Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Petterk:

@M-atri-X: Finns utrymme för flera tjänster med material från flera distributörer. På musiksidan har vi ju Spotify, Apple Music och Google Play Music/Youtube Music – och flera på andra marknader. Alltså inget monopol där, men rättighetssidan på rörlig bild ser annorlunda ut och företagen där gillar sina globala och regionala oligopol. För musik hade vi redan radio där radiokanalerna fick använda alla låtar utan att fråga om lov, och bara behövde rapportera in och betala royalties till en upphovsrättsorganisation. Till stor del bar sig den ersättningsmodellen över till strömmande musik, och ersättningar förhandlas alltså kollektivt.

Filmindustrin måste tänka på att de inte tjänar några pengar på Netflix, tv-producenter måste tänka på att Netflix inte går runt ekonomiskt och inte för evigt kan leva på aktietillskott och lån. Tjänster behöver definitivt utvecklas för att industrin ska överleva. Blir allt till premium-kanaler med egna produktioner så kommer dessa tjänster inte ersätta den minskade försäljningen av video och knappt ha någon film.

Mjaaa, alltså när det gäller musik så finns i princip allt material på alla tjänster. Skulle filmindustrin välja att göra samma sak så är jag helt öppen för det. Men så kommer det inte bli, för att man håller stenhårt i rättigheter och det är för dyrt att ta in allt.

Hur menar du när du säger att filmindustrin inte tjänar på Netflix? För det gör de garanterat. Läste någonstans att Netflix betalade ut ~8 miljarder dollar förra året. Anledningen till varför Netflix och även Spotify inte går runt ekonomiskt är pga de sjuka avtal som de måste teckna för att komma åt rättigheter. Vad innebär detta för Netflix? Jo, man satsar mer och mer på eget innehåll, och utbudet blir mer och mer segregerat. Jag ser 0 fördel med det.

Så jag håller helt med om att det krävs en utveckling, men jag är övertygad om att EN premiumtjänst där allt material finns tillgängligt och där pengarna går till det som nyttjas är den bästa lösningen. Det kommer samla alla kunder (pengar) på ett och samma ställe, och som konsument har man lättare att betala mer för man vet vad man får. Samtidigt som filmbolagen vet att alla kommer ha tillgång till deras film eller serie. Mer pengar kommer läggas på nytt material istället för att massa pengar ska läggas på gamla populära filmer och serier som det är idag där Netflix inte går runt för att de "tvingas" betala för rättigheterna att visa saker som Friends, Seinfeld & The Office. Galet egentligen.

Av Ness
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag är övertygad om att "Hollywood" vet precis vad du vill ha (trots att det inte är du som är deras kund) och att, om de bedömde att de skulle tjäna mer pengar på EN tjänst än de gör med den nuvarande distributionsmodellen, skulle den tjänsten redan finnas. Har du räknat på det? Det är helt klart att Disney gjort det i alla fall. De bedömer att de kommer tjäna mer pengar på en egen tjänst än att sälja rättigheterna till andra. De skulle tjäna ännu mindre om det bara fanns EN tjänst att sälja till. Ett monopol skulle vara sämre både för producenter och konsumenter.

Det är faktiskt företagsledningarnas jobb att tjäna pengar åt aktieägarna. Om de skulle byta distributionsmodell till en där de drar in mindre pengar skulle de få sparken av styrelsen/årsstämman.

Är det mer eller mindre girigt att "få hem det på andra sätt" än att göra sitt jobb och tjäna pengar till aktieägarna?

Om Hollywood visste det så skulle de själva startat Netflix för längesedan. Det var ju tjänsten alla väntade på, precis samma sak med Spotify. Det är egentligen glasklart att de har 0 koll på vad kunderna vill ha och vad som kommer fungera. De har istället blivit tvingade att börja leverera på ett nytt sätt eftersom det är tydligt att kunderna inte längre vill köpa fysisk media. Men det har varit uppenbart de senaste 10+ åren.

