Inlägg

Inlägg som tomat2 har skrivit i forumet
Av tomat2

Fråga om kylning

Hej! Jag köpte precis ny dator enligt följande: https://komponentkoll.se/bygg/olMXg

Jag installerade allt igår och datorn går igång fint. MEN. Jag reflekterade inte över att iom fläktens höjd så borde jag ha skaffat lågprofils minnen. Det går bra nu när jag bara kör två stickor, då krockar de inte med aggregatet. Dock så kommer kylaggregatet med två fläktarm en som sitter mellan aggregaten och en extra jag kan säga på framsidan av aggregaten. Om jag dock sätter dit extrafläkten så krockar den med ramminnet.

Min fråga är detta. Jag kan inte sätta extrafläkten mitt på aggregatet, men om jag förskjuter det 1-2cm uppåt så krockar det inte med minnet, det finns plats i chassit för detta. Men tror ni det finns nån fara med att inte ha de två fläktarna linjerade? Man vill inte skapa något konstigt luftflöde med extra fläkten som påverkar min primära fläkt...

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av tomat2

Hej ingen. Tänker att jag bör förtydliga två saker så ingen blir irriterad i efterhand. Borde ha gjort det från början men tänkte inte så långt.

Första saken: jag har precis beställt nya komponenter till mitt bygge så kommer invänta dom innan jag säljer delarna. Uppskattning en-två veckor på sin höjd. Men vi kan besluta om köp innan dess.

Andra saken: om man är intresserad av skärmen och/eller komponenter skriv gärna separat bud, iom att skärmen säljs om den får ett tillräckligt bra bud. Så om man skriver tex ”1000kr allt” så tolkar jag det som enbart komponenter.

Tack!

Av tomat2

Säljer div komponenter

Hej! Tänkte göra mig av med följande delar iom nybygge. Bor i Stockholm så bud eller upphämtas är upp till köparen.

Moderkort
https://www.inet.se/produkt/1902484/asus-z87-a-atx

CPU
https://www.inet.se/produkt/5310054/intel-core-i7-4770k-3-5-g...

CPU fläkt
https://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-e...

Minne x 4 så totalt 16 gig
https://www.inet.se/produkt/5305904/adata-8gb-2x4gb-ddr3-cl9-...

(Eventuellt även skärmen beroende på prisförslag)
https://www.dustin.se/product/5010551064/gl2440hm

Läs hela annonsen här

Av tomat2

Tips som alla här kanske redan har koll på men som ändå blev nytt för mig idag...
jag skapade och använda mig av Komponentkoll för att köpa denna dator idag: https://komponentkoll.se/bygg/olMXg

Men jag upptäckte att priserna som den förhandsvisar inte är helt korrekta. Jag lyckades få ned mina kostnader drygt 300kr genom att öppna upp varje återförsäljare för varje komponent. Vissa hade lägre priser än som stod via komponentkoll och andra hade högre. Så hade jag kört rakt av på deras rekommendation så hade det blivit dyrare i slutändan.

TIPS: Men andra ord så supervärt att gå in på återförsäljarna och dubbelkolla så att priserna stämmer, finns hundralappar att tjäna!

Av tomat2

Tips som alla här kanske har koll på men som ändå blev nytt för mig idag...
jag skapade och använda mig av Komponentkontoll för att just köpa denna dator https://komponentkoll.se/bygg/olMXg

Men jag upptäckte att priserna som den förhandsvisar inte är helt korrekta. Jag lyckades få ned mina kostnader drygt 300kr genom att öppna upp alla återförsäljare för varje komponent. Vissa hade lägre priser än som stod via komponentkoll och andra hade högre. Så hade jag kört rakt av på deras rekommendation så hade det blivit dyrare i slutändan.

TIPS: Men andra ord så supervärt att gå in på återförsäljarna och dubbelkolla så att priserna stämmer, finns hundralappar att tjäna!

Av tomat2

Tips gällande Gamingskärm?

Hej! Jag har haft ögonen på denna skärm nu under black friday, men verkar inte som den blir påverkad i pris, så tänkte höra om någon av er har tips på motsvarande/likvärdig skärm i "samma" prisklass så jag kan bredda min jakt lite.

Skärmen jag har som referens är denna:
https://www.komplett.se/product/1150730/gaming/spelutrustning...

Tack på förhand!

Av tomat2

Jag hamnade i en liknande härva med en möbel jag beställde. Möbeln jag fick saknade delar och jag fick delar som tillhörde en annan person istället. Efter flera turer där dom skickade fel delar tre gånger till, så hamnade vi till slut i att jag svarade dom att jag ville reklamera produkten och få pengarna tillbaks, och ifall de ville ha tillbaks delar så fick dom skicka ut ett bud som hämtade upp allt. Alternativt så skulle jag slänga det i slutet av månaden.

Fick till slut svar att jag fick behålla delarna och göra vad jag ville med dom samt pengarna tillbaks.
Men detta tog drygt 3 månader fram och tillbaks med som sagt 4 paket som alla blev fel.

Av tomat2

Erfarenheter från att köpa komponenter från "Fyndhörna/Demoex"

Hej!

Tänkte höra ifall ni har någon generell feedback eller erfarenhet av att köpa produkter från t.ex. Inet eller Kompletts fyndhörnor/demoex. Jag ska uppdatera min dator nu med ett bygge som ser ut såhär:
https://komponentkoll.se/bygg/olMXg

Ska kolla på Black Friday om jag kan göra någon bra deal, men samtidigt så tänkte jag hålla ett öga på om man kan komma ned någon 100-lapp om man köper från fyndavdelningen. Men känns såklart lite osäkert när det kommer till komponenter.

