kortet kan ni som sagt rengöra med någon alkohol eller motsvarande.

Det räckte med att bara tar ur kortet ur chassit. Det är alltså ingen katastrof. Det är inte Oboy över hela kortet utan bara små fläckar på ett fåtal ställen. Detta räckte nog dock för att det skulle sluta fungera alternativt att det gick sönder när vi skulle rengöra det första gången med kemiskt ren aceton.

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av poeman
Det kan ju även vara så att någon komponent skadats vid själva rengörandet (statisk elektricitet). Kan dock kanske vara en idé att låta kortet vara ett dygn och testa igen i datorn (så det är helt torrt).

Jo har iallafall tänkt att testa en gång till o hoppas på det bästa. 1300kr är mycket för en kille som just nu är arbetslös.

Av _gabbEE
Citat:

Ursprungligen inskrivet av poeman
Aceton var nog ingen bra idé. Det löser upp plast. Det bästa hade nog varit att ta ut grafikkortet och blåsa rent med lite tryckluft och sedan låta det torka helt innan det körts igång. Tyvärr är det nog acetonen som kan ha skadat kretskort eller någon komponent.

Okej, om det är som du säger så är det synd. Det enda positiva med detta är att jag har lärt mig något av det. Aldrig mer frukost vi datorn. Datorlådan var ju stängd men ändå så lyckas det komma lite grann på grafikkortet. Satans otur!