Det är du själv som fått för dig att en gemensam tjänst skulle vara sämre för alla, men jag kan lova dig att det är precis tvärtom. Kunderna skulle samlas på ett och samma ställe och materialet också. Bättre för konsumenter och bättre för alla leverantörer (förutom eventuellt Netflix).

Det är girigt att förvänta sig att kunder ska betala för 15 olika streamingtjänster. Det är inte girigt att förvänta sig en konsumentvänligare lösning.

Av Ness
Skrivet av filbunke:

Kan du glömma att det kommer, Det kostar mycket pengar att göra film och tv, även om du skulle gå med på att betala det som en sådan tjänst skulle kosta, så är det få andra som skulle göra det, och det skulle inte dra inte tillräckligt med pengar. Prissätter man för lågt så kommer man inte heller dra in tillräckligt med pengar.

Musik, å andra sidan, är mycket billigare att producera, och det finns andra sätt för musiker att tjäna pengar (tex konserter).

Och sen, (nästan) allt material? Vad skulle finnas och inte finnas? Gamla serier och filmer? Serier och filmer från Belgien? Sydafrika? Nepal? Thailand? Polen? osv. Skall materialet vara textat på alla språk? Eller bara på de stora? Dubbat för de länder som inte textar? (Netflix dubbar ju sitt material för vissa marknader)

De flesta (säger inte att du tillhör dem) som ropar på tjänster som dessa verkar mest vilja ha serier och filmer från USA, kanske Storbritannien och Sverige också. Kanske Japan om man är intresserad av anime. Men sen brukar det vara stopp.

Att du inte vill betala för de tjänster som erbjuds ger dig inte rätten att inskaffa det på olagliga sätt, inte heller om de inte erbjuder de tjänster du vill ha här.

Jag tror inte heller det kommer komma. Inte för att det inte skulle fungera utan för att de som bestämmer i vanlig ordning är helt oinsatta i vad kunder vill ha. Man blundar för allt som inte innebär maximal kortsiktig vinst, även om det på sikt skulle innebära större vinst att ha EN tjänst där allt material finns.

Många storfilmer tjänar in kostnaden redan under biovisningen, sedan fortsätter de att tjäna pengar när de släpps på Bluray, TV & Streaming. Så argumentet att de inte skulle tjäna tillräckligt håller inte, speciellt när allt finns på ett och samma ställe. Så länge folk fortsätter kolla på materialet så kommer de tjäna pengar. Med tanke på att folk idag betalar för 4+ streamingtjänster så är jag övertygad om att få skulle ha problem att betala premium för en tjänst där allt finns. Det är bevisat om och om igen att folk är beredda att betala för tjänster som är fördelaktiga, även om materialet går att få gratis eller billigare på andra sätt. (Se exempelvis Steam och Spotify).

Det kommer som sagt antagligen inte att komma, men det har absolut inget att göra med att filmbolagen inte skulle tjäna tillräckligt med pengar.. Det är inte konstigt att torrent-trafiken ökat på senaste tiden. Jag kommer aldrig i livet att betala för mer än 2-3 streamintjänster, inte enbart pga pris utan också för att det är drygt att fippla med. Finns inte materialet så ser jag till att få hem det på andra sätt. Filmbolagen får skylla sig själva när de beter sig som giriga idioter.

Av Ness
Skrivet av Paddanx:

Jag har inget emot att betala utvecklaren för spelet. Men jag när jag gjort det, vill jag bestämma vad jag vill göra med det. Om spelet tar mig 2 timmar att göra klart, och sedan har noll omspelningsvärde, vill jag kunna sälja det, precis som jag kan sälja allt annat jag köper och bara använder tillfälligt.