Någon som haft bra/dåliga erfarenheter? Eller vet om t.ex. garantier och liknande påverkas?

Tack!

Av tomat2

Nu ser mitt bygge ut såhär om det inte skulle vara så att något specifikt dyker upp på blackfriday:
https://komponentkoll.se/bygg/olMXg

Jag tog Win10 svensk OEM för att det var billigast, men antar att jag kan byta till engelska, eller är den bunden till svensk version?

Av tomat2

Tack så mycket för svaret!

Av tomat2

Grymt tack för input! Låt oss säga att jag skulle använda mig av resterande 2000kr i budget, var tycker du/ni att det skulle läggas för bästa effekt?

(måste säga att jag känner mig lite rädd av vattenkylningen i datorn när jag bygger ihop det själv, eller är det bara en obefogad rädsla?)

Av tomat2

Bygge av ny speldator, budget 10-12k (exklusive grafikkort)

Hej

Jag kommer här utan något ordentligt underlag då jag i dagsläget inte är så insatt i datorbygge.
Men målet är att jag ska bygga ny speldator som ska hålla ett tag, och mer specifikt köra Cyberpunk med höga inställningar.

Jag har redan grafikkort då jag köpte nytt i början av året och hoppas på att behålla mitt chassi (men misstänker att jag behöver nytt nätagg). Så budgeten på ca 10.000kr handlar om resterande delar (tänker att jag handlar till Blackfriday). Skulle verkligen uppskatta er hjälp med att sätta ihop något.

Här är mina delar:
Behålls) Grafikkort: https://www.komplett.se/product/1134503/datorutrustning/dator...
(Behålls helst) Chassi: https://www.inet.se/produkt/6909739/fractal-design-define-r4-...
(Byts vid behov) Nätagg: https://www.inet.se/produkt/6911389/corsair-tx-750w-80-bronze...

Tack!

Av tomat2

Löst, jag har nu köpt ett nytt grafikkort. Nvidia RTX 2070 Super och efter installationen så fungerar datorn helt utan problem så det var grafikkortet som spökade.

Tack alla för support!

Av tomat2

Blir att köpa ett ASUS GeForce RTX 2070 SUPER DUAL EVO. Blir lite dyrt men får se det som en investering...

Ingen som råkar sitta på en rabattkod till Komplett?

Av tomat2

@BengaBang Ja jag lutar nog efter mycket om och men åt RX5700 XT Pulse, sen slog det mig att jag är väldigt rostig när det kommer till datorbygge. Vet inte ens vad jag ska kolla på för att avgöra om mitt moderkort kan ta emot Grafikkortet.

Jag har detta moderkort, kan jag ens sätta in RT5700 eller måste jag uppdatera?
https://www.inet.se/produkt/1902484/asus-z87-a-atx

Av tomat2

@Boredbynoobs Okay kör du 5700XT Pulse? Känns som att det är många på forumet som klagar på kortet att det är instabilt, men såg också att det fick bra betyg i testerna här på sidan.^

@Bengabang Först var jag också inne på om man bara skulle köpa något billigt tills vidare, men samtidigt så kommer jag ju behöver lägga typ 2000 på ett begagnat kort, som jag ändå måste byta om 6 månader. Det blir ju bara pengar is sjön, varpå att i så fall hade fått ut mer av att spendera 7000 på ett kort nu.

Min fråga är nog snarare om det är ett 5700XT man ska köra på, eller något motsvarande Vilket kort som med störta sannolikhet kommer vara en bra investering inför Cyberpunk.

Av tomat2

Köpråd - Grafikkort

Tjenare!

Jag har ett grafikkort som gick sönder i förra veckan så måste nu ge mig ut och köpa ett nytt.
Mitt tänk har varit att jag skulle bygga en helt ny dator till hösten då Cyberpunk 2077 kommer men nu blir jag tvingad till att iaf börja uppgraderingen nu.

Problemet är ju bara att slutgiltiga specs för Cyberpunk inte har släpps än, och jag vill inte råka köpa ett kort nu som i slutändan inte är för klent. Nån som har några bra råd kring detta ämne? Budget för kortet hade jag tänkt mig mellan 4000 – 5000kr.

Har detta nätagg i nuläget. Antar att jag kommer behöva byta det också så råd kring det ämnet uppskattas också.
https://www.inet.se/produkt/6911389/corsair-tx-750w-80-bronze...

Av tomat2

Uppdatering. Nu när jag kom hem och tänkte köra lite tester på datorn så klarar den inte ens av att starta upp Windows utan att det blir bluescreen men meddelande att display driver kraschat. Jag kan starta upp den i felsöker läge. Men alla försök med vanliga misslyckas.

Kollade och alla fläktar, inklusive grafikkortets, snurrar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av tomat2

@Oppna tack! Ska testa det.

@claser sant det kan jag ju pröva! 👍

@Haglund grafikkortet ligger på 94 grader vid belastning och ca 90 i vila. Har inte kollat vad CPUn hade för temp vid krasch men ligger på drygt 45 i vila

Bra tips från alla, får undersöka vidare med era förslag!

Skickades från m.sweclockers.com

Av tomat2

@mickeko Okej! Ja det känns lite avlägset att köpa testutrustning och har dessvärre inget extra nätagg att prova med

@Oliver91 okej! Ja jag passade på att rengöra med luft när jag tog ut och rengjorde grafikkortet, kylaren till CPUn såg bra ut men skulle kunna kolla om kylpastan är dålig.

Någon som har förslag på hur man kan stresstest CPUn i säkert läge? Tänkte att jag bör köra något men samtidigt inte belasta grafikkortet alls, så att om jag får samma problem kan man utesluta grafikkortet.