Förstår inte denna konstiga mentalitet där vi accepterar att köpa produkter, vi inte äger, som vi inte kan lämna tillbaka när de är defekta eller sälja vidare på begagnatmarknaden när vi inte längre har nytta av det. Oavsett Steam rea pris, är det dyrt, om värdet precis efter jag klickat "köp" är 0kr.

Tycker dessa mellanhänder har precis lika mycket rätt att tjäna på en produkt som är betald, som en utvecklare har, när den är såld. Det är ju också bättre om dessa begagnade siter kunde både konkurrera mot G2A i detta fall, och göra dessa "gratis nycklar" mindre värda, och utvecklaren har fått pengar på de riktiga nycklarna. Gör de ett bra spel, som folk kan spela och vill spela igen och igen... så säljer de ju mer, och fler och priset stannar uppe. Vill minnas det kallas konkurrens... aka frisk marknad.

Men de som köpte spelet, och tänkte... nej det var inte för mig, behöver inte sitta där med en nitlott heller, eller sitta på Steam support och göra återköp, som kostar både administration och i slutändan också kostar utvecklaren. Har du köpt den, har ju utvecklaren fått sina pengar, och får behålla dem.

Det är ingen konstig mentalitet. Du köper en produkt som inte går att sälja vidare. Precis som så mycket annat. Om du går på bio så kan du inte sälja vidare biljetten efter att du sett filmen eller hur? Samma sak om med appar i mobilen och så mycket annat. Det är ingen som tycker det är konstigt.

Din tanke om att andrahandsförsäljningen skulle konkurrera med G2A och ses som något bra för utvecklaren förstår jag inte? Hur ska två negativa saker bli något positivt? Inget av detta kommer gynna utvecklaren. Om spelet är bra, men 50% av försäljningarna sker via tredjepart eller stulna nycklar så är det ju i bästa fall 0:- i utvecklarens plånbok, i värsta fall (troligtvis) en rejäl kostnad. Varför? Jo för att du ska kunna sälja iväg spelet och få tillbaka några kronor på ditt köp och en totalt onödig tredjepart ska sitta och casha in. Jag ser inte det positiva här? Hade det inte varit bättre att köpa spelet på rea istället och ha MER pengar kvar i börsen samtidigt som du stödjer utvecklaren?

Återköp på Steam är ju supersmidigt, hur du lyckas få det till något negativt är ju helt fantastiskt. Du menar alltså att det är BÄTTRE sälja spelet till tredjepart för en liten del av orginalpriset än att göra ett återköp och få 100% av pengarna tillbaka? hmm.. Jag tror utvecklaren hellre ser att alla köper nycklar som ger dem pengar, än att bara vissa gör det samtidigt som vi konsumenter får det sämre genom att inte kunna göra återköp.

Av Ness
Skrivet av Valonen:

Du var nog inte med på den tiden då man kund gå in i en skivaffär som sålde både nya och begagnade skivor/film. Dessutom kunde du sälja den skiva du hade med dig in. Det var en underbar värld där man kunde gå och spana bland mycket begagnat. Att man nu blivit matad med att sådant beteende är fult, det är synd.

Nu vet jag inte exakt vilket "tid" du menar. Jag är född på 80-talet. Så jag var helt klart med en bra bit under VHS/DVD och skivförsäljning. Nu var det ingen butik i min stad som erbjöd sig att köpa dina gamla prylar oavsett men. Du måste ju hålla med om att Spotify är en upplevelse som är 1000 gånger bättre än hur det var på den tiden. Sedan ska jag inte säga att andrahandförsäljningen av film och musik var fult på samma sätt som spel. Om du tänker efter, en film säljs först på bio, sedan DVD/Bluray, Sedan till Streaming, sedan linjärTV osv. De kan sälja samma produkt flera gånger och under en lång tid. Så fungerar inte riktigt spel. Att jag ser det som ett fult beteende var för att det var otroligt negativt för utvecklarna. Det är ingen hemlighet att vissa gick på knäna mycket pga just andrahandsförsäljningen.

Utbudet du har idag via säg Steam eller Spotify är ju 1000 gånger bättre än det du minns från den lokala skivaffären samtidigt som det är billigare och smidigare.

Av Ness
Skrivet av Storage Jar:

Vaaa? Varför ska utvecklare få pengar från andrahandsförsäljning? Huawei får inte en krona när jag säljer mina begagnade mobiler heller. Jävla blocket!!!!! Och jävla sweclockers marknad som inte ger pengar till MSI när jag säljer mitt begagnade grafikkort!!

Haha, ja nä och här ser vi ett praktexempel på varför det inte alltid går att jämföra produkter och tjänster ur helt olika segment. Du kan inte sälja vidare dina appar i mobilen heller exempelvis. Både mobiler och grafikkort har ett bäst före datum, så även om det finns en andrahandsmarknad så kommer tillverkaren att fortsätta sälja dessa, på ett helt annat sätt än exempelvis en spelutvecklare.

Men ja, som sagt, jag påvisade ju även fördelarna med att inte ha någon andrahandsmarknad för spel. Se Steam där det inte är helt ovanligt att köpa ett AAA-spel med ~70% rabatt något/några år efter release. Hade du hellre köpt en repig skiva för en dyrare peng? Där inte en krona gick till utvecklaren? Jag vet inte, men jag ser absolut inte de extrema fördelar som vissa verkar göra med andrahandsmarknaden av spel, snarare tvärtom.

Av Ness
Skrivet av Fire_Ice:

Är det just spel som du vill förbjuda andrahandsförsäljning av eller vill du förbjuda människor att vidaresälja vad som helst som de inte längre behöver? Jag ser inte vad som gör spel så speciella att de särskiljs.

Vill förbjuda och vill förbjuda, det är galet mycket som inte går att sälja vidare, där du betalar en gång för DIN produkt. Jag förklarade bara vilka negativa följder andrahandsförsäljning av spel kan ha. Det är inte direkt någon hemlighet att det (åtminstone tidigare) var ett extremt stort problem för vissa utvecklare. Personligen ser jag inte fördelen i att konsumenter ska bedriva en second hand marknad via tredjepart där du som försäljare ofta får väldigt lite för ditt spel, och den som köper begagnat får betala ett överpris, utvecklaren får ingenting.

Vad är negativt med att istället kunna köpa spel billigt på rea och alltid ha kvar dem? Jag förstår inte relevansen i att klaga på något som i slutändan är bättre både för konsument och utvecklare.

Av Ness
Skrivet av Paddanx:

Den dagen jag kan själv sälja mina begagnade spel nycklar (som jag kunde med CD/DVDn + nyckel) så kan jag gråta för utvecklarna. Men begagnat spel köp finns inte på PC sidan idag, så sorry... ingen sympati här.

Jag ser inte varför man anser sig ha rätt att sälja begagnade spel vidare? Det var ett fult sätt för mellanhänder (som Gamestop) att tjäna pengar, vilket var otroligt negativt för utvecklarna som inte såg en krona från andrahandsförsäljningar. Nu slipper vi den skiten och har istället grymma prissänkningar (som Steam summersale) ibland upp över 70% rea, där du som konsument kan köpa ett spel, ofta billigare än vad det hade kostat begagnat och där pengarna går till utvecklaren istället för en onödig mellanhand, win win!

Av Ness
Skrivet av loevet:

@M-atri-X: Det är inte reklam för en spelbutik, det är inte reklam till att börja med, det är en tipsande tråd (inte en artikel) skapad av undertecknad för att göra medlemmar uppmärksammade på att det finns ett bra spel tillgängligt för gratis nedladdning. Vi hade som sagt tipsat om RiME fanns gratis hos Steam, Uplay, GOG, etc.

Nej det här är inte en spelsida, men vi kan lyfta saker på framsidan om det är något som kan vara intressant för en större del av medlemmarna, som de kanske har missat. Vi kan lyfta intressanta forumtrådar som diskuterar annat än teknik/datorkomponenter/etc, och där är spel ett av områdena som kan lyftas om det kan vara intressant för SweC:are.

Jo det är en tråd, men att lyfta tråden till framsidan på Sweclockers ger den samma exponering som en artikel. Jag tror nog du förstod vad jag menade. Det blir en tråkig diskussion om du ska bortse från alla mina argument och fokusera på detaljer som "om det är en artikel eller en forumtråd".

Som jag skrev tidigare, oavsett anledning till tråden så gör du reklam för en tjänst som är negativ för oss alla. Men vi behöver inte argumentera detta mer ifall du bestämt dig för att det här var en bra idé. Jag håller inte med dig helt enkelt och tycker alla som skriver för Sweclockers ska tänka en eller två gånger innan man börjar förespråka skit som EGS.
Ha en fortsatt trevlig helg.

Av Ness
Skrivet av loevet:

@M-atri-X: Vi tar inte ställning för någon digital butik. Här handlar det om att informera om att det finns kostnadsfria spel att ladda ner, vilket är trevligt att upptäcka för den som missat det. Vi har informerat om när Uplay erbjuder gratistitlar, och vi skulle även uppmärksamma om Steam erbjuder gratistitlar. Om man av princip inte vill använda en viss butik är det bara att inte utnyttja erbjudandet.

Okej, för jag tycker inte jag har sett så mycket spelreklam här tidigare. Och det är ju inte direkt en sida för spel heller? Tycker det är olustigt att en sida som Sweclockers som normalt ser till konsumentens bästa göra reklam för en butik som är så negativ för konsumenter. Jag kommer absolut inte använda EGS, men kan väl fortfarande få tycka att artikeln är onödig? Speciellt när det i förlängningen påverkar mig och resten av PC communityn negativt.

Om ett spel är så pass bra att det förtjänar en egen artikel här på Sweclockers så hade jag hellre sett artikeln tidigare. Jag tror de flesta här har jobb och kan betala för sig.

Av Ness

Är Sweclockers också uppköpta av Epic eller vad är grejen med all onödig reklam för skiten?

Av Ness
Skrivet av LinusNeuman:

Visst är det frustrerande när en konkurrent öppnar upp en butik på andra sidan gatan från butiken som i princip haft monopol sedan urminnes tider. Försöker locka dit dig och din plånbok med deras bättre priser och bättre deals för utvecklare vilket gynnar indie-utvecklarna som annars fått vända sig till lootlådor, konkat, och dränkts i alla oändliga hyllor av spel som butiken inte kvalitetskontrollerar innan de börjar sälja dem.
Nä, tacka vet jag monopol. Där finns det bra saker för konsumenten.

https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/001/473/473/da6.png

Nej verkligen inte, konkurrens är bra. Hade Epic bara kört igång sin butik och lockat med bättre priser så hade jag inte sagt något. Men det är ju inte så eller hur? Dom köper in spel exklusivt till sin plattform och tvingar in kunder som inte vill dit. Det är inte konkurrens, det är bara svineri av ett girigt företag.

De har inte bättre priser, de har inte bättre funktioner, de har inte bättre support de har ingenting. Eller jo, massor av pengar, that's it.
Steam har aldrig haft monopol, de har bara varit bäst, och således har de flest kunder. Sedan tror jag du missuppfattat något, Steam är inte en reklampelare för en handfull spel. det är en butik, för alla! Givetvis kommer det vara svårt att synas, men det är inte ett problem. Ska du göra reklam så får du göra det via de normala kanalerna. Hur tror du EGS kommer se ut om 10 år? Kom igen nu, tänk lite.

Vart var indieutvecklarna innan Steam? Såg du många indieutvecklade spel i butikerna när allt var fysisk media? Jag vet inte varför du försöker försvara något som är negativt för oss alla, men sorry, inget argument håller. Vill du veta mer så är det bara att söka på youtube så finns det oändligt med videor som förklarar varför detta är värdelöst.

Edit: Vad menar du med bilden? Jag är ju negativ till exklusivitet. Det är ju du som tycker det är bra! .. Hur kan man tala emot sig själv så här mycket i ett och samma inlägg?

Av Ness
Skrivet av anon12433:

Jag föredrar att handla hos Epic framför Steam. Men i slutändan så låter jag plånboken avgöra, så det blev tredje alternativet. Jag kan tänka mig att betala lite extra bara för att stödja Epic men blir skillnaden för stor så blir det från en annan butik.
Själv så undrar jag hur personer som exklusivt väljer Steam är funtade, det mest anmärkningsvärda svaret i denna tråd.

Du undrar alltså hur folk som ogillar exklusivitet och anti-consumerism är funtade? Är det en seriös fundering eller trollar du?

Av Ness

Varför tar Swec ens upp EGS? Ge dem inte mer reklam!
Det är anti-konsument-skräp och borde ignoreras fullständigt.

Av Ness
Skrivet av fesoj:

O jäsiken, nu får man hålla tungan rätt i mun. 2006 var man ett glin och hade hur mycket tid som helst, men jag kan inte göra samma resa igen. Ska hålla mig bort från allt vad WoW Classic heter, det kommer bli för bra, och längtan att leta upp gamla guildies och köra typ Maraudon eller Sunken Temple eller UBRS kommer bli för stor.

Maraudon, LÄTT bästa instansen!
Princess Theradras, va bra jävla söt också!

Av Ness
Skrivet av ramlösa:

Tyckte HTC Vive var för dåligt, extremt obekväma, åksjuka, dålig upplösning och screen door effekten var horrible..
VR-pörr var kul typ en gång och hittade inga bra spel, så jag kände mig tvingad att sälja det.
Men 11k är verkligen att döda hela marknaden, för en produkt 3 år senare som borde kosta som en Vive ca 6-7k.
Ingen pratar om VR längre för en anledning, hypen är över och det kostar 11k plus en dator för 15-20lök.

Det enda som kan rädda VR idag är nästa generations konsoler och än så länge ser det mörkt ut.
När hypen dog och utan en användarbas utvecklas det inga spel.

Produkten är inte mogen för konsumentmarknaden helt enkelt. Så fort vi börjar få ut produkter utan exempelvis de problem du beskriver så tror jag det kommer börja rulla på. Priset är inte ett problem så länge det är en bra produkt som folk är villiga att betala för. Ge det ett par år till så tror jag det kommer börja rulla på. Jag skulle lätt betala 11k för ett VR-paket om jag vet att den kommer leva upp till mina förväntningar.

Av Ness
Skrivet av cracko:

Börjar likna något. Lite mer FOV, PPI och OLED till 30% lägre pris så är vi hemma.

Exakt, jag hade nog slagit till om det var OLED-paneler på denna. Faktiskt förvånad att man inte tog det steget..

Av Ness
Skrivet av Teddis:

Oj.. alltså var börjar man. Man vill ju debattera men samtidigt så lägger man ner så mycket energi på att göra just detta vid det här laget att man hade velat ha en smidig youtubevideo att länka till istället. Men men har inte sökt upp någon sådan. Undrar om jag kan sammanfatta detta med någon slags punktlista? Jag testar.

1) Valve har haft effektiv monopol på digital distribution. Effektivt som i: De var först, du tar det bekväma alternativet, de fortsätter växa.

2) Då Steam är den de-facto front-enden så har de möjlighet att ta ut massiva avgifter från de som vill sälja sina spel där. Utvecklarna får svälja det (och i längden får vi svälja den kostnaden, förstås.)

3) Epic, EA m.fl. kan göra sin digitala spelbutik hur smidig som helst men som konsument har man ju redan ett spelbibiliotek hos Valve, så smidigt att fortsätta där. Inget alternativ växer fram (annat än GoG som hittade en nisch som Valve klumpigt nog hade struntat i)

4) Att strunta i exklusiva deals och konkurrera med prissättning på spelen i sig visar sig inte fungera särskilt bra givet att kunden inte finns på deras plattform för att iakkta prissättningen från början. Därav blir det exklusiva och tidsexklusiva titlar.

5) Exklusiva titlar innebär en monetär bonus åt utvecklaren som går med på det, och bör leda till att dessa titlar får mer polering. "Flaggskeppen" måste vara bra, det är tumregeln för att lyckas.

6) Att installera en extra launcher är inte svårt när man väl prövat, och ingenting blir hårdvaruexklusivt likt PS4/Xbone-kriget. Ge mig 10 launchers, 20. Det är lugnt! Ju fler spelare desto bättre! Se vad som händer när alla konkurrerar om att bli nya de-facto Video on Demand-tjänsten. Dyra välproducerade TV-serier överallt! Jag lider inte alls av det kriget.

VI vinner, Valve förlorar. Med eld i bakändan så måste de göra något: Half Life 3. Alla är nöjda. Gabe är något mera stressad.

Jadu, ingen av punkterna löser något problem överhuvudtaget utan är bara tveksamma problem med teoretiska lösningar. Som jag sa tidigare, om du vill slippa monopol (som är det du klagar över) så är ju inte exklusivitet en lösning, tvärtom. Så du argumenterar emot dig själv.

Att större utvecklare ska få pengar direkt i fickan för att låsa spel exklusivt till vissa plattformar är BARA negativt. Din tro på att det kommer leda till bättre polering är ju bara en förhoppning. Det finns absolut inget som säger att det kommer bli så. Troligtvis inte.

Att ha flera launchers är absolut ett problem, massor av program att installera och lägga in sina vänner i osv osv. Samt som jag sa tidigare, det är endast Steam som är bra. Den uppenbara lösningen är ju att spelen släpps på alla launchers och sedan får man använda den man gillar. DÅ har vi riktig konkurrens som vi konsumenter vinner på. Exklusivitet-kriget som Epic och EA håller på med är bara negativt.

Dina argument verkar bottna i något typ av Steam/Valve-hat. Synd.

Av Ness
Skrivet av Teddis:

Du är absolut en av hatarna. En sån där som tycker att *faktisk* monopol är bra för att du upplever bekvämlighet med det. Men bra att du har den insikten själv

Om man som konsument tror att exklusivitet är en fördel så är man lurad. Det finns inget hinder att släppa spelet på flera launchers samtidigt vilket de såklart borde göra.

Hade du tyckt det var bra ifall säg Spotify hade haft 10% av all musik och sedan hade du fått köpa 9st andra tjänster för att få tillgång till resten?... Nej precis, det hade sugit och det är exakt samma sak här. Precis som andra skriver så är det bara negativt att ha massor av olika launchers. Vill du komma till en framtid där du måste bolla 20-30 olika launchers på datorn? Nej det vill du inte! Men om den här skiten fortsätter så är det där vi kommer landa tillslut. Utöver alla dessa punkter så är ju Steam också långt mycket bättre än samtliga konkurrerande tjänster, och trots att de leder marknaden så har man gått i framkant och lanserat saker som betyg direkt i klienten och möjligheten till ånger, något som exempelvis Epic eller EA, aldrig skulle gjort.

Av Ness

Har varit sugen sedan dag 1. Men det har alltid funnits anledningar att inte skaffa något. Allt från motion sickness till låg upplösning och uppdateringsfrekvens. Jag kommer köpa ett VR-headset, men tekniken har inte mognat ännu helt enkelt. Jag tror många är i samma sits, man är sugen men inte tillräckligt sugen för att lägga massor av pengar på något som man vet egentligen inte är redo för konsumentmarknaden.